Raster Graphics Photoshop kurs

Adobe Photoshop CC ili, kako ga korisnici najčešće zovu, Photoshop je program za digitalnu obradu fotografija, odnosno za kreiranje rasterskih grafičkih elemenata uz mogućnost vektorskog crtanja.

Ovaj program je pokrenula kompanija Adobe davne 1989. godine, i ova verzija bila je dostupna samo za Mekintoš računare, dok je tri godine nakon toga objavljena i verzija za Windows operativni sistem. Od tog trenutka ovaj program je vrlo brzo uspeo da se izbori za vodeće mesto među programima čija je namena takođe obrada digitalnih fotografija. Poslednja verzija pomenutog programa prilagođena je za korišćenje na čak 27 jezika, što je najbolja potvrda velike zastupljenosti širom sveta.

Znanja koja steknete tokom Adobe Photoshop kursa moći ćete da primenite za rad na raznovrsnim projektima. Ovaj program koriste mnogi stručnjaci, poput grafičkih dizajnera koji stvaraju digitalne umetničke slike, reklame, kao i kompletan korporativni imidž i modne fotografije.

Zbog svoje jednostavnosti, ovaj program postao je toliko zastupljen širom sveta, a o njegovoj popularnosti najbolje svedoči i podatak da je ustaljeni žargon koji se koristi za obrađenu fotografiju postao „fotošopirana”. Bez obzira na to da li želite da se bavite grafičkim ili print dizajnom, veštine koje ćete steći tokom obuke na ovom kursu uvek ćete moći da iskoristite i primenite na raznim pozicijama.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Print & Graphic Design ProgramNew Media Design ProgramVideo & Motion Graphic Design  i Web Design Program.

Opis i cilj kursa Raster Graphics Photoshop

Kao polaznik kursa Photoshopa, koji možete pohađati kao online kurs ili tradicionalno u učionici, upoznaćete se sa svim mogućnostima programa Adobe Photoshop CC. Znanja koja steknete omogućiće vam da dokažete svu svoju kreativnost i da se vizuelno i grafički izrazite kroz obrađivanje raznih fotografija ili crtanje i kreiranje sadržaja kako za web, tako i za štampanje.

Na početku obuke upoznaćete se sa najosnovnijim stvarima, kao što su sam izgled radnog prostora Adobe Photoshopa CC, kao i kreiranje novih dokumenata. Nakon toga predavači će vas korak po korak uvoditi u sve kompleksnije alate za selektovanje, bojenje, postizanje raznih efekata, rad sa slojevima i njihovom transformacijom.

Uz to, naučićete kako se koriste alatke za unos i obradu teksta, kao i šta su vektorski oblici. U toku rada savladaćete i brojne prečice na tastaturi koje će vam pomoći da postanete što efikasniji i brži tokom obavljanja svojih zaduženja.

Provereni predavači koji iza sebe imaju godine iskustva kroz praktične primere i razne zadatke pomoći će vam da što jednostavnije dođete do svih potrebnih tehnika za rad u jednom od najpopularnijih svetskih programa.

Photoshop kurs je podeljen u devet celina, a svaka od njih osmišljena je tako da vas postepeno uvodi u sledeću i omogućava vam da sa lakoćom naučite sve što vam je neophodno za rad u poslednjim verzijama Adobe Photoshopa CC.

Ovaj program postao je toliko važan da je danas gotovo nemoguće da se bavite bilo kakvom vrstom dizajna bez stečenih veština za rad u Photoshopu. Znanja koja naučite tokom ovog kursa omogućiće vam da kreirate idejna rešenja za bilborde, flajere, online reklame, ali i za mnogi drugi promotivni materijal.

Pored toga, bićete osposobljeni da radite i u bilo kojoj medijskoj kući kojoj su tehnike obučenih dizajnera uvek neophodne za uređivanje digitalnog i štampanog sadržaja.

Nakon uspešno završenog kursa steći ćete moćne i korisne alate koje ćete vrlo jednostavno koristiti za uređivanje 3D umetničkih slika, dizajniranje video-zapisa i još mnogo toga što će vam pomoći da pronađete posao i dokažete svoju stručnost.

Zašto je Photoshop toliko popularan?

Predavač Zoran Imširagić ukratko će vam predstaviti sve što vas očekuje na kursu Photoshopa. Saznaćete šta sve možete da uradite pomoću ovog programa, kao i zašto je pomenuti program postao toliko popularan. Zoran će vam objasniti kojim tehnikama ćete ovladati, ali i kako će otprilike izgledati predavanja koja će vas učiniti stručnjakom za Adobe Photoshop CC.

Raster Graphics Photoshop kurs će vam odgovoriti na pitanja:

1. Zašto je danas neophodno znanje rada u programu Adobe Photoshop CC prilikom dizajniranja?

Photoshop je jedna od ključnih alatki koje dizajneri koriste u radu. Ovaj program je prvenstveno napravljen za rad sa rasterskom grafikom, ali on ima i mogućnost vektorskog crtanja, kao i rada sa vektorskim elementima. Ovo je jedan nezaobilazni alat u poslu svakog dizajnera, a danas je toliko rasprostranjen u oblasti dizajna da je gotovo nemoguće profesionalno se baviti dizajnom bez njega.

Razlog što je ovaj program postao toliko nezamenljiv jeste njegova široka upotreba, kao i vrlo prilagodljiv korisnički interfejs. Program pored toga poseduje i mnoge alatke koje olakšavaju posao dizajnera jer im omogućava da brzo i lako dođu do željenih grafičkih rešenja. U ovom programu možete editovati fotografije, praviti dizajnerske predloške, a uz to pomenuti program možete koristiti i da pravite reklamu za dizajn vaših logoa, kao i dizajn naslovnih stranica knjiga ili časopisa.

2. Čemu sve služi Photoshop CC?

Photoshop je program koji prvenstveno služi za obradu fotografija i njihovu montažu. Osim toga, ovaj program nudi i brojne druge mogućnosti koje se tiču dizajna flajera, banera i vizuelnog identiteta web sajtova. Program Photoshop poseduje mnoge alatke od kojih su neke predviđene za selekciju, izmenu rezolucije i veličine grafike, dok pojedine alatke pomažu pri bojenju ili korekciji boje na fotografiji. Ovaj program korisnicima pruža mogućnost rada u slojevima, odnosno layerima, kao i priliku za rad sa maskama, tačnije maskiranje određenih delova grafike koji su suvišni ili nepotrebni prilikom dizajniranja krajnjeg proizvoda.

U ovom kursu Photoshopa steći ćete znanje o ovim i mnogim drugim alatkama, ali i mogućnostima koje ovaj program pruža. Naučićete kako da obrađujete RAW format fotografije i da radite sa filterima i pametnim objektima.

3. Zašto je potrebno znati obradu fotografija kroz Photoshop?

Sama obrada fotografije je širok pojam, ona može da označava samo korekciju boje na fotografiji, ali pored toga ona može značiti i montažu, kao i izdvajanje određenog dela fotografije ili retuširanje. Tokom ove Photoshop obuke ćemo preći kroz sve opcije koje pruža ovaj program, polaznici će naučiti da koriste panel Adjustments, Blending Modes ili Blending modele, koji određuju režime mešanja boja piksela, a pored toga će naučiti Selection, Detection, Transformations (Move, Scele, Rotate...), Image size editing, Layers, Masking, Vector shapes i mnoge druge mogućnosti izmene grafike koju ovaj program pruža.

Ove alatke će vam pomoći u boljem, bržem i lakšem prilagođavanju fotografija za određenu dimenziju, kao i prilagođavanju fotografije dizajnu ili isecanju fotografija i formiranju novih kompozicija koje su sačinjene od više različitih fotografija.

Adobe Photoshop Kurs

4. Da li je lako naučiti rad u Photoshop CC-u?

Kao što smo već napomenuli, Photoshop je vrlo razvijen i ima veliki broj opcija i mogućnosti, ali bez obzira na to, ovaj program nije teško naučiti i svako ko je posvećen i zainteresovan za dizajn trebalo bi da zna kako se koristi ovaj program. Bilo da želite da budete print ili web dizajner, ovaj program vam je neophodan u radu.

Interfejs ovog softverskog programa možete prilagoditi sopstvenim potrebama tako da vam budu vidljive samo one alatke koje najčeše koristite u radu. Takođe ćete jednostavno moći da naučite kako da se snađete u ovom radnom okruženju, kao i sa svim alatima koji su radi lakše organizacije postavljeni u padajućim menijima. Sve ovo doprinosi da lakše savladate rad u ovom programu.

5. Možete li raditi pripremu za štampu u Photoshopu?

U ovom programu možete raditi i pripremu za štampu, kao i razne dizajnerske predloge. Ovaj program vam može omogućiti da pravite razna kreativna idejna rešenja za bilborde, reklame, vizitkarte, flajere i razne oblike promotivnog materijala.

Radom u ovom programu upoznaćete se sa njegovim mnogobrojnim opcijama u vezi sa štampom i samom pripremom fajlova za štampu. Recimo, naučićete da uređujete veličinu dokumenta, da uređujete tekst u dokumetnu, naučićete da koristite layere i maske dok radite, a pored toga ćete naučiti kako možete iz ovog programa direktno pripremati dokument za štampu. Naučićete zašto se za web koristi RGB aditivni kolorni model, a zašto je za štampu potrebno promeniti u CMYK supstraktivni model boja.

6. Da li se Photoshop može koristiti za pripremu fotografija za web?

Kao što smo napisali ranije, Photoshop ima jako široku primenu, pa je zbog toga neophodno da ga znaju i web dizajneri. Sam program se u web dizajnu može koristiti na različite načine. Od toga da samo prilagodite veličinu fotograifje za određeni sajt, preko detaljne obrade fotografije sa ubacivanjem efekata, do dizajniranja celokupnog izgleda sajta.

Photoshop ima veoma široku i rasprostranjenu primenu u web dizajnu, a sama grafika/fotografija na webu služi da posetiocu sajta privuče pažnju i da ga zadrži na određenoj stranici. Ovo je još jedan razlog zašto je dobro znati da kvalitetno obrađujete fotografije, a za to vam je neophodno da znate kako da koristite ovaj program.

7. Zašto ne mogu da budem dizajner bez ovog programa?

Ovaj program je jedan od osnovnih alata neophodnih za rad svakog modernog dizajnera i obrađuje se na svim vodećim web dizajn kursevima. Iz ovog razloga je neophodno proći obuku za Photoshop, savladati ovaj program i nadograđivati ga u skladu sa novim alatkama koje se menjaju i prilagođavaju u cilju bolje i lakše upotrebe.

Bez obzira na to da li se opredelite da gradite karijeru u oblasti web ili print dizajna, poznavanje rada u ovom programu je nešto što će vam biti neophodno da biste pronašli odličan posao. Prema tome, ovo je jedna alatka koja će vam pomoći i olakšati rad, uz nju ćete imati mogućnost da kroz niz različitih alatki dobijete nova i zanimljiva dizajnerska rešenja. Pored toga, kada naučite da koristite ovaj program, možete kombinovati alatke iz programa na vama svojstven način i tako kreirati samostalna grafička rešenja.

Plan i program predavanja:

1. Photoshop CC Basics

 • Photoshop 
 • Upoznavanje sa programom Photoshop  
 • Organizacija radnog prostora 
 • Rad sa dokumentima 
 • Navigacija i rad sa više otvorenih dokumenata 
 • Dodaci i pomagala u radu 
 • History panel 

2. Selection & Image Size Editing

 • Selekcije – Osnove, Freeform Selection 
 • Detection Tools, Selection Menu & Refine Edge option 
 • Uređivanje veličine dokumenata 

3. Working with Colors

 • Colors 
 • Brush Tool 
 • Ostali alati za bojenje 

4. Layers & Masks

 • Layers – slojevi 
 • Masking – Maskiranje slojeva 

5. Adjustments & Blending Modes

 • Adjustments 
 • Blending Modes 

6. Image Editing

 • Transformations 
 • Retouching – Retuširanje fotografija 

7. Vector Shapes & Text Layers

 • Vector Shapes 
 • Text Layers & Text Editing 
 • Layer Styles & Layer Comps 
 • Smart Objects & Filters 

8. Adobe Bridge & Adobe Camera RAW

 • Akcije i Automatizacije 
 • RAW format digitalne fotografije 
 • Adobe Bridge 

9. Creating Web & Print Documents

 • Čuvanje sadržaja za web 
 • Čuvanje dokumenata različitih formata 
 • Proof & Print

Obuka za Photoshop | ITAcademy

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se