Content marketing: šta je, kako i zašto bi trebalo da ga koristite za promociju

Koristan sadržaj u srži je svake dobre vrste marketinga. Kako se navike potrošača menjaju, a tradicionalni kanali marketinga poput bilborda i TV reklama postaju skupi i glomazni, pojavila se potreba za novom, preciznijom, a jeftinijom vrstom marketinga. To je u poslednjih dvadesetak godina postao takozvani content marketing.

Content marketing pisanje tekstova

Šta je content marketing

Termin content marketing, odnosno marketing sadržaja, odnosi se na strateški pristup marketingu orijentisanom na kreiranje i distribuciju dopadljivog a relevantnog sadržaja radi privlačenja i zadržavanja jasno definisane publike. Krajnji cilj ovog oblika marketinga je isti kao i kod svakog drugog – da stimuliše potencijalnog klijenta da preduzme željenu akciju. Razlikuje se samo način kako se do ovog rezultata dolazi.

U marketingu sadržaja, umesto direktne ponude i prodaje proizvoda ili usluga, kreira se zanimljiv i koristan sadržaj koji pomaže korisnicima da reše probleme i na kraju izaberu vaš proizvod ili uslugu koju nudite. Ovu vrstu marketinga danas koriste brendovi svih veličina: od preduzetništva, preko malih biznisa, pa sve do velikih korporacija poput Microsofta ili kompanije Cisco Systems. Jednostavno, content marketing je postao globalni standard. 

Šta to znači za one koji se oglašavaju? Da ovaj pristup funckioniše. Svako ko želi da se bavi marketingom može da profitira od ovladavanja tehnikama i oruđima marketinga sadržaja. U nastavku teksta saznajte zašto.

Koje prednosti donosi content marketing?

Benefite marketinga sadržaja je teško klasifikovati po vrednosti, jer oni zavise od specifičnih potreba različitih biznisa. U grubim crtama, postoje tri ključne prednosti zbog kojih kompanije koriste content marketing. To su:

 • povećanje prodaje;
 • smanjenje troškova;
 • lojalniji klijenti.

Ako izbacite pojmove „relevantnog” i „dopadljivog” iz definicije koju ste pročitali u prvom pasusu teksta, dobićete definiciju tradicionalnog marketinga i razlika će vam postati jasna. Content marketing je onaj sadržaj koji vas ne primorava na kupovinu i ne insistira na određenom proizvodu. To je sadržaj koji vam zaista pomaže da steknete uvid u temu od interesa ili rešite određeni problem.

Gde možemo pronaći content marketing i kako pomaže

Generalno gledano, content marketing ne bi trebalo posmatrati odvojeno od marketinga u celosti. Oni bi trebalo da se prepliću i podržavaju jedan drugog. Kvalitetan marketing sadržaja morao bi da postoji u svim marketinškim aktivnostima kao posledica celokupne taktike brenda bilo koje vrste. 

Tako bi trebalo da ga pronađete u kompanijskim aktivnostima poput marketinga na društvenim mrežama, optimizacije za pretraživače (SEO), odnosa s javnošću, digitalnog marketinga – model plaćanja po kliku (PPC), ili ulaznog marketinga. A evo i zašto:

 • marketing na društvenim mrežema – koristan sadržaj se deli i čita;
 • SEO – kontinuran rad na optimizaciji za pretraživače sa kvalitetnim sadržajem pozitivno utiče na rangiranje sajta i dovodi do boljih pozicija u pretrazi; 
 • PR – najuspešnije strategije za odnose s javnošću brinu o čitaocu više nego o kompaniji;
 • PPC – što je sadržaj kvalitetniji, više će ljudi kliknuti;
 • ulazni marketing – dobar marketing podstiče saobraćaj.

Oblici marketinga sadržaja

Ako i dalje niste sigurni šta je content marketing i gde ga možete pronaći, ovo su neki od oblika koje svakodnevno srećete i razlozi za njihovu upotrebu.

Infografici: Vizuelizacija podataka je postala popularna, jer je ljudima daleko lakše da gledaju nego da čitaju statističke izveštaje i rezultate istraživanja. Informacije prezentovane na ovaj način pamte se bolje, a sama prezentacija može da bude dopadljiva. 

Jedan od vidova vizuelizacije koji se često sreće jeste infografik. U pitanju je grafički prikaz činjenica koje su relevantne za određeni proizvod, brend ili situaciju. Uvođenjem ilustrovanih elemenata koji predstavljaju stavke datog izveštaja čitaocu se koncept zaokružuje. Za dobar infografik, pored tekstualnog sadržaja, neophodno je imati i grafičkog dizajnera.

Podcast: Podkast je digitalna datoteka koja se nalazi na internetu. U najvećem broju slučajeva reč je o audio-materijalu gde govornici, najčešće stručnjaci, prezentuju određenu ideju iz oblasti kojom se bave. Sadržaji podcasta mogu biti različiti, ali njhova poenta je da prenesu marketinšku poruku. 

Često se koriste u obrazovne svrhe gde pomažu ljudima da prevaziđu određene probleme. Ukoliko vam ovaj oblik komunikacije ne deluje kao nešto što se može podvesti pod content marketing, vratite se na definiciju marketinga sadržaja sa početka teksta i videćete da opis podcasta savršeno korespondira sa njom.

Knjige: Da, verovali ili ne, i internet marketing knjige spadaju u važan deo content strategije. Razmislite samo o stručnoj literaturi. Mnogi pisci koriste upravo ovaj kanal za sopstvenu promociju i utvrđivanje kredibiliteta u svojoj oblasti delovanja.

Sajt: Možda niste očekivali da nešto poput sajta može da spada u content marketing. Da li to znači da je svaki sajt koji napravite istovremeno i oblik marketinga sadržaja? Ne. Razlika između obične internet prezentacije i sajta koji predstavlja marketing sadržaja je mala, ali postoji. U pitanju su kvalitet i koncept samog teksta i propratnih materijala. 

Da li materijal prezentovan na sajtu prati oglas sa koga je korisnik došao na njega? Ukoliko je odgovor potvrdan, a obećanje koje je u oglasu dato na sajtu ispunjeno, za takav sajt može da se kaže da spada u marketing sadržaja.

Ovo su samo neki od oblika marketinga sadržaja. Tu su i blogovanje, video, email marketing, elektronske knjige, kursevi, objave na društvenim medijima i mnogi drugi oblici digitalnog sadržaja.

pisanje na kompjuteru

Kako znamo da je nešto marketing sadržaja?

Najbolji način je da postavite sledećih nekoliko pitanja:

 1. Da li sadržaj povećava saobraćaj prema ključnim web stranicama?
 2. Da li sadržaj podiže svest o brendu?
 3. Da li sadržaj gradi odnos sa klijentima?
 4. Da li sadržaj povećava profit?
 5. Da li sadržaj podstiče deljenje i ima linkove ka trećim stranama?

Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, onda imate posla sa marketingom sadržaja.

Kako se sadržaj kreira na pravi način

Ako želite da sami isprobate marketing sadržaja, ovo su 4 proverene strategije:

1. Duga forma

Posetioci sajtova po pravilu ili traže rešenje za problem ili žele da se bliže informišu o temi od interesa. Šta je posao eksperta za content marketing? Pre svega, da identifikuje problem i prezentuje proizvod, uslugu ili savet kao rešenje pomenutog problema.

Duža forma, ukoliko je sadržaj informativan i dopadljiv, samim tim može dati veću vrednost posetiocima, jer opširnije rešenje problema potkrepljeno dokazima čitaoce neće odvratiti, naprotiv. 

Kada razmišljate o formi, ne mislite isključivo o tekstu, već i o slikama i video-materijalima. Integrisani vizuelni, video i audio sadržaji dobra su strategija za razigravanje sadržaja i razbijanje velikih tekstualnih blokova.

kreiranje sadržaja na internetu

2. Personalizacija sa interaktivnim sadržajem

Istraživanja su pokazala da 75% intervjuisanih stručnjaka za marketing povećava broj interaktivnih sadržaja radi većeg stepena personalizacije. Razlog je jednostavan. Kreiranje iskustva za korisnika koje odgovara njegovim specifičnim potrebama isplativije je od serviranja generičkih sadržaja. Oni samim tim vode do većeg povraćaja investicije, što je vlasnicima biznisa važna stavka. Tako, na primer, interaktivni plaćeni oglasi i pozivi na akciju beleže veću stopu klikova. 

Šta sve spada u interaktivan sadržaj? Interaktivni infografikoni, „360 stepeni” video-klipovi, koji na atraktivan način pokazuju proizvod ili kompanijski prostor, personalizovani kvizovi koji posetiocima daju mogućnost da testiraju svoje veštine ili otkriju nešto o sebi – svi ovi oblici komunikacije su popularni i lako se dele na društvenim mrežama.

Kako se ovo znanje može iskoristiti? Evo prostog primera. Ako organizujete konferenciju ili sličan događaj, pokretanje ankete neposredno pred događaj može da generiše takozvani „buzz”, odnosno širenje priče o samom događaju. Pored toga, putem ankete od publike možete dobiti smernice o tome na koji način biste mogli da unapredite događaj.

3. Stvaranje organskog saobraćaja kroz kontinuiran rad na uspešnom sadržaju iz prošlosti

Velika prednost marketinga sadržaja jeste što svaku jedinicu sadržaja koji proizvedete možete da modifikujete, ponovo upotrebljavate ili proširite novim materijalom. Na ovaj način se iz investicije u sadržaj – vremenske ili finansijske – izvlači maksimum. Kada identifikujete koji su najbolji sadržaji u smislu poruke i načina obraćanja, možete da počnete da nadograđujete. 

Kako da ovo iskoristite? Ništa vas ne sprečava da produbite temu koja je kod vaše publike proizvela reakcije tako što ćete objaviti nastavak najčitanijeg članka. Isto važi za druge vrste postova. Ažurirajte originalni post najnovijim vestima ili relevantnom statistikom. Dodajte linkove na originalnim sadržajima za stvaranje organskog interesovanja. 

Iskoristite popularne ili sezonske sadržaje po drugi put njihovom pravovremenom promocijom na društvenim medijima – u sezoni ili kada korespondiraju sa aktuelnim vestima. Budite kreativni u načinima kako ćete ih ponovo predstaviti. Primera radi, stari blog sadržaj možete transformisati u nov infografik ili niz objavljenih srodnih sadržaja prirediti kao elektronsku knjigu.

4. Povećanje saobraćaja na web stranici putem društvenih medija

Kreiranje kvalitetnog sadržaja je samo jedan aspekt marketinga sadržaja. On ide u paketu s kreiranjem saobraćaja na web stranici i dovođenjem korisnika do sadržaja koji ste kreirali. Promovisanje na medijskim platformama i društvenim mrežama jedan je od najboljih načina da se dođe do publike. Prema navedenom istraživanju CMI-ja, Facebook i YouTube su dobre platforme za lansiranje promocije. Instagram je takođe dobar izbor. 

Važno je znati koje platforme funkcionišu za koje sadržaje. Ako ste obučeni konsultant za marketing, klijentima preporučujte da se drže kanala koji najbolje odgovaraju vašim proizvodima ili uslugama. Primera radi, Instagram je sjajan za biznise poput cvećara ili salona nameštaja, koji mogu da ponude dopadljiv vizuelni sadržaj. Zato je ponekad bolje ograničiti prisustvo na jednu do dve društvene mreže nego objavljivati identičan sadržaj na više njih.

Karijera u marketingu sadržaja

Mnogi preduzetnici nisu sigurni kako da iskoriste ove kanale, a po pitanju marketinga sadržaja su skeptični, jer smatraju da su ulaganja u ovu vrstu promocije prevelika. Međutim, mnoge dostupne studije pokazuju da čak i mala ulaganja na nivou od šest sati sedmično mogu da dovedu do drastičnog povećanja saobraćaja. To znači da, ako ne već sada, u budućnosti svakom biznisu biće potreban stručnjak za ovaj oblik oglašavanja.

Koje veštine treba da ima stručnjak za content marketing? Osoba koja želi da gradi karijeru u ovoj oblasti pre svega mora poznavati strategije vođenja korporativnih profila. Ona takođe mora znati tehnike kojima se vidljivost na društvenim mrežama povećava. Najzad, ona mora vladati i osnovama prodaje. Ako želite da vođenje profila na društvenim mrežama i kreiranje zanimljivog sadržaja bude vaš svakodnevni posao, onda je jednogodišnja obuka u domenu digitalnog marketinga pravo rešenje za vašu karijeru.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se