Kako najveće kompanije biraju IT stručnjake? Drugačija pravila zapošljavanja

Šta je bitno da znate ako planirate da započnete IT karijeru? Da će vaše veštine biti među najtraženijim, da nećete morati da brinete za posao, da će se poslodavci prosto otimati oko vas?

Pravila zapošljavanja u IT industriji

Naravno. Međutim, šta je sa procesom zapošljavanja IT stručnjaka? Ako ste do sada i čitali neke od mnogobrojnih tekstova sa uputstvima kako se ponašati na intervjuima za posao i kako napisati idealan CV, zaboravite na sve što ste zapamtili.

U svetu IT-ja vladaju sasvim druga pravila. Razlog je jednostavan. Umesto da se vi trudite kako biste skrenuli pažnju kompanija na sebe, kompanije su prinuđene da se same potrude oko vas i vrbuju vas uslovima kojima ne možete odoleti.

Naravno, i poslodavci žele da znaju s kim imaju posla, a mi smo istraživali načine na koje to rade. Rezultati su vrlo zanimljivi.

1. Stručno znanje nije presudno

Iako deluje da je dovoljno da programer zna da programira, a dizajner da dizajnira, i da ništa više od toga ozbiljnom poslodavcu ne treba da bude bitno, stvari stoje drugačije. Naime, iskusni IT eksperti prilikom izbora saradnika brinu i o vašim interpersonalnim veštinama. Jednostavno, oni znaju da je lakše nekoga naučiti da bolje kodira nego ga naučiti da komunicira s kolegama, klijentima i da bude timski igrač.

2. Manje znanja, više kreativnosti

Ako vaše znanje nije potpuno i iskustvo sveobuhvatno, nema razloga za brigu. Poslodavci u IT-ju veruju da je nedostatak znanja prava osnova za razvoj kreativnosti, imaginacije i inovacije. Pokažite da umete da improvizujete i da dolazite do zanimljivih alternativnih rešenja, i to će svako umeti da ceni.

3. IT poslodavci vole iskrenost 

Pitate se kako započeti karijeru i da li je dobro navesti u CV-ju da ste junior u svojoj disciplini? Naravno, intervjui za posao su prilagođeni onome što ste naveli u CV-ju. Ako navedete da znate više nego što je slučaj, moraćete to odbraniti i pred poslodavcima. Ako budete iskreni, vaši nedostaci će se lako nadoknaditi, jer ste pokazali da ste realni i spremni da učite. Na taj način ćete brzo preći u seniorske vode.
Krenite sa stavom: „Ja ne znam sve, ali želim da naučim, a evo šta znam sada.”

4. Vole kandidate koji ne žive u iluzijama

Kada zapošljavaju juniore, kompanije najviše od svega žele da uvide kakav stav prema svojoj budućoj profesiji oni imaju. Glavni problem je to što neki programeri zamišljaju kako njihov posao podrazumeva celodnevno kodiranje. Naravno, kodiranje je veliki deo radnih obaveza, koji je istovremeno i vrlo zabavan, ali posao programera podrazumeva i komunikaciju, saradnju, traženje rešenja i, pre svega, razumevanje poslovnih ciljeva kompanije.

5. Uvek spremni radovi za pokazivanje

Poslodavci vole da vide prethodne radove kandidata, čak i ako su oni juniori. Stoga daju savete da svaki napisan kod treba staviti online i učiniti dostupnim, čak i ako on nije savršen. Naravno, svaki uvid u rad je bolji od ničega. Iako se bojite da nećete impresionirati, znajte da ima mnogo kandidata koji znaju manje od onoga što ste pokazali u dosadašnjim radovima.

6. Stvarno drugačiji intervjui

Većina poslodavaca u IT svetu ne muči svoje kandidate uobičajenim pitanjima sa intervjua. Kreću od sebe. Oni znaju da su odlični u kodiranju, ali da bi verovatno loše prošli kada bi se pojavili kao kandidati na intervjuima kakve organizuje većina kompanija. IT preduzetnik Aron Švarc kaže da na intervjuu razgovara sa kandidatom kao da su se sreli na nekoj žurci, a zamislite da na žurci pitate nekoga da vam kaže koje su njegove najveće vrline i mane.

7. Godine nisu bitne

Zabluda je da poslodavci vole mlađe snage, naročito kada su u pitanju juniori. Svesni toga da mnogi danas vide svoju šansu u bavljenju programiranjem, dizajnom, razvojem aplikacija, kompanije nemaju problem s tim da pruže šansu i onima koji su se kasnije odlučili za prekvalifikaciju. Štaviše, može se očekivati da će oni pokazati više entuzijazma i truditi se da brže uče nove stvari.

8. Najbolji ostaju najkraće

Veliki poslodavci znaju sledeće: ako zapošljavate stvarno najbolje programere, ne računate da ćete ih dugo zadržati. Jednostavno, ako ste izabrali stvarno najbolje i najperspektivnije, morate znati da će ih put uskoro odvesti dalje. To realni poslodavci znaju i nema razloga da bilo koga ubeđujete u odanost. Nasuprot tome, oni očekuju da dok ste u njihovom timu date sve od sebe, igrate timski i doprinosite kompaniji dok se sami razvijate. Kada dođe vreme za veliki letnji transfer, daju vam svoju punu podršku.

  • 27.03.2018 12:23

Komentar