Kurs MikroTik network administration

Kompanija MikroTik iz Letonije osnovana je još davne 1995. godine, a do danas je uspela da se postane jedna od vodećih kada je u pitanju proizvodnja opreme za bežične mreže. Među najznačanijim proizvodima ove kompanije nalazi se RouterOS softver uz pomoć koga se svaki računar može pretvoriti u ruter sa mogućnostima kao što su firewall, VPN server, VPN klijent, kontrola protoka i bežična pristupna tačka.

Pohađanjem ovog kursa omogućićete sebi da naučite osnove rada sa pomenutim ruterima i svičevima, ali i kompletnim MikroTik operativni sistemom. Osim osnovne administracije rutera, tokom kursa savladaćete i veštine pomoću kojih ćete moći da kreirate javne i privatne virtuelne mreže, povezujete udaljene lokacije, obezbeđujete komunikaciju i još mnogo toga.

Nove veštine koje razvijete na kursu MikroTik network administration predstavljaće značajan temelj u izgradnji vaše karijere administratora mreža. Važno je istaći i da je kurs osmišljen tako da će vam ponuditi upravo ona znanja koja možete iskoristiti za dobijanje priznatih MikroTik sertifkata.

ITAcademy kao akreditovani MikroTik trening centar omogućava vam da steknete pomenute sertifkate koji će predstavljati potvrdu vaših znanja i povećate svoje šanse za dobijanje visoko plaćenog posla prilikom svakog sledećeg konkursa na koji se prijavite. Sertifikati MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) i MTCRE (MikroTik Certified Routing Engineer) kvalifikovaće vas kao stručnjaka za administraciju mreža i omogućiti vam uspešnu karijeru tokom koje ćete moći da dokažete svoje razvijene veštine.

Opis i cilj kursa MikroTik network administration

Kurs MikroTik network administration osmišljen je kako bi polaznicima pružio priliku da steknu korisna znanja i praktične veštine koje su im neophodne za planiranje dizajn i razvoj mrežnih sistema baziranih na MikroTik prozvodima (RouterBOARD, RouterOS, WinBox, The Dude itd.). Na početku kursa predavači će vas upoznati sa MikroTik tehnologijom da bi vam kasnije kroz praktična rešenja prikazali primenu različitih servisa koje RouterOS pruža.

Tokom kursa biće između ostalog obrađene osnove inicijalnog konfigurisanja MikroTik rutera, preko standardnih mrežnih servisa, do naprednih tehnika konfiguracije novih verzija MikroTik RouterOS-a.

Da biste mogli da razvijate nove veštine i usvajate pomenuta znanja biće vam potrebno najosnovnije poznavanje operativnih sistema na korisničnom nivou. Osim toga, učenje će vam takođe biti olakšano ukoliko poznajete računarski hardver iako vam ova znanja nisu neophodna da biste efektivno pratili kurs. Sa druge strane poznavanje računarskih mreža na naprednom nivou spada među osobine koje će vam biti od suštinskog značaja za dalje usavršavanje na ovom kursu, uz to poželjno je i iskustvo rada u komandno-linijskom okruenju, kao i razumevanje rada sa skriptama.

Cilj ovog kursa je da vam pruži odgovore na pitanja i probleme na koja možete naići prilikom konfigurisanja MikroTik mrežnih rutera. Tokom predavanja biće vam detaljno predstavljene teorijske osnove mreža i u skladu sa tim, iskusni predavači će vam na odgovarajući način prikazati načine za konfigurisanje MikroTik rutera. Ceo kurs koncipiran je tako da će vam tokom svakog od 6 modula biti istaknute prednosti RouterOS-a i detaljno objašnjeno šta je sve moguće postići implementacijom ovih rešenja.

Nakon uspešno završenog kursa MikroTik network administration razumećete osnovne koncepte upotrebe MikroTik rutera u mrežnom okruženju. Pored toga otkrićete konkretna rešenja za unapređenje bezbednosti mreže kroz različita podešavanja, počevši od osnovnih, uvodnih elemenata, preko konfiguracije pojedinih alata i RouterBOARD uređaja, do naprednih tehnika.

Znanja koja steknete iz domena konfiguracije pojedinih alata i upravljanja mrežnim okruženjem i omogućiće vam da samostalno implementirate sva rešenja koja vam u produkcionom okruženju mogu biti potrebna. Uz to usvojićete i mnoge druge važne veštine koje će vam pomoći da procenite koji alat, koja podešavanja i koje metode najviše odgovaraju konkretnom okruženju.

Kurs MikroTik network administration

Plan i program predavanja

1. Osnove MikroTik RouterBOARD-a i RouterOS-a

 • MikroTik, RouterBOARD, RouterOS i njihove osnovne karakteristike 
 • Pristupanje RouterOS-u, upotreba Winboxa i komandne linije za osnovnu konfiguraciju 
 • Upravljanje korisničkim nalozima i grupama 
 • Upgrade, downgrade, rad sa paketima i identitet rutera 
 • Podešavanje NTP-a, rad sa backupom i licenciranje

2. Konekcije i bezbednost u RouterOS-u

 • Osnove firewalla 
 • Konekcije, kontrola pristupa i adresne liste

3. Upravljanje osnovnim funkcijama RouterOS-a

 • NAT, servisni portovi, praćenje konekcija i Torch 
 • Upravljanje bandwidthom i ograničenjima

4. Alati u RouterOS-u

 • MikroTik alati 
 • Dodatni alati RouterOS-a i Storage

5. Konfiguracija mrežnih servisa

 • Local Area Network (LAN) i servisi u LAN-u 
 • Wireless 
 • The Dude

6. Rutiranje i VPN

 • Rutiranje 
 • VPN tuneli

Polaznici kursa MikroTik network administration

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Zimski upisni rok je u toku!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.