PHP za Internet, ili C# za desktop?

php ili c programiranje

Neke dileme samo izgledaju ozbiljno.

Oba jezika, PHP i C#, su tražena i dominantna.

Moje mišljenje je da ako Vas lično više privlači jedan u odnosu na drugi, izaberite tako. Nećete pogrešiti, a znaćete da učite jezik u kome više želite da radite.

Sa druge strane, ako su Vam oba jezika podjednako privlačna, imam dva predloga:

Izaberite C# programiranje ako ste spremni da uložite maksimalno znoja i sati. Izaberite PHP programiranje ako želite da sa manje napora naučite vrhunski i tražen programski jezik za programiranje Internet sajtova i aplikacija.

Verujem da su C# programeri “jači” od PHP programera u smislu razumevanja i upotrebe programerske veštine, zato što se C# koristi za mnogo širi opseg primene od PHP-a. Dodatno, ako učite C# lako ćete naučiti da radite i na ASP.NET okruženju za programiranje Internet sajtova. C# i ASP.NET su Microsoft-ove tehnologije i zato su kompatibilne. A ASP.NET i SQL su glavne alternative PHP-u na Internetu.

Takođe, C# programer lakše može postati PHP programer nego obrnuto.

Sve to ne umanjuje vrednost PHP programskog jezika.

Zato što je PHP pristupačniji, lakši za primenu, ima besplatno radno okruženje, većina PHP programera nisu dovoljno dobri. Pravog PHP stručnjaka je teže pronaći. Zato pravi PHP eksperti imaju izbor odličnih poslova. Plata PHP programera u Srbiji iznosi u proseku od 685 evra za juniore do 2.104 evra za seniore.

Iako je savlađivanje PHP-a manje zahtevno nego učenje C#-a, nije lako, ako želite da postanete ekspert.

U oba slučaja Vas čekaju zanimljivi sati tipkanja po tastaturi. PHP ili C# programer ... odlučite sami!
Za početak, možete proveriti svoje znanje ova dva jezika i odraditi besplatne testove provere znanja kako biste stekli uvid u to koliko ste upoznati sa osnovama ovih programskih jezika.

  • 14.09.2009 04:20

Komentar

Avatar korisnika: Dragan S.

Dragan S.

Razumem ovu poziciju. Iz iskustva, a radio sam sa mnogim studentima/srednjoškolcima, previše se nepotrebno bave odabirom programskog jezika, odnosno platforme na kojoj žele da rade. Jedino ne znam da li je izbor ovoliko jednostavan.

Avatar korisnika: Dejan

Dejan

Dobar!

Avatar korisnika: Kostić John

Kostić John

Pre četiri godine sam počeo da se interesujem za PHP framework okruženje koje bih koristio. Izbor je bio u najmanju ruku los da ne pominjem ako treba da se poredi sa C#. Danas je već druga priča, i po mom mišljenju CakePHP i Zend Framework su najbolji za rad u PHP-u. Naravno, moj glas je za neprikosnoveni PHP! :)

Avatar korisnika: Negoslav

Negoslav

Sa Vama se g. Kostiću slažem u potpunsti. Ja sam napravio veliku (da ne kazem kardinalnu) gresku kada sam "poleteo" na C# jos 2002 godine. Kamo srece da sam izabrao PHP. Tada sam se vodio cinjenicom da je Microsoft sklopio odredjene ugovore sa nasom drzavom (Bill Gates je medju prvim stranim "investitorima" bio u zemlji), da je sertifikacija postala maltene obavezna (tada MCAD, MCSD, MCDBA, MCSE, ...). Pokupio sam MCSD, masno platio, i nista! Problem je u tome sto to nikada zaista nije zazivelo. Tada sam prenebregnuo jednu veoma vaznu cinjenicu: PHP, MySQL, Linux kao oi gomila drugih stvari koje stizu pride su potpuno besplatani .To u Americi mozda nije vazno (mada iz mog iskustva, dok sam radio kod njih bilo je i te kako vazno). Dakle, poenta nije u tome sto C# jeste bolji jezik nego sto je skup. Nase ljude sa nasim mentalitetom, koji 100% ne znaju da razlikuju kvalitete PHP-a i C#-a niti imaju pojma o Internetu, o advertajzingu ili bilo cemu drugom osim: "ima ga moj poslovni partner - moram da ga imam i ja!", (ogromna vecina privatnika - mislim na mala i srednja preduzeca sirom Srbije), najvise interesuje cena. Sto je jeftinije to je bolje. Zato ce PHP kod nas vladati jos godinama!

Avatar korisnika: Dragan

Dragan

hvala svima na lepim savetima...moje interesovanje za programski jezik je PHP!!!

Avatar korisnika: Ivan

Ivan

Iz mog ličnog iskustva znam da je potrebno biti brz, operativan i najvažnije pristupačan cenom. Lično ne volim Microsoft mada koristim Windows. Moj savet je PHP. Bavim se internet trgovinom i shvatio sam već odavno da je internet pa samim tim i web, budućnost. Dugo sam bio desktop programer i dobro znam šta je to. PHP je mešavina C++, VB-a i Pascal-a(Delphi-ja) veoma dobro upakovana. Verujem da skoro svi programeri imaju viziju da jednog dana naprave sopstvenu firmu, što znači, open source rešenja. :)

Avatar korisnika: Milovan

Milovan

Hvala svima na komentarima. Ja licno, iako mozda malo kasno ulazim u vode programiranja, preferiram LAMP ne samo zato sto je besplatan, vec zbog cinjenice da je mnogo sigurniji i stabilniji kao sistem, celokupno. Druga stavka je koristiti legalno, a pride to sto se ne placa za isto. Dugo godina je Microsoft dominirao ovim delom Sveta i to je, ne sumnjivo, ostavlio posledice. Mnogim ljudima koji veruju da nesto znaju iz racunarstva i inofrmatike Linux i sve vezano za njega izaziva paniku i odbojnost jer veruju da je tesko i komplikovano. Licno sam se uverio da je to samo predrasuda na kojoj Microsoft profitira, a ljudi ostaju bez svoje privatnosti i dela novca ako zele da "budu legalni" sto je sasvim u redu ako se gleda zakon, sada mislim na male i velike firme. Da ne bih skrenuo previse sa teme, moj glas je za PHP iako je C# samo Microsoft-of plagijat Jave koju, takodje, obozavam.

Avatar korisnika: ivan

ivan

Ja bih hteo sve vas da pitam da li je neko raspolozen da mi u bar nekoliko recenica kaze sta je zapravo PHP i njegove prednosti.Hvala.Znam da zvuci (ako ne zna sta je) amater je sta trazi ovde ali eto ja pitam.Hvala

Avatar korisnika: Nikola Subotić

Nikola Subotić

@ivan: PHP je programski jezik za kreiranje dinamičkih sajtova i web aplikacija. Ovaj strana, na primer, je kreirana pomoću php-a. Pomoću php-a smo kreirali funkcionalnost unosa i pregleda komentara, funkcionalnost bloga i pregleda strana, vezivanje članka za autora, vezivanje komentara za datum itd. Dodatno, php smo iskoristili da kreiramo kompletan sistem za administraciju celog sajta. Inače, php je najzastupljeniji programski jezik za kreiranje web aplikacija i dinamičkih sajtova.

Avatar korisnika: Nebojša

Nebojša

Nadam se da neće biti problem da malo skrenem sa teme. Naime ja sam zainteresovan da učim pogramiranje i najviše me je privukao C++. Kakvo je mesto ovog jezika u današnjem svetu programiranja i kolika je korist od njega? Vidim da se uglavnom pominju moderniji jezici. Hvala

Avatar korisnika: Dragan S.

Dragan S.

Nebojša, upravo ste sami dali odgovor na Vaše pitanje. Koriste se moderniji jezici i alati za razvoj, koji olakšavaju programiranje. C++ danas se uglavnom koristi u održavanju starijih sistema (pisanih u C++) ili u nekim specijalnim slučajevima. Ako Vas privlači C++, znajte da je C# pravi izbor za Vas. C# je daleko bolji.

Avatar korisnika: Miodrag

Miodrag

moram priznati da je za mene ovo "cudna diskusija" o tome da li izabrati PHP i li C# programski jezik. Kao prvo i jedan i drugi su objektno orjentisani tako da odgovor na ovu dilemu, za sve pocetnike koji planiraju da udju u svet programiranja jeste, da trebaju uciti objektno orjentisano programiranje, trebate nauciti sta su "design teplates", koje su razlike izmedju procedualnog i orjentisanog programiranja... I kada shvatite dobro sve to onda ste spremni da ucite i jedan i drugi programski jezik. I za jedan i drugi ima puno dobrih framework-ova na vama je da samo skineti manual sa net-a i to je to. Naravno, da ne zaboravim u svetu programiranja, niste "kompletan covek" ako ne poznajete savrseno koncept relacionih baza podataka. Takodje i sto se baza tice trebate savladati dobro koncept relacija i normalizacije baza podataka, T-SQL... i posle izbor je na vama. U sustini ako mislite da kazete da znate da programirate za to ce vam trebati godine i godine iskustva. Velika imena u svetu programiranja kazu da tek posle 10 godina aktivnog programiranja i miliona ispisanih linija koda, mozete konkurisati na dobro radno mesto sa sigurnoscu da mozete obavljati taj posao.

Avatar korisnika: Vesko

Vesko

Mislim da opredjeljenje leži u ranijem iskustvu. I za jedan i za drugi je jako važno, da ne kažem poželjno predznanje u C-a. Na kraju kako i samo pitanje glasi takav je i odgovor: PHP za Internet, C# za desktop

Avatar korisnika: Filip

Filip

Vesko je u pravu. I C# i Php su programski jezici razlicite namene. Php ne moze da pravi desktop aplikacije, sluzi vise za web aplikacije i internet prezentacije isto kao i ASP.net. Tema je trebala da ide Php ili Asp.net. Ja licno vise preferiram Microsoft-ovu tehnologiju, jer ponovo Microsoft je Microsoft sta god drugi pricali. Ko sto svako od nas gleda da naplati svoj rad, da ono sto radi i uci, da mu se u zivotu isplati, tako treba i svi ostali, a ne svi da traze nesto free, open source, a sa druge strane precenjuju svoj rad!

Avatar korisnika: pbabic

pbabic

...zahvaljujem na komentarima kojim ste mi pomogli da shatim neke bitne stvari...sin mi ima 14 godina i stalno priča kako će biti programer i sad vas ja molim da mi koliko-toliko pomognete glede njegovog početka jer još nezna kojim programskim jezikom da počne sa svojim prvim redovima koda, a poslije kako se odluči: desktop ili internet...HVALAaaa...

Avatar korisnika: Davorka

Davorka

Zanima me da li se pomoću PHP-a, koristeći MySQL database, moze komunicirati sa bazom podataka rađenom u MS Access-u? Odgovor bi mi jako pomogao pri odabiru Hvala

Avatar korisnika: Radomir Savicevic

Radomir Savicevic

... koja je osnovna razlika izmedju PHP i FTP ? Moj sajt je radjen u FTP-u ne znam zasto. Koji je trazeniji.

Avatar korisnika: Vesko

Vesko

File Transfer Protocol (FTP) - standard network protocol za manipulaciju (obično download i upload) fajlovima preko mreže. U "njemu" nije bilo moguće napraviti sajt.

Avatar korisnika: Mira

Mira

Pozdravljeni, trebala bi dobrog programer, da mi napravi celu web sajt, slicno kao Poljubac.com a mozda i bolje. Ja zivim u Kanadi, pa me nas jezik koci malo:) Javite se mi, kakva iskustva imas. Moj email je capris1111@hotmail.com Mira

Avatar korisnika: jovan

jovan

ja sam tek upisao academiju mogu vam reci da je davno u srbiji usla tehnologija i ucenje koje vi nudite bili bismo svajcarska, nemogu da kazem koji jezik je bolji mene interesuje ijedan idrugi i zelim da ih savladam ,znam da nece biti lako ali uz vasu pomoc cu savladati siguran sam uto i jedva cekam da pocne skola. a za mene su sve to moderni jezici koji ce se u buducnosti sve vise i vise koristiti pozdrav od jovana svima koji su na academijii svima koji se interesuju za ove jezike

Avatar korisnika: jovan beljin

jovan beljin

ja sam tek upisao academiju mogu vam reci da je davno u srbiji usla tehnologija i ucenje koje vi nudite bili bismo svajcarska, nemogu da kazem koji jezik je bolji mene interesuje ijedan idrugi i zelim da ih savladam ,znam da nece biti lako ali uz vasu pomoc cu savladati siguran sam uto i jedva cekam da pocne skola. a za mene su sve to moderni jezici koji ce se u buducnosti sve vise i vise koristiti pozdrav od jovana svima koji su na academijii svima koji se interesuju za ove jezike

Avatar korisnika: Nebojsa

Nebojsa

@Davorka Koristeci ODBC api mozes da komuniciras sa bilo kojom bazom MySql, Access, Oracle... Samo treba da imas instaliran drajver za tu bazu i da promenis parametre u odbc_connect("","","") funkciji. Ta funkcija je slicna kao mysql_connect, samo je za odbc.

Avatar korisnika: Dejan

Dejan

Podržavam Veska i Filipa. Ako ste već hteli ovu suštinu pitanja, trebalo je da bude "Desktop ili web programiranje?", a ne konkretno "PHP ili C#?". Ali kad je već situacija ovakva, zanima me sledeće: Koji od ova dva programska jezika ima bolju i sigurniju perspektivu? Odnosno, da li je isplativije raditi u PHP-u ili u C#? I da li postoji mogućnost promene tog stanja tj. pada popularnosti nekog od navedenih programskih jezika?

Avatar korisnika: netko

netko

Pozdrav, planiram upisati web php.trenutno radim u .net-u (vb.net, C#).pročitao sam sve komentare i moram reći slijedeće: C# i vb.net su dobri za desktop, ali asp.net nikako nije dobar za web aplikacije iz razloga što ste ograničeni na to da na serveru morate imati windowse.u enterprise okruženju izbor windowsa je najlošiji izbor.recimo 80 % ruskih web sajtova je na freebsd-u. zašto je win najlošiji, iz razloga što je nestabilan , ne može izdržati veliko opterećenje, a da se ne sruši, ako imate na serveru windowse, znajte da morate kupiti antivirusni software itd.. s druge strane imate freebsd, linux, solaris za 0 eura, koji su 10 x stabilniji, mogu izdržati velika opterećenja. nadalje, php troši jako malo memorije. i realno dok pogledate, zašto plaćati skupe licence kad postoji alternativa za 0 eura? ne kažem da sve mora biti besplatno, ali činjenica je da postoji. zašto koristiti MS sql server, kad je po kvaliteti u rangu mysql-a, a postgresql je bolji? pogledajte samo koliko je izrađeno web sajtova u asp.net-u, a koliko u php-u, perl-u, python-u. ako već ne želite raditi u php-u, onda vam je bolji izbor java nego asp.net. a po mišljenju mnogih, php 5.x je mnogo bolji od asp.net-a. zašto plaćati nekvalitetni software, kad postoji puno bolji i to free? kad pogledate sve financijske institucije, telekomi itd.. svi oni imaju servere na linux-u/unix-u. ako idete u MS vode, gdje idu svi, radit ćete za prosječnu plaću kakav god bili stručnjak.ako idete tamo gdje nema puno stručnjaka i ako imate volje postati stručnjak, možete puno zaraditi (linux/unix, oracle, java, php). zakon ponude i potražnje. ja sam se zeznuo što sam krenuo sa .net-om.da sam tada bio pametan mogao sam početi s javom ili php-om. i sad učim php i perl.

Avatar korisnika: vladan

vladan

Prvo internet je slobodni mediji i da nije open source pitanje je kako bi sve bilo-profit bi sve uništio i mnogima nebi net bio dostupan, ovo je činjenica! Hvala bogu što open source projekti prestižu plaćene. Znate i samo kolikoje odricanja i štreberstva potrebno da bi bio dobar i šta upošte znači biti dobar, valjda bi trebalo to da znači da umeš da uspunih više tudja ocekivanje nego svoja osim ako za samog sebe nešto neradiš! Nije pisanje koda nije mudro slovo već način i pravila kako ga ukolopiti-to ispoštuj i ti si odličan programer, zar ne! Šložio bih sa dosta izrečenih stvari gore, navedenih, i moje mišljenje je da u zemlji kakva je Srbija samo php ima prodju, pogotovo kada doje deo kad treba da naplatiš o tome se slabo razmišlja nego se leti ja ću da budem najbolji ili dobar, pa odabir kojeg jezika(ako učis redovno i daješ sebe u tome to je neizostavno). I još nešto oko desktop aplikacije, one nam sluze za baze iz kojih radimo i tu je Win. sasvim ok ali budućnost je u netu, ta je materija ziva-ona se prenosi to je bitno znači tu ću odmah uključiti javu (npr. mobilini telefoni), treba uvek obratiti paznju na krajne korisnike sta oni znaju i šta njima treba! A što se tiče prelaznog puta prvo html css javascript ajax xml i kad dodješ do php sve ti je jsano samo počeneš da ga uklapaš i koristiš, tako se meni desilo, naravno usavršavanje je potrebno. I da neko je rekao ovo je tema web programiranje i desktop programiranje tu lezi izbog pa se tek onda gleda koji jezici čemu služe!!! (-:

Avatar korisnika: Miljan

Miljan

Zeleo bi da postanem PHP programer pa sada mene zanima kako poceti ? Koje jezike prvo poceti da ucim, kupio sam knjigu C++ za 21 dan od Jesse Liberty, mada neznam da li mi je potreban C++ za PHP programiranje molim vas pomozite :)

Avatar korisnika: Zoran

Zoran

Potreban desktop programe za honorarni poso rad od kuce kontakt email revizor.office@gmail.com

Avatar korisnika: Amelie

Amelie

Pozz svima... imam malu dilemu zelim da upisem neki od kurseva tj dvoumim se izmedju PHP i Jave. Da li mi moze neko reci sta od ovo dvoje je lakse za slavladati jer sam doslovno pocetnik tj imam dobro poznavanje rada na racunaru pa bih za pocetak odabrala laksu varijantu?