Kako da napravite savršen dizajn portfolio?

Jedan od glavnih problema prilikom traženja posla u oblasti dizajna jeste upravo prvi korak – kako se među tolikim brojem novih mladih dizajnera izdvojiti i kako inicirati kontakt sa potencijalnim poslodavcem.

dizajn portfolio

Jedan od glavnih problema prilikom traženja posla u oblasti dizajna jeste upravo prvi korak – kako se među tolikim brojem novih mladih dizajnera izdvojiti i kako inicirati kontakt sa potencijalnim poslodavcem.

Nepisano je pravilo da, ukoliko konkurišete za pozicije u kreativnoj industriji, morate biti kreativni i u tom svetlu se i predstaviti. Zato je važno da se dobro pozabavite svojim online portfolijom. U ovom blogu pronaći ćete nekoliko saveta koji će vam pomoći da dobro osmislite i kreirate svoju online prezentaciju koja će vam pomoći da dođete do klijenata i unosnih angažmana.

1. Definišite svoj stil

Neki dizajneri su specijalisti za ilustraciju, drugi za grafiku, a treći za tipografiju. Koji ste vi tip? Šta je ono što volite da radite? Pre nego što odlučite na koji način ćete se predstaviti, dobro razmislite o tome šta je vaš stil i kako bi izgledao savršeni posao za vas. Portfolio treba da prati vaše osobine i da bude u skladu sa vašim željama. Na taj način, privući ćete prave poslodavce i povećati šanse da pronađete poslove koji vam najviše odgovaraju.

2. Pokažite svestranost

I sami znate da je vašem budućem poslodavcu najvažnije to na koji način radite i kako izgleda vaš finalni proizvod. Zbog toga posebnu pažnju posvetite odabiru radova koji su najbolji i kakve želite da stvarate u budućnosti. Izaberite najmanje 5 radova koji će pokazati vaš stil i različite veštine koje posedujete.

portfolio

3. Privucite pažnju

Sada kada ste odlučili koje projekte ćete uključiti u svoj portfolio, vreme je da razmislite koji je najbolji način da ih prezentujete. Kako biste privukli pažnju, važno je da izaberete radove koji zapadaju za oko. Njima obavezno dodajte kratak opis procesa, jer je priča koja stoji iza vaših radova ono što će zadržati pažnju i naterati poslodavca da se više posveti vašem portfoliju.

4. Radove postavite u prvi plan

Jedna od najčešćih grešaka dizajnera je ta što misle da će dizajnom samog portfolija ostaviti utisak na poslodavca. Ako želite da vaši radovi budu zapaženi i da budete pozvani na dodatni razgovor, portfolio morate pojednostaviti i podrediti sadržaju. Vodite računa da sve bude pregledno i jasno, i nemojte unositi elemente koji će odvući pažnju posmatrača sa onoga što je najvažnije.

ITAcademy je jedna od specijalizovanih škola, koja nudi odlične obrazovne programe za dizajnere i pruža mogućnost da se profesionalno orijentišete i da već u toku školovanja kreirate svoj profesionalni i dizajn portfolio s kojim ćete biti spremni za potragu za zaposlenjem. Saznajte više.

  • 11.04.2016 16:33

Komentar