6 načina da brže programirate

Aron Hsu, kompjuterski naučnik je jednom rekao da je programiranje zaboravljena veština razmišljanja. Svakako je reč o veštini koja se ne može naučiti za jedno prepodne, ali programiranje uopšte ne mora da bude bauk. Evo nekoliko saveta kako da ubrzate proces programiranja.

programer u poslu

1. Potražite primer koda koji pišete.

Ako ste početnik u pisanju programa, uvek treba da potražite primer koji se u praksi pokazao kao dobar za problem koji imate. Međutim, primere ne treba samo iskopirati, već je važno da pokušate da shvatite princip kojim je kod pisan. Jedan od načina da se vežbate u ovome jeste da prvo razmišljate o tome šta neka linija koda proizvodi u praksi, a tek onda to i proverite.

2. Ne zaustavljajte se kod primera – probajte da li on zaista radi.

Kad gledate tutorijale ili čitate udžbenike iz oblasti programiranja, verovatno vam se čini da je sve jasno, da se sve podrazumeva. Vrlo često, to je zaista slučaj, ali ponekada i nije. Postoji samo jedan način da znate da li ste nešto dobro razumeli – isprobajte kod i vidite kako radi.

Kopiranjem koda se neće uštedeti vreme

3. Nemojte kopirati liniju koda iz primera – otkucajte je sami.

Prva reakcija većine programera jeste da iskopiraju i nalepe uzorak koda radi uštede vremena. Dugoročno gledano, mnogo je bolje da otkucate svaki karakter. Ovaj postupak će vas naterati da obratite pažnju na svaki detalj, celu sintaksu i interpunkciju. Ovako ćete sticati rutinu sve dok jednog dana ne budete bili u stanju da kod kucate naslepo.

4. Igrajte se sa kodom.

Kada se uverite da je planirani rezultat postignut, probajte nešto drugo. Eksperimentišite. Kontrola je u programiranju laka, jer se promene u kodu trenutno reflektuju na rezultat. I sve se lako popravlja. Nema opasnosti da učinite trajnu štetu.

Eksperimentisanje sa kodovima

5. Naučite da koristite alate za otklanjanje grešaka.

Debugger je poseban alat koji detektuje greške u kodu. On će vam omogućiti da, liniju po liniju, ispratite kako vaš kod radi i gde su greške. U početku proces ispravljanja grešaka može potrajati, ali što duže budete koristili ovakve alate – uverićete se koliko vam skraćuju vreme.

6. Tražite još izvora.

Ne treba posebno naglašavati da je internet neiscrpni izvor odgovora na razna pitanja. Nemojte se stideti da na forumima postavite pitanje, ma kako banalno ono bilo. Budite sigurni da isti problem muči mnoge. Programere prati glas da ne vole da odgovaraju na pitanja, ali – što jasnije i detaljnije vaše pitanje bude bilo sročeno – veće su šanse da dobijete odgovor.

Ako ste početnik u programiranju uvek možete upisati kurs za programiranje ili html5 kurs i potruditi se da redovnim pohađanjem i radom savladate potrebnu materiju. Budite uporni jer će vam se stečeno znanje sigurno isplatiti s obzirom da programiranje spada u najtraženija zanimanja u Srbiji.

  • 08.01.2015 15:41

Komentar