Online poslovi kao dodatni izvor prihoda

Online poslovi „sa strane” često mogu da donesu i veću zaradu nego stalno radno mesto. Ono što se često javlja kao potencijalni problem pri razmatranju karijere u freelance režimu jeste upravo pomenuta stabilnost. Mnogi su skeptični zbog nestabilnosti pozicija koje uglavnom počivaju na kratkoročnim projektima. Kada radite honorarne poslove konstantna pretraga poslova se podrazumeva, a često niste vezani ugovorom, radnim vremenom i poslodavcem, dok na kraju meseca neretko ne znate koliko ćete zaraditi.  

online poslovi

S druge strane, ogromna prednost u odnosu na fiksnu platu jeste da zarada freelanceera nema gornju granicu. Istina je da online poslovi mogu da u potpunosti nadomeste, a i višestruko nadmaše zaradu koju fiksno radno mesto pruža. Koliko je tržište freelancera u Srbiji veliko, najbolje govori statistika. U 2019, sa preko milijardu dolara zarade, Srbija se našla na listi top 10 zemalja koje najviše zarađuju od ovih poslova.

Online poslovi koji nude odličnu zaradu

Koji god da vam je režim rada bliži srcu, jedno je sigurno – sa fiksnom platom ili bez nje, svoje slobodno vreme možete da iskoristite da dodatno zaradite preko interneta. Predstavljamo vam neke od najplaćenijih i najpopularnijih poslova koje možete pronaći na sajtovima za zapošljavanje kao što je Upwork. 

Web dizajner

Kao web dizajner možete sedeti kod kuće, a raditi poslove za klijente sa drugog kraja sveta. Sve što je potrebno jeste da govorite univerzalnim jezikom Adobe programa poput Photoshopa, InDesigna ili Illustratora. 

Ukoliko smatrate da ste vizuelni tip, da imate talenta za boje i oko za detalje, uz jednogodišnju obuku ove sposobnosti možete pretvoriti u upotrebljivo znanje iz oblasti web dizajna. Ništa vas ne spečava da još za vreme školovanja počnete da zarađujete na raznim freelance dizajnerskim angažmanima. 

Šta sve radi web dizajner? Kao profesionalac iz ove oblasti, možete kreirati vizuelna rešenja za sajtove, interfejs applikacija ili materijale za oglašavanje koji će se prikazivati na raznim web stranicama širom interneta. 

Web dizajn ne samo što je kreativan već je i unosan posao. Primera radi, veliki broj naših kreativaca angažovanih na Upworku radi za preko 40 dolara po satu.

Montažer video-materijala

Otkako je video postao jedan od glavnih oblika komunikacije na internetu, potreba za montažerima je naglo porasla. Mnogi profesionalci u freelance režimu rade i prekovremeno da bi ispratili zahteve poslodavaca.

Kao montažer nećete učestvovati u produkciji video-materijala, već u njegovoj finalizaciji – u fazi postrpodukcije. Vaš posao je da napravite reklamu, film, tutorijal ili nešto treće od materijala koje dobijete. Uobličavanje konačnog proizvoda nosi veliku odgovornost jer vi imate poslednju reč.

Za to vam je potrebna ekspertiza u obradi slike i poznavanje programa kao što je Adobe Premiere ili Final Cut. Obuke za audio i video produkciju su način da se za godinu dana ovlada softverima koji su vam potrebni da se profesionalno bavite montažom od svoje kuće.

Posao u virtuelnom kol-centru

Ukoliko imate dobre komunikacione veštine, posao u virtuelnom kol-centru može biti rešenje za vas. Veliki broj kompanija nema svoje kol-centre, već angažuje spoljne saradnike. Za šarmantne i strpljive pojedince naoružane empatijom komunikacija s klijentima u slobodno vreme, s fleksibilnim radnim satima, može biti način da se dođe do dodatne zarade.

Razvoj softvera i programiranje

Ogroman broj novih softvera se svakodnevno kreira, a još veći broj postojećih konstantno unapređuje. Pored onih koji se mogu preuzeti sa interneta, mnogi od njih nikada ne ugledaju svetlost dana, pa se ipak u njihov razvoj ulažu sati i sati rada. Zajednički sadržalac svakog od njih je neophodnost programera.

Kada su freelance poslovi online u pitanju, programiranje je jedno od najisplativijih zanimanja. Kako izveštavaju mediji, naši freelance programeri koji poznaju Javascript, Python, Swift i ostale jezike mogu zaraditi na internetu i do 3.000 evra mesečno.

Sistemski administrator

Mogućnost daljinskog pristupa i upravljanja infrastrukturnim sistemima čini njihovo održavanje mnogo lakšim nego što je u prošlosti bio slučaj.

Sistemski administratori stoga mogu raditi od kuće, a mnogi od njih su stalno zaposleni bez odlaženja do posla. Baš zato u održavanju sistema pronaćiće se svi koje zanimaju online poslovi od kuće, a plata za ovaj odgovoran posao može iznositi i više hiljada evra.

Obuka za administratora uz međunarodni sertifikat jeste prvi korak koji bi trebalo da napravite ako vas ova karijera privlači.

onlajn poslovi

Grafički dizajner

Zarada grafičkih dizajnera preko poslova na platformama u freelanceu, kako pišu portali, ide od 200 evra (za kratkoročne projekte) do više od 1.000 evra (za dugoročne projekte). Pored kreativnosti i originalnosti, kao i kod web dizajna, poznavanje programa iz Adobe paketa ključna je veština koju grafički dizajner mora da ima. Ukoliko posedujete Adobe serifikat, utoliko bolje. 

Pojedini obrazovni programi dostupni kod nas, pored rada na realnim projektima i mentorske supervizije, daju mogućnost sticanja nekog od Adobe sertifikata, koji su prepoznati u celom svetu. Za mladog dizajnera koji tek ulazi u profesionalni svet, Adobe sertifikat može biti element koji će poslodavca privući.

Menadžer projekta

Iako možda zvuči neobično da se upravljanje projektima može raditi na daljinu, to je istina. Ukoliko poznajete materiju o kojoj se radi i imate dobre organizacione veštine, kao menadžer projekata bićete na ceni i u online i u offline režimu. 

Najvažnije je da budete raspoloživi kako biste ispratili ceo projekat – od inicijalne ideje do poslednjeg stadijuma realizacije. Mnoge sjajne ideje propadnu upravo zato što osoba koja ume da sprovede projekat od početka do kraja ne postoji u timu.

Virtuelni asistent

Iako su Siri i Google asistent popularna zamena za ličnog asistenta, istina je da pomoćnici bazirani na veštačkoj inteligenciji ne mogu da zamene osobu od krvi i mesa. Ukoliko spadate u dobro organizovane profesionalce koji imaju osećaj za prioritetizaciju zadataka, na sajtovima poput UpworkaFreelancera vrlo lako možete pronaći dodatni angažman. 

Šta vam je potrebno za ovaj internet posao? Osećaj za vreme, notes i smartfon. Prednost je što posao virtuelnog asistenta možete nesmetano raditi sa nekoliko klijenata istovremeno.

Posao u korisničkoj podršci

Slično kao i u slučaju virtuelnih asistenata, radi smanjenja troškova, veliki broj kompanija angažuje pojedince freelanceere da vode njihove korisničke servise. Zbog toga je ovo zanimanje jedno od traženijih na online berzi poslova.

Ukolko kupujete putem interneta, možda ste primetili iskačući prozor koji vas poziva na ćaskanje u realnom vremenu ili obaveštenje da možete da kontaktirate s virtuelnim asistentom, što je po pravilu osoba koja radi od kuće. 

Za koga je ovaj posao idealan? Za sve koji su imali iskustva u prodaji ili komunikacijama. Ukoliko ste na početku karijere, nemojte se obeshrabriti. Za posao u korisničkoj podršci kvalifikacije nisu potrebne. Za ovakav honorarni posao, ključne su vaša sposobnost da čujete druge i empatija, kao i komunikacione veštine.

Poslovi prevodioca

Ukoliko spadate u srećnu grupaciju bilingvalnih pojedinaca ili strane jezike govorite na C1 ili C2 nivou evropskog referentnog okvira za žive jezike, posao prevodioca može biti vaš. Pored honorarnog posla, za prevodioce postoje i opcije stalnog zaposlenja – bez odlaska u kancelariju.

Šte ćete prevoditi? U zavisnosti od kompanije, posao se kreće od prevođenja web stranica, preko članaka i knjiga, sve do lokalizacije poslovnih sadržaja. Na osnovu ličnih preferenci i tipa prevođenja kojem naginjete možete birati klijente sa kojima ćete sarađivati.

onlajn posao predavača

Kako do online poslova?

Jedno od glavnih pitanja jeste kako pronaći freelance online posao? Najbolje rešenje su platforme za freelance poslove. Ove baze poslova svakodnevno se ažuriraju. Ako kreirate profil, pored toga što ćete moći da aplicirate za poslove koji vas zanimaju, bićete vidljivi za potencijalne poslodavce. Ukoliko im vaš profil bude zanimljiv, oni će imati priliku da kontaktiraju s vama.

Što više budete radili, to će vam cena rasti, jer ćete sticati kredibilitet. Većina platformi zbog transparentnosti pruža uvid u vaše rezultate – koliko ste poslova uspešno obavlili. Ukoliko niste sigurni gde da tražite posao, ovo je lista 20 najpopularnijih web platformi za freelance:

 1. Fiverr;
 2. Upwork;
 3. Freelancer;
 4. Toptal;
 5. Simply Hired;
 6. PeoplePerHour;
 7. Aquent;
 8. Crowded;
 9. Dribbble;
 10. 99Designs;
 11. Nexxt;
 12. Writer Access;
 13. TaskRabbit;
 14. Skyword;
 15. Designhill;
 16. The Creative Group;
 17. Guru;
 18. LinkedIn ProFinder;
 19. Hireable;
 20. FlexJobs;
 21. PeoplePerHour;

Ključna prednost svih navedenih poslova jeste da vas ništa ne zadržava na njima osim vas samih. Na poslu kojim niste zadovoljni ne morate ostati duže nego što želite. Većina projekata koje ćete raditi biće kratkoročna. Možete slobodno menjati klijente, ali i tip posla. A ako je vaš ideal posao od kuće, svako od ovih zanimanja može vas dovesti do njegovog ostvarenja. 

Kako steći znanja za poslove na internetu?

Vaš život je u vašim rukama, tako da morate biti odgovorni. Kada dođe vreme da se na kraju meseca svedu računi, morate osigurati dovoljno novca da pokrijete svoje troškove. Ukoliko smatrate da će vam to obezbediti online zarada, treba da dobro sagledate svoje veštine i kvalifikacije.

Čime god da želite da se bavite, polazna tačka od koje morate krenuti jeste obrazovanje. Ukoliko volite da crtate, upišite obuku za dizajn. Ako vas privlači pisanje, upišite obuku za vođenje odnosa s javnošću i digitalni marketing. Ukoliko razmišljate kao inženjer i volite kodiranje, počnite da učite programiranje. 

Kod nas možete pronaći studijski program za gotovo sva popularna freelance zanimanja. Ukoliko sagledate svoje talente, izanalizirate tržište online poslova i odaberete obrazovanje koje je u skladu sa ova dva pola, online poslovi mogu vas od džeperca dovesti do unosne zarade.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se