Web projekti: Šta su i kako da ih realizujete

Pod pojmom web projekta podrazumevaju se razvoj i kreiranje određene lokacije na mreži, uz realizaciju aktivnosti zarad postizanja određenog projektnog cilja. Web projekti su najčešće stranice ili aplikacije, a njihov cilj je prenos sadržaja krajnjim korisnicima putem dizajniranog interfejsa.

Timski radd na projektu

Realizacija web projekta podrazumeva sklop kreativnih i tehničkih procesa. Tu su osmišljavanje projekta, programiranje, razvoj softvera, administracija web servera, dizajn korisničkog interfejsa i prateće grafike, upravljanje bazama podataka, kontrola i osiguravanje kvaliteta, SEO optimizacija, uređivanje sadržaja, ažuriranje i mnogi drugi procesi.

Ako želite da se upustite u razvoj web projekta, u ovom tekstu ćete pronaći izbor dobrih saveta iz uspešne prakse.

6 koraka za uspešno vođenje web projekta

Nakon višegodišnjeg iskustva, programer Kristofs Blaus je usavršio praktični vodič za razvoj web projekata u šest koraka. Prema Blausovim rečima, njegova kompanija sa velikim uspehom koristi ovaj model u 99% svojih projekata. 

Kada ih jednom usvojite, kaže on, ovi koraci počinju da deluju toliko intuitivno da niste ni svesni da ih znate. Kao podstrek svima koji žele da razviju svoj prvi web projekat, on je obelodanio svoj proces, o čemu možete pročitati u nastavku teksta.

Prvi korak – konsultacije

Da biste došli do ključne zamisli, potencijalnih rešenja i tehnologija koje ćete primeniti u njihovoj realizaciji, u ovom koraku počinjete s mnoštvom ideja (brainstorming) za svoj web projekat. 

Zapišite sve što vam padne na pamet. U ovoj fazi nema loših ideja. Kako vam se projekat polako bude kristalisao, tako ćete se osećati sve spremnijim da napravite sledeći korak i počnete da razmatrate specifične funkcionalnosti, kao i da predviđate rokove za realizaciju.

Drugi korak – planiranje

Sastavite listu svih svojstava i funkcija koje web projekti treba da poseduju. Onda napravite procenu koliko je vremena i novca neophodno da se svaka od stavki realizuje. Nakon toga prođite kroz listu i poređajte stavke po važnosti. 

Trebalo bi da prioriteti budu one funkcije koje moraju da budu uključene u osnovnu verziju – onu koje ćete lansirati. Ostale mogu da sačekaju na ažuriranje u budućnosti.

Sada ćete polako početi da uviđate koliko je potrebno novca i vremena da se kreiraju arhitektura, interfejs, dizajn, testiranje, ali i za otklanjanje grešaka. 

Na sledeći korak možete preći tek kada ste ustanovili plan razvoja projekta kroz vreme, predvideli rokove i odredili budžet.

Treći korak – žičani okvir

Kada je u pitanju izrada web sajta, sledeći korak je izuzetno važan. Uzmite prazan papir i skicirajte osnovnu strukturu svog web projekta. Označite odnose između stranica sajta ili sekcija web aplikacije. Nacrtajte menije i glavne elemente.  

Idite u detalje kada smatrate da je to važno za razumevanje projekta, ali imajte u vidu da za sada ne morate do tančina isplanirati svaki element dizajna i funkcionalnosti. Ovo su praktično osnove UX dizajna, tj. kreiranja korisničkog iskustva.

Četvrti korak – interfejs

Koristeći prethodne skice kao vodič, nacrtajte sve što bi trebalo da se pojavi u finalnom proizvodu. Promislite šta bi trebalo da budu linkovi, kako bi trebalo da izgledaju web stranice, meniji i njihove pojavnosti – da li su u pitanju iskačući (pop-up) ili padajući (drop-down) meniji, ili će se menjati putem slajdera itd.

Sve ovo i dalje možete da uradite na praznom papiru. Ukoliko ste vičniji softverskim programima, iskoristite ih radi preciznosti. Primera radi, yED je besplatan softver koji će vam u tome znatno olakšati posao. 

Ne žurite sa ovom fazom izrade web projekta. Nakon što je sve promišljeno i smatrate da ste uradili dobar posao, ostavite svoj dizajn da prenoći. Tek kada ga pogledate svežim očima, imaćete realniju sliku. 

Onda pokušajte da pronađete mesta gde možete smanjiti broj klikova i skratiti putanju ili kreirati intuitivniju navigaciju. Na kraju, odštampajte svoje nacrte i spremite se na sledeći korak.

Peti korak – dizajn

Ako to niste uradili u ranijoj fazi, počnite da se sastajete sa svojim dizajnerom. Prezentujte mu skice i nacrt interfejsa. Objasnite šta su problematična mesta, zašto su tu gde jesu i ne zaboravite da opišete razvoj svojih ideja. A onda ga ostavite da nesmetano radi.

Ukoliko planirate da sami dizajnirate svoj projekat, utoliko bolje. Imaćete kontrolu nad celim procesom i mnogo više prostora za popravku, a manje troškove. Jednogodišnja obuka za web dizajnera daće vam veliku prednost, a najbolje je što se web projekti mogu razvijati tokom samog školovanja. 

planiranje projekta

Šesti korak – programiranje

Za početak se od vas očekuje da obezbedite tri elementa za svoj razvojni tim: listu funkcionalnosti, šemu interfejsa i dizajn. Posao članova tima je da ih realizuju.

Naravno, ako posedujete programerske veštine, projekat možete realizovati i sami. Slično kao kod web dizajna, prednost upisivanja škole web programiranja je ta što svoj web projekat možete započeti još kao školski zadatak. Pod vođstvom mentora predupredićete mnoge greške i postaviti projekat na zdrave osnove. 

Web programiranje možete naučiti na smerovima kao što je PHP Web Development, gde je akcenat na programskim jezicima PHP, MySQL i JavaScript tehnologijama. PHP je motor koji pokreće milione web stranica, idealan je za kreiranje dinamičkog web sadržaja.

Kako da održite radni elan i poboljšate produktivnost tima?

Naravno, ovi koraci su samo okosnica. Pravi problemi nastaju tek kada se krene u realizaciju. Gubitak produktivnosti i motivacije, kao i nepreglednost projekta usled gomilanja podataka, samo su neki od izazova sa kojima ćete se susresti pri realizaciji svog projekta. 

Ako želite da izbegnete gubljenje vremena, poboljšate produktivnost i održite elan, ispratite sledeća tri načelna saveta, primenjiva na sve vrste projekata, pa i na web projekte.

Počnite od najtežih zadataka

Jedna od čestih grešaka u realizaciji web, a i svih drugih projekata jeste inicijalni rad na lakšim zadacima. Iako precrtavanje urađenih zadataka sa liste daje osećaj da posao odmiče, ovo može biti iluzija. 

Ukoliko odlažete teže zadatke za kasnije, možete usporiti i ugroziti opšti napredak svog web projekta, jer vrlo često ostali zadaci zavise od onog najtežeg. I to nije sve. Radni elan i entuzijazam koje početak svakog projekta nosi potrošiće se pre nego što stignete do najvećih izazova.

Primenite načelo „kad jednom krenete, idite do kraja”

Kada god dobijete novi zadatak ili ideju, odmah krenite u realizaciju. Ukoliko iz bilo kog razloga to nije moguće, potrudite se da već rezervišete termin kada ćete zakoračiti u projekat. Odlaganje je jedan od najvećih ubica motivacije. 

Organizujte podatke

Potrudite se da, kada god započinjete projekat, to uradite na organizovan način. Kako biste olakšali posao sebi i svom timu, obezbedite sistematizaciju. Primera radi, neka se dizajnerski resursi koji se najčešće koriste drže na jednom mestu ili osmislite sistem označavanja u kome se svi mogu lako snaći. 

Iako vam na početku projekta, kada operišete sa manjim brojem podataka, to možda neće biti očigledno, vreme provedeno u smeštanju podataka u logički imenovane datoteke isplatiće se na duge staze. Na kraju krajeva, organizacija podataka, ali i ljudi u timu, ključni su za uspešno ostvarivanje cilja. Zato je važno da razvijete liderske osobine koje će vam omogućiti da uspešno rešavate sve izazove.

web projekti u IT firmi

Alati uz koje se lakše rade web projekti

Do sada ste naučili kako da vodite web projekat i održite produktivnost. Verovatno će vam biti potrebno neko vreme da počnete da se pridržavate ovih saveta. Nakon što steknete navike i zaronite u projekat tako da postane deo vaše svakodnevice, shvatićete da vaš rad napreduje.

Pored navike postoje i alati koji vam mogu pomoći u realizaciji vašeg web projekta. Predstavljamo nekoliko popularnih: 

Pidoco

Pidoco je popularan online alat za kreiranje prototipova koji rešava razne dizajnerske probleme. U pitanju je izbor dizajnerskih timova u više od 50 zemalja. 

Ova multifunkcionalna aplikacija bazirana na internetu takođe služi kao efikasan alat za saradnju. Pidoco omogućuje timu dizajnera da rade zajedno na određenom prototipu i raznim verzijama. Kao korisniku ovog alata, na raspolaganju vam je širok spektar interaktivnih elemenata i simbola za izgradnju prototipa. 

Pored toga, možete stvoriti prilagođene šablone kako biste ubrzali tok rada. Pidoco daje mogućnost članovima tima da simultano rade i jedni sa drugima komuniciraju u realnom vremenu. 

Ovaj alat takođe u potpunosti podržava testiranja za pametne telefone i tablete. Tako u bilo kojoj fazi procesa dizajna možete testirati interaktivne prototipove na uređajima preko kojih će im se pristupati. Pidoco ima i dodatak za praćenje problema koji će vam pomoći da pravovremeno otklonite bagove.

Proto.io

U pitanju je još jedan popularan alat za online saradnju timova koji rade takozvane izvorne (native) aplikacije za mobilne uređaje. Proto.io sadrži ugrađene biblioteke za Material Design (dizajnerski jezik koji je kreirao Google), Android, iOS i Windows uređaje. 

Ovaj koristan alat podržava pokrete i prelaze, posebno u području interakcije i animacija. Možete koristiti ugrađene izvorne elemente korisničkog interfejsa ili uvesti svoj sopstveni dizajn. 

Sa alatom Proto.io, bez korišćenja koda, mogu se stvoriti prototipovi koji su vrlo realni. Njihovo deljenje je takođe olakšano pomoću kratkog URL-a, tako da možete imati neograničen broj recenzenata. Oni će vam ostaviti povratne informacije kroz komentare i napomene i na taj način doprineti razvoju savršenog web projekta. 

Proto.io koriste neke od najboljih svetskih startup kompanija, agencija i korporacija. 

Azendoo

Čini se da razvojni tim ove aplikacije zna koliko je vreme dragoceno, jer su kreirali alat koji će vam pomoći da vi i vaš tim svaki svoj dizajnerski projekat dostavite na vreme. Kako je to moguće? Azendoo je integrisan sa hiljadama drugih aplikacija, što pomaže da preskočite savladavanje svake nove aplikacije i da ih odmah uključite u svoj radni tok. Na ovaj način vam je omogućeno da se usredsredite na ono što vam je najzanimljivije kada su web projekti u pitanju, poput dizajna.

Ovo je samo nekoliko predloga aplikacija koje će vam uštedeti vreme i poboljšati kvalitet krajnjeg proizvoda. Najbolji način da uspešno realizujete web projekte jeste da se obučite za ovaj posao. Obrazovni programi na ITAcademy usmereni su na realizaciju realnih projekata, uz sticanje poslovnih veština, i daju fleksibilnost učenja od kuće. 

Ako uživate u upravljanju projektima i rešavanju dnevnih poslovnih problema, a želite da se usavršite u vođenju projekata na internetu kao što su kreiranje web stranica ili online prodavnice i da pored toga naučite kako da organizujete timove eksperata iz različitih oblasti, sveobuhvatna obuka za web project menadžera pod supervizijom mentora pravi je izbor. Vaše je da odlučite za šta želite da se specijalizujete: za web dizajn, razvoj softvera, vođenje IT biznisa ili nešto između.

 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se