Kako sam video AdIT2012?

Osnove HTML5 jezika

 

Ne pamti se kada je fraza Internet pretraživač korišćena van teorijskih udžbenika, stručne literature i neveštih pokušaja lokalizacije. Jednostavno, danas se ta fraza izgovara Gugl. Naravno, prihvatam činjenicu da će se tu i tamo javiti neki stručnjak za optimizacju za pretraživače i navesti Yahoo, Bing, Blekko na šta ga vi slobodno pitajte da vam objasni kako se radi SEO za Yahoo. Na kraju krajeva pitajte ga gde on pretražuje. Kao i vi i ja, tako i on jednostavno - gugla.

Koliko god danas to čudno izgledalo Google je nekad bio samo još jedan servis za indeksiranje i pretragu sadržaja na Internetu. Ono što ga izdvaja nije metod kako on taj posao obavlja već jedna jedina činjenica da ono što nudi kao rezultat predstavlja najbolju ponudu za korisnike. Google je najpopularniji zato što je njegov proizvod na tržištu najbolji od drugih. Google je servis koji daje najrelevantnije, najkvalitetnije, najbrže rezultate pretrage na Internetu. Simple as that!
 

Maja Magdelinić i Mario Janković Romano, Google “AdWords”

Gostovanje predavača iz Google Dublin centra, glavne evropske kancelarije, samo mi dodatno potvrđuje filozofiju poslovanja ove kompanije - ponuditi sjajno korisničko iskustvo, uz dizajn koji je toliko dobar da je faktički neprimetan, omogućiti korisnicima vrhunsku tehničku podršku i konačno nastojati da se u celom procesu posluje profitabilno.

Impresionira posvećenost kojom su Maja Magdelinić i Mario Janković Romano održali predavanje i komunicirali sa polaznicima. Nisam stekao utisak da je ovo bila promocija ili reklama Google AdWords servisa. Baš naprotiv. Prisutni su mogli da dobiju prikaz, ne malog broja, prednosti i pogodnosti oglašavanja preko Gugla. Akcenat predavača je da prikažu sve vrednosti koje vi kao korisnik Interneta imate ukoliko želite da se oglašavate online preko AdWordsa.
 

oglašavanje preko Google AdWords servisa pogodnosti oglašavanja preko Google


Ovaj aspekt poslovanja Gugla je za mene najveći utisak sa predavanja. Zaista imam utisak da je pažnja kompanije usmerena ka korisniku, ka izradi proizvoda koji zadovoljavaju njihove želje i potrebe. Tek potom na red dolazi briga o plasmanu tog proizvoda na tržištu.

"Content is king"


Profesor Dragan Varagić u svojoj prezentaciji o optimizaciji i PPC oglašavanju takođe je vrlo predano nastojao da prikaže polaznicima razloge zašto je najviše od svega potrebno raditi na kvalitetnom sadržaju. Poznavanje alata i metoda SEO optimizacije ne garantuje visoke pozicije na Guglu. Budžeti za PPC nisu beskonačni, doći će period kada više nećete moći da ulažete u reklame. Takođe, ako se isključivo fokusirate na tehničke detalje SEO optmizacije vrlo lako možete izgubiti sve što ste gradili već nakon sledećeg ažuriranja Gugl algoritma. Suština dobrog SEO projekta je jednostavna - korisnik nakon što klikne na vaš link na vrhu pretrage na vašem sajtu pronalazi ono što je prethodno tražio na pretraživaču. Dajte im sadržaj, proizvod koji je dovoljno kvalitetan, bolji od konkurencije i tek tada možete tvrditi da je vaš SEO uspeo. Posredna korist je da će sam sadržaj privući mnoštvo lajkova, tvitova i dolaznih linkova, a priznaćete to je ono što je u SEO marketingu izuzetna vrednost.


Dragan Varagić na ITAcademyDragan Varagić na ITAcademy


Vizuelno najbogatija prezentacija je bilo predavanje Dejana Nikolića. “Nisam ni spremio Power Point prezentaciju” rekao je Dejan i nakon uvodnog dela predavanja ulogovao se u svoj Google Anlytics nalog. Usledio je opis nekoliko studija slučaja (Story.rs, prodaja Njuz.net knjige) koje su na najbolji način prikazale metode primene dostupnih online servisa radi povećanja posete i konverzija na sajtovima. Interesantno je bilo slušati koje su sve moguće primene AdWords oglašavanja u zavisnosti od potreba. Analiza broja poseta, broja pregledanih strana po posetiocu, strategija plasiranja oglasa na “long tail” fraze (fraze koje se sastoje od 3 i više reči) su u tim slučajevima donele rezultate.

Naravno, u nekoj drugoj situaciji rezultati bi možda izostali, što samo pokazuje da se pre primene strategija online promocija mora izvršiti detaljna analiza inputa i željenih outputa. Dopala mi se demistifikacija pojma konverzija. Ne dolaze svi posetioci na sajt radi ostavljanja mejla, kupovine proizvoda ili prijave. Neko traži opšte informacije, neko gleda dizajn sajta, neko sakuplja materijal za seminarske radove, dok neko možda samo želi da uporedi proizvode i cene sa drugim sajtovima, a tek jedan broj posetilaca želi uslugu ili proizvod. Svakom od njih treba ponuditi sadržaj. Postoje dakle konverzije za svaki tip posetilaca i konačno svakog treba “konvertovati” u zadovoljnog posetioca.

HTML5 i CSS3

Da li je dovoljno nadati se uspehu na Internetu ako imate dobar proizvod, budžet za AdWords kampanju, kvalitetan sadržaj i sve to plasirati na sajtu koji svojim estetskim i funkcionalnim elementima ne zadovoljava današnje kriterijume prisustva na webu? Posetioci žele brz, lep, dopadljiv i čitljiv sajt i to im morate dati. Profesor Vladimir Marić je prezentovao snagu HTML5 jezika kao i primene JavaScript i CSS3 u izradi i razvoju modernih web rešenja. Po reakcima na ITAcademy Fecebook stranici ovo predavanje vam se posebno dopalo.

budući programeriOsnove HTML5 jezika i CSS3

AdIT2012

Briga o korisniku i rad na kvalitetnom sadržaju se provlači kao glavna tema kroz sva predavanja. Sada kada se osvrnem na seminar onda mogu sa sigurnošću da kažem da je AdIT2012 potpuno ispunio moja očekivanja. Ćaskanje sa predavačima nakon seminara - čist bonus.

*Potpunu fotogaleriju sa seminara možete pogledati na Facebook stranici Centra za razvoj karijere

Tekst napisao Nenad Pantelić - Web Ad & Analytics Assistant @ LINKgroup

  • 11.05.2012 15:37

Komentar