Šta je CV

CV (lat. Curriculum Vitae, eng. Resume) ili biografija jeste obavezni deo prijave za posao. Njegova svrha je da predstavi Vas i Vaše stručne kvalifikacije potencijalnom poslodavcu. CV je dokument koji ima jasnu namenu i da biste dobro napisali svoj CV to ne smete zanemariti.

Kako napisati CV

Pisanju CV-a se treba ozbiljno posvetiti. Odvojite vreme samo za to i ne brzajte. Sastavljanje CV-a shvatite kao Vaš glavni posao, prvi veliki korak koji Vas vodi ka željenom zaposlenju. Ne pomišljajte da Vaš CV niko neće čitati i da se on šalje „reda radi". Kada se prijavljujete za posao dokumenti koje ste poslali, a najviše CV, „govore" umesto Vas, zastupaju Vas i ukoliko to ne učine na prihvatljiv način teško da ćete dobiti poziv za intervju i priliku da detaljnije predstavite sebe. Tu nema popravnog i ne očekujte da će Vaše greške naići na razumevanje.

Najveći broj poslodavaca vrši selekciju kandidata najpre na osnovu pristiglih CV-a. To je Vaša prva i jedina šansa da skrenete pažnju potencijalnog poslodavca na sebe i da se on zainteresuje da zaposli baš Vas. Da biste bili prepoznati kao ozbiljan kandidat nije dovoljno da imate samo tražene kvalifikacije, već i da ih u najboljem mogućem svetlu predstavite nekome ko Vas uopšte ne poznaje. Pisanju CV-a, stoga, treba pristupiti veoma ozbiljno pazeći na svaki njegov detalj.

Plan kako napisati dobar CV:

 • Istaknite svoje prednosti i koristite reči kao što su "kreirao", "vodio", "analizirao" i slično. To Vas može predstaviti kao zaposlenog koji se ne plaši da preuzme inicijativu.
 • Izbegavajte korišćenje opštih fraza, kao što su "timski igrač", "vredan" i slično.
 • Nemojte navoditi netačne podatke. Budite iskreni.
 • Bilo bi dobro da svoje radno iskustvo navodite u obrnutom hronološkom redu, kako bi potencijalni poslodavac prvo imao uvid u Vaše poslednje pozicije i uspehe. 
 • Obratite pažnju na sliku koju šaljete i kakav je Vaš email. Po potrebi kreirajte novi email koji će zvučati ozbiljno.
 • Ne prenatrpavajte CV. Neka rečenice budu kratke i jasne. Koristite liste.
 • Kolika treba da bude dužina CV-a? Standardna dužina je jedna ili dve strane. Za neke pozicije, kao što su na primer lekari, profesori i sl, CV može biti duži.
 • Kada ste napisali Vaš CV, dobro ga pregledajte jer je neprihvatljivo da on sadrži gramatičke i slovne greške.
 • Ako dostavljate CV u papirnom obliku, pazite o njegovoj urednosti. Nemojte ga presavijati!

Šta CV treba da sadrži

 • Istaknuti deo

U ovom delu, koji treba da stoji na samom početku CV-a, treba ukratko da istaknete svoje dosadašnje uspehe, prednosti i veštine. Cilj ovog dela je da potencijalnog poslodavca zainteresujete i da sebe odvojite od drugih kandidata. Ovaj deo ne bi trebalo da bude duži od 100 reči.

 • Radno iskustvo

Primeri testova za posaoU današnjem poslovanju radno iskustvo je vrlo bitno. Nekada će ono odneti prevagu i u odnosu na samo obrazovanje. Jasno istaknite na kojim pozicijama ste radili, periode zaposlenja i zaduženja koja ste imali. Ako postoji mogućnost, probajte da pomenete ona zaduženja koja su i relevantna za poziciju za koju ste konkurisali. Kao što smo gore naveli, navodjenje radnog iskustva je najbolje učiniti obrnutim hronološkim redom. 

Ako nemate radno iskustvo, bolje je da ovaj deo svog CV-a ne ističete. Ipak, ukoliko imate iskustvo kao volonter ili ste učestvovali u aktivnostima studentskih i drugih organizacija, nemojte propustiti da ih navedete. Ako poslodavac insistira da se navede dosadašnje radno iskustvo, postavite ovu sekciju pri kraju svog CV-a.

 • Formalno obrazovanje

Navedite vaše obrazovanje, datume školovanja i obrazovne ustanove koje ste pohadjali. Istaknite sve nagrade, učešće u takmičenjima, stipendije i slične stvari koje Vas mogu odvojiti od drugih kandidata.

 • Znanje stranih jezika

Ako aplicirate za posao gde je znanje stranih jezika bitno, ne propustite da posebno istaknete ovu sekciju Vašeg CV-a. Ako su Vaša znanja vrlo visoka po ovom pitanju, istaknite ovaj deo svakako, bez obzira na poziciju za koju aplicirate. Sa druge strane, ako niste baš ponosni na svoje znanje i ono je skromno, Vaše znanje stranog jezika možete "provući" kroz deo o formalnom obrazovanju.

 • Neformalno obrazovanje i personalne veštine

Današnje poslovanje se izuzetno brzo menja. Svake godine se traže neke nove poslovne i personalne veštine i poslodavci vrednuju kada zaposleni ostaju u toku sa poslednjim poslovnim promenama. Neformalno obrazovanje i personalne veštine su danas dostupne više nego ikad ranije. Navedite sve kurseve, seminare i sertifikate koje ste stekli. Ujedno se potrudite da bar jednom godišnje obogatite i proširite svoje znanje nečim novim i relevantnim.

Ako pored standardnih kompjuterskih veština (poznavanja rada na računaru, rad u Wordu, Excelu i sl.), koje su danas jednostavno neizostavne, imate i neke dodatne kompjuterske veštine, istaknite ih. Ukoliko konkurišete na radnu poziciju gde su traženi programski jezici, ovoj sekciji posvetite posebnu pažnju. 

 • Interesovanja

Ovde ne treba navoditi neka opšta interesovanja, kao što su na primer "Volim šetnje u prirodi", "Plivanje" i slično. Ali, ako imate interesovanja koju su relevantna radnoj poziciji za koju konkurišete, ovo je pravo mesto da to navedete. Na primer, ako konkurišete na posao za novinara, pisanje tekstova na ličnom blogu može biti vrlo interesantno osobi koja odlučuje o zaposlenju.

 • Preporuke

Ako imate preporuke, trebate ih navesti na kraju Vašeg CV. Često poslodavci i ne pozovu osobe koje su navedene kao referentne, ali je uvek dobro imati ovu sekciju. Naravno, ako ne možete obezbediti reference za svoje ranije radne pozicije, ne očajavajte.

 • Kontakt podatke

Navedite standardne kontakt podatke, kao što su ime i prezime, adresa, telefon i email. Ovu sekciju možete i vizuelno odvojiti od ostatka CV-a.

CV je ulaznica u svet čiji deo želite da postanete. On nije garancija da ćete u njemu i ostati, da ćete se snaći, da ćete biti zadovoljniji, da će Vas svi prihvatiti kako Vi želite. Ali ako je Vaša ulaznica neodgovarajuća, onda ništa od toga ne možete ni saznati. Prvi korak je, jasno Vam je, obezbediti sebi važeću ulaznicu.

Naučite sve o CV dokumentu

Sada kada ste upoznati sa tim šta je CV, za kraj ovog teksta Vam donosimo još nekoliko članaka na sličnu temu koji će Vam pomoći u Vašoj pripremi za razgovor za posao.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde