Pitanja o radnom iskustvu

Najbitnije za posao za koji ste se prijavili jeste da li posedujete potrebne kvalifikacije. U zavisnosti od prirode posla i same pozicije poslodavci očekuju da budući zaposleni ima određeni stepen radnog iskustva u struci. Takođe, poslodavac unapred želi da zna šta od vas može očekivati i kakav vi uopšte imate stav prema poslu. Stoga su pitanja o radnom iskustvu nezaobilazna na intervjuu za posao.

Zbog čega je važno prethodno radno iskustvo?

Ono što vaš potencijalni poslodavac zaista želi da zna jeste kakvo je vaše prethodno relevantno radno iskustvo. To znači da ga zanima onaj deo vašeg iskustva koji može da se poveže sa pozicijom u njegovoj kompaniji. Odgovori na ova pitanja mogu predstavljati pouzdan indikator za poslodavca o tome kako biste se snašli na novom poslu, da li posedujete kvalifikacije i iskustvo kojim ćete dodatno doprineti razvoju kompanije.

Zbog toga je važno da na pitanja o iskustvu u struci odgovorite što pametnije.

U svom CV-ju već ste naveli radno iskustvo, međutim na intervjuu potencijalni poslodavac želeće da zna nešto više i konkretnije. Dakle, bilo bi dobro da pre razgovora znate neke stvari koje će vam pomoći da se što bolje pripremite.

Radno iskustvo vs relevantno iskustvo

Da biste dobro odgovorili na pitanja o radnom iskustvu, morate da znate jedno:

Iako možda zvuči grubo, poslodavac vas ne pita o vašem iskustvu u poslu zato što ga zanimate vi, već zato što hoće da zna da li vas pređašnja radna zaduženja i odgovornosti čine kvalifikovanim za rad u njegovoj kompaniji. Pritom morate da znate kako nije svako prethodno radno iskustvo važno za poziciju na koju konkurišete. Poslodavca interesuje radno iskustvo relevantno za njegovu kompaniju.

Dakle, potrudite se da mu pružite ono što traži.

Da biste to uradili, poslužite se sledećim trikom: kakvo god bilo vaše radno iskustvo, potrebno je da ga poslodavcu predstavite na takav način da on stekne utisak da je to relevantno radno iskustvo.

Šta to znači?

Čak i ako vaše prethodno radno iskustvo na prvi pogled nema mnogo dodirnih tačaka sa pozicijom za koju konkurišete, potrudite se da da pronađete one segmente vašeg posla koji mogu biti od koristi na budućoj poziciji. Dakle, razmislite na koji način se vaše prethodno radno iskustvo može primeniti u obavljanju posla za koji konkurišete. Da biste ovo uspešno uradili, izbegavajte uopštene odgovore i apstraktne fraze. Umesto toga, budite što konkretniji i precizniji. Opišite svoja zaduženja i odgovornosti na prethodnom poslu do detalja i pokušajte da ih povežete sa traženim osobinama/kvalifikacijama za posao za koji konkurišete.

Pokušajte na ovaj način:

  • Poslužite se nekim primerom sa svog prethodnog posla ili stvarnim događajem u kojem ste pokazali odgovarajuće sposobnosti i znanja koji pak mogu biti upotrebljivi na poziciji za koju konkurišete.

Na taj način istaći ćete sebe, a poslodavac će dobiti odgovor koji mu je potreban.

Mali savet: Oduševite poslodavca statistikom!

Potencijalnog poslodavca posebno ćete oduševiti ukoliko u svoje odgovore ubacite relevantnu statistiku u vezi sa svojim radnim iskustvom. Na primer, ukoliko mu pokažete da ste povećali profit kompanije za određeni procenat ili da ste joj uštedeli neka sredstva. Bilo koja tačna cifra koja vas pokazuje u dobrom svetlu momenat je koji vas može izdvojiti od konkurencije i preporučiti za poziciju za koju ste konkurisali.

Stvari na koje treba da obratite pažnju

Na kraju teksta donećemo vam spisak pitanja u vezi sa vašim radnim iskustvom koja poslodavci obično postavljaju na razgovoru za posao. Međutim, sada ćemo vam skrenuti pažnju na određena pitanja koja predstavljaju potencijalne zamke i mogu vas eliminisati iz daljeg razgovora.

Jedno od najčešćih pitanja o prethodnom poslovnom iskustvu jeste: Zbog čega ste napustili poslednju kompaniju ili ranije poslove?

Razlog zbog koga poslodavac postavlja ovo pitanje jeste da proveri da li postoje neke stvari koje govore da niste osoba koja je laka za saradnju ili da ste problematični.

Najbolji način da ne upadnete u ovu zamku jeste da izbegavate da govorite loše o prethodnoj kompaniji. Budite iskreni o razlozima svog odlaska, ali nemojte govoriti ružno o bivšoj firmi i kolegama inače će poslodavac sa pravom pomisliti kako sutra možete tako da govorite i o njemu. Jednostavno, istaknite da ste zahvalni prethodnoj kompaniji i poslu koji ste obavljali, ali da vam je bila potrebna promena, da ste želeli da napredujete i ostvarite svoje potencijale, a da vam prethodno radno mesto nije omogućavalo da to učinite. Na taj način pokazaćete se kao ambiciozni, ali i kao neko ko gaji poštovanje prema prethodnoj kompaniji.

Poslodavac vas, takođe, može pitati šta je ono što vam se ne sviđa na trenutnom poslu.

On vam postavlja ovo pitanje kako bi video da li ste osoba koja se previše žali i koja je negativna. Znate i sami da niko ne želi takve ljude u svom timu. Upravo zato, predstavite se kao pozitivni i bodri.

Budite posebno oprezni prilikom odgovora na ovo pitanje. Iako je možda razlog što ste konkurisali za novi posao taj što vam je zaista dosta prethodnog posla i kompanije i tražite promenu, nemojte to tako reći i potencijalnom poslodavcu.

Počnite tako što ćete prvo istaći pozitivne aspekte svog posla i ono što volite kod njega, pomenite kako ste se izborili sa poteškoćama i stvarima koje vam se nisu dopadale. Kada govorite o onome što vam se ne dopada, neka to budu ograničena sredstva za realizaciju ideja, nedovoljni vremenski resursi, a nikako sukobi sa kolegama ili pretpostavljenima. Na taj način pokazaćete se kao neko kome je stalo do toga da se posao obavi što bolje, a ne kao osoba teška za saradnju.

Jedno od najdirektnijih i najneprijatnijih pitanja, koje mnoge kandidate uhvati „na krivoj nozi”, jeste: Da li ste ikada bili otpušteni?

Poslodavac želi da vidi da li ste imali problema u izvršavanju zadataka, kvalitetu svog rada ili ponašanju koji su potom doveli do jednostranog prekida radnog odnosa.

Ukoliko vam se to nikad nije desilo, ovo pitanje neće predstavljati problem. S druge strane, ukoliko ste pak prošli kroz ovakvo iskustvo, možete imati malo poteškoća prilikom odgovora. Međutim, ne brinite, možete se i iz ovoga izvući:

  • Jednostavno navedite okolnosti koje su dovele do toga da ostanete bez posla, možda je kompanija prestala sa radom, možda su otpustili veliki broj ljudi radi uštede ili su rešili da ukinu vašu poziciju. Pokušajte da svoj otkaz predstavite kao rezultat spoljnih okolnosti. Naravno, potrudite se da budete iskreni.

Najčešća pitanja o radnom iskustvu

U nastavku teksta donosimo vam spisak najčešće postavljanih pitanja o radnom iskustvu. Prođite kroz njega, skicirajte odgovore u svojoj glavi i spremite se na najbolji način za budući intervju.

Pitanja o radnom iskustvu:

•        Na kojim poslovima ste do sada radili?pitanja o radnom iskustvu
•        Da li ste sada negde u radnom odnosu?
•        Na osnovu čega ste birali ranije poslove?
•        Zbog čega ste napuštali ranije poslove?
•        Zbog čega ste poslednji posao napustili?
•        Da li ste ikada bili otpušteni i zbog čega?
•        Zbog čega ste menjali posao često?
•        Zbog čega sada menjate posao?
•        Jedno vreme niste radili. Čime ste se bavili tada?
•        Kako ste napredovali u poslu?
•        Čime ste bili zadovoljni na ranijim poslovima? Čime nezadovoljni?
•        Koje nove veštine i znanja ste stekli na ranijim poslovima?
•        Koji je bio Vaš najveći izazov u dosadašnjem radu?
•        Šta je najznačajnije što ste uradili na dosadašnjim poslovima?
•        Kakav je bio tipičan radni dan na Vašem prethodnom poslu? Opišite.
•        Kakav odnos ste imali sa pretpostavljenima?
•        Oko čega se najčešće niste slagali sa pretpostavljenima?
•        Koje osobine Vaših pretpostavljenih su Vam se dopadale? Koje nisu?
•        Kakvo mišljenje o Vama imaju raniji poslodavci?
•        Možemo li dobiti preporuke od Vaših ranijih poslodavaca?
•        Kada se niste slagali sa odlukom poslodavca, kako ste reagovali? Navedite primer.
•        Kakav odnos ste imali prema podređenima?
•        Šta o Vama misle Vaši podređeni?
•        Za šta ste sve bili odgovorni na ranijim poslovima?
•        Koje aspekte posla smatrate najprioritetnijim?
•        Da li ste ranije radili ovaj tip posla? Opišite.
•        Na ovom poslu imaćete manja ovlašćenja nego na ranijem i bićete manje plaćeni. Zbog čega ste zainteresovani za ovu poziciju?
•        Zašto želite da promenite karijeru?
•        Za ovaj posao je potrebno _______ (navedena sposobnost potrebna za uspešno obavljanje posla). Opišite situaciju u kojoj ste posebno pokazali da posedujete tu sposobnost.
•        Kako ste se snalazili u obavljanju više poslova istovremeno? Navedite primer.
•        Kako rešavate probleme u _______ (navedena oblast ili sektor unutar jedne firme)? Navedite primer.
•        Kako biste postupili  ________ (situacija u vezi sa prirodom posla za koji ste se prijavili).

Saznajte kako da sastavite idealan CV

Za kraj ovog teksta vam donosimo još nekoliko članaka na sličnu temu koji će vam sigurno pomoći u vašoj pripremi za razgovor za posao.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se