Šta je Skreč programski jezik i zašto je odličan za početnike

Programiranje je postalo nezamenljivi deo moderne industrije, a samim tim i izuzetno popularna profesija. Zbog važnosti koju ima za svet oko nas, ulaže se dodatni napor da se steknu osnovna znanja već od malih nogu. 

Programski jezik skreč devojčice u školi

Malo se koja oblast u modernom dobu toliko brzo razvijala kao IT industrija. Tehnologija pruža sve veće mogućnosti, pa se mališani već od malih nogu susreću sa naprednim hardverom i softverom. Samim tim i deca odrastaju kompjuterski pismena, što je otvorilo vrata savremenim metodama edukacije. Jedan od odličnih primera kako se od malih nogu usvajaju moderna znanja jeste učenje kodiranja. Upravo se u tu svrhu koristi Skreč programski jezik.

Šta je Skreč? 

Skreč (Scratch) je objektno orijentisani programski jezik visokog nivoa. Reč je o vizuelnom programskoj jeziku koji omogućava kreiranje animacija. Jezik je prilagođen mlađem uzrastu, pa je u skladu sa tim i kreiran vizuelni deo. Iz tog razloga je idealan za primenu u oblasti obrazovanja, gde se kroz igru uči o programiranju i generalno o IT svetu.

Ideja je bila da se deci pruži mogućnost da na zabavan način shvate koncept kodiranja. Ona pomoću Skreča mogu da stvore interaktivne priče, animacije i igrice. Kako bi što više napredovali, korisnici mogu da dele sadržaj sa drugim korisnicima širom sveta. Na ovaj način se podstiču mašta, kreativno rešavanje problema i timski rad.

Ne treba smetnuti sa uma da deca kroz igru uče osnove programiranja, što im može pomoći u daljem životu i kasnijoj karijeri. Reč je o izuzetno sigurnom poslu gde su plate programera u Srbiji, ali i stručnjaka u inostranstvu, izuzetno velike. Iz tog razloga je svaki oblik igre uz Skreč potencijalna priprema za uspešnu budućnost.

Kako je nastao Scratch?

Program je kreirala Scratch fondacija, uz pomoć stručnjaka iz MIT Media Laba, koji je deo čuvenog istraživačkog univerziteta Massachusetts Institute of Technology (MIT). Skreč je nastao iz želje da se na jednostavan način deca uvedu u svet programiranja. Tako je 2003. godine nastala prva verzija ovog programskog jezika. 

U početku je postojala samo desktop verzija, s tim da je danas Skreč dostupan i putem mobilnih uređaja. Kako je ovaj vid programiranja dobio na popularnosti, predstavljen je i noviji sistem, Scratch 2, koji uvodi dodatne grafičke elemente i poboljšava iskustvo u radu čak i najmlađih korisnika. 

Scratch program za decu

Kodiranje kao deo igre

Iako je softver koji koristi ovaj jezik napredovao, ideja je ostala ista – približiti programiranje deci. Skreč je zamišljen za decu od 8 do 16 godina, mada je veoma intersantan čak i starijim korisnicima. S obzirom na to da deca sve brže usvajaju nove tehnologije, kreirana je i jednostavnija verzija – ScratchJr, za još mlađe, uzrasta od 5 do 7 godina. 

Kako bi deci što više olakšali učenje kroz igru, autori su se potrudili da Skreč bude dostupan na preko 40 jezika. To je olakšalo rad u mnogim školama programiranja za decu koje su usvojile Skreč kao odličan metod za učenje.

Bez obzira na verziju ovog programskog jezika, princip se nije menjao. Od samog početka, fokus je stavljen na mogućnost deljenja i kombinovanja raznoraznih kodova. To znači da korisnici mogu da prave svoje projekte, da ih dele i mešaju sa nekim drugim projektom.

Kako se kodira pomoću Skreča?

Da biste počeli da kodirate, potrebno je da kreirate nalog na zvaničnoj stranici Skreča. Iako je moguće raditi i bez otvorenog naloga, preporučuje se da to ipak učinite kako biste mogli da sačuvate i delite projekte, kao i da komentarišete druge projekte. Proces registracije je isti kao i za svaki drugi sajt. Nakon standardne procedure, moći ćete da se bacite na kodiranje.

Kodiranje se vrši pomoću istoimenog programa, koji pruža vizuelni prikaz sintakse. Isto tako korisnici mogu odmah da vide rezultat svog rada. Da bi se kreirao neki program, potrebno je da se poslože blokovi. Mladi programer može u svakom trenutku da proveri kako napreduje puštanjem programa u rad.

Treba napomenuti da je u slučaju Skreča sintaksa značajno pojednostavljena, pa tako praktično ne postoji tekstualni deo koda kakav možemo sresti kod kompleksnijih programskih jezika. Ovde se, pre svega, brine o tome da dete shvati način na koji može, slaganjem komandi, da sprovede svoju ideju.

Postoje brojni elementi koji dodatno pomažu deci u savladavanju i vizuelizaciji programiranja. Tako postoje brojni elementi koji se mogu koristiti prilikom rada. To su, pre svega, likovi (sprajtovi), slike, zvuci i primeri raznih projekata. Iako je moguće praviti privatne projekte i čak ih prodavati, koncept Skreča je deljenje i razmena ideja. 

Dete programira na tabletu

Skreč podstiče saradnju

Skreč online komuna je izuzetno razvijena i zasniva se na razmeni ideja i deljenju projekata. Sve što neki korisnik uradi i postavi na zvanični sajt automatski je moguće koristiti radi usavršavanja nekog drugog projekta. Većina radova se nalazi na zvaničnom sajtu, dok o samom kompjuterskom jeziku i softveru koji ga koristi možete diskutovati i na društvenim mrežama. Objavljene radove drugih korisnika moguće je koristiti za sopstveni projekat, čime se podstiču saradnja dece i razmena iskustava.

Naravno, moguće je i korišćenje Skreča bez interneta. Dovoljno je skinuti aplikaciju i instalirati je na uređaj. Pored višeg nivoa privatnosti (u slučaju da ne želite da komunicirate sa drugima), ovaj vid rada nudi i fleksibilnost. 

Bez interneta dete može da se fokusira na kodiranje, tako da mu pažnju ne skreću drugi izvori zabave, notifikacije ili društvene mreže. Scratch softver poseduje mogućnost nadogradnje korišćenjem ekstenzija. Reč je o dodatnim blokovima koji omogućavaju programiranje uređaja i prevođenje teksta u projektima na stranom jeziku. 

Interesantno je da na ovaj način mogu da se programiraju igračke kao što su na primer LEGO roboti ili micro:bit kompjuteri. Dodavanje ekstenzija u neki projekat izuzetno je lako: klikom na dugme „Extensions”. Nakon odabira ekstenzije, dodatni blokovi će se automatski učitavati prilikom pokretanja projekta.

Šta donosi najnovija verzija Scratch 3.0?

Do sada su kreirane tri verzije Skreč programskog jezika. Prva verzija nastala je daleke 2003. godine, usavršena verzija je izbačena tek šest godina kasnije. Nakon toga je trebalo da prođe čitavih 10 godina kako bi se dočekala nova iteracija. Verzija Scratch 3.0 je, nakon testiranja, zvanično predstavljena početkom 2019. godine, a i dalje se radi na unapređivanju ove verzije.

Nova verzija je donela mnogo novih opcija. Ono što se prvo primeti jeste veliki broj novih likova, tj. sprajtova. Tu su i nove pozadine, kao i veći izbor zvukova. Osvežen je i grafički interfejs, koji se koristi za kodiranje. Pored većeg broja opcija, možda i najvažniji novitet jeste mogućnost rada na mobilnim uređajima. Zbog veličine ekrana, tablet je ipak bolji izbor od telefona. Treba napomenuti da se i dalje radi na usavršavanju mogućnosti i dodavanju novih opcija.