Robotika za decu: Uvod u IT svet

Robotika za decu je najbolji način za njihovo upoznavanje sa svetom modernih tehnologija. Saznajte kakve veze imaju roboti i programiranje sa razvojem deteta i njegovim budućim uspesima u životu.

igranje sa robotima

Iako je igranje veoma važno za razvoj deteta, često je teško povezati zabavu sa sticanjem novih znanja i veština. Tu na scenu stupa robotika, koja se bavi dizajniranjem i kreiranjem robota, kao i upravljanjem njima. Reč je interdisciplinarnoj grani koja obuhvata računarstvo i programiranje – oblasti koje garantuju uspešnu karijeru. 

Iako mnogi misle da su roboti mnogo komplikovani i nedostupni, realnost je potpuno drugačija! Generacije rođene u 21. veku uveliko su naviknute na tehnološka dostignuća. To znači da su razvijanje robota i programiranje za decu prirodna nadgradnja stečenih saznanja. Iako toga možda nismo svesni, okruženi smo pametnim mašinama – od jednostavnih igračaka do sofisticiranih uređaja. 

Zašto je važna robotika za decu?

Roboti su savršeno sredstvo za edukaciju jer omogućavaju detetu da razvije svoje talente i zabavi se u isto vreme. Nove tehnologije dobijaju sve više na važnosti, pa tako ne čudi podatak da će mnoga današnja deca raditi visokotehnološke poslove koji tek treba da nastanu! Zašto ona ne bi bila pripremljena na vreme za budućnost?

Tehnološke igračke predstavljaju idealan spoj inovacija, modernih metoda rešavanja problema i – zabave! Saznajte kako to elektronika, računarstvo i dizajn mogu da omoguće detetu blistavu budućnost. Predstavljamo vam pet razloga zašto je robotika za decu ključna za razvoj sposobnosti, veselo detinjstvo i uspešnu karijeru IT stručnjaka.

1. Učenje kroz igru

Budimo iskreni, malo koje dete je ljubitelj učenja, ali zato svako dete voli da se igra. Zašto onda i učenje ne bi bilo jedna velika igra? Naime, igranje je sastavni deo robotike, što dalje omogućava ispoljavanje kreativnosti, koja će detetu koristiti u budućnosti. U današnje vreme su kreiranje i programiranje robota izuzetno dostupni. 

Postoje mnoge igračke, kao npr. LEGO setovi, koje otvaraju vrata IT sveta deci. Ovakve igračke pružaju deci mogućnost da kroz igru nauče vrlo korisne veštine, ali i unaprede sebe. Učenje nije samo usvajanje konkretnih znanja već i vežbanje veština kao što su strpljenje, timski duh, kreativno rešavanje problema, komunikacija i još mnogo toga. Najbolje od svega je što deca stiču nova znanja neprimetno, uživajući u igri i prepuštajući se mašti.

robotika za decu

2. Upoznavanje sa programiranjem

Upoznavanje sa kodiranjem biće mnogo lakše ukoliko dete kroz igru nauči osnove. Pisanje komandi za robota i rešavanje problema predstavljaju odličnu školu, a da toga mališani nisu ni svesni. Zahvaljujući programima kao što su RoboGarden i Twine i programskom jeziku Skreč (Scratch), deca se od malih nogu susreću sa kodiranjem. 

Kroz programiranje robota deca se susreću sa naukom i njenom primenom u životu. Odjednom to više nije pasivno učenje, već otkrivanje novog, uzbudljivog sveta. Nekako je sve lakše kada vidite da ste svojim trudom uspeli da „objasnite” robotu šta da radi i gde da ide. To može da bude od velike koristi za svako dete jer će steći korisna znanja koja će moći da primeni u životu.

3. Osnova za buduću karijeru

Deca često imaju odbojnost prema prirodnim naukama jer smatraju da su brojke i formule dosadne. Takav način razmišljanja može da odbije neku zaista talentovanu decu. Robotika za decu zato služi – da pokaže mladima da prirodne nauke nisu bauk. Naprotiv, nova saznanja će im samo pomoći u savladavanju izazova u školi. 

Iako je u osnovi reč o igranju, u pitanju su vrlo korisne stvari koje su osnova za potencijalnu karijeru u IT industriji. Dete koje se od malih nogu susreće sa modernim tehnologijama imaće bolju startnu poziciju u odnosu na druge. Imajte na umu da su programeri, ali i drugi IT eksperti izuzetno traženi u svetu i odlično plaćeni. Ta situacija se neće promeniti, već će se samo otvoriti novi poslovi. 

Prognozira se da će se u narednim godinama stvoriti potreba za IT stručnjacima u oblastima koje su još uvek u eksperimentalnoj fazi. To znači da će prestati potreba za mnogim klasičnim poslovima jer će doći do automatizacije. Drugim rečima, potreba za stručnjacima iz oblasti robotike će samo rasti. Očekivanja stručnjaka idu tako daleko da se smatra da će mnoga današnja deca raditi poslove koji još nisu ni osmišljeni!

kodiranje za decu tablet i roboti

4. Razvijanje kreativnog i kritičkog razmišljanja

Igranjem sa robotima i kompjuterima dete uči kako da donosi prave odluke. Da bi se došlo do najboljeg rešenja, dete preispituje svaki korak. Na ovaj način se uči da veruje u sebe i da dolazi do samostalnih zaključaka. 

Kritičko mišljenje je izuzetno važno za rešavanje problema, što dete kroz oblast robotike uči na najbolji način. Ako bolje pogledate ponudu zabave za decu, videćete da postoji veliki broj aplikacija i igračaka koje pružaju mogućnost programiranja. Šta više, savremene škole smatraju da je reč o fantastičnim edukativnim metodama. 

Kako je reč o modernom pristupu razvoja kreativnog razmišljanja kod dece, vrlo je važno da i sami roditelji shvate važnost učenja kroz igru. Njihova uloga je presudna, jer od njihovog razumevanja i uključenosti u ceo proces zavisi koliko će deca razviti svoje afinitete.

5. Unapređivanje društvenih veština

Kada je razvoj tehnologija u pitanju, neizbežan je sukob generacija. Zato je važno da roditelji shvate kako tehnologija utiče na mlade – u pozitivnom i negativnom smislu. Umesto otklona i odbacivanja, sagledavanjem kompletne slike otvaraju se mnoga vrata. Iako se starijim generacijama čini da su deca otuđena, istina je da komunikacija nikad nije bila na višem nivou. 

Kroz igranje sa robotima sa vršnjacima i roditeljima deca razvijaju veštine komunikacije, uče se strpljenju i saradnji na zajedničkim projektima. Sve su to osobine koje su neophodne u savremenom društvu, u kojem načini komunikacije konstantno evoluiraju. Zahvaljujući igranju sa robotima, otvaraju se vrata buduće uspešne karijere u IT industriji, ali i šire. 

Najvažnije od svega je da deca uživaju u učenju kako bi dostigla maksimum svojih potencijala. Upravo zato robotika za decu predstavlja odličan izbor za razvoj i uspešno i srećno detinjstvo. Roboti su odavno među nama, a stručnjaci za njih ubrzano rastu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

UpisDa saznate sve o upisu, kliknite ovde