Kako da dizajnirate ambalažu koja će prodati bilo koji proizvod?

Svi znaju da ambalaža prodaje proizvod. Grafičko oblikovanje ambalaže spada u najzahtevniji i najbitniji deo procesa dizajna ambalaže, pa velike kompanije konstantno tragaju za profesionalcima koji znaju da osmisle dizajn koji je autentičan, originalan i inovativan.

dizajn ambalaže

Mi vam donosimo set pravila koja će pomoći svakom polazniku da se jednog dana bavi ovim poslom ili da unapredi svoje veštine i postane visokoplaćeni dizajner ambalaže.

Jasnoća i jednostavnost

Sledeći put kad posetite neki od većih supermarketa, zastanite ispred neke nasumično odabrane police i pogledajte proizvode ispred sebe. Postavite sebi dva vrlo jednostavna pitanja:

  • Za šta služi ovaj proizvod?
  • Koji brend stoji iza ovog proizvoda?

Bićete zapanjeni koliko je ponekad teško odgovoriti na ova pitanja kad se radi o određenom proizvodu u roku od 4 sekunde. To je vreme koje će prosečan potrošač posvetiti jednom proizvodu na polici.

Pronaći ćete veliki broj proizvoda bez jasnog imena, brenda. Naći ćete proizvode koji odlično izgledaju spolja, međutim nemate pojma šta se nalazi unutar kutije. A velika je verovatnoća da ćete naleteti i na sredstvo za čišćenje u pakovanju koji je više prikladan dečijim sokovima.

Čak i ako određene kategorije proizvoda dozvoljavaju malo misterije (parfemi, itd.), nemogućnost identifikovanja proizvoda u smislu sadržaja, korišćenja ili brenda je loša praksa kako za kompaniju čiji proizvod se nalazi na polici, tako i za dizajnera.

ambalaža proizvoda

Dakle, zapamtite prvo pravilo ako se bavite dizajnom ambalaže: Budite jasni, i u vezi proizvoda, i u vezi brenda koji stoji iza određenog proizvoda.

Iskrenost

Dizajneri početnici često pokušavaju da proizvod predstave na najbolji mogući način, čak i ako to nije uvek realno. Recimo, oni će na ambalaži predstaviti zlatno braon keksiće malo ogrezle u čokoladi, dok vi u suštini kupujete jednostavan biskvit sa ukusom čokolade. Oni će prikazati more svežih trešanja na pakovanju voćnog jogurta koji u suštini ima veoma nizak sadržaj voća.

Predstavljajući određeni proizvod deset puta bolje nego što on zaista jeste, vi dovodite potrošača u zabludu, a kao rezultat toga imate lošiju prodaju i narušen imidž.

Ovo je momenat kada iskrenost postaje esencijalni element dizajna jednog proizvoda. Naime, potrošači nemaju ništa protiv jednostavnih i jeftinijih proizvoda, sve dok znaju šta kupuju! Naravno, svaki kupac očekuje „face lifitng” u određenoj meri, međutim nikako do tačke neprepoznavanja proizvoda.

Kao dizajner, vi imate zadatak da predstavite proizvod na najbolji mogući način, ali imajte na umu da potrošači – kategorija u koju i vi spadate – zaslužuju istinu.

Autentičnost

Originalnost, karakter i memorabilnost su u srcu velikih brendova i naravno velikih dizajnera ambalaže.

Zašto? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Na tržištu postoje stotine proizvoda u jednoj istoj kategoriji i svaki proizvođač se takmiči za jednu jedinu stvar – pažnju potrošača. Jedini način da svoj proizvod učinite drugačijim od ostalih jeste da kreirate izuzetan, autentičan brend.

konkurentni dizajn

Pošto je ovo zaista stvar kreativnosti i istraživanja, skoro pa je nemoguće danas dati savet kako da budete autentični. Prva stvar koju svakako možete uraditi jeste da pogledate dizajn konkurentne kompanije. Ukoliko oni koriste fotografiju proizvoda, vi se odlučite za upotrebu ilustracija. Ako su se oni odlučili za savremeni dizajn sa modernim elementima, vi kreirajte brend zasnovan na tradicionalnim vrednostima u retro stilu.

Budite hrabri, drugačiji i neprestano tragajte za inspiracijom svuda oko sebe.

Praktičnost

Praktičnost podrazumeva kreiranje pakovanja (oblika, funkcionalnosti, veličine) koji može osigurati veću prodaju. Što je proizvod praktičniji, to će prodaja biti veća. Na primer, kada je Heinz dizajnirao bocu kečapa koja stoji naopako, prodaja ovog proizvoda je naglo skočila.

Praktično pakovanje povećava prodaju

Praktičnost je element koji se najviše zanemari u procesu kreiranja dizajna ambalaže, uglavnom zato što klijenti veoma često odaberu već „isproban način” i samim tim onemoguće bilo kakvu inovaciju.

Ali, ako vam se posreći i dobijete zadatak da osmislite bocu, kutiju ili šolju, nikad nemojte zanemariti praktičnost. Uvek razmislite kako možete olakšati korišćenje, transport ili skladištenje određenog proizvoda.

ITAcademy je mesto gde ćete za kratko vreme steći veliko iskustvo iz oblasti dizajna ambalaže, dobiti preporuke od renomiranih kompanija i povezati se sa klijentima sa kojima ćete nastaviti da sarađujete i u budućnosti.

Kroz konkretan rad na vrhunskim dizajn-projektima shvatićete kako se naučene veštine prilagođavaju pojedinačnim zadacima i ovladaćete svim detaljima vezanim za dizajn ambalaže, bilo da je reč o kartonskoj ili PVC ambalaži, prehrambenim ili drugim proizvodima široke potrošnje.

  • 21.12.2015 08:43

Komentar