SEO paketi i cena – na šta treba da obratite pažnju

Optimizacija sajta je neophodna ako želite da postignete online uspeh sa svojim sajtom. Ovim poslom se bave SEO stručnjaci, koji svoje usluge naplaćuju u skladu sa obimom i zahtevnošću posla. Najčešće se nude SEO paketi različitih nivoa i cena. Kako je ponuda velika, važno je znati šta se dobija, ali i ko nudi uslugu, tj. koliko je ona kvalitetna. 

SEO paketi usluga

Sa razvojem interneta Google pretraživač dobijao je na važnosti, pa je i SEO optimizacija postajala neizostavni deo poslovne online strategije. S vremenom se izgradila čitava industrija koja se bavi isključivo optimizovanjem sajtova radi što boljeg rangiranja u pretraživačima (pre svega na Googleu). Formiranjem tržišta došlo je i do kreiranja cena SEO usluga, ali to ne znači da je lako ustanoviti koliko košta optimizacija sajta.

I dok je prilično jasno šta je SEO i kako funkcioniše, nije tako lako odrediti cenu SEO usluge. Naime, dok su search engine alati slični, pristup rešavanju izazova razlikuje se od slučaja do slučaja, a i sami izazovi nisu uvek isti. Postoje mnogi elementi koji utiču na kompleksnost projekta, a tu je i pitanje budžeta koji je dodeljen. Često se desi da cilj jednostavno nije moguće postići sa dodeljenim sredstvima. Tada iskusni SEO stručnjaci jasno stavljaju do znanja da će rezultati trpeti, a u nemalom broju slučajeva odbijaju da prihvate projekat. 

SEO analiza određuje cenu usluge

Da bi SEO cena bila što realnija, potrebno je za početak dobiti što više informacija o sajtu, njegovoj istoriji, eventualnim problemima i ciljevima projekta, a treba izvršiti i osnovnu analizu. Na ovaj način stiče se uvid u stanje u toj niši, snagu konkurencije, ali i u kvalitet sajta koji treba da se optimizuje. Postoje mnogi parametri koji utiču na procenu obima posla, a ovo su samo neki od njih:

 • koliko je sajt veliki, tj. koliko ima stranica;
 • da li je i koliko kvalitetno rađena SEO optimizacija;
 • kako se sajt rangira za najvažnije ključne reči
 • da li je sajt uvezan backlinkovima sa drugim sajtovima od autoriteta;
 • koliko je sajt posećen i kako se rangira u ključnim pretragama;
 • da li je u pitanju dugoročan angažman na optimizovanju;
 • da li je sajt imao i da li još uvek ima probleme, kao i koji je tip problema bio u pitanju;
 • koliki je budžet odvojen za SEO operacije.

Svi ovi parametri utiču na formiranje cene usluge koju će pružiti SEO ekspert. Zato je na stručnjaku da prilikom ugovaranja posla predoči sve izazove klijentu koji stoje na putu dobrog rangiranja. Na ovaj način se na vreme klijent suočava sa realnim rokovima za postizanje željenih rezultata.

Iako bi mnogi hteli brzo rešenje koje će ih katapultirati na sam vrh prve strane pretraga, to nije tako lako niti to iko može da obeća. Na konačnu cenu utiče i postavljeni cilj od strane klijenta, tj. šta želi da postigne i koji rezultat smatra uspehom. 

U zavisnosti od postavljenog cilja (više organskih poseta, povećanje konverzija, ali i mesečnih prihoda) SEO stručnjak će formirati paket usluga ili ponuditi neki od već postojećih iz svoje ponude. Konačno, kompleksnost problema i vreme potrebno za rešavanje utiču na konačnu cenu, a sve to da bi klijent dobio ono što želi.

SEO cena freelancer posao

Šta obuhvataju SEO paketi usluga?

Kada je formiranje paketa i cena u pitanju, vrlo je važno precizno navesti na koje usluge može da računa klijent. Pritom treba imati na umu da postoji mnogo faktora koji utiču na rangiranje i da verovatno ne postoji savršeno optimizovan sajt. Šta više, takav sajt Google verovatno ne bi ni rangirao previsoko jer bi procenio da je “preoptimizovan” nauštrb sadržaja. 

Ipak, postoje određeni parametri koji svakako treba da budu pokriveni u SEO paketima. Reč je o nekoliko oblasti koje su bitne za kvalitet sajta i koje umnogome utiču na rangiranje:

 • Sadržaj (content) - jedan od najbitnijih segment, kome se s razlogom posvećuje velika pažnja. Kvalitetni tekstovi, video i audio klipovi, infografici, fotografije i slično su od ključne važnosti za kvalitet sajta;
 • Arhitektura sajta - neophodno je da sajt bude responzivan, tj. da bude brz i pregledan i na malim ekranima kao što su displeji telefona. Potrebno je i da Google “paukovi” (spiders, crawlers, bots) lako mogu da se kreću kroz sajt kako bi indeksirali strane;
 • Kvalitet backlinkova - reč je o linkovima ka stranicama sajta koji se nalaze na drugim sajtovima. Vrlo je važno da se ovi linkovi budu kvalitetni, na sajtovima od autoriteta i da ne deluje da su plaćeni. To Google ne toleriše i može da dovede do velikih kazni u vidu slabog rangiranja u pretragama.

U zavisnosti od želja i budžeta klijenta, ovi segmenti optimizacije će u manjem ili većem delu biti pokriveni. Iako mnogi SEO stručnjaci imaju određene pakete usluga koje nude klijentima, kako će izgledati proces optimizacije zavisi od slučaja do slučaja.

Zbog toga se velika pažnja posvećuje analizi i dogovaranju strategije sa klijentom. Na ovaj način se dolazi do prave slike, što olakšava konačni izbor SEO paketa. Treba napomenuti da se SEO tehnike dele na dozvoljene metode (White Hat), “sivu zonu” (Gray Hat) i nedozvoljene metode (Black Hat). 

Iako pojedine tehnike Google sankcioniše one se svejedno koriste, ali mogu vrlo lako da se obiju o glavu vlasniku sajta. Zbog toga je uvek preporučljivo igrati po pravilima, jer čak i polulegalne metode mogu da budu razlog za žestoku kaznu. Kada se reše sve nedoumice oko pristupa radu, SEO tim pristupa radu na projektu.  

SEO paketi se uglavnom razlikuju po kompleksnosti projekta, a udeo u ceni ima i  broj stranica koje će biti optimizovane, kao i broj backlinkova koji će biti kreirani na, najčešće, mesečnom nivou. Često najpovoljniji paketi podrazumevaju pre svega konsultantsku ulogu, gde će se vršiti nadzor sajta i davati saveti kako da se reše problemi. 

Kompleksniji paketi obuhvataju kompletan proces rada koji podrazumeva tehnički SEO, on-page SEO i off-page SEO. Kada je reč o kompletnoj podršci, onda se podrazumeva da najbolji SEO paketi uključuju i pisanje i distribuciju sadržaja (na drugim sajtovima, društvenim mrežama…).

Redovno praćenje rezultata optimizacije

Iako smo više puta pomenuli da je SEO optimizacija dugoročni proces čiji rezultati nisu odmah vidljivi, to ne znači da klijent ne treba da zna kako napreduje rad. Podrazumeva se da, bez obzira na nivo SEO paketa i cene usluge, postoji redovno dostavljanje izveštaja o urađenom, a jedan od neizbežnih osnovnih izveštaja je i prikaz kretanja rangiranja strana sajta za odabrane ključne reči. Na ovaj način klijent u svakom trenutku može da ima uvid u kompletan proces. 

To je posebno važno ukoliko je SEO stručnjak dugoročno angažovan kako bi se bavio link building kampanjama, praćenjem ključnih reči i unapređivanjem rangiranja za njih, optimizovanjem novog sadržaja na sajtu i generalno praćenjem funkcionisanja kompletnog sajta. To su sve radnje koje zahtevaju stalan angažman i samim tim redovno izveštavanje klijenta o napretku i trenutnim izazovima.

Koliko košta optimizacija sajta?

SEO usluge pružaju freelance profesionalci i marketinške agencije, s tim da su, po nedavnom istraživanju, cene agencija skoro duplo više. Ono što je zajedničko je da se cena obično formira na osnovu obima posla, pa tako SEO cena usluge može biti naplaćena po satu rada, mesečno ili po projektu. 

U pomenutom istraživanju, skoro tri četvrtine stručnjaka naplaćuje svoje usluge na mesečnom nivou, a iznos honorara retko kad prelazi 5000 dolara. Šta više, u najvećem broju slučajeva, cena usluge je u rasponu od 500 do 1000 dolara mesečno. Ova cena naravno varira od zemlje do zemlje. 

Da li se SEO isplati?

Kao i u mnogim drugim sferama poslovanja, često se iz želje da se uštedi napravi mnogo veća šteta. Tako pri angažovanju SEO menadžera mnogi gledaju da prođu što jeftnije. Ono što ne shvataju je da na ovaj način neće ni približno biti ostvaren cilj. Do ove greške često dolaze klijenti koji žele da u veoma kratkom roku dobiju značajne rezultate, ali bez velikog ulaganja. 

U ovakvim situacijama čak i vrlo iskusni SEO eksperti ne mogu da pomognu. Naprotiv, mnogi stručnjaci će odbiti takav projekat jer su svesni da su želje klijenta u raskoraku sa realnošću. U ovom slučaju je svaka SEO cena prevelika jer neće dati nikakave rezultate. Jednostavno, ne postoje brza rešenja kada je organska pretraga u pitanju. Reč je o dugoročnom procesu koji u velikom broju slučajeva daje odlične rezultate. 

Postanite sam svoj SEO majstor

Ukoliko pokrećete biznis i važno vam je da imate odlično rangiran sajt u Google pretragama, dobra je ideja da angažujete SEO stručnjaka. S druge strane, ukoliko imate dugoročan plan, svakako razmislite i o pohađanju nekog SEO kursa kako biste sebi olakšali rad. Čak iako vas SEO preterano ne interesuje, a želite da razvijete biznis, potrebno je da imate bar osnovnu predstavu o njegovim mogućnostima. 

S druge strane, ako vas zanima ova oblast imamo sjajnu vest - SEO menadžeri su izuzetno traženi i odlično plaćeni! To je jedan od glavnih razloga zašto je Content & SEO Manager program jedan od najtraženijih na ITAcademy. Još jedan važan faktor je fantastična perspektiva ovog posla. 

Naime, internet i moderne tehnologije se stalno razvijaju pa se očekuje još veća potražnja za stručnjacima iz ove oblasti. Već sada je ova profesija izuzetno tražena kako od strane marketinških agencija, velikih korporacija, tako i brojnih klijenata širom sveta. Na vama je da to maksimalno iskoristite i pokažete svoje talente. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se