Oracle uvodi JavaScript podršku za MySQL

Oracle je najavio uvđenje podrške JavaScript-u što će omogućiti rad JavaScript programerima u MySQL-u

Integracijom GraalVM runtimea, Oracle je obezbedio developerima pogodnost korišćenja JavaScript jezika u rukovanju bazama podataka u MySQL-u.

Baze podataka poput MySQL-a pretežno su koristile SQL jezik (Structured Query Language) za rukovođenje podacima unutar baze, a sada GraalVM dozvoljava web programerima i developerima da izrađuju programe u JavaScriptu direktno unutar MySQL baze podataka.

Ova mogućnost je bila najavljena 15. decembra 2023, kada je Oracle objavio da će pomoću GraalVM-a svi programi kompatibilni sa ovim runtimeom moći da se skladište unutar MySQL-a.

Ona je trenutno u preview fazi, tj. fazi testiranja, a developeri je mogu isprobati ukoliko imaju pristup MySQL Enterprise Edition paketu, odakle je mogu preuzeti.

Pored toga, ova funkcionalnost je pojačana i MySQL HeatWave cloud service uslugom, što omogućava rad na nekoliko velikih cloud platformi kao što su Oracleov OCI, Amazonov AWS ili Microsoftov Azure, što će omogućiti pristup developerima koji svoj rad obavljaju na platformama i aplikacijama baziranim na cloudu.

Zašto JavaScript?

Postoji jedna šaljiva ali realna izreka u svetu programiranja, a to je: Ako nešto može da se programira u JavaScriptu, biće programirano u JavaScriptu, što govori o izuzetnoj popularnosti ovog skriptnog jezika u IT industriji.

JavaScript ima veoma jednostavnu sintaksu, lako se uči i koristi, zbog čega je izuzetno popularan i privlači mnoge programere. U prilog tome govori i činjenica da ovaj jezik predstavlja obilan ekosistem, pun raznih okvira (Angular, Vue.js…) i biblioteka (React, jQuery…), što dodatno olakšava rad i pojednostavljuje izradu složenijih aplikacija ili web stranica ovim jezikom.

Zbog svega toga, Oracle smatra da je krajnje vreme da se u MySQL, kao često korišćen sistem upravljanja bazama podataka, implementira još češće korišćen JavaScript.

Šta ova vest predstavlja za JavaScript programere?

JavaScript programeri će proširiti svoje radne mogućnosti i potencijale, ovaj put na rad sa bazama podataka

Iako je tržište rada JavaScript programera trenutno dovoljno razvijeno, mogućnost korišćenja ovog jezika unutar MySQL-a doprinosi još više njegovom razvoju. Ta promena će u budućnosti proširiti radne mogućnosti mnogim programerima kojima je rad u JavaScriptu primarna veština ili onima koji planiraju da se programiranjem web aplikacija ili funkcionalnih web stranica bave u budućnosti.

Niste JavaScript programer? Pogledajte naše Frontend JavaScript jednogodišnje školovanje i postanite i vi jedan od visokoplaćenih profesionalaca koji uživaju u svom poslu!

  • 16.01.2024 11:02

Komentar