Rezultati velikog istraživanja: Kako uče i koliko zarađuju programeri

koliko zaradjuju programeri

Izuzetno zanimljivo istraživanje obuhvatilo je 90.000 IT stručnjaka iz svih delova sveta koji su odgovarali na brojna pitanja o svojoj karijeri, omiljenim i najplaćenijim programskim jezicima, platformama koje najčešće koriste, načinima na koje stiču nova znanja, koliko zarađuju programeri.

Svi vi koji i sami razmišljate da započnete karijeru u ovom perspektivnom sektoru u ovom istraživanju pronaći ćete odgovore na brojne nedoumice. Donosimo vam najzanimljivije detalje.

Pogledajte rezultate istraživanja koje je obuhvatilo 90.000 programera širom sveta!

Koliko se dugo profesionalno bave kodiranjem?

Iako među programerima postoje različiti nivoi iskustva, pa prema tome i senioriteta, ono što je posebno interesantno jeste da je gotovo polovina divelopera naučila da kodira pre manje od deset godina:

Koliko dugo se bave profesionalno kodiranjem?

Kao što iz grafikona vidimo, čak se 40% programera profesionalno bavi kodiranjem tek manje od 5 godina. 

Ovo govori samo jedno:

Programiranje je mlada disciplina i svi koji razmišljaju o karijeri u njemu treba da znaju da ima još puno mesta.

Kada su napisali prvu liniju koda?

Istraživači su postavili pitanje sa koliko su godina ispitanici napisali prvu liniju koda, bez obzira na to da li je bilo pravljenje neke jednostavne web stranice ili ispisivanje svima poznatog „Hello, World”. Preko polovine programera svoju prvu liniju koda napisalo je do 16. godine.

Kada su napisali prvu liniju koda?

Međutim, bez obzira na to sa koliko su godina napisali svoju prvu liniju, jedno je sigurno:

Nikad nije kasno da počnete da kodirate.

To potvrđuje i činjenica da su u nekim zemljama mnogi programeri počeli da kodiraju kasnije u životu. Jednostavno, različiti su faktori odgovorni za to, a jedan od njih je i školski sistem. Naime, u nekim zemljama SAD i Zapadne Evrope programiranje je bilo sastavni deo školskog programa, dok u drugim to nije slučaj.

Da li se usavršavaju putem kurseva?

Opšte je poznato da se programeri čitavog života usavršavaju i da zapravo nikad ne prestaju da uče. Otuda je koncept celoživotnog učenja za njih veoma važan, pa većina svoje znanje stiče kroz različite oblike neformalnog obrazovanja. Čak jje 90% programera samostalno ili putem online kursa naučilo neki programski jezik.

Da li se usavršavaju putem kurseva?

Dakle, ukoliko želite da postanete programer, treba da znate da je neformalno obrazovanje izuzetno važno. Ono vas može i najbrže dovesti do posla. Naime, pokazalo se da kursevi različitih programskih jezika mogu da u najkraćem roku proizvedu kvalitetne programere i tako odgovore sve većoj potrebi tržišta za stručnjacima ovog profila. 

Upravo zato i sami programeri toliko pažnje posvećuju neformalnom obrazovanju.

Koji su najpopularniji jezici?

Već sedmu godinu zaredom JavaScript je na samom vrhu najčešće korišćenih tehnologija za programiranje. U njemu, naime, radi gotovo 70% programera. Veliki rast popularnosti zabeležio je i Python, a u samom vrhu su i Java, C# i PHP.

Koji su najpopularniji jezici?

Ukoliko razmišljate o karijeri u programiranju, nećete pogrešiti ukoliko izaberete da svoje znanje stičete iz nekog od ovih najtraženijih jezika.

Koji su najvoljeniji i najtraženiji jezici?

Gotovo 75% programera izjavilo je da najviše voli da radi u Pythonu, a među najvoljenijim jezicima među diveloperima takođe su i C#, JavaScript, Java i PHP.

Koji su najvoljeniji jezici?

Kada je u pitanju najtraženija tehnologija, stvari su slične. Prvi na listi je Python, čija je popularnost i rasprostranjenost sve veća, a odmah su tu i JavaScript, Java i C#.

Koji su najtraženiji jezici?

Koje su najplaćenije tehnologije?

Kada je u pitanju zarada, među najbolje plaćenima jesu programeri koji kodiraju u programskim jezicima Python, C#, JavaScript i Java. Njihove zarade iznose od 50.000 do gotovo 65.000 evra na godišnjem nivou.

Koje su najplaćenije tehnologije?

Koje su najpopularnije platforme?

Kada su u pitanju platforme u kojima programeri najčešće pišu kod, ubedljivo su najpopularnije Linux i Windows, a u samom vrhu je i Android.

Koje su najpopularnije platforme?

U kom operativnom sistemu primarno rade?

Najviše divelopera, pre svega, programira koristeći Windows operativni sistem, a slede ga MacOS i Linux.

U kom operativnom sistemu primarno rade?

Zadovoljstvo karijerom i trenutnim poslom

Kada je u pitanju zadovoljstvo karijerom, ono je nešto veće nego zadovoljstvo trenutnim poslom. Ovo ne treba da čudi, jer zbog nedostatka programera, stručnjaci stalno dobijaju ponude za dobre poslove i stoga uvek traže bolje. Ipak, i zadovoljstvo karijerom i zadovoljstvo poslom na visokom je nivou: gotovo 75% divelopera zadovoljno je svojom karijerom, dok je 65% njih zadovoljno svojim poslom. Ovo su izuzetno visoke cifre, posebno kada se uzme u obzir nizak stepen zadovoljstva u ostalim sektorima.

Zadovoljstvo karijerom i trenutnim poslom

Dakle, izbor karijere u IT-ju doneće vam veliko zadovoljstvo poslom, a uzrok ovome su visoka plata, mogućnost napredovanja, rada od kuće i brojni drugi benefiti koji su karakteristični za ovu industriju.

Koliko programeri zarađuju u zavisnosti od tipa posla i iskustva

Prirodno da su diveloperi sa bogatijim iskustvom plaćeni više od onih sa manje godina iskustva. Međutim, visinu plate određuje ne samo iskustvo već i vrsta programiranja kojom se bavite. Među najplaćenijim programerima su full stack, backend i frontend diveloperi, čija primanja na godišnjem nivou iznose i do 55.000 evra, a među najplaćenijima su i administratori, menadžeri, dizajneri i diveloperi na mobilnim platformama – njihove plate idu od 40.000 do ogromnih 90.000 evra.

koliko zarađuju programeri u zavisnosti od struke

Dakle, IT je oblast gde se znanje vrlo ceni i veoma dobro plaća, a otuda i poseban status koji programeri uživaju na poslovnom tržištu.

Radni status

Nije tajna da se u IT sektoru lako dolazi do posla. Međutim, sami brojevi zvuče zaista impresivno, naime: 

90% programera je zaposleno. 

Dakle, velika većina programera nema problema sa nalaženjem posla.

Radni status

U IT oblasti broj otvorenih radnih pozicija daleko prevazilazi broj kandidata. Ono što posebno doprinosi lakoći nalaženja posla jeste mogućnost rada u širokom spektru oblasti. Osim u IT sektoru, programeri su izuzetno traženi i u finansijama i bankarstvu, zdravstvu i medijima.

IT kursevi – najbolji način da započnete karijeru u ovoj oblasti

Svima onima koji razmišljaju o započinjanju karijere u IT oblasti ovo istraživanje donosi važno saznanje: 

Da biste postali kvalitetan programer i došli do najplaćenijih IT pozicija, nije toliko važno predznanje i formalno obrazovanje, koliko rešenost da konstantno radite na sebi i svojim veštinama.

Međutim, znanja koja će vam omogućiti da počnete da se profesionalno bavite programiranjem moguće je steći za manje od godinu dana. ITAcademy je ugledna ustanova koja je odškolovala brojne generacije IT stručnjaka, koji sa uspehom dolaze do posla kod nas i u regionu. Zahvaljujući posvećenim predavačima, svetskim nastavnim praksama, servisima za edukaciju i razvoj karijere, koji polaznicima omogućavaju uspešan profesionalni život nakon školovanja, u ovoj IT školi programeri stiču znanja i priznate sertifikate za najtraženije IT tehnologije bilo školovanjem u učionici ili na daljinu. U ovoj ustanovi možete steći znanje iz nekih od najplaćenijih i najtraženijih programskih jezika.

Zbog toga je ITAcademy najbolji način obrazovanja kako za ljude koji su na početku svog profesionalnog puta i još se nisu opredelili za buduće zanimanje, tako i za one koji razmišljaju o promeni karijere. Počnite odmah sa učenjem jer:

IT je industrija u kojoj se uloženo vreme i trud najbrže i najviše isplate.

Ako želite da postanete visoko plaćen programer, to možete učiniti ovde.

  • 09.12.2019 16:31

Komentar