Šta je CV

CV (lat. Curriculum Vitae, engl. Resume) ili biografija za posao jeste obavezni deo prijave za svaku poslovnu poziciju, a njegova svrha je da vas i vaše stručne kvalifikacije predstavi potencijalnom poslodavcu.

CV je dokument koji ima jasnu namenu i, kako biste napisali dobar CV, morate imati nekoliko pravila na umu.

Šta znači CV

Pre nego što počnete da razmišljate o tome kako treba napisati dobar CV, pobrinite se da znate odgovor na pitanje šta CV znači vašem poslodavcu i koliko je važan.

Najjednostavniji odgovor glasi – CV je vaša poslovna biografija. Spisak svega onoga što vas preporučuje kao pravog kandidata za određenu poziciju. Ukoliko želite da dobijete posao, potrudite se da vaša biografija bude sadržajna i dobro napisana. Ovo je vaša prilika da sebe predstavite u što pozitivnijem svetlu i tako se izdvojite od konkurencije. Dakle, odvojte vreme za pisanje CV-ja, jer dobar CV često znači razliku između uspeha i neuspeha.

Kako napisati CV za posao?

Ili još preciznije – kako napisati dobar CV?

Pisanje CV-ja je posao kojem se treba ozbiljno posvetiti. Odvojte vreme samo za to i ne žurite. Sastavljanje CV-ja shvatite kao prvi veliki korak koji vas vodi ka željenom zaposlenju.

Primeri testova za posao

Ne pomišljajte da vaš CV niko neće čitati i da se on šalje reda radi. Kada se prijavljujete za neku poziciju, dokumenti koje ste poslali, a najviše CV, „govore” umesto vas i zastupaju vas – oni su vaša biografija koja vas preporučuju za posao. Ukoliko to ne učine na prihvatljiv način, teško da ćete dobiti poziv za intervju i priliku da detaljnije predstavite sebe.

Znate kako kažu: imate samo jednu priliku za prvi utisak, a sa CV-jem je upravo takav slučaj. A kako kod prvog utiska izgled često ima presudnu ulogu, postarajte se da vas vaš CV predstavi u najboljem svetlu.

Najveći broj poslodavaca vrši selekciju kandidata najpre na osnovu pristiglih CV prijava za posao. To je vaša prva šansa da skrenete pažnju na sebe i da se on zainteresuje da zaposli baš vas. Da biste bili prepoznati kao ozbiljan kandidat, nije dovoljno da imate samo tražene kvalifikacije, već i da ih u najboljem mogućem svetlu predstavite nekome ko vas uopšte ne poznaje.

Stoga pisanju CV-ja treba pristupiti veoma ozbiljno, pazeći na svaki njegov detalj. Sledeći saveti trebalo bi da vam pomognu da vaša biografija za posao bude napisana tako da vas izdvoji od konkurencije:

 • Kada sastavljate svoj CV za posao, obratite pažnju na formatiranje. Istraživanja pokazuju da poslodavci provedu 20 do 30 sekundi u čitanju radnih biografija. Dakle, dobro formatiranje učiniće da ona bude pregledna i da poslodavac u njoj lako nađe ono što traži.
 • Istaknite svoje prednosti i koristite reči kao što su „kreirao”, „vodio”, „analizirao” i slično. To vas može predstaviti kao zaposlenog koji se ne plaši da preuzme inicijativu.
 • Izbegavajte upotrebu opštih fraza, kao što su „timski igrač”, „vredan radnik” i slično. Dobar CV treba da predstavi vaše sposobnosti na konkretan način, a to nećete postići opštim frazama.
 • Nemojte navoditi netačne podatke. Budite iskreni. Podaci o vama treba da vas izdvoje iz gomile drugih kandidata i da vas predstave u što boljem svetlu, ali i da, pre svega, budu istiniti.
 • Navodite svoje radno iskustvo u obrnutom hronološkom redu kako bi potencijalni poslodavac prvo imao uvid u vaše poslednje pozicije i uspehe.
 • Slika koju prilažete treba da bude ozbiljna i poslovna: najbolje je da se za to posebno slikate kod fotografa. Obratite pažnju i na svoju imejl-adresu – ona, takođe, treba da ukazuje na to da ste profesionalni. Po potrebi kreirajte novi imejl koji će zvučati ozbiljno.
 • Ne pretrpavajte svoju poslovnu biografiju. Rečenice treba da budu kratke i jasne. Kako su u pisanju CV-ja ograničeni i vreme i prostor, vodite računa da svaka rečenica odgovara na eventualno pitanje poslodavca. Koristite liste za nabrajanje ako je potrebno.
 • Kada navodite svoje lične osobine u CV-ju, potrudite se da to budu one koje su relevantne za posao na koji konkurišete. Nemojte gubiti vreme na nevažne stvari.
 • Dobar CV ne treba da bude predugačak. Standardna dužina iznosi jednu ili dve strane. Za neke pozicije, kao što su, na primer, lekari, profesori i sl., može biti i duži.
 • Ako dostavljate svoju biografiju u papirnom obliku, pazite na izgled: nemojte je presavijati ili gužvati.

Napokon, najjednostavniji odgovor na pitanje kako se piše CV jeste – bez greške. On ne sme da sadrži gramatičke, slovne i druge greške. Dakle, dobro pregledajte dokument da biste bili sigurni da je pravilno napisan.

Iz kojih delova se sastoji CV za posao?

Svaki CV se razlikuje u zavisnosti od obrazovnih i radnih iskustava osobe koja ga sastavlja, kao i oblasti u kojoj se posao traži. Međutim, postoji nešto zajedničko što svaki dobar i pravilno napisan CV sadrži.

Efektan i ozbiljan CV sastavljen je od sledećih elemenata:

 • Istaknuti deo

Na samom početku treba ukratko da istaknete svoje dosadašnje uspehe, prednosti i veštine. Ovo je deo koji poslodavac obično prvo pročita, dakle, vaš prvi kontakt sa njim. Njegov cilj je da potencijalnog poslodavca zainteresujete da nastavi sa razmatranjem vaše prijave i da sebe odvojite od drugih kandidata.

Potrudite se da istaknuti deo bude jezgrovito napisan, relevantan za poziciju na koju konkurišete i da ne sadrži više od 100 reči.

 • Radno iskustvo

Verovatno znate i sami da je u današnjem poslovanju radno iskustvo vrlo bitno. Nekada će ono odneti prevagu i u odnosu na samo obrazovanje.

Dakle, jasno istaknite na kojim pozicijama ste radili, u kom periodu i koja zaduženja ste imali. Ako postoji mogućnost, probajte da pomenete i ona zaduženja koja su relevantna za poziciju za koju ste konkurisali.

Kao što je navedeno u odeljku „Kako napisati dobar CV za posao”, radno iskustvo navedite obrnutim hronološkim redom.

Ako vaša radna biografija nije dovoljno bogata, bolje je da ovaj deo ne ističete. Ipak, ukoliko imate iskustvo kao volonter ili ste učestvovali u aktivnostima studentskih i drugih organizacija, nemojte propustiti da ih navedete. Ako poslodavac insistira da se pomene dosadašnje radno iskustvo, postavite ovu sekciju pri kraju svog CV-ja.

 • Formalno obrazovanje

Navedite svoje obrazovanje, datume školovanja i obrazovne ustanove koje ste pohađali.

Kao i kod isticanja radne biografije, i ovu sekciju organizujte obrnutim hronološkim redom: prvo navedite diplome koje ste poslednje stekli.

Takođe, ovo je prilika i da istaknete sve nagrade, učešće na takmičenjima, stipendije i slične stvari koje vas mogu odvojiti od drugih kandidata i koje predstavljaju vašu prednost.

 • Poznavanje stranih jezika

Ako aplicirate za posao za koji je znanje stranih jezika bitno, ne propustite da posebno istaknete ovu sekciju. Ukoliko su vaša znanja vrlo visoka po ovom pitanju, svakako istaknite taj deo, bez obzira na poziciju za koju aplicirate.

Sa druge strane, ako niste baš ponosni na svoje znanje, uzgred pomenite svoje poznavanje stranog jezika, u delu o formalnom obrazovanju.

 • Neformalno obrazovanje i personalne veštine

Današnje poslovanje se izuzetno brzo menja. Svake godine traže se nove poslovne i personalne veštine i poslodavci cene kada zaposleni ostaju u toku sa poslednjim poslovnim promenama.

Neformalno obrazovanje i različite sposobnosti danas su dostupni više nego ikad ranije. Navedite sve kurseve, seminare i sertifikate koje ste pohađali i stekli. Ujedno se potrudite da bar jednom godišnje obogatite i proširite svoje znanje nečim novim i relevantnim.

Ako pored standardnih kompjuterskih veština (poznavanja rada na računaru, rad u Wordu, Excelu i sl.), koje su danas jednostavno neizostavne, imate i neka dodatna kompjuterska znanja, istaknite ih. Ukoliko konkurišete na radnu poziciju za koju su traženi programski jezici, ovoj sekciji posvetite posebnu pažnju.

 • Interesovanja

Ovde ne treba navoditi neka opšta interesovanja, kao što su, na primer, „Volim šetnje u prirodi”, „Volim plivanje” i slično. Ali, ako imate interesovanja koja su relevantna za radnu poziciju na koju konkurišete, ovo je pravo mesto da to pomenete. Na primer, ako konkurišete za posao novinara, pisanje tekstova na ličnom blogu može biti vrlo interesantno osobi koja odlučuje o zaposlenju i predstavlja informaciju koja vas može izdvojiti od ostalih kandidata.

 • Lične osobine

Ovde nemojte koristiti uopštene fraze, već pokušajte da budete što konkretniji. Takođe, ističite one osobine koje mogu biti relevantne za posao na koji konkurišete. Ukoliko se od vaše potencijalne pozicije zahteva saradnja i komunikacija sa velikim timom, obratite pažnju na osobine koje se odnose na sposobnosti komunikacije i rada na projektima. Ukoliko se od vas traži da donosite odluke i imate upravljačka zaduženja, onda istaknite lične osobine koje se odnose na vašu sposobnost samostalnog delovanja.

Naravno, budite iskreni – to je ujedno i najbolji način da budete konkretni

 • Preporuke

Ako imate preporuke prethodnih poslodavaca, svojih profesora ili relevantnih ljudi, treba da ih istaknete na kraju.

Poslodavci često i ne kontaktiraju sa osobama koje su navedene kao referentne, ali je uvek dobro imati ovu sekciju. Jednostavno, ono što su za firmu testimonijali, to su za zapošljavanje preporuke bivših poslodavaca. Možda ih niko neće čitati, ali dobro je da postoje.

Naravno, ako ne možete da obezbedite reference za svoje ranije radne pozicije, ne očajavajte.

 • Kontakt podaci

Navedite standardne kontakt podatke, kao što su ime i prezime, adresa, telefon i email. Ovu sekciju možete i vizuelno odvojiti od ostatka CV-a.

CV NIJE SAMO VAŠA PRIJAVA ZA POSAO

On je mnogo više od toga.

To je vaše prodajno pismo kojim prodajete svoje usluge potencijalnom poslodavcu. U pitanju je dokument koji vam može obezbediti intervju sa poslodavcem i šansu da sebe predstavite uživo i detaljnije.

Jednostavno, CV je ulaznica u svet čiji deo želite da postanete. On nije garancija da ćete u njemu i ostati, da ćete se snaći, da ćete biti zadovoljniji i da će vas svi prihvatiti. Ali, ako je vaša ulaznica neodgovarajuća, onda ništa od toga ne možete ni saznati.

Dakle, obezbedite važeću ulaznicu i pružite sebi šansu.

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

Sada kada ste upoznati sa tim šta je CV, za kraj ovog teksta Vam donosimo još nekoliko članaka na sličnu temu koji će Vam pomoći u Vašoj pripremi za razgovor za posao.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se