Kako ostati aktuelan u brzo promenljivom IT svetu

Kažu da je promena jedina konstantna stvar.

Zaista, promena je prisutna u svim epohama naše istorije. Međutim, čini se da transformacije nikada nisu bile toliko brze i dinamične kao u naše vreme. Jedan od razloga za to leži u nezapamćenom razvoju tehnologije. Brzina kojom se pojavljuju novi uređaji, tehnologije i koncepti neuporediva je sa bilo kojim ranijim trenutkom u istoriji.

I dok se u nekim oblastima promene dešavaju ranije, a u nekim kasnije, čini se da nijedna oblast nije toliko zahvaćena kao IT. 

Razvijanje novih tehnologija, rad na superkompjuterima, zastarevanje jednih i rađanje drugih programskih jezika samo su neke od promena kojima su IT-jevci izloženi. Ovaj neprekidni talas inovacija čini IT sektor izuzetno uzbudljivim mestom za rad, ali i postavlja izazov kako ići u korak sa najnovijim tehnološkim dostignućima. Naime, znanja kojima IT-jevac vlada danas za već nekoliko godina mogu da budu potpuno zastarela. Zato bi svako ko radi u ovom sektoru trebalo konstantno da radi na „ažuriranju” svojih veština. Jedino tako će uvek biti tražen i imati siguran posao, a ujedno će izbeći rutinu i repetitivnost svog zanimanja.

Ovaj tekst je namenjen svim IT profesionalcima koji žele da ostanu kompetentni u dinamičnom IT okruženju: programerima, dizajnerima, sistem administratorima, menadžerima projekata i tehnološkim liderima. Kroz konkretne strategije, alate i savete otkrićemo kako se efikasno prate i implementiraju najnoviji tehnološki trendovi.

10 načina da budete uvek u toku sa brzo promenljivim IT svetom

1. Kontinuirano učenje

Iako su mnogi jedva čekali da izađu iz škole i završe sa učenjem, programeri ne prestaju sa usavršavanjem tokom čitave karijere. Međutim, to ne treba da vas uplaši. Nakon što ste stekli osnovno znanje u kvalitetnoj školi i određeno iskustvo, dalje učenje, da biste pratili trendove, i nije toliko teško – ono zapravo čini posao zabavnijim i održava vas aktivnim. 

Jedan od najboljih načina da nastavite sa obrazovanjem kako biste pratili promene u IT industriji jeste pohađanje online kurseva i vebinara, ali i priprema za sticanje profesionalnih sertifikata.

2. Čitanje stručne literature

Stručni blogovi, specijalizovani časopisi, podkasti i knjige posvećene određenim aspektima IT tehnologije sjajan su izvor novih znanja i informacija.

Pored toga, na raspolaganju su vam i online forumi i grupe na društvenim mrežama gde sa ljubiteljima tehnologije i svojim kolegama možete diskutovati o najnovijim trendovima i praksama.

3. Netvorking

Povezivanje s drugim profesionalcima danas je izuzetno važno za uspeh u većini poslova. U IT-ju to predstavlja i sjajan način da iz prve ruke steknete uvid u trendove, prakse i perspektive razvoja u ovoj oblasti. Prijavljujte se na konferencije, meetup događaje i radionice.

SAVET: Ne budite stidljivi, potrudite se da u pauzama izlaganja priđete ljudima za koje procenite da imaju znanja i stupite u razgovor sa njima.

4. Praktično iskustvo

Kada radite, svakako vam neće nedostajati praktičnog iskustva. Takođe, u školama kao što je ITAcademy, praksa je zapravo temelj nastave. Međutim, uvek je dobro da što više težite sticanju praktičnog iskustva: nađite neki passion ili open-source projekat kome ćete se posvetiti u slobodno vreme. 

Tako ćete imati priliku da sarađujete sa kolegama iz celog sveta, ali i da se bavite izazovnim i zanimljivim problemima koji mogu da unaprede IT industriju. 

5. Specijalizacija 

Što bi rekao Muhamed Ali: „Leti kao leptir, bodi kao pčela”. 

Drugim rečima, imajte znanje o svemu, ali i budite stručnjak za jednu ili dve određene oblasti. Dakle, osim što ćete biti u toku sa vestima iz IT industrije, istovremeno je neophodno da posedujete temeljno znanje za određenu problematiku, zbog čega ćete biti zapaženi i prepoznati kao ekspert. 

Praćenje lidera 

Mnogi IT lideri i influenseri u IT sektoru često nesebično dele svoja znanja, stavove i prognoze na društvenim mrežama i profesionalnim platformama, kao što je LinkedIn. Ukoliko ih pratite, možete saznati koji su predstojeći trendovi i pripremiti se na vreme. 

Svetski poznati preduzetnik Tim Feris savetuje da obratite pažnju i na to šta posvećeni rade u svoje slobodno vreme. Naime, projekti na kojima takozvani štreberi rade iz strasti vrlo često kroz nekoliko godina postanu aktuelni i traženi trendovi. 

6. Adaptabilnost 

Budućnost je često nepredvidiva, što posebno važi za IT oblast. Stoga, nemojte previše da robujete isključivo svojim očekivanjima, niti da pravite planove koji su nepromenljivi. Budite spremni za drugačije perspektive i promene, koje ne moraju biti samo izvor neizvesnosti već sjajnih prilika. 

Fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja ključni su za uspeh u IT sektoru. 

7. Razmišljanje unapred 

Iako budućnost ne možete predvideti, ukoliko ste preduzeli određene korake, možete naslutiti koje tehnologije bi mogle da postanu atraktivne u budućnosti. Na primer, trenutno izgleda da bi veštačka inteligencija, cloud computing, IoT, VR, blockchain i još neke druge tehnologije mogle da budu izuzetno tražene u narednih nekoliko godina.

A za svaku novu tehnologiju važi isto pravilo: ko prvi počne da je usvaja, imaće veliku prednost. Zato počnite sa učenjem novih stvari pre nego što postanu mejnstrim. 

8. Meke veštine 

Ove veštine bi u narednih nekoliko godina trebalo da budu izuzetno važne u svim poslovnim oblastima, pa i u IT-ju. Zahvaljujući njima, bolje ćete sarađivati sa svojim timom i klijentima, bićete kreativni i spremni na problem solving. Stoga, pored takozvanih tehničkih znanja, posvetite se i usavršavanju ovih finih veština, koje značajno utiču na efikasnost prilikom obavljanja posla. Većina firmi zna da njihovi zaposleni mogu da savladaju tehničke veštine koje im nedostaju, ali da nisu svi jednako spremni da rade na razvoju mekih veština. Zato se očekuje da u budućnosti kompanije prednost daju kandidatima koji poseduju upravo ove veštine. 

9. Radoznalost 

Za IT-jevce tehnologija je zabavna sama po sebi. Ona zaista ima izuzetan potencijal da promeni naše živote nabolje. Dakle, rad u IT sektoru, osim što je dobro plaćen i donosi brojne beneficije, veoma je ispunjavajući. 

Zato, zadržite početnu radoznalost, budite spremni za novine, ne plašite se da budete početnici u nekim stvarima, čak i ako imate godine iskustva, jer je to siguran put da uvek budete aktuelni. 

Kako vam mi možemo pomoći da budete uvek aktuelni u IT svetu 

Kao ustanova koja već četvrt veka uspešno pomaže IT stručnjacima da započnu i unaprede svoju karijeru i čiji je kurikulum u svakom trenutku usklađen sa svetskim trendovima i najnovijim praksama, znamo koliko je važno da se našim polaznicima obezbedi prilika za stalno učenje i usavršavanje.

Imajući to u vidu, stvorili smo nesvakidašnji program edukacije koji vam omogućava da nakon jednogodišnjeg školovanja nastavite sa potpuno besplatnim usavršavanjem kad god se za tim ukaže potreba. To znači da čim se u programu ITAcademy pojavi nova verzija softvera ili tehnologije za koju ste slušali nastavu, stičete pravo da se prijavite za besplatno školovanje putem najsavremenije platforme za učenje na daljinu.

Dakle, pošto ste jednom upisali ITAcademy, imaćete priliku da neograničen broj puta tokom neograničenog perioda stičete nova znanja iz oblasti za koju ste se školovali. To je najsigurniji i najbrži način da uvek budete u trendu.

Podelite svoje savete i strategije o ovoj temi u komentarima ispod. Zajedno možemo izgraditi snažniju, bolje informisanu i povezanu IT zajednicu.

  • 13.03.2024 11:53

Komentar