Facebook marketing: Saveti za uspešno oglašavanje

Jedna grana marketinga za koju se ispostavilo da je izuzetno lukrativna jeste internet marketing, posebno kada su u pitanju marketinške kampanje na društvenim mrežama. U današnje vreme internet je preplavljen savetima na temu kako da Facebook marketing maksimalno iskoristite za oglašavanje. Iako su mnogi među njima zaista korisni, ogroman broj saveta je vrlo subjektivan. Oni mogu da važe za određen tip klijenata u pojedinim situacijama, ali ne moraju da predstavljaju pravilo.

Facebook marketing strategije

U želji da dođe do što boljih saveta i načina na koje se mogu postići odlični rezultati, portal AdEspresso analizirao je preko 37.000 oglasa na ovoj društvenoj mreži. 

U svom istraživanju oni su se usredsredili na tekst, naslov i opis linka, analizirajući ih na osnovu dužine, osećanja koja podstiču, kao i tipa reči koje koriste. Takođe su razmatrali i koji se pozivi na akciju koriste u vezi sa tim oglasima, odnosno na koji način oglašivači pomoću ovakvog sadržaja povećavaju interesovanje korisnika za svoje proizvode i usluge.

S druge strane, sagledavajući širu sliku, Karola Karlson, ekspert za marketing na društvenim mrežama iz kompanije Scoro, za isti portal je podelila savete za kreiranje uspešnih kampanja i generisanje korisničkog interesovanja primenljive uvek i svuda.

Ukoliko vas ili vašeg klijenta interesuje Facebook marketing, vodič za početnike baziran na saznanjima portala AdEspresso o kreiranju oglasa, kao i na proverenim marketinškim praksama Karole Karlson, pomoći će vam da se i sami otisnete u svet oglašavanja na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Kako izgleda dobar Facebook marketing oglas?

Početak vodiča naučiće vas kako da optimizujete sadržaj svog Facebook oglasa. Na ovoj društvenoj mreži mogu se razlikovati tri polja rezervisana za tekstualni sadržaj. U pitanju su naslov, glavni tekst i opis iznad linka na pregledu vesti (News Feed). Pri kreiranju izgleda imajte na umu da će veliki broj korisnika vaš oglas gledati na ekranu telefona. Iz tog razloga je poznavanje osnova mobilnog marketinga veoma važna stavka.

Ne pišite naslove duže od pet reči

Verovali ili ne, suprotno mnogim drugim vrstama oglasa koje zahtevaju duže naslove, najpopularniji naslovi razmatrani u pomenutoj analizi sadržali su samo pet reči. Uzimajući u obzir da prosečan posetilac Facebooka prolazi kroz feed zadržavajući pogled na svakoj stavci tek po nekoliko sekundi, sasvim je logično da ovakvi sadržaji budu što kraći. Dakle, kada je u pitanju Facebook, manje je više. Kada kreirate tekstualni sadržaj svog Facebook oglasa, pokušajte da to uradite sa što manje reči. Tekst bi trebalo da bude jasan i nedvosmislen. 

Istraživanje je pokazalo da je pet reči sasvim dovoljno da se jasno prikaže poenta nekog oglasa. Oglašivači koji koriste duge naslove rizikuju da izgube fokus i interesovanje korisnika. 

Tako je, primera radi, oglas „Video Game Testers and Designers” naslovljen (u slobodnom prevodu) „Više od 9.730 dolara u federalnim grantovima dostupno svima koji žele da se vrate u školu i postanu dizajneri video-igara” imao previše podataka. Ono što je trebalo da se nađe u tekstu preopteretilo je naslov, pa se ovaj, inače zanimljiv sadržaj, našao među najgore rangiranim oglasima. 

Idealna dužina opisa je 18 reči, a glavni tekst ne bi trebalo da bude duži od 14 reči

Istraživanje je pokazalo da idealna dužina teksta u opisu linka iznosi oko 18 reči. Ova sekcija bi trebalo da što jasnije i konkretnije prikazuje poentu. Oglasi na Facebooku nisu jeftini, pa oni i ne predstavljaju mesto za eksperimentisanje i dugu priču. 

Umesto toga, napišite jasan a dopadljiv tekst koji će privući pažnju ljudi. Ne opterećujte se zaključivanjem prodaje u ovom koraku. Ideja je da korisnike inspirišete da kliknu na link. Tek kada dođu do vaše stranice, omogućite im da saznaju više o vama i vašoj usluzi, odnosno proizvodu. Isto važi i za glavni tekst oglasa. Sasvim je dovoljno da poruku spakujete u 14 reči.

Koristite reči koje čine da oglasi upadaju u oči

Ako želite da učinite svoje oglase nezaboravnim, potrudite se da u njih uključite neke od reči koje su date u nastavku.

„Vi” – ova moćna reč pokazuje korisnicima da mislite na njih. Obraćanje korisnicima je minimalni nivo individualizovanja, koji ne bi smeo da izostane iz vašeg oglasa. Što više individualizovanja, to bolje. Naš mozak se aktivira na poseban način kada slušamo ili razmišljamo o sebi.

„Besplatno” – ljudi po pravilu izuzetno vole sve što je besplatno. „Besplatno” predstavlja čarobnu reč za svakog potrošača. Ona je postala gotovo garancija za veći broj pregleda. Svojim potencijalnim klijentima lako ćete skrenuti pažnju ukoliko uključite ovu moćnu reč u tekst ili naslov oglasa.

„Zato što” – znatiželja i potreba za odgovorima urođena je ljudskom rodu. Svi stalno postavljamo pitanje „Zašto?”. Upravo zbog toga svako „zato” vredi mnogo.

„Odmah” – živimo u vremenu kada se najnovije TV serije mogu gledati na zahtev, a proizvod koji poručite danas biva isporučen već sutra. Korisnici su danas navikli da ono što žele dobiju odmah. „Odmah” takođe daje osećaj sigurnosti. Psihološka istraživanja takođe su pokazala da kada se potrošačima proizvod ili usluga ponudi odmah, mozak reaguje brzo i burno.

„Novi” – pravi način da pokažete da nudite nešto aktuelno, napredno i sveže. Novo rešenje, novi proizvod, nova metoda. Ova reč ima snažan efekat i trajno ostaje u umu potrošača.

Facebook reklamiranje

Uvek u oglas uključite i poziv na akciju

Dugme za poziv na akciju, takozvani CTA, u oglasu olakšava korisnicima pravljenje sledećeg koraka u procesu kupovine ili ispunjenja nekog drugog cilja koji ste odredili. Sa jasnim pozivom na akciju oni će znati kako da dobiju više informacija o vašem proizvodu, kako da se prijave za uslugu, gde da preuzmu e-knjigu, aplikaciju ili igru koju nudite.

Naravno, poziva na akciju ima raznih i nije svaki podjednako primenljiv. Od onih koji su dostupni za oglašivače na Facebooku, analiza je pokazala da se zapravo svega nekoliko koristi sa uspehom. 

Ubedljivo se najviše koristi dugme „Saznajte više” (34,2%), zatim „Kupite” (30,7 %), „Prijavite se na…” (22,6%). S druge strane, mnogo se manje koriste pozivi za preuzimanje („Download”), rezervaciju putovanja („Rezervišite let” / „Rezervišite hotel”) i slično.

Kreirajte sletnu stranicu za svoj oglas

Oglas na Facebooku bi morao da promoviše nešto specifično. Na primer, to može biti proizvod, usluga ili novost. Zapamtite da vaš cilj nije samo da posetioce dovedete na svoju stranicu već i da ih zainteresujete za konkretnu stvar.

Pored toga, vaši oglasi bi trebalo da budu usmereni na specifičnu publiku kojoj ćete ponuditi nešto jedinstveno – baš ono što im je potrebno. Zato nemojte povezivati oglase s profilima na drugim društvenim mrežama ili naslovnim stranicama. Neka destinacija bude sletna stranica koja se podudara sa opisom iz oglasa. 

Istraživanje je pokazalo da čak 69% oglasa na Facebooku vodi do određene stranice. Zato se potrudite da oblikujete stranicu na koju oglas vodi tako da odgovara oglasu po nivou sadržaja i izgleda.

Ovo su bili osnovni trikovi do kojih se došlo analizom velikog broja oglasa. Pomoći će vam pri kreiranju prvih oglasa, a na vama ostaje da eksperimentišete i dođete do novih saznanja koji će vam pomoći da 

Kako da kreirate uspešne Facebook kampanje i dođete do svoje publike?

Kako možete videti, ova društvena mreža se pokazala kao izuzetno koristan marketinški alat. U nastavku slede preporuke Karole Karlson za kreiranje nezaboravnih Facebook kampanja.

Iskoristite praznike i važne događaje za kreranje zabavnih i duhovitih oglasa

Praznici i veliki događaji poput sportskih prvenstava sjajna su prilika za promociju proizvoda ili usluga. Dobar primer je kampanja kompanije Snickers, koja je za Noć veštica napravila posebno pakovanje svog proizvoda, uz posebnu kampanju za Facebook. Sa dopadljivim slikama i duhovitim porukama, spojili su svoj poznati slogan i događaj.

Ovakva reklama se očigledno može koristiti samo u periodu oko Noći veštica, ali zahvaljujući zabavnom sadržaju, ova vrsta oglasa kod publike stvara prijatne emocije. Na taj način provokacija pomaže ljudima da naprave vezu između ove čokoladice i praznika.

Kada kreirate sezonske oglasne kampanje, pokušajte da povezujete događaje ili praznike sa svojim proizvodom. Na taj način ćete ostaviti utisak brižnog i pažljivog brenda.

Ponudite nešto besplatno u zamenu za pretplatu

Kao što je već rečeno, sama reč besplatno nosi određenu magiju. Da davanje besplatnih dodataka može biti dobra strategija, pokazuje jedna od uspešnih Facebook kampanja kompanije Amazon. Oni su klijentima potpuno besplatno ponudili najnovije audio-knjige.

Rezultat je bio ogroman broj novotvorenih naloga na Amazonu. Svim novim korisnicima su momentalno servirane informacije o drugim zanimljivim naslovima iz ponude. Na ovaj način je kampanja privukla prave kupce – one koji vole knjige, ali i one koji iz zdravstvenih ili poslovnih razloga nisu u mogućnosti da čitaju, već radije preslušavaju.

Testirajte različitu dužinu teksta u oglasima

Kao što je napomenuto, određena dužina naslova i opisa daje dobre rezultate, ali ponekad sve što je potrebno može da stane u nekoliko reči. Oglasi kompanije Nike su jedan od primera najkraćih oglasa na Facebooku. Oni su jednostavni, lako čitljivi i razumljivi. Pri svakom susretu sa oglasom kompanije Nike posetioci trenutno shvataju poruku koju ova kompanija želi da prenese.

Specifikacije oglasa se menjaju. Iako Facebook omogućava više od 100 znakova u tekstu oglasa, nema potrebe da ispunite ovu normu. Kraći tekst oglasa može biti mnogo efikasniji i efektniji. Pored toga što se lakše čitaju, kratki oglasi od korisnika ne zahtevaju da im posvete mnogo vremena. U vreme kada su nastajali kratki oglasi, limit je bio 500 znakova. 

Kompanija Nike je prikazala razne primerke svoje sportske obuće uz natpis: „Vaš stil. Na vaš način.” 

Prikazujući prilagođenu obuću uz ovu poruku, Nike hrani maštu posetilaca i u njima budi želju za novim parom patika. Zato je važno da kao budući stručnjak za Facebook marketing znate da treba testirati dužinu tekstualnih poruka, osim što, naravno, treba stvarati i različite poruke. Ne zaboravite zlatno pravilo s početka teksta – manje je više.

Reklamiranje na Fejsbuku

Iskoristite Facebook ne samo da prodajete već i da pronađete potencijalne klijente

Facebook marketing vam, slično kao Google reklame, omogućava da ispunite različite ciljeve. Na primer, možete privući ljude da kupe vaš proizvod ili povećati svest o brendu. Pored toga, na ovaj način možete da privučete ljude da se prijave na vašu imejl-listu ili da prate vaše periodične publikacije.

Ovde se govori o generisanju interesa potencijalnih klijenata (lead generation). U pitanju su oglasi koji iniciraju interesovanje potrošača za vaš brend. Oglasi ove vrste na Facebooku veoma su efikasni, jer vam pomažu da prikupite kontakte onih koji su zainteresovani upravo za proizvode ili usluge koje vi nudite.

Pored pomenutog Amazona, primer ovakvog načina korišćenja Facebook marketinga jesu oglasi kompanije Merketo. Pomoću šarenih oglasa Merketo nudi besplatne e-knjige u zamenu za imejl-adrese korisnika. 

Ali umesto poziva na akciju „Prijavite se” ili „Saznajte više”, Merketo koristi „Preuzmite” („Download”). Ovakav poziv na akciju privlači ljude, jer oni znaju da u slučaju preuzimanja najčešće ne moraju da popunjavaju nikakve obrasce ili da čitaju tekst, već mogu momentalno da dobiju ono što žele.

Karijera menadžera društvenih medija

Ukoliko želite da naučite više o efikasnom reklamiranju putem Facebooka, Instagrama i drugih društvenih mreža i postanete menadžer društvenih medija, razmotrite mogućnost upisivanja jednogodišnjeg obrazovnog programa iz ove oblasti. Primera radi, obrazovni program Social Media, Online PR & Community Manager svojevrsna je specijalizacija za komunikaciju i oglašavanje na društvenim mrežama. Kombinacija kreativnih i tehničkih strategija za vođenje korporativnih profila pripremiće vas za sve izazove ovog dinamičnog posla.

Ako pogledate oglase za posao, uvidećete da je potražnja za ovim relativno novim profilom sve veća. Zato iskoristite priliku da postanete sertifikovani profesionalac za vođenje poslovnih profila na društvenim mrežama i kreiranje digitalnih marketinških kampanja, jer profesionalaca za rad na internetu u ovom domenu na tržištu još nema dovoljno.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se