SEO seminar: odgovori na vaša pitanja

SEO seminar - ITAcademy, Beograd 

 

Nakon što je održan SEO seminar koji je vodio profesor Dragan Varagić, želimo da nastavimo sa edukacijom u oblasti internet marketinga. U toku trajanja seminara pristigao je veliki broj pitanja na našu online platformu, od kojih su mnoga ostala bez odgovora.

Naša želja je da vam pomognemo da praktično primenite IT znanja iz oblasti koja pohađate na IT Akademiji i da što kvalitetnije nastupite na internetu.

Ovaj članak je prvi u nizu tekstova koji će imati za cilj da odgovori na vaša pitanja iz oblasti internet marketinga. Pratite blog IT Akademije, lajkujte našu Facebook stranicu, prijavite se na newsletter Centra za razvoj karijere i uskoro vas očekuje niz iznenađenja.

SEO seminar: Stručni odgovori na pitanja polaznika

Nemanja Vujović (2012 JAVA Development DL student)


Koji je pretrazivac najbolji i sta je to sto mu daje prednost u odnosu na druge?

Odgovor: Najbolji pretraživač je onaj koji korisniku daje rezultate pretrage koje mogu da brzo zadovolje njegovu potrebu za informacijom. Takav pretraživač mora imati veliku bazu indeksiranih sadržaja, mora biti sposoban da izvrši rangiranje sadržaja prema relevantnosti i sve to predstavti korisniku brzo, pregledno i tačno. Ukoliko korisnik nije zadovoljan uslugom, tada će brzo potražiti druge servise za pretragu. Trenutno većina korisnika je zadovoljna uslugom koju nam isporučuje Google. On konstanto radi na unapređenju pretrage jer želi da zadrži vodeće mesto na polju pretrage Interneta.


Nenad Tomić (2012 Android Mobile Development DL student)

Kakav je vaš stav po pitanju registrovanja domena sa delatnošću firme u imenu, tipa: www.busenjebunarabeograd.com, www.servisracunaramilenko.rs i sl. Koliko je korisno, a koliko odbojno, po vašem mišljenju?

Odgovor: Ovo je veoma interesantno pitanje, posebno uzimajući u obzir aktivnosti koje Gugl preduzima. Naime, utvrđeno je da domen sa ključnim rečima zakupljuju pojedinci ili firme koje samo na račun imena domena žele da ostvare početnu prednost u odnosu na konkurenciju. Kompanija koja poseduje domen sa ključnim rečima zaista je imala bolje mogućnosti za napredovanje na Guglu. Međutim, Gugl je odlučio da svima dodeli podjednake šanse i sada njegov algoritam delimično umanjuje pozicije sajtova koji su na vrhu došli na račun imena domena. Algoritam je primenjen u septembru 2012. godine i već se primećuju rezultati koji potvrđuju pad.

Savet je da već danas odaberete brendiranje kao metod promocije. Odaberite domen koji se lako pamti, nije natrpan ključnim rečima i radite sve da se pozicionirate kao sajt koji nudi kvalitetan sadržaj i dobru uslugu za korinike. Dugoročno ćete imati višestruke koristi.

Dejan Palić (2011 JAVA Development DL student)

Koje su razlike kod optimizacije sajtova u odnosu na to kako su isti izrađeni (npr. da li se jednako radi optimizacija za statičke i dinamičke sajtove? Šta sa sajtovima rađenim u Joomla-i, može li se za njih uraditi SEO optimizacija?

Odgovor: On-site optimizacija počiva na parametrima koji su jasno definisani tako da nema razlike u optiizaciji statičkih i dinamičkih sadržaja. Joomla kao CMS sistem ima solidno rešena podrazumevana SEO podešavanja. Za naprednija podešavanja predlažemo da pročitate sledeće Joomla savete.

Važno je da razumete da određene sadržaje pretraživači ne mogu da indeksiraju. To je slučaj sa sadržajima unutar Flash fajlova, tekst u slikama, sadržaj koji se generiše preko AJAX tehnologije.


Dejan Palić (2011 JAVA Development DL student)

Da li optimizacija ima smisla baš za svaki sajt (npr. Da li ima smisla raditi optimizaciju za informativni sajt gde se svakog dana postavljaju nove vesti?).

Odgovor: Stav je da se vredi potruditi oko optimizacije svakog sadržaja. Za informativni sajt je važno da se pravilno formatira On-site SEO u smislu dobrog naslova, meta tagova, semantike HTML koda, interne navigacije i integracije servisa društvenih mreža. To donosi veću posetu, samim tim i veće mogućnosti za prihode.


Miomir Dančević (2011 PHP Development Tradicionalno)

Koliko je Social Media Marketing bitan za pozicioniranje na Googlu?

Odgovor: Social Media Marketing donosi kvalitetniji celokupan online nastup. Sa tehničke strane veoma je nezahvalno pisati koji signali (tvitovi, lajkovi, šerovi, gugl plusevi...) donose korist u pozicioniranju na Guglu. Ono što je sigurno je da postoji korelacija između social aktivnosti i bolje pozicioniranosti ma Guglu. Korelacija ne znači da više lajkova i šerova automatski donosi bolje pozicije. Korelacija znači da se primećuje da oni sajtovi koji imaju jak nastup na društvenim mrežama imaju i nešto bolje pozicije na Guglu. Predlažem da na sledećem linku prčitate više o uticaju social media signala.


Miomir Dančević (2011 PHP Development Tradicionalno)

Mozete li nam preporučiti neki softver koji nam moze pomoci za detaljnu analizu ključnih reči i u kojem pravcu trebamo raditi SEO, nezavisno od Google Keyword Tools alata?

Odgovor: Za ključne reči na engleskom jeziku možete pokušati sa sledećim servisima:

  • www.keywordeye.com
  • www.keywordspy.com
  • www.semrush.com
  • freekeywords.wordtracker.com

Za ključne reči na maternjem jeziku Google Keywords Tool je ipak najkvalitetniji alat. 

Miomir Dančević (2011 PHP Development Tradicionalno)

Koliko page rank utiče na SEO? Imam primer sajta koji ima page rank 4, ali je veoma loše plasiran na Guglu, a sam moj portfolio www.miomidancevic.com koji ima page rank 3, plasiran je medju prvima na ključnim recima izrada web stranica, izrada web sajtova. Očigledno da je sam Page Rank potpuno u drugom planu.

Odgovor: Page Rank se računa svakodnevno dok se za Page Rank koji Vi očitavate (toolbar PR) ažurira na svaka tri meseca. Dakle, svaki PR koji vidite nije uvek aktuelan i verodostojan. Sledeća bitna činjenica je da nema samo domen PR već svaka pojedinačna stranica. Rangiranje na pretrazi je u osnovi rezultat relevantnosti sadržaja na sajtu u odnosu na konkurenciju prema zadatom upitu - ključnoj reči. Gugl će u većini slučajeva tražiti najkvalitetnije rezultate jer želi da korisniku predstavi relevantne izvore informacija. Zbog toga će više pažnje poklanjati analiziranju sadržaja nego računanju PR-a.

To je još jedan dokaz onoga što je profesor Varagić pokušao da predstavi polaznicima - fokusirajte se na kvalitetan sadržaj, a ne na tehničke detalje. Pišite sadržaj koristan ljudima, čitaocima, ne isključivo za pretraživače.


Marinko Radović (2009 AZ Programiranje DL student)

Da li postoji negde neka e-book knjiga koja obrađuje ovu temu i da je prilagođena osobama koje nemaju mnogo znanja na ovu temu? Mnogo pozdrava

Najkvalitetnija knjiga dolazi direktno od strane Gugla. Pisana je jasnim jezikom, sa puno opisa i detalja iz prakse što omogućava efikasno savlađivanje poglavlja.

Ova knjiga je ranijih godina lokalizovana tako da na sledećem linku možete preuzeti verziju iz 2008. godine na ćirilici: Гуглов водич за оптимизацију

Siniša Radović (2011 PREDUZETNIŠTVO DL student)

Molim vas za objašnjenje, da li postojanje više domena (nesto.rs, josnesto.com, opetnesto.info itd) za jedan isti sajt utiče na SEO i na koji način? Da li je preusmeravanje više domena na jedan isti sajt dobra praksa ili ne? Da li je "pametno" zakupiti više domena koji sadrže neke bitne ključne reči (relevantne za dati sajt) i preusmeriti ih ka samo jednom sajtu?

Odgovor: Preusmeravanje više domena je korisno ukoliko su u pitanju domeni koji imaju SEO vrednosti. To pre svega znači da su indeksirani od strane pretraživača, da oni samostalno imaju dolazne linkove i određen Page Rank. Ako bi jedan ili nekoliko takvih domena trajno preusmerili (301 redirekcijom) ka svom sajtu imali bi pozitivne efekte. Naravno, potrebno je da su domeni relevantni u odnosu na tematiku glavnog domena. Ukoliko samo zakupite domene i odmah ih preusmerite ka svom sajtu tada nemate nikakve koristi. Niti je domen indeksiran od strane Gugla, niti ima Page Rank (zbir beskonačno nula je samo jedna velika nula).

Bitno je napomenuti da se pri redirekcijama nikada ne prenese celokupna vrednost preusmerenog domena. Sami pretraživači zadržavaju pravo da odrede da li će i kojoj meri vrednovati proces preusmeravanja. SEO savet je da pratite da li je nedavno istekao domen za sajtove iz oblasti kojom se bavite. Ako pronađete takav domen savet je da ga zakupite i preusmerite ka Vašem sajtu. Jedan deo SEO vrednosti će se preneti na Vaš sajt.

------

SEO seminar je nastao u saradnji sa Centrom za razvoj karijere.

Ukoliko želite da naučite više o ovim temama, seo kursdigital marketing kurs mogu biti pravi izbor za vas.

  • 25.12.2012 14:02

Komentar

Avatar korisnika: Dean

Dean

Već dugo nisam naišao na ovako dobar blog, a to me čudi jer sam stalno na netu. Želio bi samo pohvaliti način rada i korisne informacije koje se ovdje mogu pročitati. Lijepi pozdrav svima, a posebno SEO majstorima.

Avatar korisnika: Robert Bartuš

Robert Bartuš

Poštovanje, mene zanima da li je u današnje vreme kada kako i sami kažete, internet više nije nov i polako počinje da sazreva kao medij, potrebno posvećivati posebno vremena i truda SEO-u, ili je bolje praviti viralni sadržaj, tj. ne mora biti ni viralni pošto je svaki sadržaj danas viralan, nego umesto toga stvarati kvalitetne sadržaje, dakle sadržaje koji zanimaju ciljnu publiku? Ja nekako stičem utisak da ma kakve naslove i ključne reči davali, da će ako Google-ov algoritam proceni da je sadržaj merodavan i kvalitetan na osnovu vremenskog zadržavanja na stranici i vraćanje na istu i sl, taj sadržaj biti vidiljiv na pretraživaču, ili je ipak potrebno kombinovati SEO tehnike. I ako je potrebno, da li biste preporučili offpage SEO?

Avatar korisnika: Tarik

Tarik

Da li je lokalizovana knjiga Google SEO Starter Guide dostupan na latinici, ne ćirilici?

Avatar korisnika: Dražen Mitrović

Dražen Mitrović

Stranica je odlična, moram proznati da sam malo ljubomoran što u HR uopće nema firme koja bi nudila taj spektar usluga a kamo li još da je tako kvalitetna.