AI sve više prisutan u izradi video-igara

AI u Gaming industriji

Godina 2023. će se pamtiti u istoriji kao godina u kojoj je počela era veštačke inteligencije. U ovoj eri, upotreba alata baziranih na veštačkoj inteligenciji postala je toliko zastupljena da je pesimistički science fiction scenario o otimanju posla od strane robota sve realniji po mišljenju mnogih ljudi.

Međutim, za one koji se bave mašinskim učenjem, obučavanjem veštačke inteligencije ili izradom video-igara – razvoj AI mogućnosti može da bude odlična vest.

U kojim aspektima izrade video-igara se AI najviše koristi?

Kompanija koja stoji iza popularnog endžina Unity objavila je izveštaj o upotrebi AI-ja u svrhu izrade video-igara. U tom izveštaju možemo da vidimo da više od 60% kompanija koristi veštačku inteligenciju u nekom stadijumu razvoja video-igara. AI se najčešće koristi u izradi likova, NPC-ova (non-player characters – likovi u igrici kojima ne upravljate vi) i njihovih animacija, pisanju priča i narativa, izradi nivoa igrica, kao i u pisanju i proveri samog koda.

Naša predviđanja su da će ova sveprisutna upotreba veštačke inteligencije naterati AI developere da razvijaju svoje alate tako da budu još primenljiviji i prilagođeniji industriji izrade video-igara. To će znatno poboljšati efikasnost i omogućiti da se igrica određenog kvaliteta i kompleksnosti napravi nekoliko puta brže.

Zamislite samo da sami ili sa nekolicinom prijatelja za svega nekoliko meseci napravite igricu koja parira kvalitetu najnovijih delova Call of Duty, The Elder Scrolls, GTA ili ostalih AAA franšiza. Ukoliko se ovako nastavi, to će biti i te kako moguće.

Osim ovog, možemo da napravimo još jedno predviđanje što se tiče pravca razvoja video-igara. Naime, ukoliko ste dugogodišnji gejmer, verovatno vam je delimično išla na nerve ograničenost u interakcijama sa NPC-ijevima. Dijalozi i radnje su potpuno ograničeni na ono što su developeri predvideli.

Međutim, AI bi ubrzo mogao da učini NPC-jeve toliko sofisticiranim da bi se oni mogli prilagođavati vašim odlukama, uticaju i upitima. AI bi sam prilagođavao dijalog i generisao nov u zavisnosti od linija dijaloga koje ste odabrali ili čak od vaših prethodnih postupaka, što bi umnogome obogatilo priču i opštu radnju u igrici.

Ko će u stvari imati najviše koristi od ovoga?

AI povećava efikasnost izrade video igrica

Iako naizgled veštačka inteligencija uliva strah mnogim ljudima, oni koji se bave gejming industrijom ne treba da brinu. Njihov rad će samo više zavisiti od njihove kreativnosti a manje od manuelnih i tehničkih praksi koje traće vreme.

Voleli biste da se bavite veštačkom inteligencijom? Pogledajte naš AI & Python Development Program i postanite stručnjak za AI!

Ukoliko vas više privlači izrada video-igara, pogledajte naš Computer Aided Design Program i naučite da pravite 3D modele od kojih zastaje dah!

  • 22.03.2024 11:24

Komentar