Top IT veštine za 2014. godinu

Programeri će imati najviše koristi od svojih znanja u 2014. godini, jer će njihove veštine biti najtraženije među poslodavcima. Programiranje će i tokom sledeće godine, kao i u 2013-oj, zadržati prvo mesto na listi najtraženijih IT veština, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi Computerworld.com.

Skoro polovina poslodavaca planira da u narednoj godini zaposli stručnjake sa ovim veštinama.

 

TOP IT veštine

Nezaposlenost je pojam koji programeri gotovo ne poznaju. Oni u Americi uživaju povlašćen položaj jer posao programera ima jedan od najnižih stopa nezaposlenosti, manje od 2%. U Srbiji su oni takođe veoma traženi, naročito za tehnologije koje su trenutno aktuelne na tržištu. Kompanije koje žele da imaju dobro obučenog IT stručnjaka moraju računati da istog želi bar još dve kompanije sa kojima se moraju nadmetati - kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

Ovo su top IT veštine za 2014. godinu:


1. Programiranje – 49% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 1).

Neki od kurseva koji su deo Programming Departmenta na ITAcademy su: PHP kurs, Java kurs, C# kurs, JavaScript kurs, SQL kursHTML i CSS kurs, kao i mnogi drugi.


2. Tehnička podrška – 37% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 3).


3. Administracija mreža – 31% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 8).

Neki od kurseva koji su deo Administration Departmenta na ITAcademy su: Linux kurs, Cisco kurs, kurs održavanja MikroTik mreža, kao i mnogi drugi.


4. Razvoj mobilnih aplikacija – 27% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 9).

Neki od kurseva koji su deo Mobile Development Departmenta na ITAcademy su: Android kursiOS kurs, kurs Softverskog inženjerstva, kao i drugi.


5. Menadžment projekata u IT – 25% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 2).

Neki od kurseva koji su deo IT Business Departmenta na ITAcademy su: Kurs Menadžment projekata, Social media kurs, Internet marketing kurs, SEO kurs, kao i mnogi drugi.


6. Administracija baza podataka – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – nije bilo rangirano).


7. Bezbednost informacionih sistema – 21% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 4).


8. Analiza i poslovno izveštavanje – 18% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 5).

Pravi pobednici na listi najtraženijih IT veština za narednu godinu jesu veštine vezane za administraciju mreža i razvoj mobilnih aplikacija. Ove dve veštine su skočile za čak pet mesta u odnosu na listu od prošle godine.

Sa prošlogodišnjeg osmog mesta, stručnjaci za administraciju mreža će sledeće godine biti na trećem mestu najtraženijih radnika.

– Svaka, pa i najmanja kompanija mora da ima bar jednog stručnjaka za administraciju mreža, dok neke imaju i čitave timove njih. Zbog toga su ovi stručnjaci toliko traženi. Na ITAcademy svake godine školujemo nekoliko stotina polaznika, neke od njih tradicionalno, a većinu onlajn. Ipak, potražnja na tržištu rada za ovim stručnjacima i dalje raste – dodaje Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

U vrhu liste najtraženijih IT veština za narednu godinu našlo se i razvijanje mobilnih aplikacija, koje je za 2013. godinu bilo među poslednjima na listi.

Ovo su top 10 IT veština koje su bile aktuelne u 2013. godini:

1. Programiranje – 60% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


2. Menadžment projekata u IT – 40% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


3. Tehnička podrška – 35% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


4.  Bezbednost informacionih sistema – 27% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


5. Analiza i poslovno izveštavanje – 26% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


6. Cloud tehnologija – 25% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


7. Virtuelizacija – 24% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


8. Administracija mreža – 19% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


9. Razvoj mobilnih aplikacija – 19% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.


10. Data centri (Centri za skladištenje podataka) – 16% kompanija planiralo je da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.

Školovanje na ITAcademy pokriva širok spektar oblasti, te vam mnogi odseci pružaju upravo IT veštine i sertifikate koji su potrebni za većinu pomenutih oblasti u gornjim listama. Dodatna prednost koju pruža ITAcademy je online školovanje, bez obzira da li se nalazite u Nišu, SuboticiKragujevcu, uživate u gradu kao što je Novi Sad ili bilo kom drugom mestu u Srbiji.

Takodje, ITAcademy je dostupna i u BiH, te je možete online pratiti i iz Sarajeva, Banja LukeTuzle ili bilo kog drugog mesta u BiH.

  • 22.10.2013 17:14

Komentar

Avatar korisnika: VLADAN

VLADAN

Има ли неко било каквих искустава на смеру Software Development и тестирање софтвера код полазника ИТ академије из претходних генерација? Каква је могућност за добијање посла у овој области у Србији и иностранству? За ИТ академију питање, колико полазника се пријављује на овај смер?