Kako postati preduzetnik: Saveti za početnike

Da biste zaista radili ono što volite, na način kako mislite da treba, najbolje rešenje je da budete samostalni. Drugim rečima, potrebno je da postanete preduzetnik.

Kako postati preduzetnik IT

Pored znanja iz oblasti iz koje želite da razvijete posao, potrebno je da bolje saznate šta je preduzetništvo i kako otvoriti firmu. Ukratko, biti preduzetnik znači kako ste nezavisni da se bavite određenom poslovnom delatnošću, uz obavezu da plaćate porez državi. Mnogi stručnjaci i pored sigurnog posla u nekoj IT kompaniji požele da bude samostalni u odlučivanju. Na ovaj način otvarate sebi vrata pre svega freelance karijere

Pre samog otvaranja firme, potrebno je da definišete šta je to što želite da radite. Takođe, dobra ideja treba da bude potkrepljena dobrim biznis planom i odličnim znanjem iz te oblasti. Biti preduzetnik u velikom broju slučajeva znači da ćete prvenstveno raditi samostalno. 

U određenom broju slučajeva bićete deo tima koji je često sastavljen od freelancera iz celog sveta. Sve zavisi od toga gde ćete usmeriti svoju karijeru, tj. koliko ćete zaista biti nezavisni. I, najzad, kako postati preduzetnik? Za početak, potrebno je da znate šta želite da radite i da budete odlučni u tome da svoju ideju sprovedete. To je prvi korak ka uspešnoj preduzetničkoj karijeri.

Šta mora da zna svaki preduzetnik

Svaki preduzetnik mora da bude veoma dobro potkovan u oblasti kojom će se baviti. To znači da ako želite da se bavite programiranjem, nemate taj luksuz da ne budete stručnjak za datu oblast. Zaista, znanje je apsolutan prioritet ako želite da budete uspešan preduzetnik. Ipak, to neće biti dovoljno. Za uspeh je potrebno da zaista temeljno proučite tržište kojim želite da se bavite. Pritom ne mislimo samo na ponudu i potražnju određenih profesija ili proizvoda, već i na objektivne mogućnosti za zaradu. U skladu sa tim, na kraju je lakše i doneti odluku čime ćete se konkretno baviti.

Prednost preduzetničke radnje u odnosu na klasično zaposlenje je to što imate kompletnu slobodu da organizujete svoj posao. Niko vam neće davati instrukcije ili od vas tražiti određene rezultate, osim vas samih. Od vaše snalažljivosti i donošenja pravih poslovnih odluka zavisiće i zarada. 

Naravno, kao preduzetnik ne morate da menjate svet revolucionarnim rešenjima. Za početak, dovoljno će biti da pokrenete posao i dobijete stalne klijente. Kao što smo rekli, uglavnom ćete kao preduzetnik biti jedini zaposleni u sopstvenoj firmi. To znači da se nećete baviti samo poslom u struci već ćete morati da se upoznate i sa načinom funkcionisanja jednog preduzeća.

Prava i obaveze preduzetnika

Kada govorimo o preduzetnicima, postoji nekoliko vrsta, a razlika je, pre svega, u načinu oporezivanja. To znači da možete da budete paušalno oporezovani ili da porez plaćate u zavisnosti od poslovanja. Oba slučaja imaju svoje prednosti i mane. Odluka da li ćete biti paušalac zavisi od planiranih prihoda, ali i od delatnosti kojom planirate da se bavite.

Naime, određene delatnosti ne potpadaju pod paušalno oporezivanje. Srećom, praktično svi IT poslovi potpadaju pod paušalno oporezivanje. Ovu odluku donosite pri osnivanju firme u Agenciji za privredne registre (APR)

Šta predstavlja paušalno oporezivanje?

Najjednostavnije rečeno, paušalni model oporezivanja znači da poreski inspektor u Poreskoj upravi određuje vaš godišnji iznos za plaćanje. On ne zavisi od vaših prihoda i rashoda i predstavlja fiksni iznos koji se plaća jednom mesečno. To praktično znači da, kao preduzetnik, na osnovu rešenja o plaćanju poreza tačno znate koliko ćete plaćati tokom kalendarske godine. 

Ograničavajući faktor je limit od 6.000.000 dinara, koji ne smete da pređete ako ne želite promene uslova poslovanja. Čak i u tom slučaju nećete automatski imati obavezu plaćanja PDV-a. Do 8.000.000 dinara i dalje možete da budete paušalac, ali sa obavezom da svaku novčanu transakciju beležite u KPO knjizi. Naime, do 6.000.000 dinara nemate obavezu da pravdate svoje troškove i način na koji trošite novac, ali sve preko 8.000.000 automatski vas prebacuje u sistem PDV-a, gde važe druga, komplikovanija pravila. 

Poreski inspektori će vam reći da postoje brojni razlozi za poslovanje u sistemu PDV-a, a to je, pre svega, realno razrezivanje poreza. To može da za vas bude značajno ukoliko nemate veliki promet. Na taj način ne morate da plaćate npr. 25.000 dinara mesečno bez obzira na to da li ste nešto zaradili ili ne. 

Saveti za preduzetnike u IT industriji

Kako se postaje preduzetnik?

Otvaranje firme je finalni korak u procesu. To znači da ste doneli odluku čime ćete se baviti, kao i da posedujete neophodna znanja za željenu oblast. Sada na red dolazi sam proces osnivanja firme. 

Prvo što treba da rešite jeste pitanje imena firme. Naziv treba da sadrži: vaše ime i prezime, opis odabrane pretežne delatnosti i oznaku PR ili preduzetnik, mesto sedišta. Odmah da istaknemo da ne morate da registrujete svoju firmu na adresi stanovanja. Štaviše, možete da registrujete firmu u drugom gradu. Neki upravo to čine kako bi smanjili troškove poslovanja, jer visina poreza zavisi i od grada (pa čak i opštine) gde je firma prijavljena. Dodatno, u naziv firme možete da stavite i poslovno ime (npr. Microsoft), ali to nije neophodno. 

Neophodna dokumentacija za otvaranje firme

Unapređivanjem sistema i uvođenjem savremenih metoda rada omogućeno je da postanete preduzetnik elektronskim putem. To je moguće putem elektronske registracije u sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije za privredne registre. Na ovaj način, kompletan proces možete da uradite online, međutim da biste to uradili, neophodno je da se digitalno potpišete kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Ukoliko to ne posedujete, moraćete da posao završite na šalteru.

Iako kreiranje sertifikata deluje kao dodatna obaveza, ovaj korak će vam dodatno olakšati dalji proces registracije. Naime, preduzetnici koji su se elektronski registrovali u APR-u ne moraju da fizički dostave banci rešenje o upisu u registar. Dovoljno će biti ga pošalju emailom prilikom otvaranja računa. I ne samo to, banka može sve potrebne podatke sama da preuzme preko online servisa APR-a.

Bez obzira na to za koji način registracije ste se odlučili, potrebno je da se popuni registraciona prijava osnivanja preduzetnika. U njoj ćete navesti svoje lične podatke, odabrati primarnu delatnost, upisati željeno ime firme, odrediti zastupnike itd.

Kada predate prijavu, kao deo postupka registracije, APR će pribaviti:

  • matični broj, koji dodeljuje Republički zavod za statistiku;
  • broj osiguranika zdravstvenog osiguranja, koji izdaje RFZO;
  • broj osiguranika penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), koji izdaje RF PIO;
  • poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava.

Kada APR pozitivno odluči po vašoj prijavi, doneće rešenje kojim se prijava usvaja. Ranije je bilo neophodno izraditi pečat. Ipak, Zakon o privrednim društvima kaže da pečat nije neophodan, što znači da ne morate da ga pravite i da niko ne sme da insistira da ga koristite. Na kraju vam ostaje da otvorite račun u banci i obavestite Poresku upravu o tome koji račun koristite za firmu.

Na ovaj način ste završili proces registracije i zvanično postali preduzetnik. Sada ste spremni za onaj zanimljiviji deo, a to je uspešno poslovanje. Sada sve zavisi od vas i vašeg znanja i kreativnosti. Srećno!

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se