Ideje za posao od kuće: Kako do dodatnog izvora zarade

Ukoliko imate želju da svoje slobodno vreme iskoristite za sticanje dodatne zarade, freelance poslovanje je pravi način za vas.

ideje za posao od kuće

Danas postoje mnogi poslovi za koje poslodavcima nije važno odakle ih obavljate. Dokle god se rokovi poštuju, a poslovi završavaju, što se poslodavca tiče, možete ih obavljati iz kreveta u svojoj pidžami. Ipak, da biste to sproveli potrebno je da realizujete ideje za posao od kuće

Statistika je donedavno pokazivala da su ovi poslovi od kuće posebno popularni u zemljama u razvoju, kao što su Indija, Bangladeš, Pakistan ili Kenija. U pitanju su bile zemlje gde stalan posao donosi platu ispod proseka, pa je dodatna zarada neophodna. Situacija se u poslednje vreme dosta promenila. Danas honorarni posao cveta i u visokorazvijenim sredinama poput Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije. 

Svet honorarnih poslova u Srbiji takođe raste. Sa porastom od 19%, u 2019, Srbija se našla na listi zemalja sa najvećim prihodom od ove vrste poslova. Najviše su profitirali IT-jevci, pa je zarada od eksternih IT usluga naših programera i developera prešla milijardu dolara.

Drugim rečina, danas su mnogi kancelarije zamenili svojim sobama. Mnogo je načina da zaradite pomoću internet konekcije i laptopa. Ako planirate da u narednom periodu radite samostalno, razmotrite sledeće ideje za posao od kuće.

Ideje za posao od kuće za pisce

Zarada od pisanja na sajtovima koji nude ovakvu vrstu posla u velikoj većini slučajeva obračunava se na osnovu broja napisanih tekstova. Iako je moguće da od kuće radite za jednog klijenta sa fiksnom platom, mnogo je češći princip zarade po projektu. Od pisanja na internetu je moguće živeti pristojno, a ukoliko ste spremni da radite puno radno vreme i sarađujete sa poslodavcima iz inostranstva, zarada može biti zavidna.

Cene usluga variraju u odnosu na vaše iskustvo i broj uspešno obavljenih zadataka preko platforme. Primera radi, sajt Fiverr za članak od 500 reči plaća najmanje 5 dolara, ali ćete zato na platformama poput Upworka svoju cenu definisati sami. Tako mnogi naši ljudi na ovoj berzi online poslova rade po fiksnoj ceni od 40 dolara na sat.

U okviru poslova za pisce postoje razne mogućnosti. Ovom prilikom ćemo pomenuti nekoliko najpopularnijih koje može raditi svako kome je želja da radi od kuće.

Pisac sadržaja

Content writer se bavi kreiranjem tekstualnih sadržaja za web stranice. Sadržaj koji se očekuje od ovakvog pisca trebalo bi da bude autentičan, relevantan i kreiran tako da pogađa ciljnu grupu kojoj se klijent obraća.

Content writer može biti specijalizovan za SEO optimizaciju web stranica za pretraživače, što u praksi znači prilagođavanje ključnih reči, čitljivosti i strukture teksta tako da se za post za relevantne pretrage dobro kotira na Googleu, Bingu i ostalim servisima za pretragu.

Pisanje sadržaja nije ograničeno na web stranice i oglase. Mnogi poslovi dostupni na portalima za frilens tiču se kreiranja dečjih knjiga, priručnika, profesionalnih opisa korporativnih procedura, scenarija i sl. Primera radi, jedan od popularnih poslova, kada je u pitanju pisanje, jeste kreiranje turističkih vodiča za agencije.

kreativni IT poslovi

Bloger

Za mnoge je blogovanje primarna asocijacija kada se pomenu ideje za posao od kuće. Blogovanje predstavlja jedan od najpopularnijih načina da kroz pisanje zaradite novac na internetu. 

Pored mogućnosti da pišete za korporativne blogove velikih firmi, što je opcija koja donosi brzu zaradu bilo kao zvanični ili dodatni posao, možete se opredeliti i za kreiranje sopstvenog bloga. Za zaradu od autorskog bloga potrebno je vreme, pa se morate naoružati strpljenjem i biti istrajni. Uspešnost blogerima donosi čitanost njihovih postova. Da biste od prvog posta došli do više hiljada klikova po tekstu, morate izgraditi bazu čitalaca i dokazati svoj kvalitet ili ekspertizu. Nekada ovaj period traje i do dve godine.

Kada vaša stranica pređe hiljadu poseta na dnevnom nivou, počećete da zarađujete od njega. Tada ćete dobiti mogućnost da ugostite reklame ili da promovišete tuđe proizvode. Uopšte uzevši, postoji više načina da profitirate od popularnog bloga. Kako je ljudima često nejasan sistem zarade od ove vrste pisanja, u nastavku sledi nekoliko osnovnih.

  • Plaćeni oglas: Nekada je plaćeni oglas bio jedini način da se zaradi od bloga. Na blogu predvidite prostor za baner koji će oglašivač platiti. Ovo nije idealan način zarade od bloga i u poslednje vreme je sekundaran.
  • Plaćeni blog post: Mnogo češće će vam oglašivač platiti da sami napišete tekst kojim promovišete njegove proizvode ili usluge. Naravno, trebalo bi da ti proizvodi ili usluge imaju veze sa temom vašeg bloga.
  • Partnerstvo: Ovaj oblik je zgodan jer je u pitanju neka vrsta pasivnog prihoda. Ako na svom sajtu uključite link ka web stranici ili proizvodu svog partnera, zarada će vam zavisiti od broja korisničkih klikova na taj link.
  • Članarina: Za sadržaj koji je unikatan i koji se retko nalazi na internetu možete ustanoviti sekciju koja je rezervisana za pretplatnike. 

Kako da postanete pisac? Obuka za internet marketing je najbrži način da savladate veštine za bilo koji od pomenutih poslova orijentisanih na pisanje.

Poslovi za IT-jevce

Kao što je već pomenuto, tržište IT poslova odnosi najveći deo domaćeg frilens kolača. Opcije su uglavnom vezane za informatičare i kreativce.

Poslovi za inženjere i programere

Programiranje više ne zahteva diplomu fakulteta, ali zahteva dobro poznavanje programskih jezika. Ova oblast danas gotovo da je sinonim za dobru zaradu. Ako vas privlači razvoj softvera i aplikacija, obuka za programera u trajanju od godinu dana jeste najbrži način da dođete do prepoznatog sertifikata i iskustva kroz rad na realnim projektima.  U zavisnosti od toga koja vas oblast konkretno zanima, možete se baviti različitim tipovima programiranja. Ovde je opisano nekoliko najpopularnijih.

Web programer

Razvoj web aplikacija i dinamičnih web stranica primarna je okupacija ove vrste programera. U pitanju je vrlo profitabilan posao koji zahteva specifično znanje. Za sve one koje zanima rad od kuće na ovom tipu projekata – učenje programskog jezika JavaScript je prva i osnovna obaveza. Jednogodišnja obuka na programu Frontend JavaScript Development je dobra investicija jer web programiranje odnosi glavni postotak lokalnog izvoznog IT proizvoda.

Pored eksperata za JavaScript, PHP programeri su još jedna vrsta traženih web programera. Ovo ne čudi kada se zna da je programski jezik PHP u osnovi više od tri četvrtine trenutno aktivnih sajtova. Ako još uvek nemate ideje za posao od kuće, učenje programskog jezika PHP je dobar izbor.

Razvojni inženjer

Nekada su softvere dizajnirali timovi stručnjaka koncentrisanih na jednom mestu, a danas to mogu i pojedinci raštrkani širom sveta. Poslove developera možete raditi od kuće kao samostalni programer, a možete biti i deo razvojnog tima.  I u ovom podsektoru ima raznih vrsta poslova, a među najrasprostranjenijim oglasima su otvoreni pozivi za Java developere. Tako da, ukoliko dobro vladate programskim jezicima kao što je Java, možete zaraditi i više od pristojne plate.

Java developeri programiraju u programskom jeziku Java i veoma su dobro plaćeni. Mnogi aktivni Java profesionalci na Upworku zarađuju čak i do sto dolara na sat. Ovaj popularni programski jezik na dnevnom nivou koristi čak devet miliona developera. Za razliku od JavaScripta, Java je istovremeno i platforma za razvoj aplikacija.

Obuka za Java programiranje je najbrži način da steknete samopouzdanje i veštine i počnete da se prijavljujete za poslove u ovoj sferi.

Poslovi za kreativce od kuće

Poslovi za kreativce u sektoru informacionih tehnologija

Dok je programiranje tu da obezbedi postojanost i funkcionisanje IT proizvoda, kreativa im daje pojavnost i dopadljivost. Zato je u IT industriji uvek dostupno mnoštvo poslova za kreativce. U nastavku ćemo navesti nekoliko popularnih koji su ujedno i odlične ideje za posao od kuće.

Poslovi za web dizajnere

Od dopadljivog izgleda web stranice do dizajna intuitivnog interfejsa aplikacije za mobilne telefone, web dizajneri spajaju veštine programera i dizajnera. 

U pitanju je još jedan od onih poslova za koji su vam potrebi računar i internet konekcija. Kao web dizajner možete raditi za jednog ili više klijenata u isto vreme, što znači da posao može biti veoma dinamičan. 

Šta vam je potrebno da postanete web dizajner? Da biste počeli da se bavite ovim poslom, preduslov nije formalno obrazovanje, već znanje i reference. Primera radi, potrebno je oko godinu dana da se na sertifikovanoj obuci pod vođstvom mentora osposobite za profesionalni angažman u svetu web dizajna.

Poslovi za animatore i profesionalce u CAD-u

Otkako je industrija video-igara porasla, tako je porastao i zahtev za modelarima, animatorima i montažerima. Posao 3D profesionalaca je dizajn objekata, likova za video-igre i okruženja u kome oni obitavaju. Poznavanje programa kao što su CAD i AfterEffect obaveza je svakog 3D dizajnera. Obuka za CAD podrazumeva učenje modelovanja, animacije, dizajna enterijera, kao i vizuelizacije digitalnih objekata.

Plate 3D profesionalaca na svetskom tržištu, u zavisnosti od projekta, idu i do više hiljada evra.

Poslovi za montažere audio i video materijala

Video-produkcija za potrebe interneta je ogromna. Veliki broj stručnjaka za marketing smatra da je video osnovni oblik komunikacije u 21. veku, pa je potreba za montažerima u stalnom porastu. Ukoliko završite obuku za rukovanje programima kao što su AdobePremiere, AfterEffect ili Audition, možete se profesionalno baviti ovim poslom.

Možda će vas začuditi da će vam neki od poslodavaca na platformi Upwork platiti 200 dolara da kreirate video-sadržaje dok igrate igrice. Drugim rečima, platiće vam da se razonodite. Da, moguće je. Ipak, čak će vam i za ovakav „gejmerski” posao biti potrebno znanje iz montaže, pa je obuka za video i audio produkciju pravi izbor.

Web prodaja

Da, možete prodavati stvari sa svog tavana i stare računare, ali verovali ili ne, da biste pokrenuli internet prodaju, uopšte ne morate da imate proizvod. Sve što treba da uradite jeste da se povežete sa proizvođačem i napravite vezu između njega i potrošača. Vaše je samo da odredite svoj procenat od zarade. Drugim rečina, vi ćete kreirati Google reklame i kampanje za tuđi proizvod, a prodavac će se sam baviti isporukom i održavanjem.

Dakle, osnovno poznavanje principa digitalnog marketinga je dovoljno. Da iz svoje sobe kreirate prodajnu imperiju, potrebno je vreme, ali kada jednom sve postavite kako treba, praktično ćete imati pasivni prihod. Evo još jedne dobre ideje za posao od kuće.

Uz dobru ideju, kreativnost i uloženo vreme, možete od hobija doći do ozbiljnog izvora zarade. Novac koji ćete zaraditi radeći preko interneta od svoje kuće može višestruko nadmašiti prosečne plate programera i drugih IT stručnjaka u našem regionu. Kojim god poslom da želite da se bavite preko interneta, morate uložiti vreme u obrazovanje. Sertifikovane obuke za IT poslove prvi su korak do dodatne ili primarne zarade na svetskom tržištu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se