Internet marketing - 10 knjiga koje vam preporučujemo

U digitalnoj eri ni jedna uspešna kompanija ne može da opstane bez internet marketinga. Često su online kampanje mnogo uspešnije od klasičnih jer mogu mnogo lakše da se obrate ciljnoj grupi potrošača. Da biste postali ekspert, potrebno je da se stalno usavršavate, zbog čega vam preporučujemo 10 knjiga o internet marketingu.

internet marketing knjiga

Internet marketing obuhvata online promotivne aktivnosti putem društvenih mreža, pretraživača, sajtova itd. Reč je o relativno novoj formi marketinga koji se i dalje razvija i širi. Jedan od glavnih razloga razvoja ove oblasti su navike korisnika koji informacije traže pre svega na internetu, i to na mobilnom telefonu. U skladu sa tim se javila i potreba za konstantnim usavršavanjima internet strategija. 

Jedan od načina učenja je svakako školovanje odabirom E-Business & Internet Marketing programa. Ipak, da biste u potpunosti savladali ovu oblast, preporučljivo je da pročitate stručne knjige. Iza njih stoje dokazani stručnjaci, koji na ovaj način prenose svoje znanje. Knjige iz ove oblasti su korisne čak i za iskusnije marketare jer nude savete za mnoge situacije, pa ih je dobro imati na polici (ili u digitalnoj formi kao e-knjige). 

10 internet marketing knjiga koje treba da pročitate

Internet marketing sastoji se iz niza oblasti kao što su email marketing, affiliate marketing, PPC, SEO itd. Kako biste što više naučili iz ove oblasti i samim tim bili konkurentniji na tržištu rada, preporučićemo vam 10 knjiga koje zaista mogu da pomognu.

Digitalni marketing 20201. Digital Marketing 2020, Danny Star

Kako se približavamo novoj dekadi 21. veka tako se menja i strategija internet marketinga. S obzirom na to da je reč o specifičnoj oblasti koja mnogo zavisi od iskustava iz prakse, iza mnogih naslova stoje dokazani stručnjaci. Tako je i u ovom slučaju reč o iskusnom marketaru Deniju Staru. On u svojoj knjizi prenosi iskustva koja je stekao u višegodišnjoj karijeri, fokusirajući se na dokazano efikasne metode. 

U knjizi Digital Marketing 2020 obrađuju se teme kao što su: SEO, društvene mreže, online oglašavanje, ali i internet prodavnice poput Amazona. Svaka celina sadrži određeni uvod za apsolutne početnike. Na ovaj način možete lakše shvatiti o čemu se priča, a tu je i lista „za i protiv” određene marketinške strategije. Naravno, u okviru knjige naići ćete na mnogo odličnih primera iz prakse koji će vam olakšati dalji rad.


Digital Marketing for Dummies

2. Digital Marketing for Dummies, Ryan Deiss & Russ Henneberry

Iako deluje kao očigledan izbor, serijal ...for Dummies uvek ima odlične naslove kada su početnici u pitanju. Ukoliko tek ulazite u svet internet marketinga, ova knjiga će vam pomoći da se lako snalazite i pohvatate sve najvažnije stvari. Kao i uvek kada je ovaj serijal u pitanju, tekst je izuzetno interesantno napisan, uz odlične primere iz života. 

Fokus je stavljan na društvene mreže, search engine marketing, blogove, tumačenje podataka i analitike, planiranje online strategije oglašavanja itd. Početnicima će mnogo pomoći konkretne ideje za blogove i kategorije u njima. Generalno, za svaku oblast dati su konkretni primeri i rešenja. Reč je o zaista kompletnom vodiču za početnike koji je odlična dopunska lektira uz školovanje. Čak i oni sa iskustvom će ceniti to što na jednom mestu imaju obilje informacija sa praktičnim rešenjima.

strategije digitalnog marketinga knjiga3. Digital Marketing, Dave Chaffey & Fiona Ellis-Chadwick

Ukoliko želite da se fokusirate na digitalne medije i tehnologije, Digital Marketing: Strategy, Implementation and Practice je odličan izbor. Autori povezuju marketinške teorije sa primerima iz prakse kako bi bolje objasnili značaj primene pravih strategija. 

Ovde ćete pronaći i studije slučaja, a i intervjue sa menadžerima poznatih kompanija kao što su Facebook i eBay. Na ovaj način će vam biti mnogo lakše da usvojite najbolje strategije digitalnog marketinga primenom dokazano efikasnih metoda.


Vodič kroz bloging

4. Blogging, Jo and Dale Reardon

Pored knjiga koje pokrivaju mnoge oblasti internet marketinga, dobro je proučiti i naslove specijalizovane za određene oblasti. Jedna od takvih knjiga je Blogging: A Practical Guide to Plan Your Blog: Start Your Profitable Home-Based Business with a Successful Blog. Ovaj izuzetno dug naslov praktično prepričava celu knjigu, ali treba istaći još neke stvari.

Fokus ove knjige je na kreiranju sadržaja na internetu, uz savete kako da to što napišete bude i viđeno. Autori su se potrudili da daju odgovor na pitanje kako postati bloger, uz posebne savete kada su dodatni alati u pitanju. Kreiranje sadržaja je izuzetno važno u digitalnom marketingu, pa ova knjiga posebno obraća pažnju na način pisanja i korišćenja SEO metoda.

Email marketing strategije5. Email Persuasion, Ian Brodie

Ako poredimo razne strategije internet marketinga, email spada u najstarije metode. Sa pojavama novih tehnoloških dostignuća, email marketingu je više puta prognoziran kraj. Međutim, desilo se suprotno – i dalje je jedna od najefikasnijih metoda online marketinga. Reč je o izuzetno isplativoj strategiji, koja je prilično detaljno objašnjena u knjizi Email Persuasion: Captivate and Engage Your Audience, Build Authority and Generate More Sales With Email Marketing.

Baš kao što podnaslov otkriva, knjiga se fokusira na neophodne metode kako bi se aktivirali korisnici, steklo njihovo poverenje i postigao zacrtani cilj. Autor otkriva šta je to potrebno da bi se korisnik ubedio da otvori primljeni email i ispuni vaša očekivanja. Navedeni su i primeri koji najbolje skreću pažnju, ubeđuju čitaoce da pročitaju email i kliknu na vaš sajt ili kupe proizvod.

social media marketing za početnike6. Social Media Marketing All-In-One for Dummies, Jan Zimmerman & Deborah Ng

Kada su društvene mreže u pitanju, pravila se tako brzo menjaju da često knjige budu zastarele pre nego što izađu iz štamparije. Srećom, Social Media Marketing All-In-One for Dummies poseduje izuzetno korisne savete iako je reč o naslovu iz 2017. godine. Ovaj naslov je odličan za početnike koji žele da uplove u vode poslovanja na društvenim mrežama. 

U knjizi se obrađuju najpopularnije društvene platforme: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, LinkedIn, ali i mnoge druge. Pojedina poglavlja su posvećena i analitici i praćenju rezultata marketinških aktivnosti. Pravilnim tumačenjem brojki uvek ćete znati da li su vaše promotivne aktivnosti uspešne ili nisu. Tu su i kratki saveti, upozorenja na česte greške i važne činjenice koje treba da imate na umu.

Digitalna analitika za marketing7. Digital Analytics for Marketing, Marshall Sponder & Gohar F. Khan

Analitika i njeno tumačanje su od ključne važnosti za uspešnost neke online kampanje. Zbog toga je potrebno dobro savladati ove oblasti, koristeći savete eksperata. Ova knjiga nudi brojne savete vrhunskih stručnjaka, zbog čega predstavlja obavezno štivo za svakog marketara. Pomoću saveta uspešnih ljudi znaćete kako da merite uspeh digitalnih aktivnosti i u skladu sa tim da revidirate svoje strategije.

Podaci kojima ćete često baratati mogu da budu konfuzni. Ova knjiga se trudi da vam pomogne da na pravi način tumačite informacije dobijene sa društvenih mreža i alata za analitiku. Na ovaj način saznaćete kako da postupate u određenim situacijama i donesete prave odluke.

Social media marketing workbook knjiga8. Social Media Marketing Workbook 2019, Adam Schaffner

Koristeći najnovije podatke iz sveta društvenih mreža, autor knjige nudi najbolja rešenja za online poslovanje. U fokusu su teme poput kreiranja imidža brenda na internetu, privlačenje lojalnih kupaca, kao i strategije za povećanje poseta sajtu ili povećanje prodaje. Temeljno su analizirane brojne strategije za nastup na društvenim mrežama Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat itd.

Struktura knjige i način pisanja olakšavaju snalaženje, pa tako možete da je koristite kad god vam zatreba savet, čak i ako ste iskusan profesionalac.


Digitalni marketing na pravi način

9. Getting Digital Marketing Right, David J. Bradley

Rast modernog online biznisa povezan je sa efikasnošću internet marketing planova. Zahvaljujući ovoj knjizi, naučićete kako da na pravi način unapredite poslovanje i dostignete zacrtane ciljeve. Iako je korisna za svakog ko želi da se bavi digitalnim marketingom, najviše koristi imaće vlasnici malih preduzeća. 

Knjiga objašnjava kako kompanija može da postigne poslovne ciljeve sa ograničenim budžetom. Primenom pravih strategija moguće je višestruko unaprediti poslovanje, što autor dokazuje kroz uspešne primere.

knjiga digitalnog marketinga

10. The Little Book on Digital Marketing, Joseph Stevenson

Ukoliko želite da se upoznate sa najnovijim rezultatima istraživanja i marketinškim metodama, Mala knjiga digitalnog marketinga je odličan izbor. Kako je autor SEO ekspert, fokus knjige je pre svega na metodama efikasne optimizacije sajtova. U knjizi ćete se susresti sa detaljnijim objašnjenjima termina, sa fokusom na istraživanje ključnih reči. Unapređivanje znanja iz oblasti SEO optimizacije, ali i drugih oblasti digitalnog marketinga, svakako je prioritet za svakog ko želi da vodi uspešan online biznis.

Gde može da se nauči više o internet marketingu?

Knjige su odličan izvor za rešavanje pojedinih nedoumica i usvajanje novih trendova. Ipak, da biste postali profesionalac, potrebno je da usvojite znanja kroz programe obrazovanja u trajanju od najmanje 12 meseci. U tom slučaju navedene knjige odlična su dopuna znanja i dobitna kombinacija za uspešnu karijeru u oblasti internet marketinga.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se