Od ideje do realizacije – kako da napravite sajt koji ste zamislili?

Web site je digitalna vizitkarta vas i/ili vašeg biznisa. Bez obzira da li pišete blog, vodite perspektivnu firmu ili organizujete lokalne žurke, informacije koje nudite na sajtu i način na koji su one predstavljene privući će (ili ne) posetioce da nastave da vas prate i odluče se za saradnju sa vama.

Pravljenje sajta nije mali posao, ali ukoliko znate šta radite, nećete imati problema da realizujete ono što ste zamislili. Saznajte o čemu sve treba da razmišljate kada je pred vama izrada sajta i kako da svoju ideju sprovedete u delo.

izrada sajta

1. Detaljna formulacija ideje i odabir teme

Pre nego što bilo šta krenete da radite, potrebno je da precizno formulišete kako želite da izgleda vaš sajt. Da li vam je potreban sajt na kom će preovlađivati fotografije ili tekstualni sadržaji? Koje sve sekcije bi trebalo da sadrži i da li želite da izgleda kao one page sajt ili da se sastoji od velikog broja stranica?

Kada sve ovo definišete, moći ćete da pristupite pronalaženju odgovarajuće teme za vaš sajt. Na internetu postoji pregršt tema koje su dostupne za besplatno preuzimanje. Imajte na umu da uz pomoć pluginova možete prilagoditi izgled određene teme, ali i da treba da proverite iz utisaka drugih korisnika kako se pri modifikacijama određena tema ponaša.

2. Izbor internet adrese

Da biste smestili svoj sajt u internet svet, neophodno je da izaberete adresu na kojoj će posetioci moći da ga pronađu. Prvo je potrebno da pronađete odgovarajućeg provajdera kod koga ćete kupiti domen i hosting, te proveriti da li je vaša željena web adresa dostupna.

Zatim izaberite domen vašeg sajta u zavisnosti od toga da li je on edukativnog karaktera, namenjen domaćem ili internacionalnom tržištu. Tako je za edukativne institucije prepoznatljiv nastavak .edu; .co je rezervisan samo za pravna lica, a među top level domenima su .com, .net, .org, .biz i .info.

3. Odnos između dizajna i funkcionalnosti

Prilikom biranja teme za sajt razmišljajte i o tome koja je vaša ciljna publika. Da li su oni koji će posećivati vaš sajt navikli na kratke forme, te će se pre zainteresovati da vide fotografije i odgledaju po koji video-klip ili žele detaljnije opise, više tekstova napisanih iz ličnog ugla i sl.

Takođe, vodite računa da smisleno raspodelite vaš sadržaj, tako da posetilac ne bude zbunjen količinom informacija, već da sajt bude pregledan i da lako može da pronađe šta želi. Između izgleda sajta i njegove funkcionalnosti radije izaberite drugo, jer će posetilac napustiti čak i najlepši sajt ukoliko ne može da pronađe ono što ga zanima.

pravljenje web sajta

4. Nezaobilazan SEO

Da bi vaš sajt mogao da bude vidljiv na internetu, morate ga optimizovati. To znači da pri kreiranju sadržaja koji objavljujete na svom sajtu koristite neke od SEO pravila i dostupne SEO alate – upotrebljavajte ključne reči, pišite originalne sadržaje, targetirate svoju publiku prema lokaciji koju želite, pratite analitiku.

SEO čini da posetioci koji na internetu tragaju za proizvodom ili uslugom u vašoj ili sličnoj sferi poslovanja među rezultatima pretrage dobiju i vaš sajt. Bez optimizacije vaš sajt neće biti vidljiv u pretraživaču, te će sav vaš prethodni trud biti uzaludan.

5. Održavanje sajta

Kada jednom napravite sajt, to ne znači da ste završili posao. Naprotiv, on vam tek predstoji. Sajt je interaktivna stvar, te je neophodno da konstantno radite na njegovom održavanju. Da bi se posetioci vraćali na sajt, važno je da njihov doživljaj bude pozitivan, kao i da ažurirate sadržaj.

Morate voditi računa i o pluginovima, da li su zastareli ili im je potreban update, da li svi linkovi na vašem sajtu funkcionišu kako treba, da li su vas zatrpali spam komentari itd. Pre instaliranja novih pluginova, proverite njihovu funkcionalnost, pa ukoliko opterećuju vaš sajt bolje ih zaobiđite nego da njihovo (ne)funkcionisanje odbije posetioce vašeg sajta. Ako vam sve ovo izgleda previše komplikovano, onda je možda najbolje da angažujete profesionalnog web dizajnera ili da postanete jedan od njih.

Školovanjem na ITAcademy možete naučiti kako da napravite web sajt. Upisom na neki od programa obezbedićete neophodne IT veštine i sertifikate koji su vam potrebni ukoliko želite da se profesionalno bavite web dizajnom. Dodatna prednost koju pruža ITAcademy je online školovanje. Pohađajte nastavu bez obzira da li se nalazite u Smederevu, Leskovcu, Vranju ili bilo kom drugom mestu u Srbiji.

ITAcademy je dostupna i u BiH, tako da je možete online pratiti i iz Sarajeva, Banja LukeTuzle kao i iz bilo kog drugog mesta u BiH.

  • 13.10.2016 16:13

Komentar