Dodatni posao je odličan način za povećanje kućnog budžeta

Ukoliko niste zadovoljni svojim mesečnim primanjima, najbolji način da povećate kućni budžet jeste dodatni posao. Pomoću novih tehnologija, to je sada lakše nego ikad.

dodatni posao freelance online IT

Dodatni poslovi su odličan izbor za sve koji koji su tek na početku karijere, pa žele da rade više stvari dok se ne fokusiraju na ono što ih zaista zanima. Ovakvi povremeni poslovi pogodni su i za studente koji ne žele da propuštaju predavanja, ali i da u isto vreme porade na svom budžetu.

Ranije se pod dodatnim poslovima uglavnom podrazumevao fizički rad. To su često bila zanimanja do kojih se dolazilo preko studentskih zadruga. Dolazak modernih tehnologija povećao je mogućnosti, pa tako imamo pristup modernim zanimanjima sa fleksibilnim radnim vremenom.

I ne samo to, mnoge poslove je sada moguće raditi od kuće i pritom računati na odlične honorare. Samo od vas zavisi koliko ćete vremena provesti na dodatnim aktivnostima. Dobra vest je da se najbolje plaćeni poslovi mogu raditi preko interneta i da ne moraju da oduzmu puno vremena.

Posao „sa strane” je svakako dodatna obaveza, ali u isto vreme donosi i brojne prednosti. Pravim pristupom vaša mesečna zarada biće višestruko povećana, a i dalje ćete imati dovoljno slobodnog vremena da taj novac potrošite.

Dodatni posao od kuće donosi brojne prednosti

Ovakvi honorarni poslovi se uglavnom obavljaju online, što znači da možete bukvalno da radite iz fotelje. Ukoliko posedujete odgovarajuća znanja, mnogi poslovi će vam se otvoriti.
Zato i ne čudi što mnogi posle nekog vremena odluče da svoj dodatni posao preko interneta pretvore u puno radno vreme.

Da biste i vi postigli uspeh i maksimalno iskoristili priliku koju pruža dodatni posao, morate, pre svega, dobro da procenite svoje mogućnosti. Kako je reč o dodatnom poslu, nekada je presudno koliko vremena možete da izdvojite za njega. Naravno, podrazumeva se da posedujete neophodna znanja i veštine koje se traže.

Dodatni posao od kuće omogućava vam da radite u okruženju koje vam je prijatno, ne gubeći vreme u prevozu. Na ovaj način, i pored dodatnih obaveza, imaćete dovoljno slobodnog vremena.

Ono što vam je potrebno za početak jeste dobar plan i malo sreće u pronalaženju angažmana koji je najbolji za vas. Upravo je to i jedna od najboljih prednosti dodatnog rada – vi birate s kim ćete sarađivati. Od vaših interesovanja i ambicija zavisi šta ćete raditi, kakvog poslodavca ćete izabrati, pa čak i iz koje vremenske zone dolazi!

Vredi napomenuti i da je zarada preko interneta mnogo veća nego kod ostalih poslova. Strani poslodavci odlično plaćaju za uspešno obavljene projekte, a tu su i manji dnevni troškovi zbog rada od kuće.

Kako odabrati najbolji dodatni posao?

Uvek je lakše odabrati dodatni angažman, jer vam on ne predstavlja glavni izvor prihoda. Zato je praktično neophodno da budete izbirljivi kada donosite odluku šta raditi nakon posla ili učenja. Kako je uloga povremenih angažmana, pre svega, zarada „sa strane”, ugodite sebi što je više moguće. Izaberite poslove koje volite da radite i ko zna, možda se iz nekog dodatnog posla izrodi uspešna karijera.

Da biste došli do posla, potrebno je da krenete u istraživanje. Naime, najbolji moderni honorarni angažmani uglavnom se nalaze na internetu. To znači da treba da se fokusirate na sajtove koji povezuju poslodavce i freelancere.

Najpopularniji sajtovi za rad preko interneta u Srbiji jesu Upwork i Freelancer, i to sa razlogom. Ukoliko posedujete adekvatne veštine, vrlo brzo ćete doći do prvog poslovnog partnera. Potrebno je da se dobro pripremite, ali i da budete strpljivi i sigurni u sebe.

Imajte na umu da određeni poslovi zahtevaju da budete za kompjuterom u određeno vreme dana. Zato pre prihvatanja bilo kakvog zaduženja zatražite da vam se jasno objasni zadatak i postavi realističan krajnji rok. Ipak, pre samih pregovora sa poslodavcima potrebno je da se odlučite za posao koji ćete obavljati.

grafički dizajner rad od kuće

Dodatni poslovi koji donose odličnu zaradu

Ukoliko ste definisali koliko vremena možete da odvojite na dodatne obaveze, vreme je da odaberete posao. Imajte na umu da odlično plaćeni dodatni poslovi zahtevaju određena znanja i veštine. Srećom, njih je moguće steći učenjem na daljinu, tako da možete da organizujete svoje vreme na najbolji način.

Virtuelni asistent

Neophodna znanja: Za ovaj posao je, pre svega, neophodno da imate solidne organizacione i komunikacione veštine

Posao virtuelnog asistenta je idealan za sve koji tek počinju sa online poslom. Reč je o online profesiji gde nudite brojne usluge klijentima širom sveta. Na ovaj način možete da radite kao nečiji pomoćnik, rešavajući brojne probleme od administracije, preko PPC marketinga do vođenja društvenih mreža.

Jedna od glavnih prednosti ovog posla jeste to što već sada možete da počnete da radite, čak i kao apsolutni početnik. Naravno, sticanjem novih znanja moći ćete da prihvatite i bolje plaćene poslove asistenta koji su na ekspertskom nivou.

Ukoliko se pokažete kao kvalitetan radnik, vrlo lako se može desiti da dobijete višestruke ponude koje će vas naterati da razmislite da li da se u potpunosti posvetite ovom poslu.

Gde se školovati: U zavisnosti od vaših preferencija, možete se odlučiti za neki od popularnih programskih jezika ili postati internet stručnjak.

Content Writer

Neophodna znanja: Talenat za pisanje, poznavanje rada u WordPressu

Ukoliko umete da pišete a imate slobodnog vremena, možda je vreme da drugima ponudite svoje usluge. Razmislite i o kreiranju sopstvenog bloga, jer je to odličan način da skrenete pažnju na sebe i svoje talente.

Zarada od pisanja će biti mnogo bolja ukoliko se dobro služite engleskim jezikom. Postoji ogromno tržište gde se traži kreiranje sadržaja na internetu koje doprinosi vidljivosti sajtova u internet pretragama.

Ukoliko želite da konkurišete na tržištu van Srbije, neophodno je odlično znanje engleskog jezika. Dugoročno, ulaganje u znanje stranog jezika izuzetno se isplati, jer kao content writer koji odlično vlada engleskim jezikom imate fantastične mogućnosti. Imajte na umu da u Srbiji rade mnoge strane kompanije koje su uvek u potrazi za kadrovima koji znaju strane jezike.

Gde se školovati: Program Content & SEO Manager je najbolji izbor za buduće Content Writere.

Social media menadžer

Neophodna znanja: Poznavanje društvenih mreža, rad u programima za obradu slika

Promocija brenda na internetu i komunikacija sa korisnicima sastavni su deo marketinških aktivnosti svake kompanije. Sa razvojem društvenih mreža komunikacija sa korisnicima usluga postala je dvosmerna. Sada svako može da se obrati kompaniji, očekujući brz odgovor.

Zbog toga je svaka ozbiljnija kompanija prisutna na društvenim mrežama, gde promoviše svoje ideje. Taj posao online komunikacije obavlja social media menadžer. Njegov posao je da komunicira sa korisnicima mreža u ime brenda.

Održavanje društvenih mreža za klijente podrazumeva pisanje postova, organizaciju online aktivnosti i komunikaciju sa ljudima koji podržavaju kompaniju. Drugi deo posla je mnogo teži i predstavlja komunikaciju sa onima koji ne vole brend. Oni su po pravilu mnogo glasniji i potrebne su odlične komunikacione veštine da se izazov reši na zadovoljavajuć način.

Gde se školovati: Program Social Media, Online PR & Community Manager pruža odlične mogućnosti.

Grafički dizajner

Neophodna znanja: Poznavanje likovnih elemenata, talenat za crtanje, rad u Photoshopu, inDesignu i drugim programima za obradu slika i prelom teksta

Ako postoji posao koji je primenjiv u svakom delu sveta, onda je to grafički dizajn. Za ovaj posao je potreban talenat, ali i dobra tehnička potkovanost. Veoma je lako razlikovati dobrog i lošeg grafičkog dizajnera, jer je reč o profesiji gde ništa ne može da zameni talenat i posvećenost radu i usavršavanju.

Zbog toga su dizajneri iz Srbije i okruženja izuzetno traženi na svetskom tržištu. Ukoliko posedujete talenat za crtanje, možda nije loše da razmislite o karijeri grafičkog dizajnera. Ko zna, možda od toga napravite uspešnu karijeru koja će zameniti vaš glavni posao.

Gde se školovati: Program Print & Graphic Design je kreiran upravo za kreativce koji žele da unaprede svoje talente.

Web dizajner

Neophodna znanja: Poznavanje osnova HTML jezika, JavaScripta, CSS stilova

Svaka ozbiljnija kompanija danas ima web sajt. On je često prvo mesto koje neko poseti kada želi da se upozna sa poslovanjem firme i njenim proizvodima. Zato su vizuelni izgled, brzina učitavanja i opšta funkcionalnost sajta ključni elementi.

O tome brine web dizajner kome je posao da sve elemente sajta uklopi na najbolji način. Ova profesija je idealna kao dodatni posao jer omogućava rad od kuće i veliku dozu samostalnosti. Ukoliko posedujete tražene veštine, uspešno ćete kombinovati svoj osnovni i dodatni posao.

Pored poslova koji su, pre svega, u vezi sa online okruženjem, brojna druga zanimanja pružaju mogućnost dodatne zarade. To su, takođe, poslovi koje možete raditi od kuće, ali od vas se očekuje da posedujete određeno iskustvo u ovim poslovima „offline”.

Reč je poslovima kao što su: radnik u call centru, prevodilac, filmski i TV montažer, dispečer vozila, stock fotograf, online tutor itd. Ukoliko već imate iskustva iz ovih oblasti, prelazak na internet biće vam logičan i prirodan korak.

Gde se školovati: Uz program Web Design naučićete kako se dizajniraju sajtovi.

dodatni posao rad za laptopom itacademy

Dodatni posao vikendom – da ili ne?

Ukoliko se dobro organizujete, možete odlično da zaradite ako radite za vikend. Mnogi se tada odlučuju za odmor, što otvara mogućnost za dodatne poslove. Postoje mnogi klasični dodatni poslovi, ali ako želite zaista da zaradite, onda je izbor jasan – poslovi na internetu.

Oni koji rade na internetu full time vole da se organizuju tako da se vikendom odmaraju.
Naravno, kad radite povremene poslove, klasično radno vreme ne postoji, ali oni koji se time bave stalno žele da imaju par dana da se posvete sebi.

To znači manje konkurencije na sajtovima za zapošljavanje i lakše dolaženje do dobrih projekata. Ovde, pre svega, mislimo na kratkoročne projekte koji se mogu obaviti za dan-dva. Iako možete dodatno da zaradite radom preko vikenda, imajte na umu da je za efikasni rad potreban i odmor. Možda je najbolja ideja pronaći balans u radu i uvoditi radne vikende s vremena na vreme.

Koliko se može zaraditi od povremenih angažmana?

Kako je reč o dodatnim poslovima, zarada je proporcionalna vremenu koje možete da izdvojite. To je ujedno i glavni ograničavajući faktor, jer će neki poslovi biti toliko kompleksni da jednostavno nećete moći da ispunite zahteve poslodavca.

Sa druge strane, ukoliko budete birali poslove koje možete da obavite nakon redovnog posla, možete da računate na zaradu od 200 dolara, pa naviše. Sve zavisi od toga koliko želite da se posvetite i koje poslove da obavljate. Kako postoji široki dijapazon poslova, cena rada zavisi od brojnih faktora. Što je vaša ekspertiza veća, to je i bolja zarada.

Zato je dobra ideja da uložite svoje vreme prvenstveno na sticanje znanja i veština koje se traže na online tržištu rada. Proučite konkurenciju, pogledajte neke starije prijave za poslove kako biste videli koliko se ljudi prijavilo.

Prostim pregledom ponude poslova na sajtovima za online poslove steći ćete jasnu sliku o kretanju cena rada. Na osnovu tih informacija lakše ćete doneti odluku gde da usmerite svoju karijeru.

Dodatni posao vrlo lako može da postane glavni

Poslovi koje radite nakon radnog vremena služe pre svega da popune kućni budžet. Međutim, ukoliko se na pravi način postavite, vrlo lako može da se desi da vam posao sa strane postane glavni.

Za to je potrebna sreća, ali i znanje. Uz pravi pristup, prihodi od vašeg „hobija” vrlo brzo mogu da prerastu vašu mesečnu platu. U tom slučaju ćete ozbiljno početi da razmišljate ili o promeni posla ili o potpunom okretanju ka radu od kuće.

Sve zavisi od vašeg pristupa i ambicija. Najbolje od svega je što dopunski rad ne predstavlja nikakav rizik za vas. Jednostavno, ako ne budete zadovoljni zaradom, uvek možete da radite nešto drugo bez straha od posledica. Dok god imate platu, dodatne aktivnosti su neobavezne i samim tim manje stresne.

Ipak, kako budete uspešno kompletirali projekte, upoznaćete poslovne partnere koji će želeti da vas dodatno angažuju. S obzirom da je u pitanju dodatni posao, biće vam lakše da dogovorite bolji honorar i rokove.

Obuka za IT zanimanja olakšava pronalaženje dodatnih poslova

Ukoliko želite dodatno da zaradite radeći na internetu, obuka za IT zanimanja je odličan prvi korak. Jasno je da su IT zanimanja možda i najbolje plaćena od svih poslova, a svakako su najviše tražena.

S obzirom da ste već zaposleni, veliku prednost predstavlja mogućnost učenja na daljinu. Na ovaj način ćete se usavršavati kad vam to najviše odgovara kako biste uspešno balansirali obaveze. Kad steknete znanja i veštine, možete dodatno da povećate svoje šanse za angažman sticanjem međunarodno priznatih diploma i sertifikata.

Školovanje online je i odlična prilika da steknete navike neophodne za rad na internetu. Dodatni posao je svakako idealna prilika da usavršavite naučeno bez pritiska i straha od gubitka posla. Na vama je da na pravi način iskoristite šansu i dodatno zaradite radeći od kuće. Ukoliko se dobro organizujete, moći ćete da unapredite svoju karijeru i otvorite sebi vrata nove odlično plaćene profesije.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se