10 veština koje svaki programer treba da poseduje

Odlučili ste se za karijeru u programiranju, možda ste čak i naučili svoj prvi programski jezik ili samo želite da postanete bolji stručnjak?

Sa velikim brojem novih tehnologija, alata i jezika, koji se redovno razvijaju, sigurno se pitate koje su to veštine koje bi trebalo da posedujete kako bi našli dobro plaćen posao i obezbedili uspešnu karijeru.

Zbog toga smo na osnovu sopstvenog iskustva i preporuka najvećih stručnjaka iz ove oblasti sastavili listu 10 veština koje programer treba da poseduje kako bi uspeo u IT svetu.

10 veština koje programer treba da poseduje

Strukture podataka i algoritmi

Ako želite da se bavite programiranjem, neophodno je da znate strukture podataka i algoritme, bez njih nije moguće napraviti Real-World softver.

Algoritmi i strukture podataka su u suštini logičko razumevanje rada računara, razumevanje kako računar interpretira informacije i kod na najnižem nivou. Kada razumete logiku iza programskog jezika, lako ćete promeniti softverko okruženje ili programski jezik.

Ako vas i dalje nismo ubedili da počnete sa učenjem algoritama i struktura podataka, treba da znate da preko 80% programerskih kompanija proverava znanje kandidata zadacima u vezi sa algoritmima ili strukturama podataka.

Algoritmi i strukture podataka

Source Control (GitHub)

Source Control se koristi za čuvanje koda online, omogućava istovremeni napraviti Real-World softver.pristup kodu od strane više ljudi, što ga čini idealnim za grupne projekte.

Dobra vest je to što preko 75% kompanija koristi GitHub, tako da je poznavanje samo GitHuba i više nego dovoljno.

GitHub

SQL

Ovo je još jedno bitno sredstvo ili jezik upita koji svaki programer treba da nauči. SQL je standardni jezik upita i koristi se za rad sa bazom podataka. Pomoću SQL-a možete čitati, ažurirati i brisati podatke iz tabela.

Pošto baze podataka koristimo svuda u stvarnom svetu, programer treba dobro da razume SQL.

Osim što treba da poznaje osnovne komande kao što su SELECT, INSERT, UPDATE i DELETE, programer takođe treba da zna da napiše složene upite pomoću JOIN funkcije, agregatnih funkcija, podupita i drugih naprednih funkcija.

SQL

Čitanje i razumevanje tuđeg koda

Programeri retko počinju projekat od nule, a retko i rade samostalno na projektu. Tako da je razumevanje tuđeg koda ključno.

Koliko god kod bio neuredan i redundantan, neophodno je da se snalazite u njemu.

Citanje i razumevanje tudjeg koda

Soft Skills

Ukoliko niste znali, Soft Skills su veštine koje omogućavaju efikasnu saradnju i komunikaciju sa drugim ljudima.

Koliko god da su tehničke veštine bitne, pogotovo u IT-ju, ne znači da treba da zanemarimo socijalne veštine. Uvek ćemo imati kontakt sa kolegom, šefom ili klijentima i bitno je uspostavimo najbolju moguću saradnju sa njima.

Soft Skills

Osnove operativnih sistema

Programeri se često susreću sa problemima u vezi sa operativnim sistemima kao što su korišćenje memorije, komunikacija sa drugom mašinom, sporo pokretanje programa, konflikti među alatima, problemi blokiranja...

Svaki ozbiljan programer treba da poznaje i osnove i mehanizme operativnog sistema kako bi rešio ove probleme.

Osnove operativnih sistema

Osnove računarskih mreža

U današnje vreme računarske mreže su svuda oko nas, Wi-Fi u našim stanovima, LAN mreže na fakultetima i u firmama.

Od 70% do 80% aplikacija koje ćete napraviti neće biti samostalno, već će biti klijent-server aplikacije, gde će zahtev ići preko mreže do servera. Klijenti će pristupiti vašoj aplikaciji sa bilo kojeg mesta na svetu.

Osnove računarskih sistema

Command Line (Terminal)

CLI vam omogućava da manipulišete unutrašnjošću vašeg sistema i kodom na mnogo precizniji način. Nudi veću fleksibilnost i kontrolu od GUI-a bez obzira na to koji se OS koristi. Postoji puno funkcija koje vaš računar može izvršiti samo putem komandne linije.

Mnogo korisnih programa najbolje funkcioniše na CLI i lakše je podesiti ih i pokrenuti tamo. Na primer, Git, često korišćen sistem za reviziju softvera, dizajniran je isključivo za komandnu liniju.

Command Line

Debugging

Debugging je proces pronalaženja i otklanjanja logičkih grešaka ili „bagova” u kodu. Za razliku od očekivanja novih programera da će većinu vremena provesti pišući novi kod, oni, u stvari otklanjaju postojeće bagove.

Tako da će ulaganje vremena u učenje principa debugginga sačuvati sate i sate u pronalaženju i otklanjanju grešaka.

Debugging

Testiranje

Pre puštanja softvera na tržište, postoji puno testova koje softver ili aplikacija moraju proći. Testiranje je važan korak kako biste saznali za sve vrste grešaka i proverili da li je softver spreman da se preda kupcu ili ne.

Postoji mnogo metoda testiranja, ali programer treba da zna makar tri glavne metode testiranja:

  1. Unit Testing – svaki modul ili klasa su pojedinačno testirani;
  2. Integration Testing – testiraju se interakcije između različitih blokova ili modula;
  3. System Testing – testiranje se vrši na kompletno integrisanom softveru.

Testiranje

Znamo da je lista prilično obimna, ali ona je samo početak. Možda ste trenutno zbunjeni zato što ne znate neke od ovih stvari ili ne znate odakle da krenete.

Činjenica je da se svakim danom pojavljuju nove tehnologije i od vas kao programera se očekuje da budete u toku sa njima.

Sada kada znate kako da postanete prvi izbor poslodavaca možete da krenete sa učenjem. Ne bojte se! Verujemo u vas i sigurni smo da ćete sa lakoćom steći sve ove veštine.

U svetu programera sve zavisi samo od vas. Stručnost, prihod, položaj, sve je to podređeno trudu, radu i volji koju ulažete u svoju karijeru. Napravite prvi korak još danas, i upišite jednogodišnju edukaciju za programera na ITAcademy i učinite sebe nezamenljivom karikom u korporativnom lancu.

  • 15.11.2019 09:34

Komentar