Otkrivena prva stavka Java 23 apdejta

Prva stavka Java 23 apdejta

Iako Java 22 apdejt stupa na snagu tek u martu ove godine, OpenJDK (Open Java Development Kit dokumentacija) otkrio je prvu stavku sledećeg dvogodišnjeg apdejta, a to je poboljšanje u poklapanju uzoraka (pattern matching).

Poklapanje uzoraka omogućava programerima da pretražuju ili izvlače informacije iz složenih struktura podataka bez eksplicitnih i opširnih provera i pretvaranja. Ova funkcionalnost može znatno poboljšati čitljivost i sažetost koda, posebno kada je reč o proverama tipova i uslovnim izvlačenjima podataka iz objekata.

U fokusu Java 23 apdejta su instanceof i switch iskazi.

Na koji način će ovaj apdejt poboljšati pisanje koda u Javi?

Prvi cilj je olakšati programerima istraživanje i manipulaciju podacima na jednoobrazan način, bez obzira na to da li su podaci primitivnog tipa (npr. int, double, char) ili referentnog tipa (objekti i nizovi). Podržavajući tipove uzoraka za sve tipove, predlog teži pojednostavljenju načina na koji programeri pišu kod za rukovanje i analizu podataka.

Drugi cilj je da se usko integrišu tipovi uzoraka sa operatorom instanceof, koji se koristi za proveru toga da li je objekat instanca određene klase ili interfejsa, kako bi se provera tipa i pretvaranje (konvertovanje jednog tipa objekta u drugi) obavljali bezbedno, uz smanjenje rizika od grešaka u izvršavanju. Bezbedno pretvaranje je posebno važno da bi se sprečilo da program puca ili se ponaša nepredvidivo zbog netačnih pretpostavki o tipu.

Još jedan cilj je omogućavanje pattern matchingu da koristi primitivne tipove uzoraka u ugnježđenim i najvišim kontekstima. Ovaj cilj se fokusira na poboljšanje fleksibilnosti pattern matchinga tako što mu se omogućava da koristi primitivne tipove u bilo kom kontekstu – bilo da je ugnježđen unutar drugih uzoraka ili na najvišem nivou strukture koda. To bi omogućilo izražajniji i sažetiji kod prilikom rukovanja sa složenim strukturama podataka.

Omogućavanje switch naredbi da obrađuje vrednosti bilo kog primitivnog tipa obavlja se sa ciljem proširenja switch naredbe – kontrolne naredbe toka koja bira različite putanje izvršenja na osnovu vrednosti promenljive kako bi podržala sve primitivne tipove. Tradicionalno, switch naredbe u Javi su imale određena ograničenja u pogledu tipova koje su mogle da obrađuju. Uklanjanjem ovih ograničenja, predlog teži poboljšanju svestranosti i korisnosti switch naredbe u širem spektru slučajeva njene upotrebe.

Kako će ovo uticati na Java programiranje?

Java 23 programer

U 2024. godini Oracle je sebi zadao zadatak da učini Java programski jezik što lakšim za upotrebu kako bi privukao što veći broj programera. Dodavanjem ovih unapređenja, programiranje u Javi će postati jednostavnije, a izvršavanje koda efikasnije, što će znatno smanjiti glavobolju Java developerima i učiniti ovaj programski jezik primamljivijim za početnike.

Voleli biste da postanete Java programer? Pogledajte naš Java Development program!

  • 29.02.2024 16:01

Komentar