Šta je webinar i kako ga organizovati

Termin „webinar” odnosi se na seminar koji se održava online u realnom vremenu. Webinar pretvara prezentaciju u konverzaciju, jer dozvoljava ogromnom broju učesnika iz određene zemlje ili celog sveta da stupi u interakciju.

Šta je webinar i kako se organizuje

Značaj tehnologije u obrazovanju nikada nije bio veći, imajući u vidu ćinjenicu da ma gde se učescnici fizički nalazili, oni se tokom trajanja ovog događaja mogu uključiti u diskusije, deliti dokumente ili učestovati u zajedničkim aktivnostima. Na ovaj način funkcionišu mnoge obuke i kursevi koji na ovaj način omogućavaju velikom broju polaznika da učestvuju u predavanjima. 

Šta je webinar i koji su njegovi elementi

U zavisnosti od potreba govornika ili materije koja se prezentuje, razlikuje se i odgovor na pitanje "šta je webinar". Naime, internet seminiari mogu uključivati razne formate i elemente. Među njima su i:

Slajdovi – uobičajeni način prezentacije gde je materija predstavljena publici kroz slike na koje govornik referiše;

Video ili striming – pomoću kamere ili multimedijalnih fajlova publika prati video-zapis;

Internet telefonija (VoIP) – zvučna komunikacija u realnom vremenu putem slušalica ili zvučnika;

Web obilasci – oblik u kome publika može da učestvuje putem formulara ili linkova koji im se dele. Dobar način da se demonstriraju web sajtovi i drugi interaktivni proizvodi;

Tekstualno ćaskanje (text chat) – idealan za pitanja publike u realnom vremenu. Ograničen na prisutne, ovaj oblik može biti javan (svi vide postavljeno pitanje ili komentar) ili privatan (samo dve osobe u komunikaciji vide tekst);

Deljenje ekrana – govornik deli svoj ekran s publikom. U određenim slučajevima publici je omogućeno da se daljinski uključi i upravlja ekranom koji im je dodeljen;

Upitnici i ankete – format koji dozvoljava govornicima da u realnom vremenu pitanja publici i tokom trajanja samog događaja dobiju odgovore;

Tabla – interfejs koji govornik koristi stupanjem u interakciju, na primer pravljenjem beležaka, crtanjem, obeležavanjem već postojećeg sadržaja ili nečim trećim. 

Ovo su neki od uobičajenih elemenata webinara. Kako su webinari koje danas znamo relativno mlad format koji se razvija paralelno sa tehnologijom, u budućnosti ćemo sigurno biti svedoci novih uzbudljivih elemenata u okviru repertoara jednog webinara.

Čemu služe webinari i šta su njihove prednosti?

Sada znate šta je webinar, ali možda još uvek nije najjasnije čemu oni služe i u čemu se ogleda njihova važnost kao formata za komunikaciju. Kao i sve druge vrste prezentacija, webinari mogu imati razne svrhe: od edukacije, preko promocije, pa sve do konkretne prodaje. 

Drugim rečima, organizatori webinara od ovog formata mogu imati razne koristi, a neke od njih su:

Direktan kontakt sa ciljnom grupom. Pomoću webinara se komunicira sa specifičnom ciljnom publikom. Ovaj format takođe pomaže da iz njihovih pitanja i komentara bolje razumete svoju grupu. 

Održavanje kontakta sa ciljnom grupom i nakon samog događaja. Kao što će više puta biti pomenuto u nastavku teksta, webinari daju mogućnost održavanja kontakta sa ciljnom grupom i nakon samog događaja. Takođe, webinar može biti snimljen, pa mu zainteresovani mogu pristupiti naknadno.

Olakšana interakcija sa ciljnom grupom. Webinari daju mogućnost anketiranja, diskutovanja i direktne prodaje. Što su vaši slušaoci tokom webinara angažovaniji, to bolje.

Ušteda sredstava. Webinar za vas kao organizatora eliminiše troškove zakupa prostora. Pored toga, on podjednako vašoj ciljnog grupi i vama štedi vreme i troškove putovanja na mesto događaja.

Navedene prednosti webinara mogle bi se sumirati u tri atributa: direktan, ekonomičan i održiv. I ne samo to, već predstavlja i odličnu priliku za zaradu na internetu. Naime, sa promenama navika ljudi, pojavila se potreba za online usavršavanjem, pa tako mnogi stručnjaci prave masterclass predavanja. 

praćenje online seminara

Kako organizovati uspešan webinar

Ukoliko smatrate da je u pitanju dobar kanal da promovišete svoje ideje ili plasirate svoje proizvode, u nastavku sledi kratak vodič za kreiranje uspešnog webinara.

1. Izaberite aktuelnu temu

Iza svakog webinara mora postojati cilj u vezi sa ciljnom publikom. Ideja jeste da po završetku webinara učesnici dobiju neku protivvrednost za svoje uloženo vreme. Bila to informacija, konkretno znanje ili nešto treće, važno je da za svoju ciljnu grupu kreirate neku vrednost. Zato tema mora biti relavantna i od interesa vaše publike.

2. Izaberite pravu osobu da vodi webinar

Uvek razmišljajte o voditelju ili voditeljki kada planirate svoj događaj. Dobri predavači i vešti govornici sa liderskim veštinama su okosnica uspešnog webinara. Ako ne smatrate da ste spremni da sami prezentujete, razmislite o harizmatičnoj, samouverenoj osobi iz okruženja ili nekom ko ima iskustva sa vašom temom. 

Pre nego što donesete odluku, napravite probu. Zamolite osobu koju razmatrate da snimi probnih pet minuta i procenite koliko je dobra da bude domaćin vašeg webinara. 

3. Planirajte interaktivni webinar

Bez obzira na atraktivnost vaše teme i veštinu prezentera, ukoliko ne date priliku publici da se uključi, dobar rezultat može izostati. Zato kreirajte interaktivni webinar. Dajte ljudima šansu da iskažu svoje mišljenje ili postave pitanja. 

Strukturom webinara predvidite vreme za učešće publike. Na primer, nakon svakog tematskog segmenta dajte reč publici.

4. Napravite „eho”

Da bi ljudi učestvovali na vašem webinaru, neophodno je da se za njega registruju. A da bi to uradili, oni najpre moraju imati svest o održavanju webinara. 

Zato je ključno da kreirate takozvani eho oko svog događaja. Napravite kampanju koja će najaviti vaš webinar. Ukoliko imate domaćina, razvijte kratak scenario i zamolite tu osobu da pred kamerom pročita najavu kako biste mogli da promovišete događaj putem društvenih mreža, ali i web sajta samog internet seminara. 

Poenta je da na vreme kreirate svest o svom webinaru. Logika je ista kao i kod organizacije bilo kog događaja.

5. Pripremite tehnologiju i prostoriju

Osnova uspešnog webinara su web stranica i stabilan hosting. Morate predvideti broj posetilaca i pronaći rešenje koje može da podrži očekivano opterećenje. 

Zato je testiranje pre samog događaja obavezno. Da li su kamere povezane, a mikrofoni ispravni? Da li rasveta daje jasnu sliku govornika?

S druge strane, za vaš prvi webinar ne morate postaviti visoke tehničke standarde. Tiha prostorija i mobilni telefon za snimanje, uz dobrog govornika i uzbudljivu temu mogu biti dovoljni da napravite uspešan događaj.

6. Počnite snažno i završite intrigantno

Sadržaj je osmišljen, kampanja kreirana, posetioci registrovani, tehnologija u funkciji, a govornik spreman. Svi uslovi su ispunjeni i webinar može da počne. 

Sada pitanje postaje kako početi. Proveren savet je da još na početku webinara publici ponudite neki ekskluzivitet. Na ovaj način ćete ih zadržati do kraja. Primenite istu logiku pred završetak. Tada im otkrijte nešto što nisu očekivali i tako ih navedite da postave dodatna pitanja. Predvidite vreme tokom kog ćete odgovoriti na sve njihove upite. 

Ne zaboravite da svim učesnicima pošaljete prateći materijal nakon webinara. Uključite i dodatni poziv na akciju koji će ih, u zavisnosti od vašeg cilja, navesti da kupe proizvod, saznaju više ili se registruju za vaš naredni webinar.

7. Webinar se ne završava okončanjem događaja

Kao što se može zaključiti iz prethodne sekcije, zapravo je ključno da, u zavisnosti od cilja webinara, iskoristite naredna 24 sata nakon njegovog završetka. 

Budite spremni da sami kontaktirate sa učesnicima nakon webinara, naročito ukoliko želite da ih motivišete da naprave sledeći korak, ili u sledećih nekoliko sati ostanite dostupni da odgovorite na njihova pitanja. Ne mislite da je vaš posao završen uspešnom prezentacijom koja je rezultirala aplauzom.

Gde pronaći korisne besplatne webinare

Bilo da vas zanima da vidite kako izgleda profesionalno izveden seminar i to znanje primenite na organizaciju svog web događaja ili želite da ovladate nekom novom veštinom, raspoloživih resursa ima napretek. To je posebno značajno ako vas interesuje IT obuka, jer je reč o vrlo dinamičnoj oblasti gde je potrebno konstantno usavršavanje.

Tako se na ITAcademy na mesečnom nivou više puta održavaju seminari na kojima stručnjaci iz oblasti nadogradnje ličnih i profesionalnih veština, biznisa i IT-ja dele svoja iskustva. Ne samo što su ovi seminari potpuno besplatni već se održavaju subotom, tako da im i pored profesionalnih obaveza možete prisustvovati.

Ukoliko želite da pogledate ponudu za naredni period i registrujte se za seminare koji vas interesuju kako biste rezervisali mesto na vreme. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se