Vodič za boje u dizajnu

boje u dizajnu

Odlučila sam da objavimo vodič za 12 ključnih boja koji će biti koristan referentni izvor dizajnerima, web programerima i svima koji u svom poslu komuniciraju sa drugim ljudima pomoću štampanih i digitalnih medija.

Preko 80 % vizuelnih informacija je povezano sa bojom. Boje utiču. Previše boja može da razdraži, premalo boja da izazove dosadu.

Veliko istraživanje sprovedeno u Britanskoj Kolumbiji je otkrilo da boje utiču na naše ponašanje zbog činjenice da smo stalno okruženi bojama i da smo naučeni da svaku boju vezujemo za određene vrednosti, karakteristike, asocijacije.

Modna kompanija Benetton je poznata po upotrebi spektra jakih boja u svojim marketinškim kampanjama. Poruka „United Colors of Benetton“ govori kupcima da u Benetonovom asortimanu, inače bogatom bojama, svako može pronaći nešto za sebe.

U tom duhu, u nastavku je opisano 12 najviše korišćenih boja u dizajnu i situacije u kojima ih treba koristiti:

1. Bela

digitalni fotoaparatSmatra se da je bela boja savršenstva. Bela boja znači sigurnost, jasnost, jednostavnost, darežljivost, moralnost i čistoću. U primenjenoj simbolici, povezana je sa profesionalizmom i poslovnošću.

Tehnički, u dizajnu bela naglašava druge boje.

Na primer, možete napraviti odličan web sajt ako ostavite priličnu količinu bele boje ili praznog prostora između elemenata na stranici.

Koristi se na web sajtovima da sugeriše jednostavnost kod visoko tehnoloških proizvoda.

Pogodna je npr. za dobrotvorne organizacije, jer asocira na anđele, koji se obično zamišljaju kako nose belu odeću.

Bela boja je povezana sa bolnicama, doktorima i sterilnošću, tako da se može koristiti da sugeriše sigurnost kada se reklamiraju medicinski proizvodi na Internet sajtovima firmi. Često je povezana sa nisko kaloričnom, nemasnom hranom i mlečnim proizvodima.

2. Crna

elektricna gitaraCrna je boja autoriteta i moći.

Značenja crne boje su elegancija, formalnost, tajnovitost, dubina, dramatičnost, ozbiljnost, zagonetnost, misterija, bogatstvo, tuga, dostojanstvo, noć, prestiž...

U grafičkom dizajnu, crna ostavlja utisak prefinjenosti, misterioznosti i elegancije.

U web dizajnu, crna boja pruža osećaj perspektive i dubine.

Ipak, kao pozadina umanjuje čitljivost na web sajtovima. Preko velikih površina crno može izgledati prilično depresivno.

Sa druge strane, korisna je za web sajtove umetničkog i fotografskog sadržaja gde pomaže drugim bojama da vibriraju. Kada se dizajnira za neku umetničku galeriju, može se koristiti crna ili siva pozadina da istakne druge boje.

Crno je u dobrom kontrastu sa svetlim bojama. Kombinovano sa crvenom ili naranadžastom, crno pruža vrlo uzbudljivu šemu boja.

3. Plava


okeanPlava boja je omiljena boja kod više od polovine svetske populacije.

Asocira na nebo i more. Reflektuje mir, harmoniju, poverenje i sigurnost. Značenja plave boje su i kreativnost, inteligencija, inspiracija, umetnost, napredak, sigurnost, tehnologija, sloboda, beskrajnost, uteha, stabilnost.

Plava boja se odlično slaže sa ostalim pastelnim bojama i savršen je komplement prirodnim bojama (siva,zelena...). Jak uticaj može biti stvoren kombinacijom plave, crvene i žute. Ne slaže se sa narandžastom.

Najčešće je korišćena boja u poslovnom dizajnu.

Korporativnu plavu boju koriste velike kompanije, kao na primer Microsoft. Odlično leži web sajtovima firmi koji reklamiraju poslovne proizvode, tehnologiju, medicinske proizvode, čistoću, vazduh, vodu, more i motorna vozila.

Treba voditi računa o tome da se preteranom upotrebom plave boje u dizajnu može stvoriti utisak hladnoće.

4. Braon

lansiranje raketeBraon je boja koja se odnosi na komfor, stabilnost i jednostvnost.

Značenja braon boje su i drvo, zemlja, stabilnost, prijateljstvo, kuća, udobnost, izdržljivost, intimnost, spokoj, briga, zadovoljstvo, snaga, senzualnost, produktivnost,  praktičnost....

Tehnički, braon boja je tamno žuta, tamno crvena ili tamno narandžasta boja.

Slaže se sa zelenom i plavom bojom. Takođe, sa crvenom i narandžastom.

Suviše je niskog intenziteta da bi se široko koristila u web dizajnu bez teksture ili druge boje koja bi je istakla.

Braon boja se koristi u restoranima ili pri reklamiranju hrane, kao na primer kafe ili kolača. Proizvodi koji se prave od drveta, kao što je nameštaj, se prirodno predstavljaju braon bojama. Takođe, braon obeležava sigurnost i pouzdanost - jedan od najpoznatijih svetskih distributera pošte, UPS, je poznat po  svojoj dominantno braon boji svog korporativnog identiteta.

5. Zelena

zeleni hulkZelena je najpopularnija boja za dekoraciju.

Sinonim je za zdravlje i prirodu. Stvara utisak opuštanja. Mnogi govornici pred bitne nastupe sede u zelenim sobama da bi se opustili. Zelena simboliše svežinu, hladnoću, razvoj, bogatstvo, sigurnost, stabilnost...

U umetnosti i dizajnu je veoma zahvalna, ali ne treba preterivati sa velikim obojenim površinama. Veoma je jaka i ostavlja snažan utisak. Često se koristi u kombinaciji sa tamno plavim tonovima.

Inače, slike postavljene na zelenoj pozadini web sajta izgledaju udaljene.

Zelena se upotrebljava u dizajnu da ukaže na sigurnost kada se reklamiraju lekovi i ostali medicinski proizvodi. Bolnice često koriste zelenu boju. Pošto je povezana sa prirodom, koristi se za reklamiranje zelenih, organskih i zdravih proizvoda.

Tamnija zelena je obično povezana sa novcem, finansijskim svetom, bankarstvom i novčanim uspehom. U kombinaciji sa narandžastom i žutom stvara utisak podesan za sportski orijentisane proizvode.

6. Siva

devojka ispred zidaSiva boja je neutralna boja.

Komunicira praktičnost, sigurnost, pouzdanost, mudrost, postojanost, zrelost, kompromis.

Ukoliko se koristi skladno sa hladnijm tonovima plave ili purpurne boje, ostavlja divan utisak.

U dizajnu, siva predstavlja ekskluzivnost. Vezuje se za kreativnost i inspiraciju.

Tehnički, može da se koristi kao podloga za elemente koje želimo istaći.

Siva nije samo neutralna.

Može da se pomeša sa drugim bojama i da dobije toplu, odnosno hladnu nijansu. To je zato što ljudsko oko detektuje i najmanji stepen mešanja boja.

Zato, kada se siva pomeša sa crvenom, narandžastom ili žutom postaje "topla siva." Kada se pomeša sa zelenom, plavom ili ljubičastom postaje "hladna siva."

7. Srebrna

metalni klikeriU praksi, srebrna boja često označava visoku tehnologiju.

Značenja srebrne boje su glamuroznost, izuzetnost,  industrija, intuicija, snovi, komunikacija, savremenost...

Da bi se stvorio visoki tehnološki izgled na web sajtovima firmi, srebrnu treba koristiti sa drugim bojama.

Srebrna boja dobro izgleda na webu kada je kombinovana sa zlatnom i belom.

Tehnički, srebrna nije "čista" boja zato što ne može da se kreira iz palete boja. Srebrna ima sjaj metala koji se postiže dodatnom obradom sive boje, dodavanjem odsjaja.

Iz palete boja, osnova za srebrnu je boja #C0C0C0 (HEX), odnosno 192, 192, 192 (RGB).

Srebrna predstavlja bogatstvo, isto kao i zlatna. Najskuplje umetničko delo do danas je kreirano u srebrnoj boji. Skulpura lobanje izrađena od dijamanata, autora Damiena Hirsta, je prodata za 99 miliona dolara.

8. Zlatna

svetlostZlatna boja priziva osećanja prestiža. U istoriti, zlato je često simbolizovalo boga.

Zato danas upotrebom zlatne u dizajnu komuniciramo prosvetljenost, mudrost, bogatstvo, pobedu, novac, moć, sreću, smisao, nauku, ispunjenje, koncentraciju i visoki kvalitet.

Isto kao i siva, ni zlatna boja ne može da se dobije direktno iz palete boja, zato što sadrži odsjaj.

Iz palete boja, osnova za zlatnu boju je boja #FFD700 (HEX), odnosno 255, 215, 0 (RGB).

U kombinaciji sa drugim bojama, zlatna odlično "leži" sa narandžastom, zelenom ili braon. Takođe, isto kao i žuta ostavlja odličan utisak u kombinaciji sa crvenom ili ljubičastom.

U poslovnom dizajnu se koristi da prikaže novac i moć, odličnu investiciju ili da označi visok nivo kvaliteta korisničkog servisa.
 
9. Crvena

crveno cveceCrvena je najtemperamentnija boja, pa je mnogi koriste u okviru kampanja personalnog marketinga.

Odnosi se na strast, vatru, brzinu, nadmetanje. Ima veoma visoku vidljivost i zbog toga se saobraćajni znakovi opasnosti kao i zaustavni stop znakovi, štop svetla na automobilima, i vatrogasna oprema farbaju u crveno.

Odlično se slaže sa narandžastom, braon i žutom bojom.

U dizajnu i umetnosti crvena se koristi kao akcentna boja, da bi se na nešto stavio fokus i ostavio poseban utisak.

Tehnički, crvena boja "iznosi" tekst i slike u prvi plan i teži da ih pomeri, čineći objekte da izgledaju veći i bliži. Mešanje svetlo plave i svetlo crvene boje u web dizajnu nije preporučljivo jer je ova kombinacija veoma zamarajuća za oko.

Crvena boja u web dizajnu se često koristi za podsticanje korisnika da donesu odluku. Često je glavna boja za dugmad "Naručite", "Ubacite u korpu".

10. Žuta

zuta trakaŽuta je boja sunčeve svetlosti i leta. Donosi optimizam, sreću, idealizam i maštu.

Optimistična je, moderna i diže na noge, pa je samim tim idealna za influencer marketing.

Značenja žute boje su zadovoljstvo, intelekt, ubrzano učenje, memorija, saradnja, organizacija, čistoća, entuzijazam, razumevanje, radoznalost, želja za poboljšanjem, nada, prosvetljenost, energija...

Žuta je veoma efektivna kod privlačenja pažnje, tako da se upotrebljava da istakne najvažnije elemente web dizajna na sajtu.

Ako upotrebljavate svetlo žutu u dizajnu, vodite računa da može nestati u beloj. Obično joj je potrebna tamna boja da je istakne.

Odlično se kombinuje sa plavom ili sivom. Za vatrenu kombinaciju, probati je u kombinaciji sa crvenom bojom. Često se bira da reklamira dečije proizvode. Za zdrav, pulsirajući letnji utisak probajte kombinaciju sa narandžastom bojom.

11. Ljubičasta

ljubicasti zidLjubičasta je boja fantastike, igranja, impulsivnosti i snova.

Ženstvena je i romantična.

Podrazumeva luksuz i imućnost. Simboliše uzvišenost, dostojanstvo, visok položaj, poštovanje, otmenost, prefinjenost, kraljevstvo, moć, elegantnost, uticaj, skriveno znanje, ponos, visoke ambicije, plemenitost...

U umetnosti i dizajnu, ljubičasta boja je veoma popularna. 

Koristi se zajedno sa drugim pastelnim bojama, odnosno hladnim tonovima plave, zelene pa čak i sive. Ljubičasta boja kombinuje stabilnost plave i energiju crvene.

Poznato je da je svetlo ljubičasta jedna od omiljenih boja devojaka i žena.

A jedno istraživanje je otkrilo da preko 75% dece pre pubertetskog doba više voli ljubičastu od bilo koje druge boje, tako da ljubičasta može biti veoma efektivna za reklamiranje dečijih proizvoda.

12. Narandžasta

narandzasti zidNarandžasta je topla boja koja proizvodi entuzijazam i vibracije. Kombinuje energiju crvene i sreću žute boje.

Značenja narandžaste boje su i velika sreća, osiguranje, snaga, bogatstvo uma, odlučnost, nezavisnost, sunčeva svetlost, ravnoteža, euforija, poslovni ciljevi, ambicija, karijera, ciljevi, uspeh, prodaja, akcija.

Ako želite pažnju, ona predstavlja pravi izbor.

Održava budnost i koncentraciju, a kao optička varka stvara utisak smanjenja prostora. Odlično se kombinuje sa sivom i zelenom i ove kombinacije se često koriste kao osnovne boje korporativnog identiteta. Ne treba je koristiti sa plavom.

U dizajnu, narandžasta je "vruća" za ljudsko oko, tako da pruža osećaj toplote. U restoranima narandžasta boja stimuliše apetit, a narandžasti dekor ohrabruje i pospešuje prodaju.

Narandžasta ima visoku vidljivost, tako da je možete koristiti na web sajtovima firmi da privučete pažnju i da istaknete najvažnije elemente u web dizajnu. Narandžasta pozadina na web sajtovima pomaže slikama da izgledaju bliže i veće.

Kako boje utiču na korporativni identitet i branding

Možda će Vas zanimati da saznate: napredna upotreba boja se na ITAcademy izučava kroz kurs Dizajn korporativnog identiteta i kurs Branding u okviru programa Print & Graphic Design. Izučavamo teme kao što su: pozicioniranje, zakoni brendinga, arhitektura brenda, kreiranje knjige standarda, elementi korporativnog identiteta.

  • 21.08.2009 11:35

Komentar

Avatar korisnika: Aleksandar

Aleksandar

Izuzetan rad. Hvala.

Avatar korisnika: milica

milica

Odlican rad.Ako ste u mogucnosti pisite nesto o dizajnu logoa i korporativnog identiteta. hvala unapred

Avatar korisnika: kris

kris

Možda ja mogu pomoći vezano za temu korporativni identitet. Jedna od lepih i lako pamtljivih definicija PR-a kaže da je ideal da korporativni identitet bude jednak korporativnom imidžu (ovo važi i za institucije i organizacije koje nisu korporacije, kao i za javne ličnosti). A šta je, u stvari, identitet, a šta imidž? Najkraće rečeno, identitet neke organizacije jeste ono što ona u suštini jeste tj. to su verovanja, stavovi, kultura. Sa druge strane, imidž jeste slika koju javnost ima o nekoj organizaciji ili ličnosti. U realnosti su moguća tri odnosa ovih dveju stvari: kada je imidž bolji od identiteta tj. da javnost ima bolju sliku o nekome nego što on u stvari jeste, kada je identitet bolji od imidža tj. kada organizacija ili pojedinac imaju lošiju sliku u javnosti od realne, kada je identitet jednak imidžu, što je idealna situacijaIdentitet i imidž neke organizacije će biti formirani iako se ništa ne preduzima. Korporacija obavlja neku svoju aktivnost, zaposleni rade po svom osećaju, a javnost stiče određenu predstavu o organizaciji. Naizgled to može izgledati kao primer jedne idealne demokratije, ali sa stanovišta PR-a to je očigledna anarhija. Kreiranje imidža od strane profesionalaca, bez obzira da li su to ljudi unutar firme ili su za taj posao angažovani konsultanti sa strane, predstavlja neophodan, a često i dovoljan uslov za pozitivne rezultate. Kreiranje nečijeg imidža jeste zahtevan i dugotrajan posao. Kao i kod svake druge poslovne aktivnosti mora se znati ko su nalogodavci, a ko izvršioci. Dešava se da u manjim organizacijama to bude ista osoba. To nije dobro rešenje pošto vlasnik neke male firme koji istovremeno formira identitet, a brine i o imidžu, ne može imati dovoljno kritički postavljen stav u realizaciji ovih aktivnosti. Konsultant angažovan sa strane da kreira imidž organizacije identičan identitetu (ili nešto malo bolji) mora, pre svega, izvršiti analizu trenutne situacije. Na samom početku mora doneti odluku da li će nalogodavcu skresati realno stanje ili će mu se ulagivati i prezentovati mu ono što misli da bi on želeo da čuje. Možda će nekada imati probleme ali je bolje saopštiti realno stanje. Sličnu dilemu, primera radi, imaju i dizajneri. Da li da predlože ono što oni misle da je prava stvar ili ono što znaju da će se dopasti klijentu. Struka ili komercijalizacija - pitanje je sad? Ključni element pri kreiranju imidža neke organizacije jesu njeni zaposleni. Ukoliko oni ne shvate ciljeve kreiranja određenog imidža i ako ih ne primene u javnosti dolazi do odsustva željenih rezultata. Mogu postojati «smišljeni» otpori promenama, a nekada procedure kreiranja imidža nisu na dovoljno jasan i dosledan način predstavljene. Jedino ako svi shvate značaj promena i ako ih usvoje kao svoje lične i zajedničke vrednosti može se očekivati pozitivan rezultat

Avatar korisnika: kris

kris

Osnovna funkcija korporativnog identiteta je da omogući kompanijama da steknu, unaprede, i zadrže konkurentsku prednost. Sa samim razvojem marketinga i PR-a u modernom smislu reči korporacijski identitet je bio poistovećivan sa vizuelnim pojavljivanjem firme u javnosti tj. sa njenim logotipom ili zaštitnim znakom. Danas je opšte prihvaćeno da identitet jedne korporacije predstavlja njenu ukupnu komunikaciju oličenu u kulturi, verovanjima, stavovima, zaposlenima, rukovodstvu, vlasništvu, strategiji. Proučavanje identiteta podrazumeva rasčlanjivanje njegovih delova i sagledavanje njihovog uticaja na organizacione delove neke korporacije. Istraživač identiteta će prvo sakupiti sve pisane izvore, kako unutar organizacije (godišnji izveštaj o poslovanju, zapisnike sa sastanaka organizacionih delova, press clipping i sl), tako i van nje (izveštaji statističkih zavoda, strukovnih udruženja, istraživačkih agencija). Na primer, analizom specijalizovanih publikacija o bankarstvu koje povremeno objavljuju naši dnevni i periodični listovi (jednu od najkompletnijih krajem godine izdaje magazin Ekonomist) kroz predstavljanje rukovodioca banaka, moguće je saznati mnoštvo podataka o identitetu neke banke. Bitna stvar za istraživača identiteta je podrška «top» menadžmenta. Najbolje je stavove zaposlenih proveriti neposredno (učešćem na radnim sastancima, uključivanjem u radni tok aktivnosti) jer se klasičnim intervjuima može steći iskrivljena slika. U većini slučajeva intervjuisana osoba želi da trenutnu situaciju predstavi boljom nego što ona jeste i tada pogrešna dijagnoza vodi ka neadekvatnim savetima za poboljšanje korporativnog identiteta. Svetski hotelski lanci tajno proveravaju identitet nekog od lokalnih hotela širom sveta tako što stručnjak za korporativni identitet boravi u hotelu nenajavljen, osluškujući šta se dešava i priča među zaposlenima i rukovodiocima hotela. Tip vlasništva neke korporacije bitno određuje identitet korporacije. Mala privatna firma obično prati viziju njenog vlasnika i nije redak slučaj da takav rukovodilac bira tim oko sebe sa sebi sličnim stavovima, kulturom, stremljenjima i verovanjima. Ipak, i u takvim situacijama dobro je imati jednu osobu u timu koja svojim kreativnim ludilom tera ostale da preispituju svoje stavove. Sa druge strane, jedna velika firma u državnom vlasništvu kao što je Elektroprivreda Srbije neće imati rukovodstvo koje će trajno biti vezano sa sudbinom firme, a pri donošenju mnogih odluka menadžment će morati da vodi računa o interesima Vlade koji često mogu da budu kontradiktorni. Promena vlasništva može bitno da promeni identitet neke organizacije. Na bankarskom tržištu Srbije tokom 2005. godine desile su se krupne promene u vlasničkoj strukturi. Osim u kulturi poslovanja koju su sa sobom donela nova rukovodstva i u samom imenu banaka je došlo do promena. Nakon kupovine većinskog paketa Delta banke italijanska Inteza banka briše staro ime banke i daje joj svoj identitet, austrijska Erste banka menja ime Novosadske banke u Erste bank Novi Sad, dok francuski gigant Kredi agrikol i grčka Alfa banka, za sada, samo dodaju svoj identitet Meridian banci odnosno Jubanci. Pravi izazov za stručnjake na polju korporativnog identiteta i imidža da u kreiranju imidža sprovedu sinergiju vrednosti preuzete i banke preuzimača. U eri današnje globalizacije nacionalna pripadnost vlasnika takođe može biti bitan faktor identiteta korporacije. Tradicionalno smireni Šveđanin ili Finac svakako će drugačije voditi firmu od temperamentnog Italijana ili Španca. Tajnu japanskog buma devedesetih godina prošlog veka svakako čine i stavovi o poslovanju koji su generacijama ugrađivani u njihov menadžerski kadar. Bum jedne Indije u sferi informacionih tehnologija ne može biti shvaćen ako se ne razume filozofija njihove poslovne kulture. U sećanju mi je reportaža od pre 15-ak godina na RTS-u kada je jedan nemački biznismen «pocepao» višemilionski ugovor sa jednom našom firmom saznavši da je ona za samo nekoliko godina stekla bogatstvo koje se u Nemačkoj stiče decenijama. Taj tipični Nemac je reagovao na način da «ako su tako lako stekli bogatstvo, mogu tako lako i da ga izgube». U Japanu postoji firma koja je u vlasništvu jedne iste porodice više od jednog milenijuma. Šta mislite o njihovom identitetu?

Avatar korisnika: kris

kris

Osnovu korporacijske strukture čini stepen centralizacije i decentralizacije tj. obim samostalnosti poslovnih jedinica. Ukoliko je firma centralizovana odluke se donose na jednom mestu, a sve poslovne jedinice primenjuju te odluke bez mogućnosti za prilagođavanje specifičnostima lokalnog trišta. Rukovodstvu organizacije je lakše da prati izvršavanje postavljenih ciljeva i zadataka, ali, sa druge strane, to donekle ubija mogućnost kreativnih rešenja u lokalu. Primer centralizovanog vođenja organizacije jeste ranije pomenuti bankarski sistem. Maksima «misli globalno, deluj lokalno» svoju potvrdu postiže u decentralizovanim organizacionim strukturama. Vrh kompanije donosi strateške odluke dok rukovodioci organizacionih delova (koji se mogu nalaziti i na različitim kontinentima) donose odluke specifične za konkretno tržište. Gigant industrije bezalkoholnih pića, Koka kola, svoje advertajzing kampanje prilagođava tržištima u zapadnoj ili istočnoj Evropi, Americi ili npr, arapskom svetu. Tu se prepliću kulturološke, sociološke i/ili verske specifičnosti određenog tržišta. Analizom velikog broja kompanija nameće se zaključak da je većina kombinacija centralizovanog i decentralizovanog sistema poslovanja. Minimum zajedništva trebalo bi da bude u formi logotipa i načina obeležavanja poslovnih jedinica, kao i sistemu u kome zaposleni primenjuju zajedničke vrednosti organizacije. Jedan od osnova dobrog korporativnog identiteta jeste i prihvatanje zajedničkih vrednosti od strane većine zaposlenih. To se najlakše može uočiti u trenucima eventualnih kriznih situacija. Što su zaposleni više vezani za vrednosti kompanije (a to se najčešće postiže održavanjem stabilnog sastava zaposlenih koji sa firmom prolaze i kroz uspone i kroz stagnacije ili padove) to će lakše biti rukovodstvu da pozivanjem na te vrednosti (njen identitet) pronađe izlaz iz krize. Ponekad će rukovodstvo morati da primeni strategiju promene korporativnih vrednosti. Sa razvojem privrede u modernom smislu reči prvo je bilo bitno imati kapital kako bi se postigla konkurentna prednost na tržištu. Zatim je nastupio period u kome se ta prednost postizala kroz napredniju tehnologiju u odnosu na pratioce lidera. Trenutno se privredno okruženje nalazi u situaciji da za uspeh više nisu bitni kapital i tehnologija već ljudi i njihova kreativnost i posvećenost postizanju zajedničkog cilja. Kompanije koje su to na vreme shvatile i kod kojih orijentisanost na zaposlene kao osnovni faktor razvoja nije samo na papiru, danas predstavljaju lidere u svojim oblastima. Zaposleni koji su zadovoljni svojim radnim mestom, stepenom angažovanja i nagrađivanja i rado ističu ulogu svoje kompanije u društvu, čine najbolju osnovu za čvrst korporativni identitet. Da bi određeni identitet imao svoju primenu u praksi veoma je značajno proceniti koliko je efikasno rukovodstvo organizacije iskomuniciralo taj identitet do svih zaposlenih. Analizom svih štampanih i elektronskih komunikacionih materijala (izveštaji poslovnih jedinica, godišnji izveštaj kompanije, reklamni prospekti, oglasi u medijima i sl) ekspert za korporativni identitet i imidž može doći do podataka koliko jasno je svaki organizacioni deo shvatio zajedničke vrednosti na kojima insistira rukovodstvo. Da li svi promotivni materijali na jednoznačan način prezentuju vrednosti kompanije? Da li svi organizacioni delovi jednoznačno koriste ime kompanije? Lider na tržištu Srbije u oblasti konditorskih proizvoda je kompanija «Štark». Na pojedinim prodajnim objektima se nalazi raniji naziv Soko Štark, a u nekim materijalima se može naći i ime Soko Nada Štark. Viši nivo organizacione kulture čine i razvijeni oblici internog informisanja zaposlenih. Interne novine – newsletter idealno su mesto za promovisanje vrednosti firme. Tu će zaposleni saznati nešto više o aktivnostima organizacije a rukovodstvo može podrobnije pojasniti strategiju razvoja. Čest oblik interne komunikacije jesu i oglasne table, a sve češće i intranet komunikacija putem računara. Često zaposleni (a ponekad i rukovodstvo) nisu svesni kroz koje sve oblike komuniciraju svoj identitet. Način na koji će se neko javiti na telefon, kako će pozdraviti gosta u firmi, da li nosi uniformu ili zaštitna sredstva, ukoliko to radno mesto zahteva, takođe predstavljaju vid komunikacije. Osmeh i ljubaznostu zaposlenih McDonaldsa ili, na primer, Banke Inteza (do skora Delta banke) odaju utisak da rukovodstvo tih kuća brine o svojim zaposlenima i da svi zajedno grade jedan pozitivan identitet. I arhitektura eksterijera i enterijera objekata neke firme takođe komunicira tj. šalje neku poruku korisnicima proizvoda ili usluga. Nakon podrobne analize korporativnog identiteta može se preći na analizu korporativnog imidža, tj. na utvrđivanje koliko različite javnosti prihvataju i shvataju određeni identitet.

Avatar korisnika: kris

kris

Kao i kod bilo kog drugog PR posla postavljanju ciljeva korporativnog identiteta prethodi jedno istraživanje koje mora pomoći da postavljeni ciljevi budu u skladu sa korporativnom strategijom. Veoma je važno da su i savetnik za identitet i naručilac posla na isti način shvatili postavljene ciljeve. Nije dobra situacija kada savetnik postavi nerealne ciljeve ali ni ona kada naručilac posla očekuje previše od promene identiteta. Pojavno je najupečatljivija promena imena organizacije. Nakon II svetskog rata dobar deo firmi u ondašnjoj FNRJ, i nakon nje SFRJ, je nosila «revolucionarna» imena kao što su «Sloboda», «Mladost», Prvi partizan i slično, da bi od 90-tih godina prošlog veka privatni preduzetnici u imenu firme svom prezimenu dodavali nastavak Co. (engl. company=firma, preduzeće). Državni avio-prevoznik je počeo kao Jugoslovenski aerotransport, da bi preko Jat Airwais-a stigao do imena JAT. Rukovodstvo je pratilo svetske trendove i tako prilagođavalo svoj identitet kroz promenu imena firme. Ciljevi korporativnog identiteta mogu biti različiti: poboljšati komunikaciju unutar organizacije (interni PR), povećati percepciju javnosti o postojanju organizacije, povećati tržišnu vrednost akcija firme, saopštiti novu strategiju poslovanja, obezbediti «bezbelnu» integraciju dve ili više firmi, stvoriti ugled firme u javnosti, odrediti svoju poziciju u globalnim razmerama. Sa druge strane, rukovodstvo organizacije može, u saradnji sa stručnjakom za korporativni identitet, proceniti da je za različite javnosti potrebno odrediti različite ciljeve identiteta. Kompanija Delta će kada su u pitanju na primer odnosi sa Vladom na jedan način predstaviti svoj identitet i shodno tome postaviti određene ciljeve, dok će Delta auto, kao jedan od njenih organizacionih delova, na drugi način postaviti svoje ciljeve u cilju komunikacije sa kupcima svojih proizvoda. Naravno da ovi različiti ciljevi moraju da budu kompatibilni i usaglašeni tj. da se uvek na umu ima efekat sinergije. Struktura neke organizacije umnogome će uticati na njen korporativni identitet. U literaturi su poznate tri vrste struktura: unitarni identitet, identitet komercijalnih imena i diversifikovani identitet. Unitarni identitet podrazumeva da svi proizvodi i/ili usluge unutar jedne organizacije koriste isto ime. Prednost ovakvog organizovanja identiteta jesu smanjeni troškovi komunikacije, lakše kreiranje osećaja zajedništva a organizacioni delovi ne moraju da se bore za svoj poseban identitet. Sa druge strane, opreznije se ulazi u lansiranje novih proizvoda pošto bi eventualni neuspeh imao povratni uticaj i na ostale organizacione delove koji posluju pod kapom istog imena. Identitet komercijalnih imena imamo kada se pojedini proizvodi ne vezuju direktno za firmu maticu koja ih proizvodi. Na ovaj način moguće je posebno za svaki proizvodi izraditi korporativnu strategiju. Mane ovog pristupa su povećani komunikacijski troškovi i nedostatak podrške ukupne kompanije u javnosti. Diversifikovani identitet obično nastaje kada jedna kompanija počne sa proizvodnjom jednog unitarnog identiteta a onda se identitet diversifikuje udruživanjem ili proširenjem posla u potpuno novoj oblasti poslovanja. Ovakva organizaciona struktura omogućava mnogo veću fleksibilnost tj. organizacija moše koristiti kako koristi iz jedinstvenog identiteta tako i one iz organizacionih delova. Manu čine otežano pojašnjavanje organizacione strukture i eentualno različito tretiranje delova unutar organizacije. Dilema na koji način organizovati identitet u poslednje vreme naročito je prisutna u auto-industriji. Prisutan je trend ukrupnjavanja kapitala preuzimanjem ili udruživanjem auto-kuća: američki Ševrolet preuzeo je korejski Daevu i potpuno nametnuo svoj identitet, grupacija PSA se opredelila da Pežo i Citroen unutar grupe zadrže svoje korporativne identitete, integracijom Škode u Folksvagen grupu zadržan je deo prethodnog identiteta uz obilato korišnjenje identiteta majke firme. Svetski poznat istorijat nastanka automobila marke Ford dozvoljava ovom proizvođaču da svojim ličnim pečatom i dan danas nastupa na svetskom automobilskom tržištu. Svaka organizacija mora izabrati onu strukturu koja će joj obezbediti najbolju poziciju na tržištu. Privrženost konceptu unitarnog identiteta ne mora nužno značiti da organizacioni delovi nemaju određenu samostalnost u kreiranju svog imena. I obrnuto, ukoliko se proceni da će se bolji rezultati postići ukoliko se forsiraju identiteti komercijalnih imena rukovodstvo organizacije može iznaći puteve da se iskoristi identitet matice.

Avatar korisnika: kris

kris

Rukovodstvo kompanije može u određenom trenutku proceniti da je korporativni identitet bitnije saopštiti internoj, a u nekom drugom, eksternoj javnosti. Bez obzira na to, mehanizmi komunikacije su isti tj. ukoliko kompanija želi da svi ispravno shvate njen identitet mora ga efikasno predstaviti. Jedno od najčešće korišćenih sredstava komunikacije jesu masovni mediji preko kojih se može stići do najvećeg broja javnosti u najkraćem periodu. Reklamna poruka bi trebalo da bude jedinstvena (npr. kod promene imena firme) mada se u praksi dešava da organizacioni delovi imaju svoje reklamne budžete i da oni šalju različite poruke. Najčešće se to događa kod velikih maloprodajnih sistema. Na primeru akvizicije Delta banke od strane Banke Inteza vidi se koliko je bilo bitno u što kraćem vremenu predstaviti javnosti novi brend. Bilo je potrebno promeniti sve elemente vizuelnog identiteta (svetleće reklame na ekspoziturama, reklamni bilbordi, štampane publikacije, web-sajt i drugo). U protivnom klijenti bi bili u nedoumici šta se stvarno desilo. Problem centralizovanog uređivanja se javlja i kod štampanih materijala organizacije. U velikom firmam se sve češće jedna osoba imenuje da prati doslednost publikovanih materijala. Veliku podršku ostvarenju ovog cilja daje knjiga grafičkih standarda u kojoj se do detalja opisuje način upotrebe korporacijskih simbola kao što su logotip, zaštitni znak, slogan i drugo. Ne manje bitne su i interne novine koje imaju zadatak da do svih zaposlenih prenesu poruke korporativnog identiteta. Jedan od najbitnijih kanala komunikacije je i direktna komunikacija zaposlenih: kroz formalne (sastanci, brifinzi, kolegijumi) i neformalne (glasine i sl.) kanale komuniciranja.Ako se ovi procesi uspešno sprovedu na nivou interne komunikacije velika je verovatnoća da će i do javnosti doći pravi identitet organizacije. Komunikacijski plan se često definiše kao podrška elementima marketing miksa, čuveno 4P (engl. Price, Product, Promotion, Place – cena, proizvod, promocija i distribucija). Samo izbalansiranim odnosom ova četiri elementa mogu se postići odgovarajući rezultati. Cena sama po sebi komunicira sa potrošačima tj. njome se želi pozicionirati proizvod ili usluga u odnosu na konkurenciju. Poboljšanja i moderan dizajn proizvoda, i način predstavljanja, svakako će privući veći broj zainteresovanih kupaca. Promocija treba da bude kombinacija više elemenata od kojih su najbitniji oglašavanje, direktni marketing, propaganda. Kanali distribucije tj. prodaje mogu pomoći ali ako se pogrešno izaberu i odmoći. Kako bi se dugoročno održao korporativni imidž koji odgovara njegovom identitetu potrebno je pri izradi komunikacionog plana povesti računa o nekoliko stvari. Treba da se odredi koji je cilj saopštavanja korporativnog identiteta. Da li se na primer želi poboljšanje postojećeg imidža. Zatim moramo definisati javnosti ka kojima želimo da uputimo poruku i da ih istovremeno klasifikujemo prema stepenu važnosti. Iako želimo da kroz komunikacijski plan propustimo jedinstvenu poruku možda će se nekad javiti potreba za različitim porukama za različite javnosti. To ne znači da će ista poruka biti različito interpretirana već da će se određene poruke plasirati do određenih javnosti. Nakon toga sledi izbor komunikacijskih kanala. Cilj nam je da naša poruka dođe na pravo mesto, neizmenjena i po najnižoj ceni koštanja. Može biti veoma važno i vreme kada će se početi sa plasiranjem poruka korporativnog identiteta. Dilema je i da li samostalno plasirati poruke ili angažovati eksperte van organizacije. Nije redak slučaj da se ovo radi kombinovano. Kada se sve ovo definiše pristupa se realizaciji komunikacijskog plana korporativnog identiteta.

Avatar korisnika: kris

kris

Eto to bi bilo to vezano za temu korporativan identitet, nadam se da vam se sviđa ovo što sam uspeo naći! Još jednom se izvinjavam na grešci koju sam uradio kada sam postavljao na ovaj blog ove detalje, jer sam prilikom postavljanja ovih reči pogrešno ukucao svoju e-mail adresu krisdesign@live.com, a moja prava adresa je kristdesign@live.com, pa stoga molim urednike ovog bloga da tu grešku isprave, unapred hvala. Ako ima još kojih želja u vezi tema poput dizajna ili ovako sličnih, rado sam na raspolaganju da komentarišem o njoj. Još jednom se izvinjavam na grešci, zadovoljstvo mi je raspravljati o datim temama. Hvala svima!

Avatar korisnika: Zoltan

Zoltan

vrlo interesantno iako nisam strucnjak da pisem dugacke komentare svidja mi se

Avatar korisnika: krisdesign

krisdesign

Svaka boja, bilo da je običnim kompleksom krojena ili sa gradientom daje neki smisao i neku priču. Kako će se sve odvijati i ponašati, zavisi od mašte dizajnera/umjetnika. Kada se radi sa bojama, boje moraju biti življe, kako bi dočarale ono što želimo postići. To mogu biti boje u pokretu tzv. vodeni efekti koje možete naći na Internetu, ili bilo koje boje korištene raznim tehnikama. Primjer ovakvih radova i ideja možete naći na www.deviantart.com, a razlog zašto se zove Deviacija-slika, je baš upravo zbog neobičnih boja i dizajna kao cjelokupni kompleks.

Avatar korisnika: lea

lea

Super boje. Koje se boje moraju pomiješati da se dobije roza boja? :*

Avatar korisnika: Zoran

Zoran

Kako se dobija petrolej zelena,mesanjem koje dve ili tri boje? Unapred hvala.

Avatar korisnika: Slobodan

Slobodan

Kako se dobija bakarna boja,pomochu kojih boja.Pozdrav

Avatar korisnika: krisdesign

krisdesign

Na pitanje roza boja, treba obratiti pažnju da ta boja u grafičkoj industriji kao termin"roza" ne postoji. Umesto "roza" koristi se "magenta" od CMYK skale boja-cian=plava (neki kažu plava, ali je na granici plave, mi kažemo cian), magenta-krvava crvena, yellow-žuta i key-crna boja. Bilokoje daljnje mešanje boja se dobiva kombinacijom dve ili više boja i ne spada u klasičan termin CMYK skale, niti RGB-a. Dobivanje neke deste boje zove se HSB nijansa boja-u svakom programu se nalazi ta skala kada je potrebno dobiti neku ključnu boju za grafički print. Ono što je jedna boja u CMYK skali=je boji HSB po defaultu. Roza boja dobija se mešanjem Magente i cian tj. crvene i plave.

Avatar korisnika: krisdesign

krisdesign

Zelena se dobiva mešanjem žute boje i plave boje. Za boju kao gorivo-petrolej potrebna je gusta zelena boja-jači tonalitete boje i žuta je više na granici neke kaljave narandže.

Avatar korisnika: krisdesign

krisdesign

U vezi bakarne boje, ovaj termin spada u Kolometriju-jedna široka i zahtevna disciplina. Da li ćete moći da dobijete željenu boju u odnosu na podlogu koju imate, zavisi od mnogo faktora. Ako Vam je podloga tamnija od željene boje, onda ćete morati skidati boju do nivoa svjetloće koji želite kako biste postigli tu boju. Znate da su crvena i bakarna boja srodne boje sa izrazitim crvenim pigmentima i da ćete lakše izaći iz srodne u srodnu boju nego kada želite napraviti kontrast pa iz crvene preći u neku hladnu pepeljastu boju. To je praktično nemoguće dobiti iz prvog pokušaja. Bakarna boja neće svakome pristajati, ma koliko ova boja bila lepa i privlačna. Nije je lako ni nositi i uklapati sa make up-om pa, ako hoćete, i sa garderobom. Bilo koja nijansa bakarne boje zahteva još i konstantnu negu kako ne bi izgledala, suvo, isprano i previše neprirodno. Postoji više nijansi bakarnih boja: čokoladna-koja više vuče na crveno, od bledog ka tamno maslinastom koaj će imati smirujuće tamno braon nijanse sa svetlucavim bakarnim tonovima koje se reflektuju na svetlu. Osim toga, bakarna boja u mešavini sa čokolada nijansom daje više mogućnosti za uklapanje sa šminkom i garderobom, a dobra je i kao podloga za dodatno šaranje kose raznim tehnikama medju kojima su i pramenovi koji mogu biti u svetlije bakarnoj ili baš tamno smeđoj boji. Što tanji pramenovi – to prirodniji izgled. Zlatno bakarna boja je zapravo originalna odnosno “prava bakarna boja. Znajte, da ovu boju morate pratiti karakterom i stavom. Ona je prava boja za razigrane, vesele, inteligentne žene. Svetlo – bakarna boja bakarna boja je ovde našla način da se probije upravo na račun famozne plave i to u vidu svetlo bakarne boje. Savršeno će je nositi devojke čistog tena sa plavim ili zelenim očima. Tamno – bakarna boja Tamnija nijansa bakarne boje je primerenija nešto starijim damama, ali i devojkama koje vole kratke asimetrične frizure. Ova boja naginje ka bordo i vino nijansama, zahteva redovno održavanje, a savršeno će se uklapati uz tamnu ili svetlu zelenu garderobu. U svakom slučaju, bakarna boja kose će uvek značiti izuzetnost imajući u vidu da je manje od 2 posto svetske populacije prirodno riđe kose.

Avatar korisnika: Anja

Anja

Da li se slazu plava i teget,crvena i roza?