6 razloga zbog kojih treba da postanete programer

Posao programera donosi brojne mogućnosti za razvoj sjajne karijere u kojoj ćete uživati, a ovo su glavni razlozi da izaberete ovu profesiju

6 razloga zašto treba da postanete programer

Zahvaljujući sve bržem razvoju novih tehnologija, u poslednjih 20 godina zanimanje programera postalo je jedno od najtraženijih i najplaćenijih na svetu, i to ne samo u IT kompanijama.

Programeri su postali neophodni u svim granama biznisa jer je moderno poslovanje u najvećoj meri zasnovano na upotrebi računara, softvera i inovativnih tehnoloških rešenja. Zapravo, trend je takav da industriji stalno nedostaje kvalitetnih programera što važi i kada su u pitanju i programeri u Srbiji, a predviđa se da će tako biti i u budućnosti.

Sve te privilegije koje imaju programeri postoje zato što kvalitetnih stručnjaka iz ove IT oblasti nikad nije dovoljno, pa se svaki zaposleni izuzetno ceni, a kompanije i organizacije otimaju se za one najbolje.

Danas vam predstavljamo 6 glavnih razloga zašto da i vi postanete programer koji će uživati u benefitima ove uzbudljive profesije, pred kojom je svetla budućnost.

1. Bićete odlično plaćeni čak i kao programer početnik

Posao programera je izuzetno unosno zanimanje. Reč je o vrlo traženoj profesiji gde je svaki zaposleni veoma vredan resurs čija se znanja cene i, samim tim, nije ih lako zameniti. Bez obzira na to da li ste zaposleni u nekoj kompaniji ili radite samostalno, kompenzacija za urađeni posao je odlična.

U regionu programeri zarađuju prosečno oko 1.200 evra, dok je u inostranstvu prosečna zarada oko 3.000 evra. Visina kompenzacije zavisi i od znanja koje posedujete i pozicije na kojoj se nalazite. Takođe, u zarade nisu uračunati bonusi koje mnoge IT kompanije isplaćuju u slučaju postignutih rezultata.

2. Kao programer možete da radite kada i gde vama odgovara

Kao dobar programer imaćete mogućnost da birate projekte i poslove u inostranstvu na kojima ćete raditi. Posao ćete moći da obavljate sa bilo koje tačke planete, u bilo koje doba dana, dok god poštujete rokove.

Na ovaj način možete da završavate svoje zadatke iz udobnosti svog doma ili dok putujete svetom. Što budete iskusniji, imaćete više prilike da birate projekte koji vas zaista inspirišu, a u isto vreme nude i odlične finansijske uslove.

3. Neophodna IT znanja se mogu vrlo brzo naučiti

Ako ste se pitali kako postati programer bez fakulteta, zaista fantastična stvar koja se tiče ovog zanimanja jeste to što vrlo brzo možete da steknete znanja na osnovu kojih ćete lako pronaći odličan posao. Da biste postali programer koji može da započne uspešnu karijeru u ovoj oblasti, potrebno vam je manje od 12 meseci kvalitetnog školovanja! To je moguće i pohađanjem IT kurseva na odseku Programiranje u okviru ITAcademy.

6 razloga da postanete programer

Najbolji način da započnete svoju programersku karijeru!

Mnogi programeri početnici često nam se obraćaju za pomoć oko prvih koraka u ovoj uzbudljivoj IT oblasti. Zato smo pripremili kratak vodič sa 10 proverenih saveta koji će vam pomoći da mnogo lakše započnete svoju programersku karijeru. Poslaćemo ga na vašu e-mail adresu tako da vam ovaj vodič uvek bude pri ruci.

Unesite Vaš e-mail
(Privatnost zagarantovana)

4. Brzo se dolazi do posla

Čak i kao programer početnik, imate mogućnost da sami odaberete posao koji vam najviše odgovara. Izbor zavisi od toga šta su vaši prioriteti. Ako želite da učite od iskusnijih kolega i da se dodatno usavršavate u timu programera, najbolja odluka je rad u nekoj od uspešnih IT kompanija.

Sa druge strane, ukoliko želite da budete samostalni od početka, za vas je karijera freelance programera. Samostalni rad najčešće podrazumeva rad sa različitim klijentima na projektima, a većina freelanera koristi online platforme za pronalaženje posla. Jedna od njih je platforma Upwork, koju koristi najveći broj programera kod nas.

Na ovaj način vrlo lako ćete doći do svog prvog projekta. Pogodnost ovakvog načina rada je što sami sebi određujete radno vreme – najvažnija stvar je završiti projekat u ugovoreno vreme. Nije zanemarljiv ni finansijski momenat, pa tako urađeni posao možete da naplatite po zapadnoevropskim standardima.

Ukoliko se odlučite za rad u inostranstvu jer su plate programera u inostranstvu zaista velike, opcije su brojne, naročito ako imate međunarodne sertifikate koji se izuzetno cene u svim IT kompanijama.

5. Programerski posao podrazumeva i brojne beneficije

Posao programera podrazumeva da većinu vremena provodite za kompjuterom. Uspešne IT kompanije se brinu o zdravlju i zadovoljstvu svojih zaposlenih pa ćete tako uvek imati na raspolaganju besplatne grickalice, piće, često i hranu, kao i besplatne termine za rekreaciju.

Tu su i prostorije za opuštanje u kojima se možete odmoriti, odigrati neku igru ili slušati muziku. Kompanije se trude da ugode zaposlenima kako ne bi imali nikakve druge probleme osim onih koji treba da se reše programiranjem.

Često se organizuju i putovanja kako na konferencije, gde ćete usavršiti svoje znanje, tako i na popularna team building druženja. Što ste bolji programer, radićete u boljoj kompaniji gde ćete uživati u još više benefita.

6. Mogućnost napredovanja

Put od juniorske do seniorske pozicije nije lak, ali svaki kvalitetan programer može veoma brzo da napreduje. Kod ove profesije rezultati su veoma vidljivi, tako da ćete uvek biti nagrađeni za dobar posao.

Brz i efikasan rad će vam za kratko vreme otvoriti vrata još zahtevnijih projekata koje ćete, ako se dobro pokažete, na kraju i sami predvoditi. Na vama je samo da vredno radite i usvajate nova znanja, pa nagrada za trud neće izostati.

Brojne druge mogućnosti, koje nisu mogle da stanu u ovaj tekst, očekuju vas ako se odlučite za karijeru programera. Ako u svom okruženju imate nekog ko se bavi programiranjem, pitajte ga i sami koje su to prednosti ovog zanimanja. Sigurni smo da ćete biti očarani tim IT svetom. Kako programiranje spada u najtraženija zanimanja u Srbiji, verujemo da vam je stalo da se usavršite u ovoj oblasti i da lako pronađete posao.

Da biste i vi postali uspešan programer sa zavidnom karijerom, potrebno je najpre da steknete kvalitetna znanja. Školovanjem na ITAcademy za samo 12 meseci steći ćete veštine koje odmah možete da primenite u IT industriji. Na vama je samo da odaberete program školovanja koji vas najviše interesuje.

  • 01.08.2017 13:49

Komentar