Šta radi copywriter?

Ukoliko ste kreativni i volite da pišete, upravo ste pronašli posao koji je idealan za vas! Saznajte šta sve treba da znate kako biste se ostvarili kao copywriter.

šta radi copywriter

Mnogo toga se promenilo poslednjih godina kada je copywriting u pitanju. Sa razvojem tehnologije pažnja publike prebacila se sa štampanih medija na internet. To je uzrokovalo tektonske promene u marketingu, pa i u načinu na koji se piše.

Sada ljudi mnogo manje vremena posvećuju nekoj informaciji, konstantno tražeći nešto novo. Zato se od copywritera (čita se: kopirajter) očekuje da svojim pisanjem skrene pažnju publici i pritom prenese željenu poruku. Za početak, važno je da znamo šta radi copywriter, šta je copy i kako se kreira content (sadržaj).

Šta je copywriting?

Za razliku od nekih drugih oblika kreativnog pisanja koji se mogu podvesti pod umetnost, copywriting predstavlja pisanje radi promovisanja proizvoda, usluge ili ideje. Rezultat pisanja se zove copy i predstavlja sadržaj koji će kod čitaoca ili gledaoca izazvati određenu reakciju.

Iako deluje lako, potrebno je dosta znanja, truda i istraživanja da bi se došlo do uspešnog copyja. Postoje mnogi elementi koje treba uzeti u obzir pri pisanju, ali pre svega imajte na umu da ono što kreirate mora da bude originalno i kvalitetno. Naime, moderni marketing je nezamisliv bez kvalitetnog copywritinga, jer je originalna i dobro osmišljena ideja osnov uspešne promotivne kampanje.

Copywriter se bavi osmišljavanjem oglasnih rešenja, pisanjem blogova, slogana, stihova za reklamne džinglove, ali i pisanjem promotivnih emailova, scenarija za reklamne spotove itd. U zavisnosti od medija za koji se piše, posao copywritera može značajno da se razlikuje. Upravo od toga zavisi i koja specifična znanja morate da posedujete. Naravno, pre svega treba da posedujete univerzalne veštine koje su neophodne za ovu profesiju.

Osobine koje imaju najbolji copywriteri

Pismenost i talenat za pisanje se podrazumevaju, ali koje su to osobine koje odličan copywriter mora da ima? Reč je o karakteristikama koje se mogu povezati sa novinarima, ali i drugim kreativnim profesijama:

 • Analitičnost – proveravanje informacija, prepoznavanje bitnih informacija, sposobnost kvalitetnog istraživačkog posla;
 • Obrazovanje – potrebno je da razumete događaje u svetu oko sebe, da ih tumačite na način koji može na najbolji način da vam pomogne u poslu;
 • Komunikativnost – osećaj za humor, harizmatičnost, timski duh… sve to je potrebno kako bi na pravi način razumeli potrebe publike kojoj se obraćate;
 • Adaptacija – dobar copywriter ume da transformiše svoj stil pisanja u zavisnosti od toga kome se obraća i da svaki put to zvuči autentično i blisko ciljnoj grupi.

Šta mora da zna svaki copywriter?

Pomenuli smo velike promene kada su marketinške aktivnosti u pitanju. Fokus je sada na internetu, što za sobom vuče specifična znanja. Reč je o sasvim drugačijim strategijama kada je pisanje u pitanju. Sada je sadržaj bitniji nego ikad, što je značajno povećalo potražnju za copywriterima kako u svetu, tako i kod nas.

S obzirom na to da je reč o globalnom tržištu, u velikom broju slučajeva od vas će se tražiti odlično poznavanje engleskog jezika. I dok će nekome to biti prepreka u napredovanju, ukoliko uložite vreme da usavršite svoje znanje stranog jezika, bićete konkurentniji na tržištu. Imajte na umu da na ovaj način sebi otvarate mogućnost međunarodne karijere.

Pored engleskog jezika, potrebno je da posedujete znanja iz oblasti kao što su:

 • SEO optimizacija – Da biste na pravi način obradili temu, potrebno je da istražite ključne reči i poštujete SEO pravila (način pisanja i obeležavanja teksta, linkovanje…). To je jedan od glavnih preduslova za dobro rangiranje teksta ili sajta na kojem radite.
 • Obrada fotografija – Ne morate da budete grafički dizajner koji je ekspert za Photoshop da biste znali da pripremite fotografiju ili infografik. Dovoljno je da poznajete rad u programima kao što su Canva ili Photojoiner.
 • Istraživanje – Da biste na pravi način obradili neku temu za blog ili dobili ideju za marketinšku kampanju, potrebno je dobiti što više informacija. Potrebno je konsultovati se uvek sa nekoliko izvora informacija kako biste bili sigurni da je ono što pišete istina. Takođe je neophodno da istražite ciljnu grupu kojoj se obraćate kako biste informacije koje plasirate prilagodili njima.
 • Veštine pisanja za internet – I najbolje istražene informacije i perfektno odrađena SEO analiza neće ništa značiti ako copy nije kvalitetan. Da biste napredovali u ovoj oblasti, neophodno je da se konstantno usavršavate kako biste u svakom trenutku mogli da odgovorite na višestruke izazove. Od vas će se očekivati da isporučujete kvalitetne tesktove na popularne teme, ali i da održavate kvalitetnu komunikaciju sa potencijalnim potrošačima putem društvenih mreža.
 • Poznavanje društvenih mreža – Za razliku od drugih medijuma, društvene mreže se koriste za direknu komunikaciju sa potrošačima. Da biste uspešno preneli željenu poruku, morate da znate na koji se način treba obraćati korisnicima određenih društvenih mreža.
 • Email marketing – Uz društvene mreže i blogove, email marketing jedan je od najpopularnijih načina komunikacije sa potencijalnim potrošačima. Iako se email često odbacuje kao zastarelo oruđe, istina je da je reč o jednom od najefikasnijih načina online marketinga. Dobar copywriter zna kako da kreira mail koji neće biti u startu odbačen, već će zainteresovati one koji ga pročitaju da izvrše željenu akciju (kupovina, poslovna saradnja, pretplata na servis…).

Pored toga, treba uvek da imate na umu kome se obraćate prilikom kreiranja nekog sadržaja. Naravno da nije isto ako pišete tekst za programere ili decu. Generalno, izbegavajte elitističko pisanje sa namerno ubačenim rečima koje niko ne koristi.

Cilj je da privučete čitaoce, a to ćete učiniti pre svega ako im se obraćate na prirodan način. Lepo je Vuk Karadžić rekao: „Piši kao što govoriš”. Ovo je samo deo znanja koja su vam potrebna. Kako se menjaju navike ljudi, tako i posao copywritera evoluira. To je najočiglednije na primeru content marketinga.

Zašto je važno da se razumete u content marketing?

Jedna od najvažnijih oblasti kada je copywriting u pitanju jeste content marketing. Reč je o obliku marketinga koji se fokusira na kreiranje sadržaja koji nije direktna promocija nekog proizvoda ili usluge, već je mu je namena da kreira interesovanje za njih. U ovom slučaju posao copywritera je da kreira sadržaje kao što su:

 • vesti;
 • newsletteri;
 • blogovi;
 • infografici
 • objave na društvenim mrežama.

Na ovaj način se kreira interesovanje za neku temu u svim kanalima komunikacije. Mnoga istraživanja govore da kompanije koje u okviru svog sajta poseduju blogove imaju mnogo više uspeha u prodaji usluga ili proizvoda. Jednostavno, veće su šanse da će neko pročitati tekst na temu koja ga interesuje nego što će obratiti pažnju na očiglednu reklamu. Šta više, mnogi na internetu čak i blokiraju prikazivanje oglasa, tako da je još teže promovisati nešto na klasičan način.

pisanje blog postova za sajt

Tu na scenu stupa content marketing, gde copywriteri pokušavaju da na interesantan način skrenu pažnju na određenu temu. Na ovaj način se čitaocu pruža informacija koja ga je zanimala, a u isto vreme se predstavlja nešto što mu je blisko, te se time kod njega kreira potreba da proba nešto novo.

Prosto rečeno, na ovaj način nudi se kvalitetan sadržaj u zamenu za pažnju čitalaca. Zašto biste se ograničavali na reklamne panoe ili banere kada svoju ideju možete da predstavite u samom sadržaju? Ovaj način razmišljanja uveliko je usvojen kada je digitalni marketing u pitanju, s tim što od talenta copywritera i kompletnog marketinškog tima zavisi koliko će određena tema (promotivna kampanja) biti dobro obrađena.

Gde možete da se bavite copywritingom?

Kao copywriter posedujete univerzalna znanja koja možete da primenite u mnogim oblastima. Kada govorimo o zapošljavanju, mnogima je prva opcija neka marketinška agencija. Zaista, ukoliko pogledate oglase, možete videti da se često objavljuju copywriting pozicije. Trenutno su veoma traženi copywriteri koji se odlično služe engleskim jezikom.

To je iz razloga što se kod nas sve više otvaraju outsourcing kompanije, koje su praktično ispostave stranih firmi. Najčešće je reč o američkim kompanijama, pa je, pored engleskog jezika, uslov i radno vreme koje se poklapa sa američkim (od 12 do 20 časova najčešće).

Naravno, tu su i domaće kompanije koje žele da imaju svoj copywriting tim za svakodnevne potrebe. Tako se može desiti da radite na radiju, televiziji, ali i za velike korporacije. Ukoliko više volite honorani rad od kuće, i to je moguće. Freelance poslovi veoma su popularni u svetu, pa i kod nas, a uglavnom se obavljaju putem sajtova kao što su Upwork i Freelancer.

Kao početnik na ovim sajtovima možete da započnete karijeru kao virtuelni asistent, gde ćete pisati jednostavnije tekstove i objavljivati postove na društvenim mrežama. Naravno, podrazumeva se da je vaš engleski odličan, a svakako razmislite i o usavršavanju još nekog svetskog jezika.

Naučite da zarađujete od pisanja

Iako pisanje zahteva određeni talenat, reč je o veštini koju je moguće naučiti i s vremenom usavršavati. Da biste saznali šta radi copywriter, dosta će vam pomoći E-Business & Internet Marketing program. Ukoliko želite da se specijalizujete kao SEO Copywriter, dobar izbor je Content & SEO Manager program. Tu, naravno, nije kraj usavršavanju.

Kako biste „ispeglali” svoj stil, potrebno je da dosta čitate i pratite druge, uspešne profesionalce. Budite spremni da se stalno usavršavate kako biste uvek bili u korak sa najnovijim trendovima u marketinškoj industriji. Na taj način ćete biti izuzetno traženi od strane poslodavaca, što je garancija za uspešnu karijeru. Želimo vam puno sreće i inspiracije kako biste sa lakoćom rešavali svaki poslovni izazov!

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se