Šta radi SEO ekspert: Kako se optimizuje sajt

Kako bismo došli do informacija na internetu, oslanjamo se najčešće na Google pretragu. Iza organskih rezultata ove pretrage stoje SEO stručnjaci, koji se bave optimizacijom sadržaja.

SEO ekspert IT stručnjak i laptop

Kada „guglamo” neki pojam, obično ne razmišljamo na koji način će se prikazati informacije. Nas pre svega zanima da dobijemo što relevantniji rezultat pretrage kako bismo našli ono što nas interesuje. Ipak, da bi se to zaista desilo, potrebno je da se poklopi mnogo stvari. Za početak, informacija na internetu ima napretek, pa je potrebno na pravi način rangirati sadržaje. 

Google ima određena pravila kada je kreiranje sadržaja u pitanju, pa se, između ostalog, i na osnovu toga vrši rangiranje u pretragama. Da biste na pravi način ispunili tražene kriterijume, potrebno je da posedujete znanja iz oblasti SEO optimizacije.

Zašto je potrebna SEO ekspertiza

Mnogi se pitaju šta je SEO i zašto bi se uopšte oslanjali na to kada sajt ima (po njima) baš dobar sadržaj. Za razliku od subjektivnog utiska o kvalitetu sadržaja, Search Engine Optimization proces pravi objektivnu analizu stanja, nakon čega se radi na rešavanju prepoznatih problema. 

Kao što mu i samo ime govori, Search Engine Optimization (SEO) proces je koji predstavlja optimizaciju sadržaja kako bi se on što bolje rangirao u pretragama. Reč je kompleksnom procesu koji obuhvata rad na samom sajtu, ali i van njega. 

Od kvaliteta samog sadržaja i njegove optimizacije za (pre svega) Google zavisi gde će se informacije sa vašeg sajta naći u pretragama. Treba napomenuti da se SEO isključivo bavi poboljšanjem rangiranja u organskim rezultatima pretrage. 

U ovom slučaju, sajtovi se rangiraju dobrim delom na osnovu kvaliteta sadržaja i njegove optimizacije. Rezultati koji izađu na vrhu pretraga a označeni su sa „ad” predstavljaju plaćene oglase. Ovim oglašavanjem se bavi PPC marketing i sam po sebi je dobro rešenje kada se kombinuje sa kvalitetnom optimizacijom sajta.

Ipak, bez kvalitetne optimizacije sajta teško je računati na dugoročan uspeh. Naime, ako se ne rangirate u samom vrhu pretraga, vaš sajt je praktično nevidljiv za korisnike – a to je loše za biznis. Da se to ne bi desilo, angažuju se SEO stručnjaci koji analiziraju sajt i rade na elementima koji će unaprediti rangiranje.

Zašto su SEO i Google nerazdvojni

Sve ovo se radi kako bi se omogućilo korisnicima da nađu najrelevantnije sadržaje. Fokus je na Google pretragama jer one čine oko 90% svih pretraga na internetu. Jasno je da se mnogo više isplati optimizacija za ovako dominantan pretraživač nego za neki koji ima 3–4% udela na tržištu.

Zbog toga SEO eksperti rade u skladu sa algoritmima koje koristi Google. Ipak, to nije lako kao što možda zvuči. Kako optimizovati sajt u skladu sa algoritmom ako niko ne zna kako on tačno radi? Google nudi smernice šta je dobro, a šta ne, ali ne otkriva pojedinosti rada svog pretraživača. Ipak, dobar SEO stručnjak zna kako da tumači brojke i rezultate analiza kako bi shvatio „gde škripi”.

Da bi se uspešno protumačilo „šta to Google želi da uradimo”, potrebno je određeno iskustvo, poznavanje pravila (koja se često menjaju), ali i intuicija. Bez obzira na brojne prepreke, glavni cilj SEO je uvek isti – povećati dugoročno broj poseta na prirodan način. Organski saobraćaj dovodi korisnike koje zaista zanima sadržaj koji sajt nudi, što direktno utiče na sprovođenje cilja (povećenje prodaje, promotivne aktivnosti, informisanje javnosti i tako dalje).

Da biste postigli željeni cilj, neophodno je da se sajt nađe u vrhu rezultata pretraga. To znači da je prioritet da se nađete ne samo na prvoj strani pretraga već i da budete na njenom vrhu. Mnoga istraživanja su pokazala da je za odlične rezultate neophodno da budete u samom vrhu rezultata pretraga kako biste bili uzeti u obzir od strane korisnika.

Google analitika posećenost sajta

Šta sve SEO stručnjak mora da zna

Da biste se uspešno bavili ovim poslom, morate da savladate sve segmente SEO optimizacije. Za početak, potrebno je na pravi način analizirati sajt, istražiti reči, ali i upoznati se sa tržištem i konkurencijom. Drugim rečima, potrebno je učiniti sve kako bi se sajt uspešno pozicionirao i počeo da privlači posetioce.

Analiza sajta

Pre bilo kakvih intervencija na sajtu, SEO stručnjak će prvo analizirati zatečeno stanje. U tu svrhu se proučavaju svi aspekti sajta, nakon čega se pristupa ispravljanju problema.

Tehnička analiza

Reč je o analizi tehničkih podešavanja na samom sajtu. Postoji čitav niz tehničkih pravila koja moraju biti ispoštovana prilikom kreiranja sajta. Iako mnogi nisu ni svesni važnosti ovih „tehnikalija”, one su ključne za uspeh sajta. Ipak, uz pravi pristup mogu da se izbegnu problemi već na startu. Iz ovih razloga tehnička analiza sajta je neizostavni deo procesa optimizacije.

On-page analiza

Nakon rešavanja problema „ispod haube”, naredni korak je pregled sadržaja na sajtu. U ovoj analizi gleda se na koji način su napisani tekstovi, kakvi su naslovi, opisi stranica, da li se poštuju SEO pravila pri kreiranju sadržaja itd. Ove stvari su vrlo važne za konačno rangiranje stranica u okviru pretraživača. Reč je ujedno i o najvidljivijem delu SEO posla jer on-page optimizacija utiče direktno na sadržaj koji korisnici vide.

Off-page analiza

Ovom prilikom se vrši analiza linkova koji vode ka sajtu koji se proučava. Ovde je vrlo važno znati na kojim sajtovima se nalaze linkovi, da li je reč o sajtovima koji su autoriteti u svojim oblastima. Princip je jasan, važno je da drugi sajtovi dele linkove ka vašem sajtu, jer je to dodatni dokaz da je vaš sadržaj kvalitetan. 

Proučavanje ključnih reči

Sajt se analizira sa konačnim ciljem da se što bolje rangira u rezultatima pretrage na internetu. Te pretrage se vrše na osnovu ključnih reči, tj. pojmova koje korisnici unose u pretraživač kako bi našli ono što ih zanima. Kada nešto tražimo, obično ukucamo reč ili više njih kako bismo to i pronašli. 

Posao SEO eksperta je da napravi analizu ključnih reči koje najbolje opisuju ono čime se bavi sajt koji se optimizuje. Kada se to uradi, potrebno je da se sajt optimizuje tako da se pojavi kao rezultat pretrage za te reči. Ako neko ukuca na primer „Kako postati SEO ekspert” ili „Najbolji SEO kursevi”, očekuje se da sajt koji se bavi ovom tematikom bude u vrhu rezultata pretrage. To važi i za bilo koju drugu vrstu sajta, analiza ključnih reči je od izuzetne važnosti.

Za analizu ključnih reči, srećom, ne morate da se oslanjate samo na svoju intuiciju. Postoje brojni programi specijalizovani za ovaj proces. Oni nude uvid u ključne reči i podatke o njihovoj popularnosti u pretragama, ali i mnoge druge informacije. U zavisnosti od potreba, možete se odlučiti za besplatne programe ili one koji se plaćaju. I dok besplatni programi mogu biti izuzetan saveznik u radu, često programi koje plaćate nude dodatne benefite. 

Pored ovih veština koje su u direktnoj vezi sa SEO, da biste bili uspešni, potrebno je da posedujete i druge osobine. Dobar SEO stručnjak se razume u digitalni marketing, ume da kreira kvalitetan sadržaj, poznaje internet zakone i poseduje analitičan um da sve to protumači i spakuje u uspešan proizvod.

SEO stručnjak rad za računarom

Ko sve može da se bavi SEO poslom

Iako je SEO kompleksna oblast, dobra vest je da vas ništa ne sprečava da počnete da se bavite ovim poslom! Naravno, potrebno je vreme da načite osnove i steknete iskustvo, ali ukoliko ste posvećeni, već za 12 meseci ćete biti spremni za prvi ozbiljan posao. I dok postoje mnogi SEO kursevi, malo ko može da pruži primenjiva znanja i SEO sertifikate.

Kako je reč o oblasti gde je neophodno pratiti trendove i konstantno se usavršavati, od presudnog značaja je ko će vam preneti znanje koje zaista možete da primenite. Ukoliko želite kvalitet, pravi izbor je Content & SEO Manager program, gde možete da steknete znanja koja zaista vrede. Učenje na ovaj način pomaže jer samo učeći od iskusnih SEO stručnjaka možete na pravi način savladati sve izazove ove profesije. 

Na kraju krajeva, želite da se posvetite karijeri koja će ne samo biti profesionalni izazov već će vam doneti i veliku zaradu. Upravo je SEO jedan od najisplativijih modernih zanimanja, jer nudi izazove, ali i izuzetne profesionalne uslove rada, čak i ako se odlučite za freelance rad od kuće!

SEO stručnjak – zanimanje koje se isplati

Kao i kod svih traženih poslova, lako ćete naći posao ako posedujete znanje i talenat. Tržište je prepuno „stručnjaka” koji misle da znaju posao, a u stvari samo stvaraju nove probleme. Neki od njih to rade iz čistog neznanja, dok drugi žele da na brz način dođu do rezultata koje će prezentovati klijentu. 

Ovakva rešenja svakako nisu dobra jer mogu da donesu mnogo više štete nego koristi. Ideja je uvek promeniti sajt nabolje kako bi se dugoročno isplatio klijentu. Zbog toga su SEO eksperti koji zaista razumeju potrebe klijenta izuzetno cenjeni i odlično plaćeni. Taj posao može biti još isplativiji ako posedujete neki međunarodni priznati sertifikat. Na ovaj način ćete sebi otvoriti vrata kompanija širom sveta.

Sada kada znate šta radi SEO ekspert biće vam lakše da donesete odluku kako da unapredite svoju karijeru. Čak i u slučaju da samo želite da unapredite rad svog sajta bez pomoći drugih, posedovanje bar osnovnog SEO znanja će vam višestruko pomoći. Jednostavno, u 21. veku rangiranje u vrhu Google pretraga je jedan od glavnih preduslova za uspešno online poslovanje. Dakle, da li je vaša ključna reč – „uspešna karijera SEO stručnjaka”? Ukoliko vas privlači internet, online biznis i moderne tehnologije onda je SEO manager posao za vas.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se