Školovanje na ITAcademy mi se već višestruko isplatilo - intervju Boris Vaško

Prenosimo vam još jednu zanimljivu priču našeg polaznika iz generacije 2012/13. U pitanju je polaznik smera Web Design, Boris Vaško, koji je pored učešća u raznim projekatima tokom školovanja na ITAcademy, takođe napravio i Android aplikaciju koja je plasirana na Google Play market i dostupna je za kupovinu i download. 


Tim povodom smo imali kratak intervju sa njim, gde nam on otrkiva inspiraciju za takav potez kao i kako mu je školovanje na ITAcademy  pomoglo da tu ideju ostvari.

 

 Boris Vaško

 

1. Recite nam - zašto ste se odlučili da upišete Web dizajn na ITAcademy?


Oduvjek me intereresovalo kako funkcioniše internet. Prije samog upisa na ITAcademy samostalno sam putem interneta učio osnove vezane za dizajniranje i kodiranje web sajtova. Shvatio sam da kreiranje sajtova nije uopste komplikovano, te sam u ITAcademy procijenio mogućnost da već postignuto znanje podignem na viši nivo. Osnovna prednost je u tome što se uči od osoba koje su profesionalci u svom poslu i upoznavanju sa stručnom terminologijom i najjednostavnijim pristupima u radu, što se često ne može naći u besplatnim tutorijalima na internetu koje mnogi koriste.

2. Kakav je utisak na Vas ostavilo školovanje na ITAcademy i šta Vam se najviše dopalo?


Prije svega svidjela mi se mogućnost online školovanja, koje je kod nas još uvijek slabo zastupljeno, a po mom mišljenju za one koji istinski žele da uče može imati veće prednosti nego klasični vid školovanja. Svidjelo mi se što su profesori koji su predavali visoko edukovani, pa nije bilo nedorečenosti i pitanja na koja nisu imali odgovor, kao i stalna mogućnost kontakta sa profesorima putem sistema E learning-a.

3. Da li ste imali prilike da svoje stečeno znanje na ITAcademy primenite u nekom realnom projektu?


Bilo je nekoliko projekata na kojima sam radio. Prije svega tiču se dizajniranja web sajtova. Pored samog dizajniranja sajtova na ITAcademy sam naučio da radim u grafičkim programima, kao što su Photoshop, Illustrator i Flash Player pa sam pored dizajniranja stranica radio na dizajnu letaka, logotipa i mnoga druga grafička rješenja. Posljednji projekat na kojem sam radio je razvoj aplikacije za Android uređaje.

4. Recite nam nešto više o Android aplikaciji na kojoj ste radili?


Aplikacija je namjenjena za sve Android uređaje, prilagođena je kako za mobilne telefone, tako i za tablete. Aplikacija služi za različite finansijske proračune. Ima dvije verzije besplatnu “Financial Calculators Free” i plaćenu “Premium Financial Calculator” ,a obe verzije se mogu naći na Googla Play marketu i izdate su pod grupom BearPixel.

Plaćena verzija sadrži oko 45 različitih kalkulatora, kao što su kalkulatori za računanje buduće vrijednosti, svođenja na sadašnju vrijednost, amortizaciju zajma, obračune sa obveznicama, kamatnim stopama, akcijama, kao i konverter valuta sa mogućnošću konverzije između više od 160 svjetskih valuta u realnom vremenu. Besplatna verzija ima oko 20 kalkulatora iz premium verzije.

5. Obzirom da ste Web dizajner, kako ste se odlučili za projekat na Android operativnom sistemu?


Osim što sam web dizajner, takođe sam i student završne godine Ekonomskog Fakulteta u Banjaluci. Imao sam određena znanja vezana za finansije i to je bio glavni razlog za učešće na ovom projektu. Kao što sam već naveo kroz školovanje na ITAcademy sam naučio da koristim mnoge grafičke programe, pa sam određena od tih znanja primjenjivao i pri izradi aplikacije. Osim toga pri kodiranju aplikacija, se koriste programski jezici kao što su HTML i CSS za kreiranje izgleda aplikacije, a isti se koriste i za dizajniranje web stranica.

6. Kakvi su Vaši planovi za profesionalnu budućnost?


U budućnosti sebe prvenstveno vidim kao ekonomistu, ali pored toga i kao web dizajnera. Smatram da je moje poznavanje web dizajna i internet tehnologija ono što me razlikuje od ostalih ekonomista i od čega bih mogao imati koristi u budućnosti.

7. Pomenuli ste da studirate ekonomiju, po čemu se razlikuje učenje na fakultetu od učenja na ITAcademy, po Vašem mišljenju?


Osnovna razlika je u pristupu u predavanju. Na ITAcademy sam slušao predavanja putem online sistema, dok na fakultetu slušam klasična predavanja. Postoje određene razlike u pristupu predavanju. Na ITAcademy predavanja sadrže mnogo više praktičnih primjera i vježbi, kao i česta testiranja, gdje možemo da vidimo koji je nivo našeg znanja. Kroz studiranje sam primjetio da mi je mnogo lakše određenu teoriju zapamtim kada se objasni na praktičnom primjeru. Prednost sistema online školovanja je u tome što određeno predavanje može da se odsluša više puta ukoliko je neki dio teži za razumjevanje, dok je prednost klasičnog sistema mogučnost interakcije sa profesorom i direktno postavljanje pitanja profesoru u toku predavanja.

8. Šta biste poručili drugima koji se dvoume da li da upišu ITAcademy?


Smatram da mogu mnogo da nauče bez obzira kakav je početni nivo znanja iz određene oblasti. Imaju mogućnost da uče od stručnih i certifikovanih kadrova, kao i mogućnost da u svakom momentu kontaktiraju predavače. Izdvajanje novca za školovanje nije uzaludno bacanje para jer će im se uloženi novac kroz praktičnu primjenu znanja višestruko isplatiti.

Ukoliko i vi želite da postignete ovakav uspeh upišite neki od naših programa, iskoristite prednosti online školovanja i pratite nastavu iz Pančeva, NišaKragujevca i bilo kog drugog grada u Srbiji.

Takođe, mogućnost online školovanja je omogućena i iz Mostara, SarajevaZenice i ostalih gradova iz BiH.

  • 03.12.2013 11:53

Komentar