Sve što treba da znate o email marketingu

Kada je o digitalnim kampanjama reč, email marketing je jedna od retkih aktivnosti koje neprestano daju rezultate. Iako često nije u prvom planu, ova metoda online promocije je izuzetno isplativa i uvek aktuelna.

Email marketing rad od kuće imejl promocija

Kako je u pitanju izuzetno povoljan marketinški alat, email i dalje zauzima važno mesto u svakoj digitalnoj kampanji. Razloga za to je mnogo – jedan od njih je svakako veliki broj potencijalnih klijenata sa kojima se može kontaktirati. Praktično svako ko koristi internet ima email adresu, što je ogroman marketinški potencijal.

Pored toga, industrijski CTR (click through rate) stadard je oko 3% od broja poslatih emailova, dok je CTR jednog tvita 0,5%. To znači da su šest puta veće šanse da neko klikne na vašu ponudu putem maila nego preko Twittera. Kada uzmemo u obzir da se u prosečnoj kampanji elektronska pošta šalje na desetine hiljada adresa, jasno je da je 3% izuzetno visoka brojka.

S obzirom na ovaj podatak, jasno je da se ovakve promotivne aktivnosti izuzetno isplate marketarima. Ipak, kada u obzir uzmemo brojne specifičnosti, potrebno je uspešno savladati kompletan proces od skupljanja kontakata do slanja emaila željenoj publici.

Za početak, nas ipak najviše zanima šta je email marketing i zašto se tako dobro rangira kod profesionalnih marketara.

Šta je email marketing?

Reč je oblasti digitalnog marketinga koja se fokusira na email kampanje. Kako bi ostvarili komunikaciju sa posetiocima/potrošačima, kompanije koriste email marketing metode. Na ovaj način se promoviše sadržaj sajta, a u slučaju e-prodavnice najavljuju se popusti i novosti o proširenju poslovanja. Sadržaj emaila može biti raznolik, ali je cilj jedinstven – želite da animirate primaoca da ispuni željenu akciju (kupovina, poseta sajtu, ispunjavanje upitnika…). Način na koji to radite može predstavlja ključ uspeha vaše email kampanje.

Prema jednom istraživanju, email je i dalje jedno od najefektnijih metoda promocije, pa se i dalje rangira u samom vrhu kada su digitalni kanali komunikacije u pitanju. Sprovedeno istraživanje je došlo do podatka da marketari širom sveta smatraju da je email efektniji od PPC i Display advertisinga. Naravno, ova online aktivnost je samo deo opšte digitalne marketinške strategije.

Ako razmišljate o email kampanji, potebno je da znate kako da priđete publici, skrenete im pažnju na sebe i budete dovoljno zanimljivi kako biste „naterali” čitaoca da izvrši akciju zbog koje ste u startu poslali email. Kao što smo pomenuli, postoje razne vrste aktivacije, a samo od vaše veštine i znanja zavisi da li ćete uspeti u svom naumu.

Ipak, da biste u startu poslali email, potrebne su vam adrese na koje ćete slati svoju poruku. Jasno je da je bez kontakata vaša kampanja osuđena na propast. Zato je važno znati kako obezbediti relevantne kontakte koje će zaista interesovati to što nudite.

Kako doći do email kontakata?

Da biste uopšte mogli da krenete sa uspešnom kampanjom, potrebno je da izgradite svoju kontakt listu. Postoji mnogo načina na koje efikasno možete da dođete do kontakata, a neke metode podrazumevaju izlazak „na teren” i direktnu komunikaciju sa potencijalnim mušterijama. Ono što je važno znati jeste da za svaku adresu morate da imate odobrenje vlasnika kako biste izbegli neprijatne situacije gde vas neko optužuje da ga spamujete neželjenim sadržajem.

U zavisnosti od oblasti poslovanja kojom se bavite, neke metode prikupljanja podataka će biti efikasnije od drugih. Preporučuje se da kombinujete sve metode koje su vam na raspolaganju kako biste došli do zaista korisnih kontakata.

Prikupljanje kontakata preko sajta

S obzirom na to da ćete u velikom broju slučajeva želeti da usmerite ljude na svoj sajt, potraga za kontaktima bi trebalo da krene odatle. Izuzetno je važno da zainteresujete posetioce da ostave svoj kontakt jer se u tom slučaju radi o ljudima koje definitivno interesuje to što radite jer su na vašem sajtu. Postavljanje opcije za prijavu za newsletter na vidljivom mestu je svakako dobra opcija, ali postoje i mnogo interesantnije metode.

Probajte da ponudite posetiocima određeni benefit kako bi se oni odlučili za prijavu. To može da bude neki dodatni, ekskluzivni sadržaj, besplatna e-knjiga, recepti za kuvanje, nagrade… Poenta je da nešto nudite i na osnovu toga tražite nešto zauzvrat. Na ovaj način ćete imati mnogo više pretplatnika na newsletter od jednostavne poruke „Prijavite se”.

Opt-in page

Reč je o procesu gde ćete pozivati sve koji dođu na ovu stranicu da ostave svoju email adresu. Kada napravite opt-in landing page, tj. stranicu koju koristite kao mesto na koje se dolazi kada se klikne na baner na vašem sajtu ili van njega, usmeravate potencijalne klijente na stranicu kojoj je jedini cilj da ih nagovori da ostave svoj kontakt.

Zbog svoje uloge, opt-in landing stranica mora da izgleda atraktivno i da, po nepisanom pravilu, nema drugih linkova osim onog koji vodi ka ostavljanju podataka. Estetika je u ovom slučaju bitna skoro koliko i sam tekst na stranici.

To je zato što kvalitetnim „premium” izgledom poručujemo posetiocu da nije reč o nekoj prevari već o uspešnom biznisu. Na ovaj način se već na prvi pogled stiče određeno poverenje, koje je neophodno dodatno izgraditi kroz afirmativni tekst, video ili infografik. Ukoliko ste stranicu napravili kako treba, dobićete konverziju, tj. kontakt.

društvene mreže na tabletu

Društvene mreže

Email marketing se može povezati sa društvenim mrežama na odličan način. Jedna od prednosti je mogućnost ciljanog traženja publike putem oglasa koji bi se postavljali. S druge strane, Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin i drugi odlično su mesto za prikupljanje kontakata, jer ako ste prisutni na ovim mrežama, velika je verovatnoća da imate već bazu fanova/pratilaca.

U tom slučaju treba da im kroz razne aktivacije predstavite benefite koji ih očekuju ukoliko ostave svoje kontakte. Postoji više taktika, a jedna od najefikasnijih je organizacija nagradne igre. Ukoliko je nagrada atraktivna, odziv korisnika će biti izuzetno velik, ali u ovom slučaju treba pažljivo birati šta se poklanja kako ne biste dobili veliki broj beskorisnih kontakata.

Ako na primer imate e-shop koji se bavi video-igrama i propratnom opremom, poklanjanjem Playstation konzole dobićete veliki odziv. Ipak, može se desiti da veliki broj kontakata čine stariji ljudi, koji nisu ciljna grupa, već su ih deca naterala da se prijave. Naravno, nagradna igra je samo jedan od načina – postoje brojne strategije koje ćete isprobavati dok ne pronađete onu najbolju.

S druge strane, Facebook ima call-to-action opciju, koja omogućava da usmerite zainteresovane direktno na opt-in stranicu. Primetićete da smo najviše pominjali Facebook. To je zato što se na ovoj mreži i dalje nalazi najviše korisnika, naročito u našem regionu. Ipak, za specifične grupe nekad je bolje okrenuti se Instagramu ili Twitteru. Sve zavisi od toga čije kontakte želite i gde se ta ciljna grupa kreće.

Direktni susreti sa potencijalnim mušterijama

Iako se „sve nalazi na internetu”, do najkvalitetnijih kontakata ćete često dolaziti offline. Ukoliko se bavite automobilima, najbolje mesto za ostvarivanje kontakata su svakako sajam automobila, auto-servisi, moto-skupovi, izložbe oldtajmera itd. Ukoliko pored sajta imate i prodajno mesto, osmislite način kako ćete od kupaca uzeti i email.

Drugim rečima, ukoliko se krećete tamo gde su i vaše potencijalne mušterije, lakše ćete u direktnom razgovoru predočiti sve prednosti ostavljanja kontakta. Takođe, prilikom susreta licem u lice, ljudi spuštaju gard pa su spremniji da saslušaju kakve ih pogodnosti očekuju.

Koja email forma je najbolja?

U zavisnosti od cilja koji želite da postignete, razlikuju se i forme emailova. Postoji više vrsta, a mi vam ovog puta skrećemo pažnju na one najznačajnije.

Standardni promotivni email – ukoliko želite da predstavite određenu promotivnu poruku (popust, novi proizvod u ponudi, otvaranje nove radnje…). Kako niste jedini koji šalje slične informacije u inbox, potrebno je da se vaše e-pismo razlikuje od ostalih. Budite originalni, duhoviti, informativni, poklonite nešto, istaknite se odličnim dizajnom maila.

Transakcioni mail – nakon što kupac obavi transakciju, dobiće u inbox obaveštenje u kome mu zahvaljujete na kupovini. Kako je neko upravo kupio nešto, ogromne su šanse da će otvoriti i ovaj mail. To je sjajna prilika da mu skrene pažnju na slične proizvode, ponudite popust za sledeću kupovinu i zahvalite što su odabrali baš vas.

Email dobrodošlice – čim se neko prijavi na vašu mailing listu, dobiće poruku zahvalnice. U ovom mailu dobro bi bilo da iskoristite priliku da im ukratko predstavite svoj brend, objasnite šta će dobijati ubuduće i za kraj im poklonite nešto (popust ili e-knjigu). Ne zaboravite da im zahvalite, to je na kraju krajeva i glavni razlog zašto ste im poslali mail!

Newsletter – jedan od najpopularnijih oblika komunikacije sa klijentima ili posetiocima je periodični newsletter. Reč je korisnim informacijama koje mogu da zainteresuju pretplatnika na listi, a najčešće se šalje jednom nedeljno. Kako ne biste brzo dosadili, pišite o interesantnim stvarima koje će zainteresovati ljude. Ne pokušavajte da im odmah nešto prodate, time ćete samo odbiti čitaoce. Fokusirajte se na stvari koje su od koristi, budite zabavni i informativni i moći ćete da računate na veliki broj otvaranja maila.

Postoji još raznih formi emailova, a njihov izgled i sadržaj najviše zavise od vaše strategije i reakcije primalaca. Nekada i najbolje kreiran mail nema efekat ako se šalje u pogrešno vreme ili nije pogođena ciljna grupa.

pisanje promo emaila na laptopu

Email strategije koje donose rezultate

Email marketing može da donese izuzetne rezultate, ali može i potpuno da zakaže. Sve zavisi od pristupa ciljnoj grupi i vaše angažovanosti kako bi se konstantno pratili rezultati i pravile pravovremene izmene. Reč je o kontinuiranom procesu, gde nema formule koja 100% garantuje rezultat koji priželjkujete.

Personalizovanje i segmentacija

Poruka će uvek biti bolje prihvaćena ukoliko se u njoj lično obraćate primaocu. Pojedina istraživanja su došla do zaključka da broj otvaranja maila višestruko raste ukoliko se u subjectu imenom obratite primaocu. I dok je ovo dosta efektna taktika, nije poželjno preterivati sa korišćenjem imena jer će zvučati neprirodno i napadno. Ograničite se na dva pominjanja, na početku i na kraju poruke.

Pored imena, email možete dodatno personalizovati tako što ćete na osnovu informacija koje ste dobili od pretplatnika prilikom prijave napraviti segmentaciju mailing liste. Podela može da bude na osnovu godišta, zanimanja, pola, profesije… Kada napravite segmentaciju, lakše je kreirati mail koji će biti interesantan određenoj grupi, što automatski povećava šanse za uspešnu konverziju.

Drip kampanje

Reč je o skupu pripremljenih emailova koji se šalju automatski kada se ostvari određena aktivnost. Kampanje se mogu podesiti tako da se aktiviraju kada se neko, između ostalog, prijavi na mailing listu ili skine fajl sa sajta.

Okidač za slanje može da bude i to što neko nije reagova na vaših prethodnih pet poruka ili ukoliko se korisnici nisu ulogovali duže vremena na vaš servis. Glavna uloga drip kampanja je da podsete i animiraju „uspavane” korisnike da ponovo koriste vaše usluge.

Interaktivna kampanja

Za razliku od većine kampanja koje su jednosmerne, u interaktivnim emailovima od primaoca se očekuje interakcija. Ubacivanjem infografika, zadataka i testova dobićete pažnju čitaoca. Nije loša ideja da s vremena na vreme pošaljete mail koji čak nema nikakve ambicije da „izvuče” nešto, već jednostavno da zabavi i na taj način uveri primaoca maila da imamo šta da ponudimo.

Nekad to može da bude i informacija koja će zagolicati maštu korisnika da počne da razmišlja o nečemu. Tema može da bude „Izračunajte da li vam se više isplati da kupite nova ili polovna kola”. Nakon nekoliko dana možete da pošaljete ponudu vaših automobila uz vremenski ograničen popust.

email klijent imejl laptop

Šta je spam i kako izbeći da mail bude blokiran?

U inbox svakog od nas svaki dan stignu desetine poruka, ali većina bude blokirana. Za to su zaslužni spam filteri, koji brinu o tome da nas ne bombarduju prevarantske ponude i virusi. Da bi vaša kampanja bila uspešna, potrebno je da prođete filtriranje i stignete u e-sanduče korisnika.

Da biste smanjili šansu da budete blokirani, potrebno je da šaljete mailove sa servera koji nije prepoznat kao mesto odakle stiže neželjeni sadržaj. Takođe je bitno da mailove šaljete samo ljudima koji su se prijavili na vašu mailing listu, kao i da izbegavate reči koje se koriste u malicioznim mailovima. Takođe je važno da ne preterujete sa fotkama, kao i da ne budu prevelike.

Dodatnu sigurnost pružiće vam i renomirani programi za slanje marketinških mailova. Trenutno je MailChimp najpopularnija platforma za email marketing. Iako je za iole ozbiljnije korišćenje potrebno aktivirati mesečnu pretplatu, na ovaj način kupujete sebi kredibilitet. Ukoliko je poruka poslata iz neadekvatnog programa i sa sumnjivog servera, budite sigurni da nećete ni stići do inboxa.

Takođe je izuzetno važno da u svakom mailu jasno postavite unsubscribe opciju. Mnoge zemlje zakonom obavezuju jasno isticanje ove opcije, ali čak i da to nije slučaj, od vas se očekuje da ponudite tu opciju. U suprotnom je velika verovatnoća da će vaša email kampanja biti označena kao spam ili automatski ili od strane samog korisnika.

Email marketing termini koje treba da znate

  • Autoresponder – servis koji automatski šalje email
  • Subscriber – pretplatnik koji se prijavio na mailing listu
  • HTML Email – posebno dizajniran mail koji izgledom podseća na veb-stranicu
  • Plain Email – običan mail koji sadrži samo tekst, bez ukrasa, slika i linkova
  • Open rate – procenat ljudi sa liste koji su otvorili email
  • CTR (Click Through Rate) – procenat ljudi koji su kliknuli na link
  • CRM (Customer Relationship Manager) – korišćenje sakupljenih informacija o korisniku radi efektnije komunikacije sa njim

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se