Škola programiranja za decu

Nasuprot dosadašnjoj praksi da se programiranje pretežno izučava kao program na specijalizovanim visokoobrazovnim ustanovama, a njegove osnove uče u srednjim školama ili kroz dodatnu nastavu u kasnijim razredima osnovne škole, sve češće se potencira na tome da sa učenjem programiranja treba početi mnogo ranije. Škola programiranja za decu je postala svakodnevnica, bilo da je u pitanju tradicionalni način nastave ili online programiranje putem mnogobrojnih kurseva, platformi i aplikacija. Jedan od razloga jeste to što se smatra da će deca mnogo lakše shvatiti ovu kompleksnu oblast ukoliko joj pristupe kroz igru i zabavu.

Programiranje za decu

Postavlja se pitanje kada je pravi trenutak da deca zakorače u svet programiranja. Gotovo svi stručnjaci se slažu da su deca prilikom polaska u školu spremna da prihvate bazična znanja iz programiranja. Nisu retki oni koji misle da deca već od pete godine mogu da savladaju logičke igre i mozgalice koje u osnovi koriste programeri kada smišljaju i pišu svoje kodove. Međutim, Džon Mejtingli, osnivač startapa Kodable i edukator u oblasti programiranja za najmlađe, smatra da se prema učenju programiranja treba odnositi kao prema učenju stranih jezika – što mlađi počnu, to bolje. „Shvatili smo da najveći broj dece od četiri godine može da razume logiku, zatim komande koje zahtevaju od tri do pet koraka i razliku između realnosti i fantazije. To su mnogo bitni koncepti za početak učenja programiranja”, kaže Mejtingli.

I na našem tržištu se u poslednje vreme pojavilo nekoliko škola programiranja za decu koje su prepoznale važnost ranog usađivanja znanja iz ove oblasti najmlađima. Kako se navodi na internet stranici jedne od ovih ustanova, deca uzrasta od 7 do 18 godina će isprva kroz igru izučavati osnove programiranja, a vremenom će se gradivo i konkretizovati pa će tako biti upoznati sa principima rada HTML-a, CSS-a i frejmvorka za kreiranje web sajtova Bootstrap, zatim je u planu učenje jezika JavaScript, jQuery, PHP i MySQL.

Dobra vest je da i ITAcademy, koja je već dugi niz godina poznata po vrlo kvalitetnoj edukaciji programera, uskoro planira da otvori školu programiranja za najmlađe.

Najbolji alati za učenje programiranja

Trenutno na internetu postoji obilje kurseva, programa i alata koje će deca moći da koriste samostalno ili uz podršku roditelja, u zavisnosti od uzrasta, i koji će im kroz igru, pre svega, podstaći i izgraditi način razmišljanja kakav je neophodan da bi se jednog dana zaista bavili ozbiljnim programiranjem. U ovom tekstu ćemo nabrojati neke koje većina stručnjaka i zadovoljnih korisnika najčešće preporučuje.

Scratch

Scratch predstavlja vizuelni programski jezik sa elementima objektno orijentisanog programiranja koji je namenjen deci uzrasta od osam godina pa naviše. Scratch programiranje je proizvod MIT Media Laba, istraživačke ustanove jednog od najpoznatijih svetskih univerziteta Massachusetts Institute of Technology. Ovaj intuitivni program koristi blokove koji su vizuelno predstavljeni tako da budu dopadljivi mlađim korisnicima. Kombinujući i uklapajući blokove prema pravilima, dete dobija računarski program.

Izuzetno privlačna stvar kod ovog programskog jezika jeste to što je potpuno besplatan i svako ga može koristiti na internetu, a postoji i opcija preuzimanja aplikacije. Takođe, Scratch platforma ohrabruje najmlađe da svoje interesantne programe objavljuju na ovom sajtu i tako podstiče međusobno druženje malih programera i omogućuje im da zajedno uče jedni od drugih.

Alice

Slično kao i Scratch, i Alice predstavlja besplatan objektno orijentisani programski jezik. Smatra se da je ovladavanje ovim jezikom sjajan uvod za kasnije učenje jezika C++. Alice koristi drag and drop okruženje kako bi pomoću 3D modela kreirao animacije i smatra se da je nešto kompleksniji za korišćenje od Scratch jezika, pa je tako namenjen deci starijoj od deset godina.

Jedna od zanimljivosti u vezi sa programskim jezikom Alice jeste to što mnoge njegovo ime asocira na čuvenu junakinju iz knjige Luisa Kerola „Alisa u zemlji čuda”. To, naravno, nije nikakva slučajnost jer je, pored toga što je bio pisac, Kerol bio i matematičar. Prema rečima Rendija Pauša, tvorca jezika Alice, Kerol je na izvrstan i lak način uspevao da komunicira sa mladima a da ujedno njegova priča bude jaka i univerzalna. Istu ideju Pauš je želeo da primeni na programiranje i u čast Kerola programski jezik je nazvao po njegovom najpoznatijem fiktivnom liku.

Swift Playgrounds

Appleov programski jezik Swift je specijalizovani alat za programiranje aplikacija za iOS dok Swift Playgrounds predstavlja zabavan i interaktivan način da deca usvoje osnovnu logiku ovog jezika kroz iPad aplikaciju. Kao i prethodno nabrojani jezici, i Swift Playgrounds je dostupan potpuno besplatno i namenjen je deci starijoj od deset godina.

Koristeći ovu aplikaciju, deca upravljaju karakterom po imenu Byte tako što koriste različite Swift komande koje se upotrebljavaju u ovom programskom jeziku. Kreatori Swift Playgroundsa napominju da, kada jednom usavrši ovaj jezik, dete može da započne programiranje u Swiftu.

Twine

Ova fantastična aplikacija za decu od 12 godina i stariju namenjena je za programiranje igrica na jednostavan način adekvatan uzrastu korisnika. Za korišćenje aplikacije nije neophodno nikakvo predznanje iz programiranja jer je akcenat na razmišljanju i stvaranju nelinearnih struktura i priča. Priče se sastoje od stranica sa tekstom i slikama, nešto nalik stranicama na web sajtovima. Slike i tekstovi se iznova mogu menjati i time se konstantno menja kontekst priče.

Kodu

Microsoft programiranje za decu dolazi kroz Xbox 360 aplikaciju Kodu, koja je namenjena pravljenju igrica. Kodu nudi mogućnost programiranja različitih vrsta video-igara kao što su avanture, strategije, role-playing igre, trke, slagalice i mnoge druge. Iako je Microsoft prestao da nadograđuje ovu aplikaciju, ona je i dalje izuzetno korisna za mlade kada je reč o učenju osnova programiranja i rešavanju pojednostavljene varijante problema sa kakvim se susreću iskusni developeri video-igara. Aplikacija je namenjena deci od osam do četrnaest godina.

RoboGarden

Ovo je izuzetno zabavna i korisna platforma, na kojoj deca mogu naučiti da prave igrice poput planetarno popularnog Minecrafta, ali i mnogih drugih. Putem komandnih blokova koje prave u interaktivnim i zabavnim misijama u igrici, mališani mogu da ovladaju osnovama programskih jezika kao što su JavaScript i Python. Namenjen je deci starijoj od sedam godina.

Udemy

Čuvena platforma za e-learning Udemy, u obilju kurseva koje nudi, sadrži i modul programiranje za decu online. Ovaj kurs programiranja za decu služi da ona, pre svega, usvoje način razmišljanja potreban za programiranje, ali i da se za njega zainteresuju, koristeći najrazličitije platforme, aplikacije i programske jezike koji su već pomenuti u tekstu, kao što su Scratch, Alice i mnogi drugi.

CoderDojo

CoderDojo predstavlja globalni volonterski pokret čiji je cilj proširenje svesti o značaju programiranja kao neophodnog znanja za vreme koje dolazi. Ova škola programiranja za osnovce funkcioniše tako što se širom sveta osnivaju lokalni programerski klubovi u kojima volonteri podučavaju programiranju decu, koja nastavu pohađaju besplatno. Trenutno se ogranci ove organizacije nalaze u skoro 70 zemalja, gde oko 1.500 volontera uči programiranju oko 100.000 dece.

Ako se u obzir uzmu ubrzani tehnološki razvoj i pridavanje sve većeg značaja informacionim tehnologijama, jasno je da se može očekivati da se i kreatori obrazovnih programa uskoro usude da načine radikalan zaokret i uvedu programiranje kao jedan od obaveznih predmeta, koji bi već od najnižih razreda bio izučavan uz maternji jezik i matematiku. Da li će to preopteretiti decu ako se smatra da je gradivo već preobimno i opterećujuće za njih? Uz pravilan pristup, ne samo da im se programiranje može približiti kao vid igre i zabave već pomoću njega mogu naučiti kako da efektno rešavaju probleme iz svih drugih predmeta i uče bolje, kvalitetnije i sadržajnije.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se