Kako napisati biografiju (CV)

CV ili radna biografija je dokument koji nekada nije bio potreban da se dobije posao, a danas su velike šanse da će vam u životu zatrebati mnogo više nego jednom. U pitanju je vaša poslovna biografija – dokaz vašeg iskustva, ekspertize i svega onoga što vas čini idealnim kandidatom za poziciju za koju konkurišete.

Kako napisati biografiju

CV je jedan od ključnih elemenata pri selekciji kandidata koji se prijavljuju za neki posao. Ako je intervju ključni korak u procesu dobijanja posla, CV je svakako korak koji vas dovodi u poziciju da uopšte dođete do intervjua. Menadžer za ljudske resurse koji vrši prvu selekciju kandidata o njima obično nema drugih informacija osim onih iz njihovih CV-jeva. Zato je veoma važno znati kako napisati biografiju – od sadržaja do dizajna.

Šta dobar CV mora imati

Format CV-ja nije uklesan u kamenu, ali postoje određeni segmenti koji bi trebalo da se nađu u svakom dokumentu ove vrste. U nastavku saznajte šta od elemenata morate, a šta po volji možete ubaciti u svoju radnu biografiju.

Vaš profesionalni profil:

U ovoj sekciji, koja nije obavezna, morate pronaći način da sumirate svoje iskustvo, profesionalni, kao i obrazovni profil i dostignuća. Ona ne mora biti duža od nekoliko rečenica, ali mora potencijalnom poslodavcu dati uvid u vašu karijeru i ličnost. 

Iako nije obavezan, opis profila vas može u kratkim crtama predstaviti tako da privučete pažnju osobe koja vrši selekciju i usmeri je u daljem pregledanju vaše radne biografije.

Sekcija s opštim informacijama:

Važna je zbog klasifikacije kandidata. Drugim rečima, osnovni podaci vas mogu iz opravdanih ili neopravdanih razloga diskvalifikovati za neki posao. Zato, pokušajte da ove naizgled generičke informacije okrenete u svoju korist. 

Za početak signalizirajte poslodavcu da se nalazite u istom gradu ili zemlji. Tako pitanje dolaska na radno mesto neće biti problem. Dajte im mogućnost da sa vama lako kontaktiraju putem imejla ili telefona, uočljivih na prvoj strani. Na taj način on neće gubiti vreme na prevrtanje stranica CV-ja u potrazi za vašim brojem mobilnog u želji da vas pozove. 

Uključite i link ka svom profilu na LinkedInu, ako tu postoje relevantne informacije koje dopunjuju vaš CV. Iako može delovati kao da se osnovne informacije podrazumevaju, mesto i način na koji ćete ih učiniti vidljivim čine razliku. Dobrom organizacijom navedenih kontakt podataka vi zapravo povećavate svoje šanse, čak i ako je procenat minimalan.

Sekcija o radnom iskustvu:

Ova sekcija je obavezna u bilo kojoj vrsti CV-ja. U njoj ćete u inverznoj hronologiji, počevši od poslednje, nabrojati sve pozicije koje ste zauzimali tokom radnog veka. 

S obzirom na to da svaki put kada aplicirate, radnu biografiju morate prilagoditi specifičnom konkursu, informacije o radnom iskustvu će se uvek donekle razlikovati. Ukoliko ste radili na raznim pozicijama, izabraćete one koje dokazuju veštine i iskustvo relevantno za dati konkurs.

Od informacija koje budući poslodavac očekuje da pronađe u ovoj sekciji su godina kada ste počeli da radite i period profesionalnog angažmana uz opis zaduženja za svaku poziciju. Opise možete organizovati u kratkim crtama (buletima).

Ovde vredi pomenuti i problem rupa u radnom stažu. Mnogi profesionalci u svom radnom iskustvu imaju pauze kada nisu bili u profesionalnom angažmanu. Ono što je problem nisu sami periodi kada niste angažovani, već da li ste sposobni da ih objasnite. Bilo kakvo objašnjenje je bolje od nikakvog. Bilo da ste rešili da se doškolujete, pokrenete privatni biznis ili, jednostavno, posvetite porodici, naznačite razlog za periode nezaposlenosti. Vaš potencijalni poslodavac će ceniti transparentnost. 

S druge strane, i ovaj problem možete okrenuti u svoju korist. Čak i ako je vaš privatni biznis zbog kog ste napravili pauzu propao i pre lansiranja, svaki poslodavac će ceniti vaš preduzetnički duh i spremnost na rizik.

Sekcija o obrazovanju:

I ovde se primenjuje pravilo o inverznoj logici. Počnite od poslednjeg obrazovnog podviga i idite unazad. U zavisnosti od vaše karijerne pozicije, potrebe za dokazivanjem i konkretnog konkursa, izlistaćete sertifikate,  kao i obuke i kurseve koje ste pohađali.

Srednja škola nije relevantna osim ako niste u ranoj fazi karijere ili se prijavljujete na stručnu praksu. U slučaju da još uvek nemate radnog iskustva ili ste radili vrlo malo, sekciju o obrazovanju možete pozicionirati pre radnog iskustva.

Priprema radne biografije

Sekcija o vama:

Na ovom mestu možete izlistati ostale kompetencije i interesovanja. Sekcija o vama je zgodno mesto da pokažete kojim jezicima baratate na kom nivou, koliko ste vešti u radu na kompjuteru i u kojim programima, koju vozačku dozvolu imate i slično.

S druge strane, vaša interesovanja i hobiji mogu korespondirati s radnim mestom ili kompanijskom kulturom firme koja je raspisala konkurs. Ako svirate neki instrument ili se u slobodno vreme bavite slikanjem, nema razloga da ne pomenete takvu činjenicu. Možda upravo ona privuče pažnju HR menadžera ukoliko se dvoumi između dva kandidata sličnog iskustva.

Na ovom mestu takođe možete nabrojati svoje vrline od značaja za poziciju za koju konkurišete. Vodite računa o tome da budete što specifičniji. Uvek prilagodite atribute konkretnom konkursu i budite iskreni. Idealno je kada vaše vrline mogu da se povežu za specifičnim zadacima koje ste opisali u sekciji o radnom iskustvu.

Sekcija o stranim jezicima:

Kako napisati biografiju, a ne navesti znanje stranih jezika? U modernom poslovanju - nikako. Ukoliko niste iskoristili sekciju o vama da popišete strane jezike koje koristite, kreirajte posebnu sekciju za ovaj segment. Nabrojte jezike i istaknite znanje po Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike.

Sekcija s preporukama:

Ukoliko postoji osoba u čijem ste timu radili ili profesor koji vam je bio mentor tokom školskih dana, zamolite ih da za vas napišu preporuku. Preporuka bi trebalo da, umesto praznih hvalospeva, označi određene karakteristike i veštine, po mogućstvu na konkretnom primeru. Preporuke su od velikog značaja za rane dane u karijeri.

Sekcija o volonterskom radu:

Kada ste na početku karijere, volontiranje možete dodati kao stavku u radnom iskustvu. Ali čak i ako je vaša karijera poodmakla, nemojte se libiti da u svoj bogat CV ubacite ovaj segment. 

Razlog je jednostavan. Iz njega potencijalni poslodavci vide da za vas nije sve u novcu i da ste, onda kada verujete u neki viši cilj, spremni da radite i besplatno.

Kontakt podaci:

Ovo je samo podsetnik. Ukoliko ste propustili da ih napišete u sekciji s opštim informacijama, ne zaboravite da uključite poseban segment koji će jasno i nedvosmisleno sadržati načine na koje je moguće doći u kontakt s vama. Ovih načina ne bio trebalo da bude previše, ali potencijalnom poslodavcu morate ostaviti više od jedne mogućnosti.

Dodatak CV-ju: vi na internetu

Društvene mreže i ostala mesta gde vas potencijalni poslodavac može pronaći na internetu u digitalno doba danas predstavljaju svojevrsne dodatke CV-ju. Zato povedite računa o informacijama o vama koje su dostupne javnosti. 

Neka vaši profili sa reprezentativnim informacijama budu otvoreni za pregled. Uvek mislite o tome gde će vas prodavac tražiti, a gde biste voleli da vas pronađe.

Zašto je CV važan na razgovoru za posao

Saveti kako napisati biografiju na najbolji način

Pored tehničkih zahteva opisanih u prethodnom delu teksta, za kreiranje dobrog CV-ja postoje i stilski. U nastavku saznajte na šta bi trebalo da obratite pažnju pri pisanju CV-ja.

Jednostavnost

HR menadžer ponekad za jednu poziciju mora pregledati stotine CV-jeva. On ili ona nema mnogo vremena da se pri prvoj selekciji udubljuje u materiju. Zato ne smete biti preopširni, već morate biti koncizni. CV nije mesto da ispoljite talenat za duge rečenice ili kreativnu upotrebu prideva, te osobine ispoljite radeći kao copywriter.

Dužina

Koliko god je moguće, skratite dužinu CV-ja. Za iskusnije kandidate ovo može predstavljati izazov, jer svaka pozicija, pa i najmanja, o njima govori nešto važno. Ipak, morate biti nemilosrdni i svesti CV na najvažnije reference. Odolite iskušenju da nepotrebno usitnite svoju radnu biografiju. Standardni CV ne bi trebalo da bude duži od dve stranice.

Prilagođavanje poziciji za koju se konkuriše

Šta ćete prikazati u CV-ju i na koji način umnogome zavisi od pozicije za koju konkurišete. Ako konkurišete za posao u kreativnom sektoru, poslodavca možete kupiti dobrim dizajnom, koji će biti manje važan za dobijanje pozicije u banci. Ovde je verovatno važnije da pokažete analitičnost, konkretnost i konzistentnost u karijernom razvoju.

Isto važi i za reference. Uvek birajte ono što je važno za konkurs. Što više referenci imate, to bolje, jer su šanse veće da uspete da CV uspešno prilagodite specifičnoj poziciji za koju konkurišete. 

Ipak, treba da nastojite da uvek pokažete određenu originalnost pri kreiranju CV-ja. Ideja nije da vaš CV bude isti kao hiljade drugih, već da na pravi način reflektuje vašu ličnost.

Isticanje dostignuća

Trebalo bi da istaknete u prvi plan sve ono na šta ste ponosni. Zapamtite da vam projekti čijim ste ishodom zadovoljni, ma kako bili mali, služe na čast. Pokažite poslodavcu da stojite iza svog rada, čak i ako je u pitanju studentski projekat. Niko nije imun na iskrenu strast prema obavljenom poslu.

Načina da se CV kreira ima mnogo. Odgovor na pitanje kako napisati biografiju i kako bi ona trebalo da izgleda zavisi od svakog pojedinačnog oglasa i svakog kandidata. Ipak, svaki CV, pa i najluckastiji, mora ispuniti određenu formu. Ako se budete pridržavali smernica iz ovog teksta, kreiraćete dobar CV za bilo koju poziciju. Bilo da aplicirate za web dizajnera, programera, volontera ili nešto sasvim drugačije, možete ih mirne duše primeniti.

CV na stranom jeziku

U današnje vreme dobra strategija je da, pored CV-ja na srpskom, uvek imate spremnu i verziju na engleskom jeziku. Većina poslodavaca i HR menadžera razume engleski jezik, a ponekad je za specifične poslove, poput onih u IT industriji, uobičajeno koristiti inostrane reči, jer pravi prevod zapravo još uvek ne postoji.

S druge strane, određena tržišta i niše favorizuju jezike lokalnog govornog područja. Tako, primera radi, ukoliko aplicirate u Nemačkoj ili Švajcarskoj, nije zgoreg napisati CV na engleskom i nemačkom jeziku. I to nije sve. Očekivanja od sadržaja takođe variraju među različitim kulturama.

Da bi kandidatima olakšala kreiranje CV-ja na ova dva svetska jezika, škola ITAcademy kreirala je kratak pregled sličnosti i razlika između radnih biografija na engleskom i nemačkom. Ako vas zanima da li englesko i nemačko tržište „trpe” fotografiju u CV-ju, koliko daleko u radnoj biografiji treba ići s ličnim podacima, kako se piše propratno i motivaciono pismo i šta možete očekivati na razgovoru za posao, posetite ovu stranicu i otklonite pomenute i mnoge druge nedoumice po pitanju apliciranja za posao u inostranstvu ili stranoj firmi.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se