SAVETI DIZAJNERA ZA NEDIZAJNERE: Evo kako da web brendiranje uradite kao profesionalac

U svetu digitalnog sadržaja vizuelna komponenta je od ogromne važnosti. Od elemenata brendiranja, preko preloma web stranice, sve do slika koje prate postove na društvenim medijima, morate se truditi da privučete, animirate i zadržite nestrpljive posetioce. Oni u velikoj većini preferiraju vizuelne komponente u odnosu na tekst.

Web brendiranje

Nekada je profesionalni dizajner bio jedini način da dođete do vizuelnih rešenja. Danas to nije slučaj. Uz dobre ideje i trening pomoću digitalnih alata i sami možete lako proizvoditi potrebne materijale.

Ako tek počinjete da se bavite dizajnom, ovi saveti će vam pomoći da ubrzate proces.

Boje prave razliku

Kolika je važnost boja, postaje jasno kad znate da postoji čitava jedna oblast koja proučava boje kao činioce ljudskog ponašanja. U pitanju je psihologija boja. Odabir boja je bitan koliko i sam dizajn. Razmotrite razlike između logotipa različitih brendova. Zapitajte se na koji način se logo i korporativni identitet Roleksa razlikuju od Mekdonaldsa.

Uvek prilagodite svoj logo i korporativni identitet tipu proizvoda ili usluge koju nudite.

Fontovi i tipografija su važni

Ako je naziv vašeg brenda deo logotipa, izbor fonta spada u dizajnerske odluke. Ako nemate ideju za pravi font, pogledajte kako to rade najveći brendovi. Ponovo napravite poređenje. Primera radi, zapitajte se u čemu je razlika između razigrane Koka-Koline tipografije u odnosu na strogi dizajn Hugo Bosa.

Kao i kod izbora boja za logo, primenite font koji se slaže sa tipom vaše usluge ili proizvoda.

Koristite prazan prostor

I sami znate koliko sajtovi prenatrpani sadržajem mogu da budu zahtevni za oči.

Čuli ste za izraz „manje je više”. Ta deviza je primenljiva na web brendiranje. Zato predvidite prostor za „disanje”. Na stranici ostavite samo najvažnije informacije. Dozvolite mozgu i očima da se odmore između tekstualnih i vizuelnih elemenata.

Jednoličnost kvari utisak

Ali ne budite prestrogi. Isto kao što i haos šarenila negativno utiče na percepciju, tako i jednolična stroga pozadina može pokvariti utisak. Ako su sve slike istog tipa, a prelom stranice sveden na belu pozadinu i crn tekst, imate dobre šanse da ubijete želju posetilaca da pročitaju tekst do kraja. Ma kako sam sadržaj bio dobar, forma u kojoj je prezentovan uticaće na to kako će ga korisnik doživeti.

Zato eksperimentišite sa citatima i obojenim poljima da biste izbegli efekat dosade.

Softveri za nedizajnere

Ukoliko vam se Adobe PhotoshopIllustrator čine kao preterano komplikovani, budite bez brige. Na raspologanju vam je veliki izbor alata koji su mnogo intuitivniji, a često i besplatni.

Adobe Spark je „razblažena” verzija pomenutih glomaznih softvera. Spark je intuitivan i lak za upotrebu. Za kolažiranje i brzu obradu fotografija Moldiv je sjajan izbor. Mnogi profesionalci koji žive od Instagrama svakodnevno ga koriste u svom radu.

Canva je drugi dobar izbor. Ovoj besplatnoj aplikaciji možete pristupiti sa bilo kog računara. Ako dizajnirate za svoj Facebook profil, Photo Joiner će vam skratiti vreme. Idalan je za manipulaciju naslovnim (cover) Facebook vizualima.

Ovo su samo neka od osnovih pravila. Naravno, njih možete rušiti i praviti nova. Ali da biste bili slobodni, morate poznavati osnove. Jednogodišnja obuka za dizajnera pod vođstvom mentora bazirana na realnim projektima najbolji je način da od amatera postanete profesionalac.

  • 07.07.2020 14:58

Komentar