Kurs E-Commerce

Elektronska trgovina (e-commerce) je proces prodaje i kupovine proizvoda i usluga putem interneta. Ovaj način poslovanja omogućava kompanijama da dostave svoje proizvode i usluge kupcima širom sveta, a kupcima omogućava da kupuju proizvode i usluge iz udobnosti svojih domova. E-commerce se može odvijati na različite načine, uključujući B2B (business-to-business), B2C (business-to-consumer) i C2C (consumer-to-consumer) modele. 

E-commerce je danas izuzetno relevantan za kompanije iz mnogih razloga. Prvo, omogućava im da dopru do svoje ciljne grupe globalno posmatrajući. S obzirom na to da je internet dostupan širom sveta, to znači da kompanije koje posluju putem e-commercea mogu da dostave svoje proizvode i usluge kupcima širom sveta. To otvara nove tržišne potencijale za kompanije i može povećati njihovu prodaju i dobit.  

Drugo, e-commerce omogućava kompanijama da smanje troškove. Kupovina putem interneta smanjuje potrebu za fizičkim prostorom i osobljem, koji mogu biti veliki trošak za kompanije. Osim toga, e-commerce može omogućiti kompanijama da smanje troškove skladištenja i transporta. 

Treće, e-commerce omogućava kompanijama da poboljšaju svoju uslugu kada je reč o korisnicima. Kupovina putem interneta omogućava kupcima da lako pronađu i kupuju proizvode koji im trebaju, a istovremeno dobijaju brzu i jednostavnu uslugu. Kompanije takođe mogu koristiti podatke o kupovini kako bi personalizovale ponudu proizvoda i usluga i poboljšale iskustvo kupaca. 

Četvrto, e-commerce omogućava kompanijama da prikupe korisne podatke o kupovini. Kompanije mogu koristiti ove podatke da razumeju navike i potrebe svojih kupaca, što može pomoći u poboljšanju ponude proizvoda i usluga. Osim toga, podaci o kupovini mogu se koristiti za poboljšanje marketinških kampanja i distribuiranja sadržaja koji će kupcima biti relevantan, zanimljiv i koristan. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Digital Marketing Planner & Account ManagerE-commerce Manager & EntrepreneurContent & SEO ManagerPPC & Digital Channels ManagerOnline Sales & E-business Development Manager.

Opis i cilj kursa E-commerce

E-commerce može biti ključni faktor u stvaranju konkurentske prednosti za kompanije. Kupci su danas sve više orijentisani ka online kupovini, a kompanije koje ne nude ovaj način poslovanja mogu izgubiti kupce, koje će konkurencija preuzeti. Stoga je e-commerce danas relevantan za kompanije, jer im omogućava da obuhvate globalno tržište i povećaju svoju bazu potencijalnih kupaca. Osim toga, omogućava im brzo prilagođavanje novim trendovima i potrebama kupaca, nudeći personalizovane proizvode, usluge i sadržaj, te time poboljšava kvalitet korisničkog iskustva.  

Međutim, važno je napomenuti da se e-commerce suočava sa izazovima poput povećanog rizika od sajbernapada i krađe podataka, što može uticati na poverenje potrošača. Stoga je ključno da kompanije obezbede adekvatne mere zaštite podataka i koriste pouzdane sisteme za online plaćanja. Takođe, kompanije moraju biti etične u svom poslovanju, poštujući privatnost i prava svojih kupaca. Uz ove mere, e-commerce može biti izuzetno koristan alat za kompanije koje žele da se prilagode savremenom poslovnom okruženju i poboljšaju svoje poslovanje. 

Kurs Uvod u e-trgovinu pruža polaznicima osnovna znanja o e-trgovini, njenom nastanku i razvoju, osnovnim elementima e-prodavnica, online metodama plaćanja i procesu plaćanja u okviru e-trgovine, mehanizmima zaštite prilikom online transakcija, online marketplaces platformama i dropshippingu kao poslovnom modelu. 

Cilj ovog kursa je da polaznici steknu osnovno znanje o e-trgovini, njenim elementima i procesima, kao i o online metodama plaćanja i mehanizmima zaštite u okviru e-trgovine. Takođe, cilj kursa je da polaznicima pruži uvid u vrste online tržišta i najveće online marketplaces platforme, kao i da im omogući da razumeju i primene dropshipping kao poslovni model. 

Kroz ovaj kurs polaznici će naučiti kako treba da izgleda jedan kvalitetan i funkcionalan e-shop, kako se koriste različite online metode plaćanja i implementiraju procesi plaćanja, kao i kako da obezbede zaštitu podataka prilikom online transakcija. Takođe, polaznici će biti u mogućnosti da prepoznaju različite vrste online tržišta i najveće online marketplaces platforme, kao i da razumeju i primene dropshipping kao poslovni model.  

Kurs Uvod u e-trgovinu namenjen je preduzetnicima, vlasnicima malih i srednjih preduzeća, zaposlenima u marketingu i prodaji, kao i svima koji žele da steknu osnovna znanja o e-trgovini i njenim procesima. Kurs se sastoji od teorijskih predavanja, praktičnih primera, studija slučaja i vežbi, koje će polaznicima omogućiti da primene naučeno u praksi. 

Kurs E-commerce će vam odgovoriti na sledeća pitanja:

Šta je e-trgovina?

E-trgovina je oblik poslovnog modela koji omogućava pojedincima ili kompanijama da vrše poslovanje preko elektronskih mreža, najčešće interneta. Modeli poslovanja u e-trgovini mogu biti različiti, a neki od njih su B2B, B2C, C2C i drugi. Danas gotovo da ne postoji proizvod koji se ne nudi putem interneta, a sve više su prisutne i usluge – sve to podrazumeva garderobu, knjige, muziku, finansijske usluge, softver, igrice, prehrambene proizvode i mnogo toga drugog. 

E-trgovina je omogućila kompanijama da prošire svoje poslovanje na globalno tržište, te jeftinije i efikasnije distribuiraju svoje proizvode i usluge. Potrošačima je pružila mogućnost razmene i kupovine proizvoda i usluga bez vremenskih i prostornih ograničenja. Funkcionalna i jednostavna za korišćenje, e-trgovina u većini slučajeva može biti znatno jeftinija, praktičnija i efikasnija od tradicionalnih metoda prodaje, koje podrazumevaju fizički locirane radnje. 

Koje su prednosti online plaćanja?

Online plaćanja imaju brojne prednosti, kako za potrošače tako i za prodavce.

Za potrošače su prednosti praktičnost i udobnost. Kupci mogu obavljati kupovinu iz udobnosti svog doma ili sa bilo koje druge lokacije koja ima pristup internetu. Takođe, online plaćanja omogućavaju kupcima da obave transakciju u bilo koje doba dana ili noći, bez obzira na radno vreme prodavca.

Prodavcima online plaćanja nude veću efikasnost i niže troškove. Online plaćanja eliminišu potrebu za fizičkim papirnim transakcijama, kao što su čekovi i novčanice, što smanjuje rizik od gubitka novca ili krađe. Takođe, online plaćanja omogućavaju prodavcima da prihvate plaćanja iz različitih zemalja i valuta, čime proširuju svoje poslovanje van matične zemlje. Druga prednost online plaćanja je brzina. Transakcije se mogu obraditi gotovo trenutno, što je važno za potrošače koji žele da brzo obave kupovinu. Takođe, online plaćanja smanjuju potrebu za fizičkim odlaskom u prodavnicu, čime se štedi vreme i smanjuje gužva u prodavnici.

Neke od najkorišćenijih metoda koje ćete videti na različitim e-prodavnicama su:  

 • kreditne kartice; 
 • debitne kartice; 
 • prepaid kartice; 
 • smart kartice; 
 • e-novčanik; 
 • m-banking;
 • online banking;
 • Electronic Funds Transfer – elektronski prenos gotovine.

Koji su najbitniji elementi jedne prodavnice?

Elementi i funkcionalnost jedne elektronske prodavnice su od izuzetne važnosti za uspeh poslovanja u digitalnom okruženju. Elektronska prodavnica mora biti optimizovana za desktop i mobilne uređaje, mora biti jednostavna za korišćenje, mora imati preglednu navigaciju, a to podrazumeva pretraživanje i dobru preglednost proizvoda i cena, jasno navođenje do završetka kupovine, transparentne i ispravne informacije i sl. 

Pored toga, vizuelni identitet elektronske prodavnice može imati značajan uticaj na to da li će posetioci ostati na sajtu i obaviti kupovinu. Dizajn treba da bude privlačan, sa preglednim informacijama i funkcionalnostima. Takođe, elektronska prodavnica mora biti bezbedna za korisnike, odnosno mora da obezbedi sigurnost njihovih podataka, kao i da prihvata različite načine plaćanja. 

Neki od osnovnih elemenata na koje bi trebalo da obratite pažnju ukoliko se bavite e-trgovinom, odnosno ukoliko imate e-prodavnicu, jesu: 

 • Sadržaj; 
 • Dizajn; 
 • jednostavan checkout proces; 
 • Navigacija; 
 • Filteri; 
 • predstavljanje proizvoda/usluge; 
 • Korpa; 
 • optimizacija za mobilne platforme; 
 • korisnički servis;
 • FAQ – najčešće postavljena pitanja.
Osoba vrši onlajn plaćanje

Plan i program

 • Uvod u e-trgovinu – uvod u nastanak i razvoj e-trgovine koju poznajemo danas 
 • Osnovni elementi e-prodavnice – ključni elementi jedne elektronske prodavnice 
 • Online metode plaćanja i proces plaćanja u e-trgovini 
 • Mehanizmi zaštite prilikom obavljanja online transakcija 
 • Online Marketplaces – koje vrste online tržišta postoje i koje su najveće online marketplaces platforme 
 • Dropshipping & Online Fulfillment – šta je dropshipping i kako se on može primeniti kao poslovni model 

Polaznici kursa E-commerce prate predavanje u učionici

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se