Saznajte kako da se pripremite za drugi krug razgovora za posao

drugi krug razgovora za posaoDanašnji poslodavci obično intervjuišu kandidate kroz nekoliko krugova kako bi ih što bolje upoznali. Stoga ćete nakon prvog intervjua verovatno čekati da saznate da li ste prošli u drugi krug razgovora za posao. Ukoliko jeste, verovatno ćete imati priliku da razgovarate sa višim rukovodiocima kompanije, da se dodatno upoznate sa konkretnim detaljima posla, ali i da pokažete svoje kvalitete i prednosti za obavljanje pozicije za koju ste se prijavili.

Nakon prvog razgovora, poslodavci obično naglase da ćete kroz neko vreme dobiti odgovor da li ste pozvani u sledeći krug ili će vam se zahvaliti na izdvojenom vremenu.

Šta možete da uradite dok čekate drugi krug razgovora za posao?

Važno je da ostanete aktivni i nakon intervjua. Tip aktivnosti ili naredni korak koji je poželjno preduzeti zavisi od informacija koje ste u toku intervjua saznali o daljoj selekciji kandidata, obaveštavanju ili vašem konkretnom primanju na radno mesto za koje ste se prijavili. Kakav god da je bio ishod intervjua i bez obzira na okolnosti, jedno pravilo je ključno:

 • uvek je bolje reagovati nego se potpuno povući i zaboraviti da se susret sa potencijalnim poslodavcem i desio.

Postoji nekoliko načina kojima možete nenametljivo podsetiti poslodavca na sebe i ostati mu u vidnom polju. Najmanje zahtevan, a vrlo značajan i veoma efektan način je:

 • slanje mejla.

U roku od 24 časa od održavanja intervjua pošaljite mejl potencijalnom poslodavcu u kome mu se zahvaljujete na vremenu izdvojenom za razgovar sa vama. To je dobra prilika i da još jedanput istaknete svoju želju za nastavkom saradnje, da ste saglasni sa onim što vam je predloženo kao moguće rešenje i da ste spremni za još jedan razgovor, ukoliko je to potrebno, ali i da ste zainteresovani za drugi posao u firmi ako za onaj za koji ste se prijavili ne zadovoljavate sve uslove. Slobodno pomenite neke detalje razgovora, moguće pravce konkretne saradnje, kao i zašto mislite da bi bilo dobro da se ona realizuje. Na kraju recite da se nadate (pozitivnom) odgovoru, ukoliko već nije odlučeno ko će biti primljen.

Kako vaše pismo ne bi bilo kontraproduktivno, već imalo pozitivan efekat po vas, apsolutno je neophodno da se držite sledeća 2 pravila:

 •  pismo ne sme da bude predugačko;
 •  stil izražavanja mora da bude jasan i konkretan.

Vaše pismo treba da predstavlja gest pristojnosti, poštovanja, profesionalizma i izraz vaše želje za nastavkom saradnje koja je i vama i poslodavcu od koristi. Dakle, potrudite se da ga napišete na način na koji će ga i poslodavac tako doživeti.

Pismo kojim se javljate poslodavcu dobar je način da skrenete njegovu pažnju na sebe pre drugog kruga razgovora za posao. Takođe, čak i da ne dođe do drugog kruga, to ne znači da su vaše šanse za posao propale. Naime, selekcija kandidata se ne završava primanjem jedne osobe na poziciju za koju ste se prijavili. Svako treba da se i dokaže u poslu.

Iako pažljivo biraju koga će zaposliti, poslodavci ne mogu sve predvideti i prvi izbor koji naprave ne znači da će biti i konačan. Ukoliko niste izabrani odmah, vaša reakcija nakon razgovora za posao može vam povećati šanse za drugu priliku koja, ma koliko se neverovatnom činila u situaciji u kojoj vi niste neko ko je primljen, uopšte nije nemoguća i na koju, takođe, treba računati.

Kako da se pripremite za drugi krug?

Kada postoji više krugova intervjua, onda je prvi krug tzv. trijažni, nakon koga se odgovarajući kandidati pozivaju u drugi krug, na kome se detaljnije razgovora o tome šta ih čini adekvatnim za konkretan posao.

Ukoliko ste prošli u naredni krug, možete očekivati detaljnija pitanja o vašim kvalifikacijama, sposobnostima i poznavanju dužnosti i obaveza koje pozicija na koju konkurišete podrazumeva.

Pre odlaska na razgovor za posao po drugi put, trebalo bi da se pripremite. Pre svega:

 • Dodatno istražite i upoznajte kompaniju. Ovo ste već radili za prvi krug, međutim, sada je potrebno da istraživanje obavite još detaljnije, saznate neke informacije koje su vam možda promakle i još bolje se upoznate sa pozicijom na koju konkurišete;
 • Recite ono što ste propustili u prvom krugu. Bez obzira na to koliko je uspešan bio prvi razgovor, o čemu svedoči i činjenica da ste pozvani u drugi krug, sigurno postoji nešto što ste propustili da kažete, a može vam ići u prilog. Dakle, prisetite se detalja razgovora iz prvog kruga i pokušajte da ih dopunite;
 • Prođite kroz pitanja i odgovore. Prisetite se pitanja koja su vam postavili na prvom razgovoru i svojih odgovora zbog toga što će vam u drugom krugu verovatno ponoviti neka pitanja. Postarajte se da dodatno usavršite svoje odgovore.

Koja pitanja možete očekivati na drugom intervjuu?

Neka od pitanja koja vam budu postavili na drugom razgovoru za posao biće slična, ako ne i ista kao ona u prvom krugu. Nemojte da vas to zbunjuje i izbacuje iz ravnoteže. Setite se da u drugom krugu razgovarate sa drugim ljudima, verovatno višim menadžmentom kompanije. Stoga je potrebno da ostavite najbolji mogući utisak.

Neka od najčešćih pitanja u drugom krugu razgovora mogu biti:

 •  Koje profesionalne izazove očekujete od te pozicije;
 •  Zašto želite taj posao;
 •  Zašto ste baš vi prava osoba za tu poziciju;
 •  Recite nam nešto više o dosadašnjem radnom iskustvu;
 •  Zašto ste zainteresovani da radite baš u toj kompaniji;
 •  Kako ćete unaprediti njihovo poslovanje ukoliko vas zaposle;
 •  Šta znate o kompaniji;
 •  Koji su vaši zahtevi za platu.

Za većinu ovih pitanja verovatno ste se pripremili već prilikom prvog razgovora za posao, što znači da je potrebno da ih samo još jednom ponovo pređete i dodatno obogatite svoje odgovore.

Takođe, prilikom drugog kruga razgovora za posao, mogu vas provesti po kompaniji da vam pokažu kako stvari funkcionišu, pa i tražiti od vas mišljenje kako biste rešili neki konkretan problem.

Ono što je važno jeste da se dobro pripremite i drugi krug shvatite ozbiljno, ali i da ne stvarate sebi nepotreban stres. Setite se da ste već uspešno preskočili prvu stepenicu.

Nakon drugog razgovora za posao

Nakon drugog intervjua rezimirajte tok razgovora od trenutka svog dolaska do odlaska, sa akcentom, naravno, na sam razgovor za posao. Svaki intervju je iskustvo za sebe i uvek nam otkriva nešto novo o nama što možemo da promenimo, popravimo ili izbegnemo u budućnosti, a time i povećamo mogućnost uspešnijeg nalaženja posla i, kasnije, snalaženja u poslovnom svetu. Kada smo „prebrodili” napetost, neizvesnost ili strepnju od sopstvenog nastupa, jasnije uočavamo ono što nas je na najbolji način predstavilo, ali i ono što nam je oduzelo neki poen.

Postavite sebi što više pitanja u vezi sa održanim intervjuom i odgovorite na njih. Mnogo je onoga što se previdi i na šta vredi da usredsredimo pažnju kako bismo naučili da se predstavljamo na način koji će nas dovesti do uspeha. Za to je potrebna vežba, samokorekcija i samokritičnost, stoga ne budite lenji, već radite na sebi. Pozitivan efekat ne može izostati. Umesto da vi tražite poslodavca, postanite neko koga poslodavci traže.

Bitnija stavka nakon intervjua jeste ko će se kome i kada javiti. Ima poslodavaca koji vam daju jasan odgovor na kraju razgovora i u potpunosti ispoštuju rečeno. Ima i onih koji vam daju odgovor, ali se ničeg od rečenog dalje ne pridražavaju. Ima i onih koji vas ostave u dilemi, bez ikakvih naznaka šta dalje. No kako su ovi prvi još uvek veoma retki kod nas, savetujemo vam da se naoružate strpljenjem i ne gubite veru u sebe.

Ukoliko vam je nakon drugog razgovora za posao saopšten termin do kada ćete primiti odgovor, ne zovite ranije poslodavca. Kada nikakav datum nije naznačen, ne preporučuje se da odmah nakon intervjua ili iste sedmice zovete i raspitujete se o rezultatima. To je premalo vremena da se donese odluka, posebno kada se veliki broj kandidata prijavio, a sam vaš čin pozivanja može da se protumači kao napadnost, nestrpljenje, navaljivanje, što vam ne ide u prilog. Ukoliko vam nikakav odgovor nije stigao ni u drugoj sedmici nakon intervjua, vreme je da pozovete. Obavezno se predstavite i budite ljubazni. Recite zbog čega zovete i šta želite da saznate. Zahvalite se i ako vam saopšte negativne vesti u vezi sa vašim zaposlenjem. Nijedna vrata ne zatvarajte tako da više na njih ne možete pokucati.

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se