Kurs Proxy Server Administration (Squid)

Kurs Proxy Server Administration namenjen je budućim administatorima proxy servisa i generalno administratorima mreža kao pomoć prilikom savladavanja osnova proxy servera. Pomenuti proxy server predstavlja računarski sistem između klijenta koji traži informaciju putem interneta i target (ciljnog) servera na kome se ta informacija nalazi. Primarna uloga proxy servera je da realizuje komunikaciju između klijenta i target servera, bez modifikovanja zahteva (koje šalje klijent) i odgovora (koje target dostavlja). 

Kada klijent pošalje svoj zahtev target serveru, proxy preuzima tu konekciju, a zatim se target serveru predstavlja kao klijent. Potom target odgovara proxyju, a proxy na kraju odgovor dostavlja klijentu. Sa strane klijenta, korisnik uopšte ne mora da zna da je sadržaj stigao preko proxyja, jer sa klijentske strane sve izgleda kao da je odgovor stigao direktnim putem sa target servera. Sve ove i mnoge druge korisne detalje u vezi sa proxy serverom moći ćete da upoznate tokom predavanja i tako napravite još jedan značajan korak ka vašoj budućoj karijeri.  

Kroz predavanja na ovom kursu biće obrađen program Squid, koji spada među najpoznatije i najkorišćenije proxy servere današnjice. Tom prilikom bićete upoznati sa svim najvažnijim podešavanjima proxy servera, uz konstantan osvrt na bezbednost samog servera na kome se radi. U početku ćete se upoznati sa osnovama Squid proxy servera, zatim sa procesom instalacije i osnovnim podešavanjima i, na kraju, sa svim segmentima naprednog korišćenja.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Linux Administration Program.

Kurs Proxy Server Administration (Squid) – opis i ciljevi

Tokom kursa Proxy Server Administration, koji možete pohađati online ili tradicionalno – u učionici, a koji je deo pripadajućih programa, steći ćete kako osnovna, tako i napredna znanja potrebna za konfigurisanje i puštanje u rad Squid proxy servera.  

U kursu, između ostalog, biće predstavljen i način instalacije Squida, uz upotrebu SlackBuild skripte. Uz to, gradivo će se baviti i teorijskim osnovama i konceptima upotrebe Squid proxy servera. U skladu sa tim, na adekvatan način će vam biti prikazane tehnike instalacije i konfigurisanja dodatnih alata koji funkcionišu pomoću Squida. 

Da biste pohađali ovaj kurs i efikasno učestvovali na predavanjima, potrebno je da poznajete rad operativnih sistema na korisničkom i serverskom nivou. Pored toga, neophodno je da posedujete i napredna znanja u radu, u Linux okruženju, kao i da dobro poznajete funkcionisanja računarskih mreža. Sve pomenute veštine imaćete prilike da steknete tokom školovanja na ITAcademy tokom prethodnih kurseva u okviru programa za buduće Linux administratore mrežnih sistema

Važno je istaći i da je kurs koncipiran tako da ćete se postepeno upoznavati sa Squidom i drugim korisnim veštinama. U tome će vam znatno pomoći moduli, odnosno tematske celine, po kojima je podeljeno kompletno gradivo. Prva tematska celina kojom počinje kurs biće fokusirana na pojam proxy servera i instaliranje Squida. Tom prilikom biće vam detaljno predstavljen proces instalacije i rada sa Squid proxy serverom. Modul koji sledi baviće se kontrolom pristupa proxy servera, konfigurisanjem keširanja web sadržaja, kao i upotrebom cache peerova i ostalim konfiguracionim direktivama. 

Nakon toga očekuje vas modul koji će staviti akcenat na rad sa svičevima i ACL listama, odnosno autentikacijom. Kroz poslednju tematsku celinu imaćete priliku da savladate naprednu upotrebu proxy servera.  

Cilj kursa je da po završetku predavanja posedujete sve potrebne veštine koje će vam omogućiti da samostalno instalirate, konfigurišete i zaštitite Squid proxy server, bez obzira na to da li će biti namenjen platformi za učenje i testiranje ili će služiti kao server u produkcionom okruženju. Osim toga, savladaćete i proces kompajliranja Squid proxy servera iz source koda, kao i proces podešavanja za optimalan rad.

Kurs Proxy Server Administration

Plan i program predavanja:

1. Pojam, instalacija i uvod u rad sa Squid proxy serverom 

 • Šta predstavlja pojam proxy servera i na koji način se instalira Squid
 • Upoznavanje polaznika sa osnovama za podešavanje Squida i web browsera 

2. Kontrola pristupa i konfigurisanje keširanja 

 • Kontrola pristupa proxy serveru 
 • Upotreba cache peerova 
 • Upoznavanje polaznika sa načinom na koji Squid kešira, odnosno čuva web sadržaj 
 • Ostale konfiguracione direktive 

3. Rad sa svičevima i ACL listama, autentikacija 

 • Predstavljanje opcija za pokretanje Squida 
 • Upotreba access control lista 
 • Autentikacija, kontrola pristupa i identifikacija 

4. Napredno korišćenje proxy servera 

 • Primeri korišćenja proxy servera 
 • Pregled i korišćenje logova 
 • Alati za rad sa Squidom 

Polaznici kursa Proxy Server Administration

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se