Šta je HTML kompjuterski jezik?

Ukoliko želite da se bavite web sajtovima, neophodno je da se bolje upoznate sa jezikom za označavanje teksta. Saznajte šta je HTML i zašto je važno da umete da ga tumačite.

HyperText Markup Language jezik

Kada prosečan korisnik interneta gleda web stranice, on vidi grafički sređen interfejs, koji mu olakšava potragu za željenim informacijama. Nas u ovom slučaju zanima šta se sve to nalazi „ispod haube”, tj. kako se formatira tekst, unose fotografije, linkovi, ali i audio i video fajlovi. Sve se to unosi u obliku određenih komandi pomoću HTML-a kako bi konačan proizvod imao željenu strukturu. Da bismo razumeli kompletan proces, važno je da znamo šta je HTML u stvari.

Šta je HTML?

HTML je kompjuterski jezik koji se koristi za kreiranje web sajtova. Njegovo puno ime je HyperText Markup Language, tj. jezik za označavanje hiperteksta. Pre nego što nastavimo, valja objasniti prvo da je hiperteskt tekstualna struktura koja se sastoji od međusobno povezanih jedinica informacije. 

Reč „hyper” označava da je reč o nelinerarnom prikazu informacija. Drugim rečima, možete da kliknete na bilo koji deo sajta, učitavajući informacije na način koji vama odgovara. To znači da ne postoji pravi početak i kraj, već možete da posećujete šta god poželite. Treba istaći i da je hipertekst modularan, što znači da on praktično nikad nije završen, ali se uvek može nadograditi.

Termin „markup” označava HTML tagove pomoću kojih se detaljnije definiše tekst. To može biti obeležavanje načina na koji se prikazuje tekst, npr. podebljanje slova () ili prebacivanje slova u italik (). Postoji još mnogo vrsta tagova, pa ćete tokom rada postepeno obogaćivati „vokabular”. 

Kako se koristi HTML?

HTML koristimo kako bismo na pravi način „objasnili” pregledaču (browseru) kako treba da izgleda sajt. Ukoliko je sve urađeno kako treba, sajt će biti vidljiv korisnicima na način na koji mi to želimo. To se prvenstveno čini unošenjem već pomenutih tagova, koji objašnjavaju kako će izgledati sadržaj na sajtu. Da bi kod funkcionisao, neophodno je da se snimi u html obliku. Na taj način omogućava se pregledaču (Chrome, Edge, Opera...) da ga učita.

Kada browser učita fajl, on ga prebacuje u vizuelni oblik, učitavajući informacije na način na koji smo zamislili. Kako se uvek može desiti neka nepredviđena greška, podrazumeva se da će se izgled i funkcionalnost sajta testirati pre puštanja u rad. Ukoliko tagove niste koristili na pravi način, može doći do vizuelnih grešaka, pa i do toga da stranica ne može ni da se prikaže. 

Kako pravilno koristiti obeležavanje teksta?

Najlakši način da prepoznate HTML tagove jeste da u kodu potražite oznake koje se nalaze između strelica (). Pravilnim korišćenjem oznaka možete da objasnite browseru šta želite da se desi. 

To mogu da budu jednostavne stvari kao što je pomenuto boldovanje teksta, pa sve do kompleksnijih komandi koje određuju izgled tabela, ubacivanje fotografija ili ubacivanje video-snimka. Pomenimo neke osnovne tagove koji se unose u obliku :

  • h1 - Naslov, tj. Međunaslovi – može da ide od h1 do h6
  • p - Novi paragraf, tj. pasus
  • img - Ubacivanje fotografije, potrebno je uneti adresu koja vodi do nje
  • table - Tabela
  • b - Podebljana, tj. boldovana slova
  • i - Italik, tj. kurziv
  • u - Podvučen tekst
  • del - Precrtana slova

Dodajmo i to da se svaka komanda završava sličnim simbolom, ali uz dodatak kose crte (slash). Ovi i mnogi drugi tagovi koriste se kako bi se svi elementi stranice prikazali na pravi način. Naravno, posetilac sajta neće videti na strani ove elemente, ali oni su prisutni „u pozadini” i zaduženi su za to da sve bude prikazano kako treba. 

Šta je HTML

Zašto je dobro savladati HTML?

Neko može da kaže da ga web dizajn uopšte ne interesuje niti da želi da zna kako napraviti sajt. Zašto bi onda neko kome je dovoljno da zna šta je WordPress bio neophodan HTML? Za početak, ako želite da se iole ozbiljnije bavite radom na internetu, bez obzira na profesiju, potrebno je da umete da se snalazite van udobnosti grafičkog interfejsa. Čak i da se bavite prostim ubacivanjem sadržaja na sajt, pre ili kasnije moraćete da proučite HTML kod.

Često se dešava da nešto ne funkcioniše kako treba, a rešenje je izmena nekoliko simbola u kodu. Takođe, pojedine funkcije samog sajta možda iz nekog razloga ne rade kako treba, ali ono što vam je potrebno vrlo jednostavno možete da unesete kroz kod. Treba napomenuti da je za kompleksniji rad i dizaniranje web sajtova ipak potrebno određeno znanje. Dobra vest je da se uz HTML kurs osnove mogu relativno brzo naučiti, što otvara put kompleksnijim izazovima.

Sve zavisi od toga šta tačno želite da radite, tj. za koju profesiju ste se odlučili. Jednostavno, nije isto poznavati HTML osnove i profesionalno se baviti kodiranjem. Na vama je da, u zavisnosti od svojih ambicija, odlučite koji vam je nivo znanja neophodan.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se