5 stvari koje možete dizajnirati sa AutoCAD programom a da to niste ni sanjali

Šta je AutoCAD? Kad se spomene AutoCAD ili 3dsMax, ljudi uglavnom pomisle na građevinsku industriju i arhitekte. Malo njih zna da ovaj alat ima mnogo širu, možemo čak reći i univerzalnu namenu,  koja vam može pomoći u skoro svakoj industriji, bilo čime da se bavite.

Šta možete dizajnirati sa AutoCAD softverom

Brzina i preciznost kojom CAD specijalisti izrađuju modele, kao i veliko smanjenje troškova u procesu rada, glavni su razlozi koji CAD softver čine neizbežnim kod većine modernih kompanija koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i planiranjem. A pogledajte šta sve možete kreirati zahvaljujući ovoj tehnologiji, a da o tome niste ni sanjali!

Specijalni efekti i video igrice

Prvi vizuelni efekti u filmovima su se pojavili 80-tih godina, dok  su popularne SEGA i Super Nintendo igračke konzole bile aktuelne u 90-tim godinama. Tek se kasnije pojavio Playstation i N64, gde smo imali prilike videti kako je 2D računarska grafika unapređena u prelepu trodimenzionalnu, fotorealističnu 3D vizuelizaciju.

Ono što se tad činilo kao ogroman pomak, samo je začetak jedne nove ere, u kojoj je virtuelna kamera zamenila statičnu, i zajedno sa računarski stvorenim slikama, nastala je virtuelna kinematografija. Zahvaljujući 3D animaciji, kreirani su potpuno novi svetovi realističnog grafičkog prikaza.  Filmadžije i dizajneri video igrica, po prvi put nemaju nikakve prepreke da repliciraju svoju maštu i stvore svet sa kojim se posmatrač može u potpunosti poistovetiti. Sve što je potrebno jeste da zamisle vizuelni efekat i kreiraju ga uz pomoć programa za računarsko projektovanje (CAD).

Zahvaljujući kompjuterski podržanom dizajniranju, imali smo priliku da uživamo u fantastičnim filmovima kao što je Avatar, i Gospodar Prstenova.

Radio-kontrolisani avion

Robert Boxhoorn, 18-godišnji student iz Norveške, smislio je kako da na kreativan način upotrebi svoje šestogodišnje iskustvo sa AutoCAD softverom. On dizajnira radio-kontrolisane  avione (RC). To je tip malog aviona, koji se kontroliše na daljinu. Postoji mnogo različitih modela, od manjih letelica do velikih aviona i akrobatskih modela srednje veličine. Avioni koriste različite vrste pogonskog goriva odnosno napajanja, od električnih motora, do motora sa unutrašnjim sagorevanjem, pa do najskupljih mlaznih turbina. Najbrži avioni mogu dostići brzinu od čak 720 km/h.

Šta je AutoCAD?

Sportske cipele

Što se tiče sportske obuće, Nike se oduvek smatrao pionirom. Zahvaljujući AutoCAD softverskom rešenju, ovaj gigant je otišao korak dalje na polju inovacija i kreirao patike koje su u svakom smislu prilagođene određenim sportovima i kretanju igrača na terenu. Patike nisu više samo modni detalj, već su deo sportiste i omogućavaju mu da maksimizira svoj učinak na način na koji se ranije nije moglo ni zamisliti.

Bicikl koji staje u ranac

Zamislite da ste u mogućnosti da krenete na svoje odredište biciklom, a nakon što prevalite određeni put, spakujete svoje prevozno sredstvo u ranac i uživate sa svojim prijateljima? Verujte, to jeste moguće!

Jedna indijska kompanija je osmislila i dizajnirala KitBike, koji bi mogli rastaviti i sklopiti jednostavno, za nekih desetak minuta. Ram bi bio napravljen od šupljih, savitljivih aluminijumskih cevi i mogli bi ih osigurati običnim ključem. Kad ga ne biste koristili, mogli biste da ga rasklopite, a ram i točkove odložite u specijalno dizajniranu torbu.

KitBike još nije dostupan na tržištu, ali svakako je interesantna ideja za sve one koji bi želeli kreirati nešto korisno i za svakodnevnu upotrebu sa AutoCAD sotverskim rešenjem.

projektovanje mostova u autocadu

Mostovi i građevinski objekti

Verovatno ste znali ili bar pretpostavili da se AutoCAD koristi pri projektovanju mostova.  Međutim ovo je jedna zanimljiva priča. Kad su započeti radovi na mostu “Bay Bridge” u San Francisku, veliki broj skeptika je smatrao da ova konstrukcija neće biti u stanju da izdrži saobraćajni špic. Odeljenje za transport Kalifornije, kreiralo je detaljnu 3D vizualizaciju po sofisticiranom (možda malo i prekomplikovanom) sistemu merila i visoke preciznosti i tako ućutkao sve one koji su sumnjali u ovaj projekat.

Inžinjeri svakodnevno koriste ovaj alat kako bi dizajnirali građevinske objekte koji oduzimaju dah, a neki od njih su Kula Šangaj, sedište Masdar korporacije, itd.

Bilo da ste apsolutni početnik u oblasti CAD-a, dizajner, školovani inženjer ili tehničar, i vi možete naučiti napredne tehnike upotrebe programa za crtanje, projektovanje i modelovanje i tako kreirati nešto što će vam osigurati stabilne prihode i autoritet u industriji koja vas najviše zanima. Pogledajte šta vam CAD kurs omogućava da naučite i odlučite da započnete svoju karijeru u ovoj oblasti ili da usavršite već postojeće znanje.

Pored praktičnog znanja od neprocenjive vrednosti, po uspešnom završetku programa dobijate i međunarodno poznate Autodesk sertifikate.

ITAcademy jedan je od malobrojnih zvanično licenciranih škola (Autodesk Training Center) od strane ove softverske kompanije u zemlji i regionu.

Započnite karijeru u oblasti u kojoj su dobro plaćeni poslovi zagarantovani. I sve to za manje od godinu dana.

AutoCAD kurs može biti odličan izbor za vas ukoliko želite da započnete karijeru u ovoj oblasti.

  • 06.10.2015 17:51

Komentar

Avatar korisnika: Brane Maslar

Brane Maslar

Crtam u Briscadu i autocadu kako mogu da dizajniram to sto nacrtam.Hvala i pozdrav.