Osnove UX dizajna: Šta je posao dizajnera korisničkog iskustva

Korisničko iskustvo je veoma važan segment dizajna kao dela IT industrije. UX dizajn se bavi kreiranjem radnog okruženja u kojem će se korisnici lako snaći. Dizajneri koji se bave ovim poslom imaju cilj da nam olakšaju snalaženje na sajtu ili unutar aplikacije. 

UX dizajn proces rada

User experience je poznat pojam koji podrazumeva da se osećamo dobro pri kupovini i da nam je jasno gde se šta nalazi kada uđemo u radnju. U suprotnom bismo pri ulasku u svaku prodavnicu morali da dobijamo uputstvo kako da se ponašamo kako bismo dobili ono što želimo. Razvojem interneta, online prodavnica, interaktivnih sajtova i brojnih programa stvorila se potreba da se korisničko iskustvo prenese u digitalnu formu.

Danas ovaj vid dizajna ima vrlo važnu ulogu kada su korisnici u pitanju. Kako bi ubedio posetioca da je došao na pravo mesto, dizajner mu mora omogućiti da lako dolazi do stvari koje traži. Ako je to slučaj, znači da će se korisnik zadržati jer je imao dobro „iskustvo”. Ukoliko su njegove potrebe zadovoljene, on će se vratiti, ali i preporučiti sajt drugima.

Šta je UX dizajn

UX dizajn je proces unapređivanja pristupačnosti i korišćenja proizvoda tokom interakcije korisnika sa proizvodom. Tu se, naravno, misli na komunikaciju između čoveka i mašine koja podrazumeva rad na svim segmentima proizvoda sa kojima korisnik ima kontakt. 

Ako pogledamo najpopularnije sajtove na svetu, videćemo da su veoma laki za korišćenje. Bez obzira na to koliko imaju opcija, njihov izgled i pristup informacijama neće vas odbiti. Naprotiv, nećete imati problema da se snalazite. Isto važi i za popularne sajtove, ali i većinu softvera koje koristimo. Za to je zaslužan UX dizajn, kome je cilj da nam olakša rad. 

Pozitivno korisničko iskustvo veoma je bitno kompaniji jer ono doprinosi zadovoljstvu korisnika, što povećava šansu da će on nastaviti da koristi proizvod. Ukoliko bi neki program imao kompleksan interfejs na nivou avionskog kokpita sa gomilom dugmića, korisnika bi to obeshrabrilo i on bi odustao. Zbog toga je posao dizajnera korisničkog iskustva da što više olakša korisniku upotrebu kako bi „kriva učenja” bila što ravnija. 

ux dizajniranje kompjuterski rad

Šta mora da zna UX dizajner

Postoje brojna mišljenja kada je definisanje UX dizajna u pitanju. Ipak, brojna tumačenja se na kraju svode na osnovne stvari kada je reč o poslu eksperta za korisnički doživljaj. Ideja poboljšanja korisničkog doživljaja svodi se upravo na olakšavanje rada u nekom programu ili pronalaženja željene informacije na sajtu. 

Naravno, u zavisnosti od projekta i potreba klijenata, razlikovaće se i svakodnevni zadaci koje ćete imati kao dizajner. Neki projekat će se raditi od nule, dok će se u drugom slučaju raditi o unapređivanju razvijenog posla (sajta, programa). 

Da bi se došlo do pravih rešenja, potrebno je da dizajner napravi dobru analizu. Na ovaj način on prepoznaje potencijalne izazove prilikom dizajna, tj. šta je to što korisnici žele da urade. Na osnovu ovih analiza kreiraju se rešenja i testiraju u praksi. Tokom procesa rada prolazi se kroz nekoliko faza.

Istraživanje

Na osnovu briefa, tj. osnovnih informacija UX stručnjak istražuje oblast kojom će se baviti sajt/program. Cilj je da se upozna sa postojećim tržištem, konkurencijom i korisnicima koji imaju specifične zahteve i očekivanja. Dizajner će u razgovoru sa korisnicima koji spadaju u ciljnu grupu doći do zaključaka šta je to što oni traže i na koji način je najbolje da im se to pruži.

Često određene niše sajtova ili programa imaju neka nepisana pravila koja se očekuju. Na primer, za određeni tip internet prodavnica FAQ stranica (najčešća pitanja) mora da se nalazi na vidljivom mestu. Ovaj početni korak izuzetno je važan jer od tačnog definisanja ciljne grupe i njegove analize zavisi kompletan projekat.

Skica sajta/programa

Na osnovu dobijenih instrukcija šta se očekuje od sajta ili programa, UX dizajner pravi skicu. Na ovaj način se pravi nacrt rešenja koja će zadovoljiti korisničke potrebe. Nekada su se ove skice pravile na klasičan način – pomoću papira i olovke. To se i sada radi, ali se nakon toga pravi wireframe, tj. svedeni nacrt, koji se ne bavi specifičnim vizuelnim detaljima. 

To se postiže pomoću dizajnerskih alata kao što su Axure RP ili UXPin, koji omogućavaju kreiranje digitalnih skica. Na ovaj način se dobija „prva ruka”, koja se može prezentovati klijentu kako bi se na osnovu dobijenih dodatnih informacija radilo na doradi. 

Vizuelni dizajn

Nakon što se dobiju zadovoljavajući komentari, prelazi se na kreiranje vizuelnih rešenja za svaki segment sajta. Tada se prelazi na važne detalje kao što su font, fotografije, izgled ikonica itd. Ovaj deo posla user experience ekspert često prepušta grafičkom dizajneru. Kada se završi, ovaj prototip treba vizuelno da predstavlja finalno rešenje sajta/programa. Pošto se postavi verzija koja zadovoljava očekivanja, sledi testiranje od strane korisnika.

Testiranje

Nakon što postavite prvu verziju, sledi testiranje od strane „običnih” korisnika. Tada se ciljnoj grupi prezentuje interfejs sa zadatkom da izvrše određene radnje. Dobra ideja je da se od korisnika traži da naglas komentarišu svoja iskustva. Vrlo je važno da korisnici koji testiraju proizvod budu u okviru ciljne grupe. Dakle, ako je reč o aplikaciji za učenje, želećete da je testiraju studenti, a ne domaćice. 

Poželjno je da imate veći uzorak kako bi dobijeni podaci bili što validniji. Ipak, to često ne zavisi samo od želja UX stručnjaka već i od budžeta i vremena koje je na raspolaganju. Dizajneri su često u istoj prostoriji sa korisnicima jer na taj način dobijaju „iz prve ruke” informacije o proizvodu. Na ovaj način je lakše i saživeti se sa korisnikom kako bi se došlo do najboljeg rešenja.

Na osnovu dobijenih informacija vrše se prepravke i modifikacije, nakon čega se proces testiranja ponavlja. To se radi sve dok se ne proceni da se došlo do najboljeg rešenja, koje zadovoljava i klijenta i korisnike. Nažalost, često se desi da klijent svoje želje stavi na prvo mesto, ne shvatajući da je za dugoročno rešenje i bolje poslovanje apsolutno važno staviti zadovoljstvo korisnika na prvo mesto.

Konačna izrada

U ovoj fazi sarađuje se sa web programerima kako bi se zamisao (i mockup) na pravi način realizovala u finalni proizvod. Često će neke pojedinosti u dizajnu pretrpeti određene modifikacije usled ograničenja prilikom procesa programiranja. Dobar UX dizajner u takvim situacijama zna kada da popusti i prihvati alternativno rešenje, a kada da insistira da se nešto sprovede onako kako je zamišljeno. 

Kada se pusti finalni proizvod, to nikako nije i kraj posla za dizajnera korisničkog doživljaja. Već u prvim danima masovnog korišćenja može da dođe do poteškoća u radu, žalbi korisnika i drugih nepredviđenih okolnosti. Tada je važno da se brzo dođe do rešenja kako proizvod ne bi trpeo. Takođe, treba imati na umu da tehnologija stalno napreduje i da se trendovi menjaju, što direktno utiče na proizvod.

skiciranje sajta mockup menija

Kako postati UX dizajner

Ukoliko ste analitični, primećujete ponašanje korisnika i umete da „dešifrujete” želje korisnika, onda je posao UX dizajnera pravi izbor za vas. Imajte na umu da se user experience ne bavi toliko vizuelnim iskustvom i izgledom. To je posao kojim se bavi UI dizajner (user interface designer), koji praktično radi na grafičko-tehničkim detaljima i kreiranju vizuelnog identiteta. 

Ako se dvoumite, imamo odliičnu vest za vas – ne morate da žurite sa biranjem između UX i UI dizajna. Ne samo što Web Design program obrazovanja pokriva obe oblasti već možete da postanete UI/UX web dizajner! Ipak, da biste bili dobar dizajner, potrebno je da uz kurs UI/UX Design Tools naučite više o neophodnim alatima koji se koriste.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se