Trendovi u mobilnoj tehnologiji koji vam mogu obezbediti siguran posao

Mobilna industrija beleži konstantan rast, a samim tim rastu i potrebe za razvojem mobilnih aplikacija. Pored toga što se neprekidno radi na unapređenju iskustava pojedinačnih korisnika, ove godine će integracija aplikacija u nove i postojeće biznise svakako dostići svoj dosadašnji maksimum.

Mi vam danas predstavljamo najnovije trendove u svetu mobilne tehnologije za 2015. godinu.

Najnoviji trendovi u svetu mobilnih tehnologija

Optimizacija sajtova na mobilnim uređajima više nije izbor

Slobodno možemo reći da je nastupila era multimedijalnog sadržaja, internet bankarstva, online kupovine i ostalih usluga koje imaju za cilj da olakšaju naše svakodnevnice. Malo toga postoji danas što ne možete završiti sa pametnim telefonom, tabletom ili nekim drugim mobilnim uređajem.

Optimizovan sajt za mobilne uređaje može poboljšati poslovanje i pospešiti prodaju, zato je veoma bitno prilagoditi internet stranice ekranima svih posetilaca.

Samim tim programeri, web dizajneri, kao i vlasnici internet prezentacija primorani su da sajtove prilagode tkz. “responsive” dizajnu, a pritom da obrate pažnju da se ne izgubi svrha i funkcionalnost ni na mobilnoj verziji.

Cloud rešenja pomažu razvoj mobilnih aplikacija

Nekoliko većih kompanija kao što je Dropbox i Gmail su već iskoristili brojne prednosti cloud tehnologije koja služi za bezbedan pristup aplikacijama i podacima preko mobilnih uređaja. Za nekoliko godina će rešenja u oblaku svakako dominirati tržištem, te je veoma bitno da se na to pripremimo na vreme.

Projektanti mobilnih aplikacija će morati da se potrude da ponude rešenja uz pomoć kojih će se aplikacijama moći pristupiti sa više različitih uređaja, a da se ne izgubi funkcionalnost istih.

cloud tehnologija za posao

Bezbednost individualnih korisnika u fokusu

Ako uzmemo u obzir da danas u telefonima držimo dosta privatnih podataka, ne bismo smeli zanemariti činjenicu da postoji velika teoretska mogućnost da neko ugrozi našu bezbednost ili zloupotrebi naše podatke.

U bliskoj budućnosti sve više kompanija će svoje usluge učiniti dostupnim korisnicima mobilnih uređaja. Samim tim, tehnologije za primenu bezbednosti podataka će biti jedna od glavnih tema za razmišljanje u odeljenjima za istraživanje i razvoj mnogih kompanija u predstojećim godinama.

Prenosiva tehnologija na pomolu, mobilni uređaji odlaze u zaborav?

Jedan od sve popularnijih tehnoloških trendova koji bi mogao obeležiti ovu godinu je prenosiva tehnologija. Neki analitičari tvrde da bi takvi pametni uređaji (satovi, naočare, itd.) u narednom periodu čak i mogli zameniti naše pametne telefone, s obzirom da su proizvođači iPad i Android tableta zabeležili rekordno nisku prodaju u prethodnom periodu. Međutim dok se to ne desi, programeri bi trebalo da nađu rešenje pomoću koga će moći da kreiraju aplikacije koje će biti funkcionalne na oba uređaja.

U nekoj bliskoj budućnosti možemo očekivati čak i majice s različitim senzorima i čipovima koji će pratiti otkucaje srca i pritisak i te informacije slati na mobilne uređaje na kojima će ih analizirati posebne aplikacije.

Pustite neka internet bude pametan za vas

Internet of Things (IoT) je mreža fizičkih objekata kojima se može pristupiti i poseduju ugrađene tehnologije pomoću kojih mogu da vrše interakciju („osećaju“ i komuniciraju) sa svojim unutrašnjim komponentama ili spoljašnom sredinom“.

Šta bi to značilo za jednog običnog korisnika?

IoT se odnosi na sve objekte svakodnevnog života koji funkcionišu zahvaljujući internetu. To su pametni satovi, telefoni, automobili koji poseduju sve predispozicije da nam olakšaju život i misle mesto nas. Iako se trenutno ova tehnologija najviše koristi za poboljšanje ličnih performansi (fitness uređaji) ona će se u bliskoj budućnosti implementirati u skoro svakoj industriji. Uloga pametnih telefona i prenosivih uređaja je ogromna kad pričamo o IoT tehnologiji. Zato bi valjalo da malo istražite ovu temu i naplatite svoje znanje i talenat.

Pametni objekti u svakodnevnom životu

Unapređenje efikasnosti zaposlenih

Potreba velikih kompanija za usvajanjem jedinstvenih marketinških usluga i povećanjem kvaliteta korisničkog iskustva stvara sve više posla programerima koji moraju naći način da mobilne aplikacije odgovore svim uslovima na tržištu.

Prvenstvena uloga ovih mobilnih aplikacija jeste da poveća produktivnost zaposlenih, uštedi na vremenu i troškovima i olakša upravljanje ljudskim resursima.

Bitka šampiona: Android vs. iOS

Danas se sve kompanije bore za pridobijanje korisnika koji će koristiti njihov proizvod. A ta konkurencija je najizraženija u svetu mobilne tehnologije. Dva najjača konkurenta su definitivno Apple i Android. Ove godine će iOS i Android pokušati da se izbore za apsolutnu prevlast na tržištu, tako što će se, pored fantastičnih proizvoda poigrati i sa psihološkim aspektima koji mogu uticati na odluku potencijalnih klijenata.

Konkurencija u svetu mobilnih tehnologija

Beacon tehnologija preuzima vođstvo kad se radi o kupovini

Tehnološke inovacije su od presudne važnosti kad pričamo o uspešnoj prodaji i merljivosti rezultata.

Beacon tehnologija omogućava personalizovanu kupovinu, tako što omogućuje bluetooth povezivanje markice proizvoda sa mobilnim telefonom i pregled svih mogućih podataka o njegovom poreklu, proizvođaču i sličnim informacijama.

S obzirom da je ovo jedan od načina kako klasični trgovci mogu biti konkurencija svojim online rivalima, svakako bi trebalo malo istražiti koje su to opcije koje ova tehnologija pruža.

Zamena platnih kartica sa digitalnim novčanicima?

Jedna od kompanija koje su prepoznale važnost plaćanja putem mobilnih aplikacija je svakako PayPal. Ovaj trend nije nov i već godinama pokušava da postane deo naše realnosti i svakodnevnice, međutim sa pojavom opcije Apple Pay, digitalni novčanik dobio je još jednu šansu da nas oduševi. U eri kad se sve više okrećemo naprednoj tehnologiji preostaje nam samo da vidimo u kolikoj meri će korisnici biti zainteresovani da svoje debitne i kreditne kartice zamene pametnim telefonom.

Programeri će biti suočeni sa izazovom da kreiraju aplikaciju koja služi kao servis za plaćanje, a pritom da odgovore na izazove kao što su: bezbednost, umrežavanje i svi ostali elemente koji su neophodni za pravilno funkcionisanje jednog ovakvog servisa.

Digitalni novčanik umesto platnih kartica

Aplikacije za dopisivanje će preuzeti društvene mreže

Ove godine ćemo biti svedoci ogromnoj borbi društvenih mreža i aplikacija za razmenu poruka. Prema podacima BI Intelligence agencije ove aplikacije bi mogle u potpunosti zaseniti društvene mreže u smislu popularnosti i upotrebe.

Danas postoji više hiljada ovakvih aplikacija koje vam omogućuju da ćaskate ili pozivate vama drage osobe. Pored tekstualnog dela, možete koristiti stikere, fotografije, video i audio snimke ili uspostaviti video poziv.

Učenje na daljinu poprima sasvim nove dimenzije

Iako su mnogi još uvek skeptični prema ovakvom načinu edukacije, svetski trendovi su već dokazali mnogobrojne prednosti ovakvog načina učenja, te se sve više ljudi odlučuje za usavršavanje svojih postojećih ili sticanju novih veština ovim putem.

Internet tehnologija je presudna kod online učenja. Zato je ITAcademy pored svog jedinstvenog sistema za učenje na daljinu, jedina školska ustanova u Srbiji koja je omogućila svojim polaznicima da nastavu prate uz pomoć mobilne aplikacije. Na takav način, vi ste u mogućnosti da slušate predavanja bilo gde, bilo kad u tempu koji vama najviše odgovara.

Usavršavanje na daljinu

Društvene mreže sinhronizovane u igrice na mobilnim uređajima

Gejming industrija je već doživela kompletan preobražaj kad su se pojavili pametni telefoni i tableti. Kad govorimo o trendovima, jedan od njih su svakako igrice koje su zasnovane na multi-player platformi. Integracija društvenih mreža će dati veliki podsticaj programerima za razvoj mobilnih igara. Osmišljavanje i realizacija multiplayer igara koje su projektovane korišćenjem cloud rešenja će svakako biti jedan od trendova narednih godina.

Nove mobilne tehnologije se implementiraju neverovatnom brzinom i to na globalnom nivou. Tržište koje vapi za profesionalcima koji će znati svoj posao raditi kvalitetno i efikasno, je ogromno. Baš iz tog razloga je bitno da izoštrite svoje veštine ili ih steknete što pre, kako biste na vreme mogli da se uhvatite u koštac sa ovim i budućim trendovima. Možete to uraditi samostalno, koristeći internet kao nepresušan izvor informacija ili tako što ćete upisati jedan od kurseva za projektovanje i razvoj aplikacija za mobilne uređaje, i za godinu dana steći znanje i sertifikat koji će vam osigurati posao vaših snova!

  • 10.08.2015 17:04

Komentar