Mobilni marketing

Marketinške kampanje nas prate gde god da se nalazili, pojavljujući se čak i na mobilnim telefonima. S obzirom na to da skoro svako poseduje bar jedan smart mobilni uređaj, jasno je da je reč o šansi za promociju koja sve više dobija na vrednosti.

marketinške kampanje na smart uređajima

Oglašavanje na mobilnim telefonima i tabletima je efikasna i finansijski isplativa metoda. Jedan od razloga je svakako sama priroda medijuma koji se koristi za oglašavanje. Za razliku od TV uređaja, za telefon znamo da je skoro uvek blizu vlasnika i da će poruka sasvim sigurno stići do njega.

Najnovija istraživanja govore da preko 50% internet saobraćaja odlazi na telefone, što je izuzetno veliko tržište, koje se i dalje razvija. Na to treba dodati podatak da internet aktivno koristi preko 4,4 milijarde ljudi, što je skoro 60% svetske populacije!

Šta je mobilni marketing?

Mobilni marketing je marketinški kanal koji, kao deo marketinške strategije, cilja publiku koja koristi pre svega mobilne telefone. To se čini pomoću email marketinga, oglasa na sajtovima, SMS-a, aplikacija za VoIP komunikaciju (Viber, WhatsApp, Facebook Messenger i tako dalje), društvenih mreža, drugih aplikacija za telefone, putem e-commercea... Praktično sve što uradi internet marketing fokusiran na računare, može se postići i u mobilnoj verziji – sa još boljim rezultatima.

Da bi marketinška kampanja fokusirana na korisnike telefona (i drugih mobilnih uređaja) bila efikasna, potrebno je razumeti publiku kojoj se obraćamo. Svaka ciljna grupa ima svoje navike i način života, a to još više dolazi do izražaja kada je korišćenje mobilnog telefona u pitanju. Personalizacija je ključna u ovom slučaju, jer ukoliko se na pogrešan način obratite nekome, to može da bude čak i kontraproduktivno.

Svaki korisnik prilagođava uređaj svojim potrebama i navikama, pa samim tim i promotivne poruke koje se upućuju moraju biti što je moguće više personalizovane. U modernom oglašavanju to je moguće izvesti oslanjajući se na sopstvene baze podataka korisnika ili na one koje skladište velike korporacije kao što su Google ili Facebook. 

Ove kompanije znaju naše navike, sajtove koje posećujemo, šta volimo, odnosno ne volimo. Ovi podaci su veoma korisni prilikom oglašavanja, jer se svakom korisniku prikazuju oglasi koji će ga najviše zainteresovati. Moralnost i zakonitost ovog načina prikupljanja podataka ostavićemo ekspertima da procene. 

Određene bezbednosne provere svakako moraju biti implementirane, a kroz taj proces upravo prolazi Evropska unija. Ona je donošenjem GDPR-a uvela ograničenja kada je u pitanju korišćenje ličnih podataka korisnika interneta. Ipak, i pored svih ograničenja, mobilni marketing će i dalje biti možda i najefikasniji način oglašavanja.

Preduslovi za uspešno mobilno oglašavanje

Pre nego što napravite prvi oglas, potrebno je da ispunite nekoliko preduslova, bez kojih bi vaša marketinška kampanja bila osuđena na propast. Za početak, potrebno je da definišete šta nudite i gde to potencijalni potrošači mogu da se upoznaju sa vašim proizvodom ili uslugom. Da li imate sajt, Instagram nalog ili ste fokusirani na komunikaciju putem emaila?

Responzivan sajt

U skoro svakom slučaju kada govorimo o mobilnom marketingu neophodno je da imate responzivan sajt. To znači da vaša stranica mora da bude mobile-friendly, tj. da se brzo učitava na mobilnim uređajima, kao i da bude laka za korišćenje. Ovi uslovi su bitni i za rangiranje sajta u internet pretragama, jer Google sve veću važnost pridaje mobilnim verzijama stranica.

Naime, za SEO optimizaciju je veoma bitno kako se sajt prikazuje na mobilnim uređajima, da li je sadržaj čitljiv, koliko traje učitavanje, koliko je user-friendly… Jasno je da je korisničko iskustvo primarno, pa u skladu sa tim treba planirati sve ostale korake u kampanji. Kada imate sajt sa brzim odzivom, preglednim stranicama i kvalitetnim sadržajem, završili ste veliki deo posla kada je mobilni marketing u pitanju.

društvene mreže na mobilnom facebook

Prisustvo na društvenim mrežama

Jedan od preduslova uspešne strategije je prisustvo vašeg brenda na mestima koja su od značaja za ciljnu grupu kojoj se obraćate. Uporedo sa kreiranjem sajta neophodno je da obezbedite svoje prisustvo na društvenim mrežama. Za početak, otvorite naloge na Facebooku, Instagramu i Twitteru. 

Naravno, postoje i druge mreže, koje će vam možda i više trebati, ali o njima treba razmišljati kasnije. Facebook i Instagram imaju zajedničkog vlasnika, Marka Zakerberga, što omogućava oglašavanje na obe mreže u okviru iste kampanje.

Odredite budžet za kampanju

Kada znate sa koliko sredstava raspolažete, biće vam lakše da pravite planove za kratkoročne i dugoročne kampanje. Jasno je da su najefikasnije kampanje one koje se plaćaju, jer omogućavaju agresivnije taktike promovisanja proizvoda. Nije isto raditi kampanju gde imate na raspolaganju 100 i 1.000 evra, jer ćete često za najefikasnije metode mobilnog marketinga morati da izdvojite značajna sredstva. 

Kako kreirati strategiju mobilnog marketinga?

Efikasnost oglašavanja na internetu, a samim tim i na mobilnim uređajima zavisi pre svega od pripremnih radnji. Već smo spomenuli da je personalizacija izuzetno bitna u oglašavanju, a kada je mobilni marketing u pitanju, ova stavka postaje još važnija.

Definisanje ciljne grupe

Da biste kreirali efikasnu marketinšku strategiju fokusiranu na korisnike telefona, potrebno je da definišete ko vam je ciljna grupa. Na ovaj način ne samo da ćete doći do željenih potrošača već ćete i smanjiti troškove oglašavanja. Za početak, potrebno je definisati osnovne kategorije koje opisuju tipičnog potrošača vaših usluga. 

To su podaci poput pola, godina, zanimanja, interesovanja, lokacije, vrste sadržaja za koji je zainteresovan, navike u korišćenju mobilnog telefona… U skladu sa ovim kreće se u dalje osmišljavanje kampanje i odlučivanje za platforme putem kojih ćete doći do ciljne grupe. 

Postavljanje cilja

Šta je cilj vaše kampanje? Kao što ciljna grupa ne mogu da budu svi, tako i cilj konkretne kampanje ne može da bude nedefinisan. Rezultat promocije mora da bude jasan kako bi se na pravi način usmerila sredstva koja su na raspolaganju. Nekada cilj može da bude skretanje pažnje na brend, povećanje prodaje, rast poseta sajtu, skupljanje podataka korisnika…

Da biste na pravi način definisali svoje aktivnosti, analizirajte svoju trenutnu situaciju. Procenite da li ste i koliko vidljivi korisnicima mobilnih telefona. Koji su trenutni rezultati? Da li ste zadovoljni njima? Kako korisnici reaguju na kampanje? Koliki je procenat konverzija? Na ovaj način ćete imati ključne indikatore performansi (KPI), na osnovu kojih ćete moći da izmerite učinkovitost svojih marketinških aktivnosti. 

Kod priprema je važno da budete realistični i iskreni prema sebi. Ako nešto ne valja, važno je definisati uzrok i u skladu sa tim promeniti pristup kako bi željeni cilj bio dostignut. Imajte na umu da ti ciljevi treba da budu realistični, jer nijedna metoda nije 100% sigurna. 

Takođe, nijedna kampanja ne može da garantuje uspeh, ma koliko bila dobro planirana. Često se čak i najbolji planovi ne pokažu u praksi onako kako smo želeli. U tom slučaju je važno da prepoznamo greške kako se ne bi ponovile. Budite svesni da je uspeh rezultat serije pokušaja i grešaka, malih i većih. 

Odabir prave strategije

U zavisnosti od postavljenih ciljeva potrebno je da kreirate kampanju koja će vam doneti željene rezultate. Na raspolaganju vam je široki dijapazon promotivnih opcija koje dokazano funkcionišu kod korisnika mobilnih telefona. Među mnogim opcijama izdvaja se nekoliko strategija koje su tipične za mobilni marketing:

Tekstualne poruke – ranije su promotivne SMS poruke bile glavno oruđe, ali sada Viber i WhatsApp preuzimaju primat. Jedan od glavnih razloga je naprednije korišćenje ovih aplikacija, gde postoje dodatne multimedijalne mogućnosti. Izuzetno dobro se pokazalo i kreiranje namenskih stickera, pre svega za Viber korisnike. 

Često je preduslov za njihovo skidanje prijava na promotivni chat kompanije u okviru aplikacije. Pored toga, dobija se na viralnosti jer pomoću stickera omogućavate korisnicima da se izražavaju u međusobnoj komunikaciji, promovišući time vaš brend. 

Oglasi u okviru aplikacija – mobile gaming, tj. igranje igrica na telefonima, u neverovatnom je porastu i trenutno donosi milijarde dolara kroz razne mikrotransakcije. Pored tih opcija, mnogi developeri se odlučuju i za ubacivanje reklama u svoje igre. Na ovaj način, u zamenu za gledanje nekog videa nudi se nagrada u vidu valute koja se koristi u igri.

Kreiranje promotivne mobilne aplikacije – u zavisnosti od ciljne grupe, kreiranje mini-igre ili zanimljive aplikacije može da dodatno animira korisnike. U zavisnosti od vašeg cilja, možete na ovaj način da dobijete veliki broj kontakata korisnika, da naučite dosta o njihovim navikama ili da ih navedete da kupe neki proizvod. Ovakve mini-igre mogu da budu dostupne i u okviru stranice koju ćete promovisati, s tim da bude lako dostupna korisnicima mobilnih.

Gejmifikacija korisničkog iskustva – pozajmljivanjem taktika iz industrije video-igara, svojim korisnicima možete da zadajete dnevne i nedeljne ciljeve kako biste ih podstakli da aktivno učestvuju. To može da bude uvođenje dostignuća koja će biti nagrađena na neki način („pošalji poruku na 10 adresa”, „klikni na 10 linkova”). 

Kreira se rang-lista kako bi svi mogli da se upoređuju i hvale svojim medaljama, koje dokazuju koliko su uspešni. Dodatne mogućnosti pružaju nove tehnologije, koje spajaju virtuelno i stvarno putem „prilagođene stvarnosti” (Augmented Reality – AR). Primer toga je svetska hit igrica Pokemon GO. 

Push notifikacije – kada vam na telefon stigne poruka od banke ili news aplikacije o nekoj promociji ili aktivnosti, reč je o push opciji. Ova poruka se pojavljuje na početnom ekranu telefona bez obzira na to šta trenutno radite. Da bi ova opcija mogla da se koristi, potrebno je da je na telefonu instalirana aplikacija, kao i da korisnik odobri da prima notifikacije. Interesantno je da ogroman broj ljudi ne obraća pažnju na ovo podešavanje, što omogućava slanje poruka velikom broju korisnika. Ukoliko se poruke ne šalju više od 2-3 puta dnevno, korisnici ih neće isključiti, već će ih čak propratiti sa interesovanjem.

mobilni marketing smartfon

Mobilni marketing kao deo kompletne strategije

Iako može da bude izuzetno efikasan, mobilni marketing je po pravilu deo veće dugoročne ili kratkoročne strategije. Najbolje rezultate daje kada se kombinuje sa ostalim elementima digitalnog marketinga kao što su: SEO, PPC, Email, Affiliate… 

Tu je važna i podrška social media marketing menadžera, koji brinu o tome da brend bude na pravi način predstavljen na društvenim mrežama, kojima se najviše i pristupa putem telefona. Ne treba zaboraviti i već pomenutu optimizaciju sadržaja, od sajta do emailova koje ćete slati. 

Spisak mogućnosti koje nude mobilni telefoni (i drugi uređaji) se konstantno proširuje sa razvojem tehnologija. Mobilni internet je sve dostupniji, dok su telefoni odavno postali minijaturni multimedijalni uređaji. 

Zbog svih ovih stvari mobilni marketing je postao prioritet kada su promotivne aktivnosti u pitanju. Ne propustite priliku da budete deo ovog uspešnog sveta i steknite znanja koja ćete koristiti i kao uspešan internet marketing menadžer.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se