Šta je SEO i zašto Vam je potreban?

If you have traffic you can make money!

SEO je relativno mlada oblast, ali i kao takva je već prošla kroz svoje uspone i padove. Dokazala se kao značajna pomoć preduzećima svih veličina i pronašla je svoje mesto u današnjem turbulentnom internet marketing svetu. Oni iskusniji u ovoj oblasti često umeju da kažu da je SEO star skoro koliko i internet za širu populaciju, samo tada nije imao definisano ime.

Šta je SEO optimizacija

Ipak, postoje mnogi koji se još uvek pitaju: Šta je SEO, Da li je SEO trošak ili investicija, Da li je SEO potreban i u 2016-oj godini?… dok se onima koji su spoznali odgovore na ova pitanja pojavljuju nova: Kako najbolje uraditi optimizaciju sajta, Koje su najnovije tehnike SEO optimizacije sajta, Da li negde postoji relevantan SEO kurs, Da li je moguće, i kako da dobijem SEO sertifikat. Pitanja je mnogo… a na neka od njih ćete pronaći odgovor ako nastavite da čitate ovaj tekst.

SEO optimizacija ili šta je SEO?

Budite sigurni da trenutno na internetu možete pronaći bar 100 različitih definicija Šta je SEO, ali nekako najtačnija, iako previše široka, je ona koja glasi: „SEO je proces koji objedinjuje sve aktivnosti koje za cilj imaju da pozicioniraju vaš sajt na što višoj poziciji u organskim rezultatima pretrage svih pretraživača.

A možda najlepša definicija je: „SEO je umetnost i nauka objavljivanja informacija u formatu koji će uveriti pretraživače da vaš sadržaj zadovoljava potrebe njihovih korisnika za relevantne upite.

Postoji čitava lista aktivnosti podeljena po oblastima koje za cilj imaju sa jedne strane da podignu vaše pozicije, a sa druge strane da povećaju broj relevantnih posetilaca na vaš sajt. Neke od aktivnosti se često prepliću sa nekim drugim internet marketing oblastima, ali sve dok je cilj isti, ovo ne bi trebalo da predstavlja problem.

Zašto pretraživači postoje i kako oni rade?

Da bismo shvatili zašto je SEO važan, moramo prvo shvatiti zašto pretraživači uopšte postoje. Oni su prisutni na internetu da bi osobama omogućili najkvalitetnije rezultate za njihovu pretragu (ranije su postojali direktorijumi, kao glavne strane odakle korisnici kreću u svoje potrage). Dakle, jedini krajnji cilj svakog pretraživača je da svom korisniku isporuči najrelevantniji podatak u što kraćem vremenu, a da bi ovo postigli pretraživači iza sebe imaju ogromne resurse, što tehničke što ljudske. Čitava priča oko pretraživača, tj. relacija korisnik–pretraživač bi se najjednostavnije mogla predstaviti kao proces u tri koraka:

  • prvi korak je upit koji osoba unese u formu za pretraživanje;
  • drugi korak su svi oni koraci koje pretraživači urade u pozadini, a koje mi ne vidimo;
  • treći korak su rezultati koje nam pretraživači prikazuju.

Jedan životni ciklus upita (query) bi mogao biti predstavljen kao na sledećoj slici.

Kako rade search engine pretraživači

Za temu našeg teksta ovde najzanimljiviji deo se odvija kod Index servera. Prvo da razjasnimo, ako nije jasno iz ove ilustracije, kada korisnik unese reč ili frazu koju želi da nađe, pretraživači ne idu u tom trenutku po internetu tražeći najrelevantnije podatke. Umesto toga, pretraživači se trude da sve strane sa interneta već imaju u svojim bazama, da ih filtriraju po kvalitetu i da ih najvećom mogućom brzinom ponude korisniku kada to od njih bude zahtevano. Da bi to bilo moguće, pretraživači, jednostavno rečeno, ovo postižu kroz tri generalne oblasti.

Prva: Šalju svoje „paukove”(crawlers; spiders) da 24h pretražuju internet i posećuju sve strane na koje naiđu. Paukovi zatim sve te strane (novopronađene, ali i one već postojeće) šalju nazad u data centre. Ovo je konstantan proces i nikada se ne završava.

Druga: Pretraživači razvijaju i konstantno unapređuju svoje algoritme koji filtriraju po kvalitetu sve te skupljene strane. Vrlo važan proces za korisnike i SEO! Ovde se razdvajaju kvalitetni pretraživači od wannabe pretraživača. Što je algoritam bolji, to će rezultati biti relevantniji, a korisnici zadovoljniji (ako se prisetimo ovo i jeste glavni cilj svakog pretraživača). OK, a kakve to veze ima sa SEO? Pa, ako se prisetimo definicija koje smo pomenuli na početku teksta, SEO je tu da web strane (i čitave sajtove) optimizuje na takav način da algoritam pretraživača prihvati tu optimizovanu stranu kao najrelevantniju za upit korisnika.

Treća: Ova oblast se odnosi na tehničku stranu priče i ne bismo vas mnogo zamarali tim. Trenutno postoji preko milijardu sajtova na internetu (izvor: Internet Live Stats) i njihov broj se iz sekunde u sekundu povećava. Ako taj broj sajtova pomnožimo sa brojem strana, slika i ostalih stvari koje čine jedan sajt, dolazimo do nezamislivih brojki. Sve to treba skupiti u svojim bazama i strahovitom brzinom isporučivati korisnicima. Dodajte toj čitavoj matematici broj korisnika koji vrše upite, tj. zahtevaju od pretraživača neki rezultat iz njihove baze, i to sve dodatno komplikuje celu priču. Zbog toga pretraživači ulažu ogroman novac u ovaj deo, otvaraju svoje data centre širom sveta i čuvaju ih kao da su Fort Noks. Ali ovo je neka druga priča.

Izdvojili smo par statističkih podataka u vezi sa Googleom, kako bi vam slika postala nešto jasnija:

  • prosečan broj dnevnih pretraga za 2014. godinu – 5 740 000 000;
  • Google danas svake sekunde obradi 40 000 upita;
  • od 16% do 20% upita nikada ranije nije traženo;
  • svaki upit u proseku putuje oko 2 400 kilometara (korisnik–data centar–korisnik);
  • jedan upit na Googleu koristi u proseku oko 1 000 kompjutera i isporuči rezultat korisniku za 0.2 sekunde.

    * Izvor: Google Official History, Comscore, Internet Live Stats, Statistic Brain Research Institute, Amit Singhal

Google i SEO

Google je već godinama najveći i najznačajniji pretraživač (drži oko 90% tržišta), tako da su vlasnici sajtova i online biznisa prepoznali potrebu da se „dodvore” njemu. Sa jedne strane, mnogi od njih nisu imali vremena, sa druge strane mnogi od njih nisu imali znanja, te se prirodno stvorila potreba i prostor za stručnjake koji će ovaj posao obaviti. Dakle, SEO je još jedna od mnogobrojnih poslovnih pozicija koju je stvorilo moderno poslovanje.

Udeo pretraživača na svetskom tržištu - statistika

SEO stručnjaci su počeli da ulažu napore da svi sajtovi budu maksimalno prilagođeni algoritmima pretraživača (posebno za Google kao dominantan) i na taj način pokušaju da se dobro pozicioniraju. Pošto pretraživači iz razumljivih razloga ne žele da otkriju parametre svojih algoritama, SEO stručnjaci širom sveta istražuju i analiziraju sve dostupne podatke i utvrđuju standarde koji dovode do dobrih pozicija njihovih klijenata, a istovremeno su i u skladu sa standardima pretraživača. To je nekada nauka, nekada umetnost, nekada iskustvo… a u praksi to je miks svega navedenog.

Pošto se na jednoj strani pretraživača nakon upita prikazuje deset rezultata, logično je bilo da se urade istraživanja koja bi pokazala koje mesto u rezultatima nosi koliko potencijalnog saobraćaja, jer ovo i jeste svrha SEO aktivnosti – dovući što veći organski saobraćaj, tj. što veći broj potencijalnih korisnika/potrošača.

Iz tih istraživanja je izvučena dobro poznata činjenica da što je više vaš sajt pozicioniran na pretraživačima, vi ćete dobiti više poseta, a tako potencijalno ostvariti i veći profit. Dakle, cilj je da se bude na prvoj strani, tj. idealno bi bilo na prvom mestu.

Jedno od najvećih i najsvežijih istraživanja na ovu temu je uradila oglašivačka mreža Chitika 2013. godine i dobila sledeće rezultate (slični rezultati su postignuti i u nekim drugim studijama):

 

Pozicija na prvoj strani Google pretraživača

Prosečan procenat saobraćaja (avg traffic share)

Prva pozicija

32,5%

Druga pozicija

17,6%

Treća pozicija

11,4%

Četvrta pozicija

8,1%

Peta pozicija

6,1%

Šesta pozicija

4,4%

Sedma pozicija

3,5%

Osma pozicija

3,1%

Deveta pozicija

2,6%

Deseta pozicija

2,4%

Podaci iz ovih i sličnih istraživanja, kao i onih rađenih u prošlosti, postavili su neke osnove za aktivnosti koje SEO stručnjaci treba da uključe u svoj rad da bi rezultati bili odgovarajući.

Šta će meni SEO kada su tu Google oglasi (ili Kako napuniti budžet Googleu)?

Ovo je jedna od večitih vrućih tema u internet marketing svetu – SEO vs. PPC. Ako se objektivno i stručno gleda, i jedna i druga oblast imaju svoju svrhu postojanja, a za koju se treba (više) odlučiti zavisi od nekoliko stvari, a oni bar malo upućeniji će često koristiti miks obe oblasti. Na one koji na ovu temu žučno diskutuju tj. potenciraju samo jednu oblast kao onu pravu za sve trebao bi da gledate sa malom zadrškom o njihovoj stručnosti.

Verovatno se neki pitaju da li ovaj tekst u zagradi naslova ne zvuči malo zajedljivo. Apsolutno ne. To je samo suva činjenica. Google, koji je jedna od najvećih svetskih kompanija, najveći deo svog profita ostvaruje od svojih oglasa (ako ćemo nešto preciznije – 90% zarade).


Daćemo kratak pregled nekih prednosti, tj. nedostataka, obe ove oblasti.

Visoko pozicioniranje sajta na pretraživačima, tj. organski saobraćaj koji stvara, kao glavni rezultat SEO akivnosti, generalno traži više vremena da bi bio ostvaren, ali zauzvrat njegov uticaj traje znatno duže.

ZA: Dugoročni rezultati, nije skup, privlači preko 85% internet saobraćaja, ROI se lako prati.
PROTIV: Potrebno je duže vreme da bi se rezultati videli, komplikovaniji je od PPC, rezultati su teško predvidljivi.

Neorganski saobraćaj, u ovom tekstu sa fokusom na PPC, može brže doneti rezultate, ali je manje efektivan na duge staze u poredjenju sa SEO optimizacijom.

ZA: Brži rezultati, odličan za ciljani saobraćaj, mnogo moćniji u brendiranju.
PROTIV: Može biti veoma skup, po prestanku PPC kampanje vaša vidljivost u rezultatima pretrage je ravna nuli, zahteva konstantna fina podešavanja.

Objektivno gledano SEO treba uvek da bude long time strategija, dok PPC treba koristiti kao taktiku koja, ako se pravilno koristi, zaista može biti veoma efikasna.

Ali i pored toga, paradoks je da se na SEO, koji dovodi 75% saobraćaja sa pretraživača, troši manje od 15% prosečnog SEM budžeta, dok PPC koji dovodi oko 25% saobraćaja sa pretraživača drži oko 80% tog istog budžeta.

Da li svako može da se bavi SEO oblašću?

Da, svako ko želi može da se bavi ovom oblašću. Potrebno je duže vreme da se uđe u celu oblast, a budite i svesni da se ova oblast menja vrlo često, takoreći na mesečnom nivou, te morate biti spremni da redovno obnavljate i dopunjujete svoje znanje. Ali zar ima nešto u životu što može kvalitetno da se radi, a da se pre toga nije učilo, a nakon toga znanje obnavljalo i proširivalo?

Formalna škola za SEO ne postoji, ali zato možete pronaći kvalitetne SEO kurseve koji će vas dobro pripremiti. Nažalost, ni tih kurseva nema u izobilju, te dobro analizirajte šta sve određeni kurs nudi. Mnogi pojedinci i organizacije, da bi stekli brzu zaradu, nude ove kurseve koji su u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta. Pogotovo se čuvajte video-tutorijala koji će vas „naučiti” kako se vrši SEO optimizacija sajta za 5 minuta, ili kako preko noći da postanete prvi na Googleu.

Šta je ono minimalno što bi jedan kvalitetan SEO kurs trebalo da vam ponudi?

Nećemo ulaziti detaljno ovde sa kakvim znanjem bi trebalo da izađete sa takvog kursa, ali recimo da bi minimalno trebalo da budu pokrivene oblasti kao što su:

  • Internet marketing,
  • Pisanje i distribucija sadržaja,
  • Advertajzing,
  • Strateški marketing,
  • Web analitika,
  • Osnove internet zakona,
  • i naravno, kompletna SEO oblast.

Ovo su neke osnove, dok bi bilo dobro da budu pokrivene i oblasti brendiranja, ponašanja potrošača, pokretanja internet biznisa, socijalnih medija itd… što više oblasti pokrijete, to će vaše znanje biti kompletnije i svoj posao ćete moći da radite bolje.

Trošak ili investicija?

Možda ste pomislili da će ovde prva rečenica biti da je SEO svakako investicija, ali budimo realni. To da li će SEO optimizacija biti trošak ili investicija, zavisi od dve stvari. Prva je klijent, druga je osoba koja radi SEO za sajt ili neku kompaniju.

Ako su neki razočarani jer su očekivali gomilu brojki, podataka i analiza, a sigurno je to jedna od mogućnosti kako kvalitetno napisati tekst na ovu temu, moraju da shvate da uticaj na sve te brojke, podatke, tehnike imaju u stvari isključivo dva gorepomenuta aktera. Dakle, ovde je sve jasno, nema mesta za razmišljanje po principu: „Šta je starije, kokoška ili jaje”. Svi podaci i analize mogu biti samo posledica odluka i primenjenih tehnika gorepomenuta dva subjekta, a to će tek onda dovesti do odgovora da li je SEO trošak ili investicija.

Zašto klijent? Pa, jednostavno je. Ciljevi koje postavi pred svog SEO menadžera, kao i sam odabir SEO menadžera, zavise isključivo od klijenta. Ako je klijent nerealan sa postavljenim ciljevima, stvoriće nepotreban pritisak na svog SEO menadžera, koji može rezultirati primenom nekih prečica koje često dovedu do neželjenih rezultata. Sa druge strane, ako klijent i postavi realne ciljeve, ali izabere pogrešnog radnika, rezultati mogu (ili će) biti katastrofalni. Svako ko je bar malo proveo u SEO industriji zna za slučajeve gde su ljudi koji su svoje poslovanje isključivo zasnivali na internetu, bankrotirali zbog SEO problema. Među njima su bile i milionske kompanije!

Zašto SEO stručnjak? Pravi SEO stručnjak će znati sve mogućnosti dostupnih SEO aktivnosti, radiće po poslednjim standardima i neće zarad novca obećavati kule i gradove. Ako osoba koja radi SEO nije stručna ili joj etika nije jača strana, može uništiti vaš online biznis.

Dakle, trošak ili investicija? Verovatno ste do sad već uvideli da ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje, tj. svaki klijent (projekat) i osoba koji rade na SEO optimizaciji su drugačiji. Ali ako je klijent realan, a SEO menadžer stručan i odgovoran, SEO će uvek biti dobra investicija. Kolika će ta investicija biti, takođe zavisi od gorepomenutih osoba. Bitni su ciljevi, budžet, ali i realno sagledavanje da li dati prioritet SEO optimizaciji ili je prioritet neki drugi marketinški/prodajni kanal. Svaka ozbiljna kompanija koja je predstavljena online treba da ima svog SEO menadžera. Što su veći ciljevi ili obim posla (veliki broj sajtova pod ingerencijom, jaka konkurencija, veliki broj strana i sl), to bi budžet za SEO morao biti veći.

Korak dalje – SEO menadžer nije mađionicar, tako da je stvaranje SEO odeljenja ono što može znatno poboljšati/ubrzati rezultate i nameće se kao logično rešenje. Naravno, ako je obim posla mali, jedan radnik je dovoljan.

5 razloga zašto treba da investirate u SEO

Razloga postoji mnogo i mogla bi da se napravi dugačka lista, ali mi smo se zadržali na 5 razloga zašto bi pojedinci ili preduzeća trebalo da investiraju u SEO optimizaciju.

Jednostavno, uvek radi – Na prvom mestu, SEO strategije i tehnike optimizacije koje su usklađene sa poslednjim standardima uvek rade. Sve dok ste na safe strani, tj. koristite takozvani White Hat SEO, možete očekivati pozitivne rezultate. Pa ako nešto radi i donosi vam pozitivan uticaj, zašto to ne primeniti, zar ne?

Nije skup – Kada bi upoređivali troškove i uticaj sa ostalim oblicima online marketinga (kao što su npr. PPC ili email marketing, SMM...), SEO pruža relativno dobar ROI (return of investment). PPC može dovesti do bržih rezultata, SMM može znatno doprineti vašem brendu, ali ipak bi SEO uvek trebalo da bude osnova vašeg online poslovanja. Pošto se algoritmi pretraživača po kojima se određuje kvalitet sajtova, tj. mesta na kojima će biti pozicionirani, veoma često modifikuju, najjeftinije rešenje je da otvorite stalno radno mesto SEO menadžera ili naučite SEO sami.

Pretraživači imaju ogroman tržišni udeo – Trenutno oko 90% potrošača koristi internet u nameri da pronađe odgovarajuće preduzeće/servis/prodavnicu za svoje potrebe. Ove brojke rastu iz godine u godinu, i ne tako dugo internet će totalno ovladati ovim segmentom. Postoji jedna izreka koja govori dosta toga i upravo joj je mesto ovde, a glasi: „Your customers are here (search engines), are you”. Bez dobrog pozicioniranja u rezultatima pretrage, potencijalni potrošači će teško naći vaš sajt/biznis i umesto vas tamo će biti vaši konkurenti.

Značajan porast mobilnih i lokalnih pretraga – Saobraćaj preko mobilnih uređaja je u strahovitom naletu poslednjih godina. Pored toga, kombinacija lokalnih pretraga i korišćenje mobilnih uređaja dovodi do surovih statističkih podataka.

Urađena studija od strane Googlea po ovom pitanju pokazuje da:

  • 9 od 10 lokalnih pretraga preko mobilnih uređaja dovodi do follow up action, tj. poziva, posete ili kupovine!
  • Ove follow up akcije se dešavaju u roku od jednog sata!
  • Svaka ovakva pretraga dovodi do dve akcije!

Da li postoji ijedan drugi marketing / prodajni kanal na svetu koji se može pohvaliti ovakvom statistikom. Ne postoji! I da li je vaš sajt optimizovan za mobilnu i lokalnu pretragu?

Vaši konkurenti ga rade – Nekada se i moglo očekivati da će se neki sajt naći na visokim pozicijama bez rada na njemu, ali to je sve manje i manje slučaj. Jednostavno, svi su shvatili šta potencijalno donose visoke pozicije na pretraživačima i ulažu dosta truda i vremena da ih dosegnu. Oni koji nisu prepoznali ovaj potencijal… pa, jednostavno propuštaju veliki deo tržišnog kolača. 90% biznisa koji se nalazi u top 5 rezultata radi na nekoj vrsti internet marketinga. Zaključak je jednostavan.

Investiranje u organski saobraćaj kroz SEO je danas važniji nego ikad ako se uzmu u obzir svi relevantni dostupni podaci. U današnje vreme svaki online biznis mora imati svoju SEO strategiju i mora je jasno i čvrsto postaviti u svojoj online marketing hijerarhiji. On i dalje ostaje jedna od najvažnijih komponenti u naporima za ostvarivanje što veće i kvalitetnije prisutnosti na internetu.

Top 3 benefita koja će vam SEO doneti

SEO je odavno prepoznat kao efektivna, važna i ne tako skupa internet marketing stategija. Iako postoji dosta benefita dobre SEO stategije, mi smo vam izdvojili tri, u nadi da ćete prepoznati zašto je SEO to što jeste.

Povećani obim organskog saobraćaja – Visoke pozicije na stranama rezultata pretrage (SERP – Search Engine Ranking Positions) donose najviše organskog saobraćaja, a SEO optimizacija sajta je ono što će vam to omogućiti. Takođe, optimizacija će kreirati informativne i relevantne naslove i meta tagove za vaše ključne reči. Kvalitetna optimizacija će takodje uticati i na CTR (Click Trough Rate), kao i na relevantan organski saobraćaj. A povećani organski relevantni saobraćaj = povećani profit!

Merljivi ROI – SEO aktivnosti pružaju rezultate koji se mogu lako meriti i iz kojih se može izvući dosta podataka, te je ROI uvek lako pratiti. Danas je moguće pratiti skoro svaki aspekt online poslovanja, pa tako postignuti rezultati u rangiranju, organskom saobraćaju i konverziji će lako pokazati ROI vrednosti u vezi sa vašom optimizacijom.

Podizanje svesti o vašem brendu (Brand Awareness) – Kako smo već utvrdili da najveći broj vaših potencijalnih potrošača svakodnevno koristi pretraživače, visoke pozicije na njima će vam doneti veliki broj prikazivanja upravo vašoj ciljanoj populaciji, i to svakodnevno – 24x7. Toliki broj redovnog prikazivanja/pominjanja vašeg brenda će u svesti potrošača dovesti do stvaranje veze izmedju ključnih ciljanih reči i vašeg brenda, te na taj način vaš brend može zadobiti i veće poverenje potrošača i biti prepoznat kao sinonim za kvalitet. A složićete se da će vam ovo dovesti potencijalno povećan promet, tj. profit. Dakle, što ste na višim pozicijama, to možete očekivati i veći profit. Vrlo jednostavno.

Gde naučiti SEO

SEO je prisutan svuda na internetu. Mnoga znanja u vezi sa IT industrijom, online marketingom, poslovanjem, prodajom,  i sličnim temama se mogu naći na internetu. Mnogi su čak i programiranje naučili preko interneta. Ali postoji problem, kao i sa ostatkom informacija pronađenih na internetu, a to je kako pronaći tačne i najnovije informacije.

Pitanja koja bi u najmanju ruku trebalo da postavite sebi, pre nego se odlučite da posvetite svoje vreme i dopustite da vam određeni internet izvor bude SEO učitelj, bi mogla biti:

  • Da li je ovaj sajt pouzdan?
  • Koje sve oblasti pokriva ovaj kurs SEO optimizacije?
  • Da li su SEO lekcije i tehnike optimizacije na ovom kursu u skladu sa zadnjim promenama i standardima?
  • Da li će biti pokrivene još neke oblasti internet marketinga?
  • Ko je predavač?
  • Da li ću dobiti SEO sertifikat?
  • Da li je stečeni sertifikat prepoznat u svetu i da li će mi pomoći u pronalaženju posla?

Koji mi SEO kurs preporučujete?

Bez ikakve želje da ovo izgleda kao promocija, ali jedan od najkvalitetnijih, svetski dostupnih kurseva nudi upravo ITAcademy, a u ponudi je i na InternetAcademy sajtu. Da ne preterujemo? Zaista ne, jer ako pogledate plan i program, videćete da se školovanje za SEO menadžera (prikladniji naziv nego kurs za SEO menadžera) sastoji od čak 32 predmeta, raspoređenih u preko 300 školskih časova kroz dva semestra. Dovoljan je jedan pogled na sve oblasti koje ovo školovanje pokriva, te je lako zaključiti da ćete naučiti mnogo više nego na ostalim kursevima, a da će vam stečena znanja iz ponuđenih oblasti, kao i sertifikat za SEO menadžera koji dobijate nakon školovanja, otvoriti mnoga vrata kroz koja ćete smeti da prođete sa velikim samopouzdanjem.

Jedno je sigurno, bilo da želite da naučite SEO zarad ličnog biznisa ili da biste postali SEO menadžer, znanja iz ove oblasti će vam pomoći u unapređivanju online prisustva bilo kog biznisa. A potom i druge možete učiti šta je SEO...

Milan Budimkić
SEO Specialist
LINK group

  • 01.08.2016 14:44

Komentar