5 neobičnih mesta na kojima web dizajneri pronalaze inspiraciju

Svako ko se bavi kreativnim poslom ponekad upadne u takozvanu kreativnu blokadu. Zbog toga je važno da imate dobru strategiju, koja će vam pomoći da se poslu vratite sveži i sa novim elanom. Pre svega, potrebno je da napravite pauzu i razbistrite misli kako bi nove genijalne ideje imale prostora da se razviju i kako biste bili produktivniji. Zatim, potražite nadahnuće za neki od ovih oprobanih načina.

Inspiracija za dizajnere

1. Raznovrsni katalozi

U svom domu verovatno imate različite kataloge, brošure i časopise koji su se tu našli i nagomilali, a skoro da ih nikada niste ni prelistali.

Iako vam deluje kao da nemaju nikakve veze sa vašim poslom, ova kratka izdanja su prepuna odličnih materijala i primera.

Obratite pažnju na boje i njihove odnose, na linije i teksture, kao i na raspored fotografija i prelom teksta, i videćete da to možete da primenite i na dizajn sajtova.

Katalozi

2. Izlozi prodavnica

Šetnja će vam prijati, jer ćete razbistriti svoje misli i odmoriti oči od ekrana. Dok šetate ulicama, obratite pažnju na bogate izloge prodavnica koji vas privlače.

Načini na koje su izlozi uređeni, police postavljene sa raznim proizvodima ili lutke odevene u raznobjnu odeću podstaći će vas da razmišljate van granica web dizajna.

Posebno obratite pažnju na to kako dizajneri izloga koriste sitne detalje, koji su naizgled nebitni, ali doprinose opštem utisku i grade jedinstven stil.

Izlozi

3. Meni u restoranu

Dok u svom omiljenom restoranu čekate da vam konobar donese jelo, pogledajte kako je dizajniran meni. Sklad boja i fontova koji su korišćeni daće vam novi ugao gledanja na sajt koji trenutno radite.

Meni u headeru sajta je interaktivan i često zahteva akciju posetilaca. Sa menijem u restoranu je stvar potpuno drugačija.

Sve što je u ponudi, odmah je izloženo gostima. Upravo ova razlika će vas podstaći da razmišljate o jednostavnijim rešenjima i boljem grafičkom dizajnu menija na sajtu koji dizajnirate.

Meni

4. Diznijevi crtaći

Dobri stari Diznijevi crtaći su odlična prilika da uživate, ali i da radite u isto vreme. „Snežana”, „Pinokio”, „Bambi”, „Uspavana lepotica” i „Pepeljuga” nikada neće izaći iz mode, a to je baš ono što želite da postignete kada je reč o dizajnu sajta.

Osim što će vas inspirisati u polju estetike, ovi crtani filmovi će vam pomoći da konstruišete tok kojim želite da posetilac sajta prolazi kroz sadržaje, kao i da napravite male gradacije koje sajt čine dinamičnim i interesantnim.

Dizni

5. Nove perspektive

Kada dugo radite na jednom projektu, dešava se da dođe do zasićenja i da jednostavno ne možete da uradite više ništa kako biste unapredili dizajn. To se dešava jer gledate u jedan isti koncept i iz iste perspektive previše dugo.

Kako biste mogli da promenite perspektivu iz koje posmatrate sajt na kom radite, uradite to i sa drugim stvarima.

Prošetajte delovima grada kojima obično prolazite kolima, pogledajte kako izgleda vaš prozor sa ulice, ili na neki drugi način promenite ugao gledanja. Tako ćete uvežbati načine da sagledate i svoj sajt iz različitih perspektiva. Odlazak na nove destinacije je uvek dobitna kombinacija za relaksaciju, osvežavanje kreativnosti i prikupljanje snage za nove ideje.

Perspektiva

Stalno usavršavanje

Poslovica kaže da čovek uči dok je živ, ali ona govori i mnogo više od toga. Učenjem i sticanjem novih veština, ne samo da proširujete svoje sposobnosti već i oživljavate stare.

Zbog toga nemojte nikada prestati da radite na svom obrazovanju. Ako se već bavite web dizajnom, dobar način da to uradite je da upišete neki od programa ITAcademy koji je blizak vašem poslu, kao što je grafički dizajn ili PHP programiranje.

Nova znanja će vam pomoći da još kreativnije iskoristite stara, a dok stičete nove veštine, otvaraju vam se i nove mogućnosti koje će vas inspirisati i podići cenu vašeg rada, kao i vaš ugled u svetu dizajna.

  • 24.01.2017 17:00

Komentar